Never Say Die

Niveau:
Genre: crime
Thema: war

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

1970

Laos-North Vietnam border

Thirty miles out Muong Sam, they saw the first tracers slash the sky.
Pilot William ‘Wild Bill’ Maitland felt the DeHavilland Twin Otter buck like a filly as they took a hit somewhere back in the fuselage. He pulled into a climb, instinctively opting for the safety of altitude. As the misty mountains dropped away beneath them, a new round of tracers streaked past, splattering the cockpit with flak.
‘Damn it, Kozy. You’re bad luck,’ Maitland muttered to his copilot. ‘Seems like every time we go up together, I taste lead.’
Kozlowski went right on chomping his wad of bubble gum. ‘What’s to worry?’ he drawled, nodding at the shattered windshield. ‘Missed ya by at least two inches.’
‘Try one inch.’
‘Big difference.’
‘One extra inch can make a hell of a lot of difference.’
Kozy laughed and looked out the window. ‘Yeah, that’s what my wife tells me.’
The door to the cockpit swung open. Valdez, the cargo kicker, his shoulders bulky with a parachute pack, stuck his head in. ‘What the hell’s goin’ on any-’ He froze as another tracer spiraled past.
‘Got us some mighty big mosquitoes out there,’ Kozlowski said and blew a huge pink bubble.
‘What was that?’ asked Valdez. ‘AK-47?’

© Harlequin Enterprises Limited / MIRA, 2014.^ Terug naar boven

Algemeen

In 1970 stort in het oerwoud van Laos een vliegtuigje neer. Het vervoerde een speciale lading; misschien voor particulieren, misschien voor de CIA. Hoe het vliegtuig neerstort, is niet duidelijk: neergeschoten, geëxplodeerd? De enige overlevende wordt gevangen genomen in Laos. Als hij jaren later – na afloop van de Vietnamoorlog – vrij komt en naar de USA gaat, overlijdt hij een dag later. Zelfmoord …?
Twintig jaar later probeert Willy Maitland, de dochter van de neergestorte piloot Maitland, in Vietnam uit te zoeken wat er zo lang geleden met haar vader gebeurd is. Is hij gedood bij de crash, is hij gevangengenomen, leeft hij misschien nog? Bij haar zoektocht ontmoet Willy de avonturier Guy Barnard: een oud-militair die al jaren de kost verdient met allerhande klusjes in Zuidoost-Azië (waaronder het identificeren van gesneuvelde militairen in Vietnam). De twee besluiten – in eerste instantie zeer tegen de wil van Willy – gezamenlijk op zoek te gaan naar sporen van Pilot Maitland.
Als zij navraag doen op allerlei plekken in Thailand, Vietnam en Laos, komen ze erachter dat er instanties zijn die er geen enkel belang bij hebben dat ze meer te weten komen over het lot van de piloot.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
251

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990

Plaats van handeling:
Azië, Vietnam

Bijzonderheden:
Een misdaadverhaal in 15 genummerde hoofdstukken, voorafgegaan door een proloog .
In het Nederlands heet het boek ‘De dood in de ogen’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Never Say Die’ is een verhaal over de nasleep van de Vietnamoorlog. In het Vietnam van 1990 zijn nog altijd veel sporen van de oorlog te vinden die de Amerikanen van ongeveer 1965 tot 1975 uitvochten tegen het communistische bewind van Noord-Vietnam. Maar ook zijn her en der nog Amerikanen die zich – al of niet geholpen door de Vietnamese overheid – verborgen houden voor de Amerikaanse overheid (en haar geheime diensten).

 


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘Never Say Die’ is één van de vroegere romans van Ms Gerritsen. Het is een spannend avontuur over misdaad, spionage en over de Amerikaanse geheime dienst. Het boek mist het geweld en de expliciete moorden van de latere romans van Gerritsen. Maar de suspense is er niet minder om.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Never Say Die’ zijn zeker niet moeilijk te noemen. Het verhaal gaat regelmatig over de geheime dienst, maar Ms Gerritsen treedt daarover nooit in detail: het gaat om het verhaal, het avontuur. Dat houdt de taal toegankelijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn normaal van lengte. er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de roman ‘Never Say Die’ is zonder meer toegankelijk. Ms Gerritsen gebruikt duidelijke omschrijvingen en ze beschrijft nergens heel expliciet moorden of het ontleden van lijken zoals ze dat in haar latere romans zou gaan doen.
Het verhaal is spannend – een echte thriller. Je wilt het boek uitlezen om erachter te komen wat er met de piloot gebeurd is (en waarom dat gebeurd is).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Never Say Die’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Ms Tess Gerritsen is een populaire schrijfster van veel thrillers. Ze gebruikt het nodige geweld, toch vaak een kenmerk van thrillers en spionageverhalen, maar ze is niet zo expliciet in het beschrijven van moorden als ze dat in haar latere boeken zou worden.
‘Never Say Die’ is een vroegere roman van Ms Gerritsen. Het is een standalone roman.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Never Say Die’ is een verhaal met heel veel actie. We volgen de hoofdpersonen op hun zoektocht door de vele wijken van Vietnamese steden.


Tijd:

De roman ‘Never Say Die’ speelt zich af in de jaren 1970-1990. De nadruk ligt op 1990, het jaar waarin Willy op zoek gaat naar haar vader. Maar het verdwijnen van die vader heeft alles te maken met het neerstorten van het vliegtuig van de piloot Maitland in 1970. Langzamerhand horen we meer over het hoe en waarom van deze vliegtuigcrash.


Plaats:

De setting van ‘Never Say Die’ is het zuidoosten van Azië. Als Willy Maitland en Guy Barnard elkaar ontmoeten, bevinden zij zich in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Later maken ze beter met elkaar kennis in Saigon, waarna ze op zoek gaan naar de vader van Willy op meerdere plaatsen in Vietnam.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Never Say Die’: zullen Willy en Guy erin slagen de vader van Willy te vinden, hetzij levend, hetzij dood?


Verteller:

De roman ‘Never Say Die’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal uit het perspectief van de beide hoofdpersonen: Willy Maitland en Guy Barnard.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Never Say Die’ zijn:
• Willy (Wilone oftewel Wilhelmina) Jane Maitland: de 32-jarige dochter van Pilot Maitland. In opdracht van haar ernstig zieke moeder gaat ze in 1990 op zoek naar haar twintig jaar eerdere neergestorte (en verdwenen) vader. Willy is piloot, net als haar verdwenen vader;
• Guy Barnard: een oud-militair uit Vietnam. Na de Vietnamoorlog werkt hij al jaren voor allerlei organisaties – zowel legale als illegale. Hierdoor kent hij veel mensen en hij spreekt de regionale talen redelijk. Zijn beroep is tegenwoordig patholoog-anatoom; hij probeert menselijke resten te identificeren om deze terug te laten verschepen naar de USA.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Never Say Die’ zijn:
• Pilot William ‘Wild Bill’ Maitland: een Amerikaan die als piloot allerlei personen en materiaal vervoert in Zuidoost-Azië tijdens de Vietnamoorlog (in 1970);
• General Joe Kistner: een Amerikaans generaal in Bangkok die ten tijde van de Vietnamoorlog nog een eenvoudige onderofficier was;
• Tobias Wolff: een oude vriend van Guy. Tijdens de oorlog werd hij gered door Guy, maar hij raakte wel zwaar gehandicapt;
• Alain Gerard: een Franse immigrant die al jaren in Saigon woont en die veel weet over Laos;
• Dodge Hamilton: een oud-journalist van de ‘London Post’. Hij woont al jaren in Saigon;
• Sam Lassiter: een oud-militair die samen met Valdez jarenlang gevangen zat. Hij woont in een Vietnamese stad aan de Mekong rivier;
• Nora Walker: een Britse verpleegster die al jaren in Hanoi woont en werkt;
• Siang: een duistere Oosterse crimineel.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Never Say Die’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Never Say Die’ wordt door Ms Gerritsen zelf als een romance betiteld. Een romantisch verhaal, dus. Maar het is tegelijkertijd ook een thriller, een verhaal vol suspense dat al veel van de elementen van haar latere werk in zich bergt.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Lost Horizon van James Hilton
• ‘The Cider House Rules’ van John Irving
• The Testament van John Grisham


Citaat:
Siang shoved Willy forward. Guy caught her in his arms; together, they dropped to their knees. There was no time left for last words, for farewells. Guy wrapped himself around her in a futile attempt to shield her from the bullets.
‘Finish it,’ said the man.
Guy looked up at him. ‘I’ll see you in hell.’
Siang raised the pistol. The barrel was aimed squarely at Guy’s head. Still cradling Willy, Guy waited for the explosion. The darkness.
The blast of the pistol made them both flinch. ((p.234)

Vragen over het boek:

1. Wat vervoerde Pilot Maitland met zijn vliegtuigje op zijn laatste reis?
2. Waarom ging Willy juist nu (in 1990) op zoek naar het verdwenen vader?
3. Welk belang heeft Guy Barnard bij een goed contact met Willy?
4. Wie (of welke organisatie) is uiteindelijk verantwoordelijk voor het geheimhouden van deze missie van Pilot Maitland? Waarom deed men dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.