3/5 - (2 stemmen)

Misery

Niveau:
Genre: horror
Thema: literatuur

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692640401171", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30295523","familyId":"30295523","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Misery%2C%20Stephen%20King","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

umber whunnnn
yerrrnnn umber whunnnn
fayunnnn
These sounds: even in the haze.

But sometimes the sounds – like the pain – faded, and then there was only the haze. He remembered darkness: solid darkness had come before the haze. Did that mean he was making progress? Let there be light (even of the hazy variety), and the light was good, and so on and so on? Had those sounds existed in the darkness? He didn’t know the answers to any of these questions. Did it make sense to ask them? He didn’t know the answer to that one, either.
The pain was somewhere below the sounds. The pain was east of the sun and south of his ears. That was all he did know.
For some length of time that seemed very long (and so was, since the pain and the stormy haze were the only two things which existed) those sounds were the only outer reality. He had no idea who he was or where he was and cared to know neither. He wished he was dead, but through the pain-soaked haze that filled his mind like a summer storm-cloud, he did not know he wished it.

© Penguin Random House Company / Signet, 1987

^ Terug naar boven

Algemeen

De populaire schrijver Paul Sheldon viert een literaire overwinning in zijn eentje – met veel drank. Hij heeft besloten zijn heldin, de romantische 19e eeuwse oer Britse Misery, te laten doodgaan in haar laatste romantische avontuur. Nu kan hij zich toeleggen op ‘echte’ literatuur.
Maar helaas gebeurt dat niet. Met zijn dronken kop – en in een zware sneeuwstorm – rijdt Paul zijn auto van de weg in de onherbergzame streken van Colorado.
Als hij bijkomt, ligt hij machteloos in een kamer van een afgelegen boerderij. Zijn benen lijken op meerdere plaatsen gebroken. Hij wordt verpleegd door een grote, onverzettelijke ex-verpleegster: Annie Wilkes. Deze Annie woont na een schimmige carrière in de verpleging alleen in een boerderij in de bergen, zonder veel contact met buren of dorpelingen. Annie wantrouwt alles en iedereen. Maar Annie heeft één grote liefde: ze is dol op Misery, de hoofdpersoon uit de romans van Paul Sheldon.
Dus wanneer Paul herstellende is en wanneer hij merkt dat Annie zijn nieuwe roman leest, beseft hij dat hij in grote problemen is - Misery gaat immers dood in het laatste avontuur ...
En die problemen komen er. Annie dwingt hem een nieuw Misery-verhaal te schrijven – één met een gelukkige afloop. En Paul realiseert zich dat daardoor de afloop voor hemzelf minder gelukkig zal zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
338

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
USA, Colorado, een boerderij in de Rocky Mountains

Bijzonderheden:
Een roman in 4 delen (‘Annie’, ‘Misery’, ‘Paul’ en ‘Goddess’) en in veel korte hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman eveneens 'Misery '.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Misery’ is een beroemde horrorroman van Stephen King (die ook nog eens succesvol verfilmd werd). Het is een verhaal met maar twee (hoofd)personen dat zich vrijwel in één vertrek afspeelt: toch is het een enorm spannend verhaal over een schrijver van populaire (vrouwen)romannetjes die door zijn grootste ‘fan’ gevangen wordt gehouden. Zij schuwt geen enkel middel om hem voor altijd bij haar te houden – en dat gaat vaak gepaard met veel geweld.


WAT MOET JE WETEN?

In ‘Misery’ worden veel literaire zaken genoemd – en vaak uitgelegd (cliffhangers, deus ex machina). Daarnaast worden veel schrijvers genoemd: Sir Rider Haggard, John Irving, William Golding, Charles Dickens, J.R.R. Tolkien, H.G. Wells, John Fowles, Thomas Hardy en vele anderen.
Ook zijn er verwijzingen naar eerdere romans van King: de hand uit het graf (Carrie), de moeder van Eddie Kaspbrak (It), The Overlook Hotel (The Shining).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Misery’ zijn niet moeilijk. Soms zijn er scenes over het schrijven van boeken, maar al te technisch wordt het verhaal daardoor nooit.
Het ‘echte’ verhaal wordt onderbroken door fragmenten van de nieuwe roman die Paul aan het schrijven is. Die scenes wordt duidelijk aangegeven door een ander lettertype.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Misery’ is heel toegankelijk. Maar je moet als lezer wel tegen harde taal kunnen: er wordt regelmatig gevloekt en er worden regelmatig ‘four-letter-words’ gebruikt.
Het verhaal is ongelooflijk spannend – ondanks de simpele setting en ondanks het beperkte aantal karakters (slechts twee …).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Misery’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Misery’ is geschreven volgens het geijkte Stephen King-principe: verrassend, angstaanjagend, schokkend vaak. In dit verhaal is de hoofdpersoon bovendien een schrijver: Stephen King vertelt het nodige over het schrijven van boeken – en dat is interessant voor de fans van de beroemde schrijver.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De horrorroman ‘Misery’ is een verhaal met zeer veel actie. Dat is bijzonder voor een roman met twee hoofdpersonen die zich voor het grootste deel in één vertrek afspeelt.


Tijd:

‘Misery’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Het verhaal wordt chronologisch vertelt en het bestrijkt een periode van ongeveer een half jaar.


Plaats:

De setting van ‘Misery’ is een boerderij in de Rocky Mountains. Het verhaal speelt zich af in de buurt van een stadje in de staat Colorado: Sidewinder – een denkbeeldig stadje dat ook in de roman The Shining wordt genoemd.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Misery’: zal het Paul lukken om aan zijn grootste ‘fan’ te ontsnappen?


Verteller:

De roman ‘Misery’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de schrijver Pauls Sheldon.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Misery’ zijn:
• Paul Sheldon: een 42-jarige succesvolle schrijver van romantische historische romans. Zelf heeft hij genoeg van de serie – hij heeft besloten ‘echte’ literatuur te gaan schrijven. Om zijn genrewisseling te vieren bedrinkt hij zich op een avond in een hotel in de bergen van Colorado. In de sneeuw rijdt hij van de weg en als hij weer bij komt, ligt hij hulpeloos in het huis van Annie;
• Annie Wilkes: een 44-jarige ex-verpleegster die alleen in een kleine boerderij in de bergen van de Amerikaanse Rocky Mountains woont. Annie is oersterk, achterdochtig, onberekenbaar en zo nu en dan behoorlijk agressief. Het is in eerste instantie onduidelijk waarom ze haar baan in de verpleging kwijtraakte. Tenslotte (niet onbelangrijk) is ze Pauls ‘number-one fan’.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Misery’ zijn:
In de Rocky Mountains (Colorado):
• Verschillende bewoners uit de omgeving (buren, winkeliers): ze komen niet echt in het verhaal voor, maar er wordt wel naar hen verwezen;
• Verschillende politiefunctionarissen en een paar journalisten.
In de Misery-romans in het Engeland van de 19e eeuw:
• Ian Carmichael: een jonge weduwnaar wiens vrouw (Misery) in het kraambed overleed;
• Geoffrey Alliburton: de beste vriend van Ian;
• Mrs Ramage: de huishoudster van Ian;
• Colter: de doodgraver van het dorp;
• Hezekiah: een bediende van Ian en Geoffrey;
• Misery: een jonge vrouw.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De horrorroman ‘Misery’ is heel succesvol verfilmd (1990) door Rob Reiner, met in de hoofdrollen Kathy Bates en James Caan.


Overig:

Net als een eerdere roman van Mr. King – The Shining – speelt ‘Misery’ zich af in de dunbevolkte streken van de Rocky Mountains.
Stephen King citeert veel uit de Engelstalige literatuur (Sir Rider Haggard, John Irving), maar ook uit de popmuziek (Cyndi Lauper, The Jacksons, The Trammps, Nat King Cole, Roger Miller, Paul Simon).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Jane Eyre van Charlotte Brontë
The Collector van John Fowles
Room van Emma Donoghue


Citaat:
Oh shit, why was he bothering? She had done it, and all the time between then and now had been pain and boredom and occasional bouts of work on his stupidly melodramatic book to escape the former two. The whole thing was meaningless.
Oh, but it’s not – there’s a theme here, Paul. It’s the thread that runs through everything. The thread that runs so true. Can’t you see it?
Misery, of course. That was the thread that ran through everything, but, true thread or false, it was so goddam silly. (p.239)

Vragen over het boek:

1. Heeft Annie altijd de bedoeling gehad om Paul in leven te laten? Waaruit blijkt dat?
2. Hoe ontdekt Paul gebeurtenissen uit het verleden van Annie?
3. Paul minacht in zekere mate de literaire kennis van Annie. Waaruit blijkt dat?
4. Wat heeft de nieuwe roman over Misery met de plot van het verhaal te maken?




^ Terug naar boven

Comments are closed.