4/5 - (1 stemmen)

Mrs Dalloway

Niveau:
Genre: stream-of-consciousness
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1690989303836", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000002529445","familyId":"9200000002529445","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Mrs%20Dalloway%2C%20Virginia%20Woolf","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Mrs Dalloway said she would buy the flowers herself.
For Lucy had her work cut out for her. The doors would be taken off their hinges; Rumpelmayer's men were coming. And then, thought Clarissa Dalloway, what a morning – fresh as if issued to children on a beach.
What a lark! What a plunge! For so it had always seemed to her, when, with a little squeak of the hinges, which she could hear now, she had burst open the French windows and plunged at Bourton into the open air. How fresh, how calm, stiller than this of course, the air was in the early morning; like the flap of a wave; the kiss of a wave; chill and sharp and yet (for a girl of eighteen as she then was) solemn, feeling as she did, standing there at the open window, that something awful was about to happen; looking at the flowers, at the trees with the smoke winding off them and the rooks rising, falling; standing and looking until Peter Walsh said, ‘Musing among the vegetables?’ – was that it? - ’I prefer men to cauliflowers’ – was that it? He must have said it at breakfast one morning when she had gone out on to the terrace – Peter Walsh. He would be back from India one of these days, June or July, she forgot which, for his letters were awfully dull; it was his sayings one remembered; his eyes, his pocket-knife, his smile, his grumpiness and, when millions of things had utterly vanished – how strange it was! – a few sayings like this about cabbages.
She stiffened a little on the kerb, waiting for Durtnall's van to pass. A charming woman, Scrope Purvis thought her (knowing her as one does know people who live next door to one in Westminster); a touch of the bird about her, of the jay, blue-green, light, vivacious, though she was over fifty, and grown very white since her illness. There she perched, never seeing him, waiting to cross, very upright.

© Granada Publishing Ltd / Triad Panther Books, 1976

^ Terug naar boven

Algemeen

Mrs (Clarissa) Dalloway loopt door Londen. Ze verheugt zich op een feest dat ze die avond zal geven. Ze denkt aan haar man, aan haar oud-geliefde Peter Walsh en aan haar hartsvriendin (minnares?) Sally Seton. Haar huwelijk is stabiel maar saai, haar man Richard Dalloway spreekt ze zelden in verband met zijn drukke baan bij de overheid. Dan komt Peter langs; hij is even terug in Engeland om zijn verloofde te trouwen. Mrs Dalloway overpeinst haar keuzes en haar leven.
Septimus Warren Smith loopt diezelfde dag met zijn vrouw in Hyde Park. Hij spreekt even met Mrs Dalloway. Hij is een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, die in toenemende mate lijdt aan een oorlogstrauma. Zijn vrouw Lucrezia kan hem niet van zijn depressie afhelpen.
Terwijl talloze indrukken van en aan Londen en oude en nieuwe bekenden aan Mrs Dalloway voorbijtrekken die dag, wordt besloten Septimus in een psychiatrische inrichting op te nemen. Hij neemt direct een drastisch besluit. Als Mrs Dalloway ’s avonds op haar prettige feestje het besluit van Septimus hoort, bewondert ze hem om zijn moed.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Virginia Woolf

Jaar van uitgave:
1925

Aantal pagina's:
172

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een dag in juni ergens tussen 1920 – 1925

Plaats van handeling:
Londen (het centrum en Hyde Park)

Bijzonderheden:
Een psychologische roman zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Mrs Dalloway’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Mrs Dalloway’ vergt veel (literaire) kennis van de lezer. Het is maar een dun boekje met een op het eerste gezicht eenvoudig verhaal, maar de vele perspectiefwisselingen en tijdsprongen zorgen ervoor dat het een lastig boek is, dat waarschijnlijk alleen maar volledig op waarde geschat kan worden door een zeer ervaren lezer.
De lezer moet geïnteresseerd zijn in literatuur die uitdaagt, literatuur die een actieve rol van de lezer eist. Actie, gebeurtenissen en dialogen zijn er nauwelijks; veel speelt zich af buiten het decor van de roman of (nog vaker) uitsluitend in de hoofden van de vertellers.


WAT MOET JE WETEN?

Het is een voordeel wanneer de lezer een grote algemene ontwikkeling heeft: Virginia Woolf plaatst haar verhaal niet alleen in het Londen van het interbellum, maar zij gaat er ook vanuit dat de lezer het een en ander weet van psychische problemen of van gedachtenkronkels in de menselijke geest.
‘Mrs Dalloway’ speelt zich af in Londen rond 1920. Er wordt gerefereerd aan de Eerste Wereldoorlog, aan politieke figuren en gebeurtenissen, aan wetenschap en kunst. Woolf verwijst niet naar literatuur uit of voor haar tijd, maar ze staat met deze roman wel op de schouders van baanbrekende schrijvers uit het begin van de twintigste eeuw, zoals Joseph Conrad en James Joyce. Vele tientallen schrijvers zouden later op hun beurt op Ms Woolf’s schouders gaan staan om werken te schrijven die soms langrijk werden die van Ms Woolf (Paul Auster, J.M. Coetzee, Philip Roth, Toni Morrison).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is redelijk moeilijk. Dit komt deels door de ouderdom van het boek (1925) en deels door de eruditie van de auteur. Ms Woolf doet geen enkele moeite om het de lezer gemakkelijk te maken.
De zinnen zijn lang, de alinea’s zijn complex. Er zijn weinig dialogen die het verhaal verlevendigen of de gebeurtenissen versnellen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Mrs Dalloway’ is een heel lastig boek. Er gebeurt heel weinig. Er is een Mrs Dalloway die door Londen loopt en er is een oorlogsveteraan uit de Eerste Wereldorlog, Septimus Warren Smith. Veel handelingen en gebeurtenissen hebben zich afgespeeld voorafgaand aan deze ene dag in juni. En wanneer er enige actie zou kunnen worden beschreven dan vindt deze off-stage plaats. Dit alles, samen met de flashbacks, de perspectiefwisselingen en de tijdsprongen, zorgen ervoor dat dit boek een boek van niveau C 6d is.
De taal is niet hoogdravend literair. Maar toch zullen veel – ook ervaren – lezers problemen hebben met het taalniveau. Dit komt onder andere door het trage verteltempo en de nogal verouderd aandoende woorden en uitdrukkingen; het boek is dan ook bijna een eeuw oud. Vandaar dat het taal-(ERK-)niveau C1 is.


Schrijfstijl:

De stijl is enigszins omfloerst en diffuus. Mrs Dalloway spreekt haar monoloog (want dat is het eigenlijk) als een ietwat deftige dame uit de gegoede burgerij van Londen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er is zeer weinig actie in het verhaal. Mrs Dalloway loopt een beetje doelloos door Londen en peinst over van alles en nog wat. Septimus ijsbeert een beetje door het park en geeft ook zijn gedachten de vrije loop.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich in één dag af. Toch hebben we te maken met veel flashbacks die de – weinige – gebeurtenissen van deze dag vertroebelen.


Plaats:

De roman speelt zich af in het centrum van Londen (onder andere in Hyde Park).


Verhaallijn:

Er zijn twee hoofdverhaallijnen: die van Clarissa Dalloway en die van Septimus Warren Smith, waarbij het verhaal van Mrs Dalloway het belangrijkste is. Allerhande minder belangrijke verhaallijnen onderbreken de hoofdlijnen: de wederwaardigheden van Peter Walsh, de Prime Minister, artiesten bij een theater, de society celebrity – en blaaskaak – Hugh Whitbread, enzovoort.


Verteller:

Het perspectief is lastig en veelal onbetrouwbaar. Neem als voorbeeld de eerste pagina van het boek (zie hierboven). We zien Londen en de voorbijgangers daar door de ogen van Mrs Dalloway. Maar wanneer we daaraan gewend zijn (na twee alinea’s), zien we plotseling Mrs Dalloway vanuit het perspectief van een zekere Scope Purvis. In de volgende alinea is het weer Mrs Dalloway die we volgen. Dat alles maakt het boek lastig (de perspectiefwisselingen gebeuren door het hele boek heen), maar ook een uitdaging om te volgen. De literair onderlegde lezer zal hier zeker veel voldoening uit halen.
Behalve het verhaal van één dag uit het leven van – met name – Mrs Dalloway, geeft de roman een geweldig tijdsbeeld van Londen en haar bewoners in de twintiger jaren van de twintigste eeuw. Het verhaal is tragisch maar het kent ook de nodige humor (voor de goede verstaander). De roman gaat vooral om belangrijke onderwerpen als: heb ik de juiste keuzes gemaakt in het leven?




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Er zijn weinig hoofdkarakters. De belangrijkste zijn:
• Mrs Clarissa Dalloway: we volgen als lezers haar weg door het centrum van Londen. Maar ondertussen worden we continu van haar stream-of-consciousness-achtige gedachtesprongen op de hoogte gehouden;
• Septimus Warren Smith: een oud-militair (uit de Eerste Wereldoorlog). Hij wordt liefdevol begeleid door zijn echtgenote – wat niet kan verhinderen dat hij hoe langer hoe pessimistischer wordt (waarschijnlijk door zijn oorlogservaringen).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Mrs Dalloway’ zijn:
• Peter Walsh: de oud-geliefde en jarenlange vriend van Clarissa. Clarissa vermoedt dat hij nog altijd in India werkt en woont;
• Richard Dalloway: de drukbezette en enigszins arrogante echtgenoot van Clarissa;
• Elizabeth Dalloway: de dochter van Richard en Clarissa;
• Lucrezia ‘Rezia’ Smith: de schuldbewuste en zorgzame vrouw van Septimus;
• Sally Seton: de geliefde van Clarissa;
• Hugh Whitbread: een snobistische kennis van Clarissa).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Mrs Dalloway’ is in 1997 verfilmd (door de Nederlandse regisseur Marleen Gorris).


Overig:

Virginia Woolfs roman ‘Mrs Dalloway’ wordt beschouwd als één van de 100 belangrijkste romans van de twintigste eeuw. De roman was bovendien de basis voor de roman The Hours van Michael Cunningham.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Virginia Woolf.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Heart of Darkness van Joseph Conrad
• The Hours van Michael Cunningham
• Cloud Atlas van David Mitchell


Citaat:
The clock was striking – one, two, three: how sensible the sound was; compared with all this thumping and whispering; like Septimus himself. She was falling asleep. But the clock went on striking, four, five, six … (p.133)

Vragen over het boek:

1. Geeft ‘Mrs Dalloway’ de lezer een goed beeld van Londen in de twintiger jaren van de twintigste eeuw? Geef je antwoord met behulp van enkele citaten uit de tekst.
2. Herlees de passages waar Clarissa in contact komt met Septimus Warren Smith (ook bij eerdere gelegenheden en niet alleen fysiek in Hyde Park). In hoeverre begrijpt Clarissa Septimus en in hoeverre had ze volgens jou enige invloed kunnen uitoefenen op zijn lot?
3. ‘Mrs Dalloway’ beschrijft slechts één dag uit het leven van Clarissa. Het is een soort stream-of-consciousness novel. Leg uit in hoeverre je vindt dat dit een geslaagde manier is om een roman te schrijven en/of om een karakter te doorgronden.
4. Is Mrs Dalloway gelukkig? In welke opzichten wel en in welke opzichten niet?




^ Terug naar boven

Comments are closed.