Mr Mac and Me

Niveau:
Genre: war
Thema: war (WW I)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I was born upstairs in the small bedroom, not in the smallest room with the outshot window, where I sleep now, or the main room that is kept for guests - summer visitors who write and let us know that they are coming and how long they plan to stay. Sometimes, after a night's drinking, folk may rest there, although Mother always takes their money off them first. If she doesn't they wake up and protest they don't know how they came to be lying in that fine wide bed, say they've been apprehended and held there, in comfort against their will. But that is at harvest time, when men and boys come to wash away the wheat chaff tickling their throats, or in high summer when they've spent the day thinning out the wild oats from hay. But I was born in winter, the sea storming on the beach beyond, roaring through the night, louder than my mother, whose ninth child I was.
My father was over at Sogg's Fen searching out a rabbit, and when he came back in he brought with him news that three fishermen from Dunwich had been lost at sea. The bell was ringing in the church there, Mother swore she could hear it through the storm, and she laid me against her chest and cried so hard she nearly drowned me with her tears. 'What is it?' my sister Mary was tending her. 'Will he not feed neither?' But Mother said she knew someone had to be taken that night, and sinful as it was, she was just so very grateful that it wasn't me.
My father gave the rabbit to Mary to skin and gut, and he climbed into bed himself, knocked sideways with the spirits he'd drunk to keep away his fright.

© Bloomsbury Publishing Plc 2014^ Terug naar boven

Algemeen

Thomas Maggs is een dertienjarige jongen die in 1914 met zijn ouders en twee zussen boven een café woont. Zijn vader beheert de bar – maar helaas is hij vaak ook zijn eigen beste klant. De moeder runt het huishouden zo goed als dat lukt met een weinig succesvolle, drankzuchtige en verbitterde echtgenoot. Het gezin had nog vijf jongens (drie William's, twee James’en en nog een Thomas): ze overleden allemaal op jonge leeftijd.
Thomas is gezond, maar hij loopt mank vanwege een ongeval toen hij nog maar klein was. Over zijn toekomst heeft hij weinig ideeën; dat hij een geweldig goede tekenaar is vindt hij zelf maar heel gewoon.
Gelukkig is daar het Schotse echtpaar Macintosh dat een paar maanden aan de kust komt wonen. Het zijn kunstenaars: Mr Mac is schilder en architect en Mrs Mac is ook schilder. Thomas voelt zich snel bij hen thuis en hij mag zelfs tekenen met het materiaal van het echtpaar.
Maar terwijl Thomas zich in zijn tekeningen uitleeft, is er buiten het huis van de familie Macintosh veel dreiging: de Eerste Wereldoorlog breekt uit, de armoede slaat toe en thuis bij Thomas gaat alles ook minder goed.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Esther Freud

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
293

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1914-1918

Plaats van handeling:
GB, Suffolk, een dorpje aan de kust

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 53 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Meneer Mac en ik’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Mr Mac and Me’ is een soort oorlogsroman. Het is een verhaal over de oorlog – waarin de ‘echte’ oorlogshandelingen nauwelijks een rol spelen. Het verhaal begint in 1914; de Eerste Wereldoorlog breekt uit, Engelsen worden bang en trekken weg van de kusten, sommigen bewapenen zich, anderen hamsteren, weer anderen nemen zo snel mogelijk dienst in het Britse leger teneinde de vijand (de Duitsers) snel te verslaan. Niemand heeft dan door dat deze oorlog een jarenlange slachtpartij zal worden – een oorlog die niet in Groot-Brittannië maar wel (mede) door Britten zal worden uitgevochten..


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Mr Mac and Me’ moet je de tijd in aanmerking nemen. Het verhaal werd geschreven in 2014, maar het speelt zich een eeuw eerder af. Veel Britten zijn arm, er is tekort aan veel. De lagere klassen (zoals die waartoe Thomas behoort) zijn veroordeeld tot eenvoudige baantjes (visser, visverwerker, cafébaas, touwslager) waarbij het moeilijk is de eindjes aan elkaar te knopen. Om het weinig werk dat er is te pakken te krijgen reizen mensen soms van heinde en ver voor eenvoudig seizoensarbeid – zoals de meisjes uit Schotland die Thomas in Suffolk leert kennen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Mr Mac and Me’ zijn nooit moeilijk. Ms Freud schrijft helder en zonder opsmuk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn kort tot zeer kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Mr Mac and Me’ gemakkelijk te lezen.
Dat is het verhaal ook. Het is een verhaal over een oorlog bezien door de ogen van een dertienjarige. De hoofdpersoon Thomas, is een gevoelige, slimme en artistieke jongen die tot zijn pech opgroeit in een arme omgeving: een simpel dorp met simpele mensen (met bovendien een alcoholische vader).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Mr Mac and Me’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Mr Mac and Me’ is heel mooi geschreven: sober en to the point. Esther Freud legt in weinig woorden een boeiend verhaal met een interessante plot uit.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Mr Mac and Me’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie betreft zelden oorlogshandelingen (het is de tijd van de Eerste Wereldoorlog) maar wel vaak aanverwante zaken: tekorten aan van alles en nog wat, armoede, angst voor een invasie, werkloosheid.


Tijd:

‘Mr Mac and Me’ speelt in de jaren 1914-1918. Het is de tijd van de Eerste Wereldoorlog: jonge mannen uit heel Groot-Brittannië worden onder de wapenen geroepen om te vechten in de loopgraven van België en Frankrijk.
Het laatste hoofdstuk beschrijft in enkele alinea’s het verdere leven van Thomas – tot aan zijn vijfennegentigste jaar.


Plaats:

De setting van ‘Mr Mac and Me’ is het graafschap Suffolk. De handelingen spelen zich af in een dorpje aan de rivier de Blyth, ergens ten zuiden van Lowestoft en Great Yarmouth.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Mr Mac and Me’: hoe zal Thomas met zijn familie de oorlog doorstaan – zelfs wanneer ze niet in de buurt van het slagveld wonen?
Een tweede verhaallijn is het levensverhaal van ‘Mr Mac’ en zijn vrouw, Schotse kunstenaars (architect, schilders) die een tijd aan de kust van East Anglia (in het graafschap Suffolk) wonen. In de vorm van flashbacks (en van brieven) komen we van alles te weten over het verleden van de Macintoshes.


Verteller:

De roman ‘Mr Mac and Me’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Mr Mac and Me’ zijn:
• Thomas Maggs: een 13-jarige jongen (in 1914). Hij is het negende kind in het gezin; veel kinderen (waaronder vijf jongens) zijn heel jong overleden – Tom is de enige jongen. Thomas loopt mank. Hij werkt vaak voor een touwslager, maar het liefst tekent hij de hele dag;
• Father William Maggs: ooit een scharensliep, later een varkensslager. Tegenwoordig beheert hij een café, maar hij is daar zelf de grootste klant;
• Mother Maggs: de moeder die het huishouden runt, maar meestal ook het café. Mrs Maggs kreeg veel kinderen (negen in totaal) van wie er drie in leven bleven;
• ‘Mr Mac’ (Charles Rennie Macintosh): een architect uit Glasgow. Hij woont tijdelijk met zijn (eveneens schilderende) vrouw in het huis van een kennis aan de kust van Suffolk. Charles Macintosh was in werkelijkheid ook een Schotse architect, een kunstenaar die met name na zijn dood zeer beroemd werd.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Mr Mac and Me’ zijn:
• Mary: de oudste zus van Thomas. Zij werkt voor een adellijke familie;
• Ann: de jongste zus. Ze helpt haar moeder in het café. Zij heeft een vriend die vaart als visser, en later als marinier;
• Mr Runnicles: de onderwijzer van Thomas;
• Danky: een oude visser, een vriend van Thomas;
• George Allard: de touwslager voor wie Thomas werkt wanneer hij even vrije tijd heeft;
• ‘Mrs Mac’ (Margaret Macintosh): de echtgenote van Mr Mac, een kunstenares;
• Betty Maclellan: een Schots meisje dat samen met haar zus Meg naar Suffolk is gekomen om daar haringen te kaken;
• Mrs Horrod: een buurvrouw, een weduwe die de zusjes Betty en Meg een kamer verhuurt;
• Gleave: een soldaat die in het dorp ingekwartierd is, één van de ‘Cheshires’;
• Meerdere groepen ingekwartierde soldaten, zoals de ‘Cheshires’ en de ‘Royal Sussex Cyclists’.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Mr Mac and Me’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Mr Mac and Me’ is een oorlogsroman met weinig oorlogshandelingen. Het is aan de knappe schrijfstijl van de auteur te danken dat de spanning in het verhaal blijft.
Het verhaal berust gedeeltelijk op waarheid: het echtpaar Macintosh leefde echt; Mr Mac en zijn vrouw waren kunstenaars die een tijd aan de kust van Suffolk verbleven. Tijdens hun leven waren ze redelijk bekend; na hun dood werden ze pas echt beroemd.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Esther Freud.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Waterland’ van Graham Swift
Angela’s Ashes van Frank McCourt
TransAtlantic van Colum McCann


Citaat:
‘But, as it was, the house was full of girls.’
‘And you.’
‘Aye. And me.’ And I hear it, the sad note of the ‘mee’, and I know that he is thinking about his foot. I look slantwise at it. The black boot, laced and stacked into a club. And I wonder why the foot is called a club. For it only looks like one when it’s laced into that boot. (p.148)

Vragen over het boek:

1. Waarom wantrouwt Thomas zijn vriend Mr Mac een tijdje?
2. Thomas is eigenlijk wel een brave jongen. Maar soms niet: wanneer niet – en waarom niet?
3. Wat zorgt voor de vriendschap tussen Thomas en Mr Mac?
4. Welke invloed heeft de Eerste Wereldoorlog op de inwoners van het dorp? Geef een paar voorbeelden.

^ Terug naar boven

Comments are closed.