Het begin!
Katie looked now at the man standing opposite her, a big priest with sandy hair mixed with gray.
‘You’re Katie Finglas and I gather you run this establishment,’ the priest said, looking around the innocent salon nervously as if it were a high-class brothel.
‘That’s right, Father,’ Katie said with a sigh. What could be happening now?
‘It’s just that I was talking to some of the girls who work here, down at the center on the quays, you know, and they were telling me …’
Katie felt very tired. She employed a couple of high school dropouts: she paid them properly, trained them. What could they have been complaining about to a priest?
© Orion Books, 2010
^ Terug naar boven
Algemeen
Maar de komst van Frankie verandert al die levens: Stella Dixon noemt Noel als de vader van het ongeboren het meisje, Charles en Josie worden dus zeer onverwacht opa en oma, Lisa komt zonder huis te zitten nu ze had gehoopt op een samenwonen met Anton. Alleen Moira ziet dat het leven wel ongeveer zo gaat als zij had verwacht: mensen krijgen meestal verantwoordelijkheden die ze niet aankunnen.
Dus wanneer Noel de opvoeding van Frankie op zich wil nemen en wanneer Lisa bij Noel een kamer mag huren, moet het wel misgaan. Gelukkig is Emily Lynch er ook nog …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Maeve BinchyJaar van uitgave:
2010Aantal pagina's:
424Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-202Plaats van handeling:
Ierland, een voorstad van DublinBijzonderheden:
Een roman in 15 hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek ‘En toen kwam Frankie’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De roman ‘Minding Frankie’ is een feelgood verhaal over meerdere karakters die bij elkaar in de buurt – in een voorstad van Dublin – wonen. De karakters zijn gewone mensen: niet rijk, niet arm. Het zijn kappers, portiers, kantoormensen, magazijnbedienden, geestelijken, sociaal werkers, doctoren, ouderen, jongeren. Kortom, een gewone doorsnee van de bewoners van een stadswijk. De personen en de situaties lijken in eerste instantie weinig met elkaar te maken te hebben, maar uiteindelijk blijkt het om één uitgebreid verhaal te gaan, een verhaal dat de sfeer in de voorstad van Dublin goed weergeeft.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het waarderen van ‘Minding Frankie’ moet je je kunnen inleven in een ietwat bezadigde wereld. Het leven in een buitenwijk/voorstad van de Ierse hoofdstad Dublin gaat zo’n beetje zijn gangetje. Er gebeuren geen spectaculaire dingen, maar er is wel het één en ander aan de hand met de karakters in deze roman: mensen worden ziek of sterven, ouderen verliezen hun baan, jongeren moeten een doel in hun leven zien te vinden.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Minding Frankie’ zijn nergens erg moeilijk. Sommige beschrijvingen van Ms Binchy zijn nogal uitgebreid, maar daar staat tegenover dat de vele dialogen het verhaal levendig houden.
Het aantal hoofdstukken is beperkt. De alinea’s en de zinnen zijn nooit erg lang.
Ms Binchy is heel keurig en nauwkeurig in haar taalgebruik. Ierse dialect, platte taal, schuttingwoorden of slang zul je bij haar nooit tegenkomen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Qua taal is ‘Minding Frankie’ zeer leesbaar. Dit is een fatsoenlijke roman in alle opzichten (ondanks een ongewenste zwangerschap, het bezoek van een prostitué of een paar dronkenmansbuien).
Maar het verhaal is nog veel toegankelijker dan de taal bij Ms Binchy. Ze heeft een roman geschreven met heel veel zijstapjes, maar als lezer weet je dat al die – op het eerste oog onbelangrijke karakters en gebeurtenissen – allemaal aan het eind keurig bij elkaar zullen komen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Minding Frankie’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
De roman ‘Minding Frankie’ is een typische Maeve Binchy-roman: veel karakters in een gewoon Iers stadje. Karakters die uiteindelijk allemaal min of meer met elkaar te maken hebben. Veel gebeurtenissen die ongetwijfeld zullen leiden tot een eind goed, al goed.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘Minding Frankie’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie is nergens spectaculair. Het zijn meer relationele zaken die langzamerhand onthuld worden: een zwangerschap, een ernstige ziekte, een nieuwe baan, nieuwe relaties. Het verhaal blijft boeiend door de verrassende ontwikkelingen.
Tijd:
De roman ‘Minding Frankie’ speelt zich af ergens in de jaren 2010-2020. De technologie, het Internet spelen een minimale rol in het verhaal. Wel is het duidelijk dat dit deel van Ierland zich snel heeft ontwikkeld in de richting van de rest van het ‘progressieve westen’: jongeren hebben – in tegenstelling tot hun traditionelere en meer gelovige ouders – wisselende seksuele contacten, er worden soms exotische drankjes gedronken en exclusieve hapjes gegeten. Kortom, dit Dublin is net als de rest van de grote steden in Europa of in de USA.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het beslaat een periode van meer dan een jaar.
Plaats:
De setting van ‘Minding Frankie’ is de Ierse hoofdstad Dublin. De meeste gebeurtenissen vinden plaats in een rustig en vrij burgerlijk deel van de stad. Dit stadsdeel is duidelijk gebaseerd op Dalkey, het voorstadje van Dublin waar Maeve Binchy een groot deel van haar leven woonde.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Minding Frankie’: zullen de karakters in de roman hun geluk vinden, met of zonder elkaar?
Verteller:
De roman ‘Minding Frankie’ heeft een auctoriale verteller. Het leven wordt zo nu en dan bekeken vanuit het perspectief van Noel Lynch, de eerst nogal luie en ongeïnteresseerde jongeman die tegen wil en dank verantwoordelijk voor zijn eigen leven en voor dat van anderen moet worden.
Soms is het perspectief dat van de naïeve, ongelukkige, maar eerlijke Lisa Kelly, een jonge meid die alles wil opofferen om haar grote liefde, Anton Moran, te behouden.
Het derde belangrijke perspectief is dat van Moira Tierney. Zij is een sociaal werkster die heel veel hart voor haar werk heeft. Zij denkt eigenlijk alleen maar aan haar baan en slechts zelden aan zichzelf. Maar ook denkt ze nooit echt aan de gevolgen van haar onwrikbare rechtlijnigheid als ze mensen begeleidt of beoordeelt. En dat laatste brengt haar en haar cliënten regelmatig in verlegenheid.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Minding Frankie’ zijn:
• Frances Stella (‘Frankie’) Dixon Lynch: de dochter van Stella Dixon. Zij is de onbewuste hoofdpersoon van deze roman. Wanneer het verhaal begint, moet zij nog geboren worden. Maar omdat haar moeder zal overlijden bij haar geboorte, en omdat haar vader op dat moment een alcoholische nietsnut is, zorgt haar nieuwe leven voor de nodige spanning in de buurt waar het verhaal zich afspeelt;
• Noel Lynch: de zoon van Josie en Charles. Hij lijkt nogal een nietsnut; hij heeft een onbenullig baantje, hij wil niet studeren en hij drinkt veel te veel;
• Emily Lynch: de Amerikaanse nicht van Charles, een dochter van diens overleden broer. Zij wil langere tijd in Dublin doorbrengen na haar ontslag als kunstcriticus in New York City;
• Lisa Kelly: een 25-jarige besluiteloze, verliefde jonge vrouw. Zij is de zuster van Kate Finglas. Ze heeft een redelijk baantje als ontwerpster, maar ze is direct bereid dat op te geven als ze meent dat ze in Anton Moran de ware Jacob gevonden heeft;
• Moira Tierney: de 35-jarige sociaal werkster van Stella Dixon. Zij begeleidt Stella in eerste instantie, maar als deze komt te overlijden, voelt ze zich verplicht om het kind van Stella (en haar verzorgers) te monitoren.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Minding Frankie’ zijn:
• Charlie Lynch: een ongeveer 60-jarige portier van een hotel, een zeer gelovig Rooms-Katholieke man;
• Josie Lynch: de vrouw van Charles, een werkneemster van een koekjesfabriek. Minstens zo vroom als haar man;
• Kate Finglas: de eigenaresse van een kapsalon. Zij is de zuster van Lisa;
• Garry Finglas: de echtgenoot van Kate, een kapper;
• Stella Dixon: een doodzieke, zwangere jonge vrouw;
• Father Brian Flynn: een vrijzinnige pater;
• Anton Moran: de knappe, flirterige vriend van Lisa, exploitant van een restaurant;
• April: de vriendin van Anton;
• Declan Carroll: een dokter, een buurtgenoot en kennis van Noel;
• Fiona Carroll: de echtgenote van Declan, de moeder van de kleine Johnny;
• Dingo Duggan: een vrijwilliger die vaak als chauffeur functioneert;
• Pat Tierney: de broer van Moira;
• Erin O’Leary: de vriendin van Pat;
• Mr Tierney: de vader van Moira;
• Maureen Kennedy: de vriendin van Moira’s vader;
• Frank Ennis: de arts-directeur van St. Brigid’s Hospital; een zuinige bestuurder en een beetje een saaie man;
• Faith: een 29-jarige medestudente en vriendin van Noel;
• Molly Carroll: de beheerder van de ‘thrift shop’, de moeder van Declan;
• Muttie en Lizzie Scarlett: regelmatige babysitters van de kleine Frankie en Johnny.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Minding Frankie’ is niet verfilmd.
Overig:
De roman ‘Minding Frankie’ is een feelgood verhaal, een moderne comedy-of-manners. Het gaat om liefde, om gevoelens voor anderen, om sympathie, antipathie en empathie. Maar denk erom, het is geen suikerzoet verhaal. Ms Binchy is daar een veel te geroutineerde auteur voor. In de roman komen er nogal wat zaken aan de orde waarmee Maeve Binchy heel fijntjes haar kritiek laat doorschemeren: het kwezelachtige van sommige Rooms-Katholieke gelovigen, de schijnheiligheid van sommige sociaal werkers, het drankmisbruik en de ledigheid van sommige Ierse jongeren, de onverschilligheid van sommige ouders voor hun kinderen en vice versa.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maeve Binchy.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Portobello van Ruth Rendell
• The Gathering van Anne Enright
• Paula Spencer van Roddy Doyle
Citaat:
As usual, Emily wrote it all to her friend Betsy back in New York. Somehow, typing it on her laptop made it seem clearer.Honestly, Bets, you just have to get yourself over here. Maybe when you and Eric get married, as you will, sooner rather than later, I hope you will need a honeymoon. Find a good airfare and I’ll find you somewhere to stay. But you have to meet this cast. Noel and his little girl. A changed man, he hasn’t had a drink in months and he’s working his butt off in this dreary company but he is keeping up with his lectures too.
He and a slightly kooky girl named Lisa live like an old married couple in their apartment, looking after the child and studying for their diploma. There’s no sex because she is involved with some society guy – a celebrity chef, no less! They are being stalked by this social worker, Moira. She’s doing her job, but she sort of hides in their garden and pounces on them, hoping to catch them at something. (p.176)
Vragen over het boek:
1. Waarom zijn uiteenlopende karakters als Noel Lynch en Lisa Kelly tot elkaar gedoemd?
2. Welke indruk krijg je over de Rooms-Katholieke Ierse (on)gelovigen uit deze roman?
3. Op de achterflap van de paperback wordt onder andere het volgende vermeld: ‘… but Moira is hiding secrets of her own’. Welke geheimen zijn dat?
4. Maeve Binchy werd en wordt bewonderd door miljoenen. Maar even zo veel lezers verguizen haar. Kun je aangeven – aan de hand van deze roman – waarom beide meningen te verdedigen zijn?
^ Terug naar boven
Comments are closed.