Noughts & Crosses

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘Honestly, Mrs Hadley,’ said Meggie McGregor, wiping her eyes. ‘That sense of humour of yours will be the death of me yet!’
Jasmine Hadley allowed herself a rare giggle. ‘The things I tell you, Meggie. It’s lucky we’re such good friends!’
Meggie’s smile wavered only slightly. She looked out across the vast lawn at Callum and Sephy. Her son and her employer’s daughter. They were good friends playing together. Real good friends. No barriers. No boundaries. Not yet anyway. It was a typical early summer’s day, light and bright and, in the Hadley household anyway, not a cloud in their sky.
‘Excuse me, Mrs Hadley.’ Sarah Pike, Mrs Hadley’s secretary, approached from the house. She had shoulder-length straw-coloured hair and timid green eyes which appeared permanently startled. ‘I’m sorry to disturb you but your husband has just arrived. He’s in the study.’
‘Kamal is here?’ Mrs Hadley was astounded. ‘Thank you, Sarah.’ She turned to Meggie. ‘His fourth visit home in as many months! We’re honoured!’
Meggie smiled sympathetically, making sure to keep her mouth well and truly shut. No way was she going to get in the middle of another inevitable squabble between Kamal Hadley and his wife. Mrs Hadley stood up and made her way into the house.
‘So Sarah, how is Mr Hadley?’ Meggie lowered her voice to ask. ‘Is he in a good mood, do you think?’
Sarah shook her head. ‘He looks about ready to blow a fuse.’
‘Why?’
‘No idea.’

© Penguin Random House Company / Corgi Books, 2006^ Terug naar boven

Algemeen

Als Callum met Sephy in de tuin van de familie Hadley speelt, lijkt er niets aan de hand te zijn. De familie Hadley, de ouders van Sephy, zijn rijk en zwart, en de ouders van Callum zijn arm en blank, maar dat maakt gelukkig niet zo veel uit; de beide families gaan goed met elkaar om.
Helaas verandert dat een aantal jaren later. Blanken komen in opstand tegen hun slechte behandeling en de zwarten geven hen daarna nog minder rechten dan ze al hadden. De sjieke meneer en mevrouw Hadley willen niet langer dat hun dochter Sephy met Callum omgaat. Eerst doet Sephy dat toch stiekem, maar al haar vrienden en familieleden keuren het af.
Ondertussen verandert Callum ook. Zijn broer wil meedoen aan de revolutie, zijn zuster is diep ongelukkig. Als het tenslotte helemaal misgaat met zijn broer en zus en met zijn vader, moet Callum een drastische keuze maken.
En die keuze zal moeten worden gemaakt tussen de groep waar Callum toe behoort en tussen zijn grote liefde. Een keuze die verstrekkende gevolgen zal hebben. Voor iedereen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Malorie Blackman

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
441

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats (die veel doet denken aan de USA of Zuid-Afrika)

Bijzonderheden:
Een roman in 13 delen en met 117 hoofdstukken die beurtelings door Sephy en Callum worden verteld. ‘Noughts & Crosses’ is het eerste deel uit een serie van vier boeken, maar het kan heel goed als losstaande roman worden gelezen.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Noughts & Crosses’ is een spannend liefdesverhaal. Het is als een moderne Romeo and Juliet. Alleen gaan de tegenstellingen tussen de beide families niet om gewone vetes tussen twee families, maar om de verschillen tussen blank en zwart. Als je een ontroerend en ook heel spannend boek wilt lezen, kun je voor ‘Noughts & Crosses’ kiezen.


WAT MOET JE WETEN?

De roman gaat niet uit van veel voorkennis. Het is een spannend en ontroerend liefdesverhaal met een onverwacht einde. Het is natuurlijk een soort fantasy; het is niet echt gebeurd. Maar het zou zo maar kunnen …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De young adult novel ‘Noughts & Crosses’ is zeker niet moeilijk te lezen. De zinnen zijn vaak kort, er staan heel veel dialogen in het verhaal, het boek bestaat uit 13 korte delen en het heeft maar liefst 117 korte hoofdstukken. Dus je zult nooit lang hoeven te doen over een saai, langdradig hoofdstuk. Bovendien schrijft Malorie Blackman heel knap en ze heeft een mooi taalgebruik.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden van ‘Noughts & Crosses’ zijn goed te begrijpen, de alinea’s, de delen en de hoofdstukken zijn kort. Er staan heel veel dialogen in het boek.
‘Noughts & Crosses’ is een heel spannend boek over broeder- en zusterliefde, bedrog, verraad, trouw, opstand, en over de liefde van twee jongeren voor elkaar. Als lezer voel je dat dit een hopeloze liefde zal zijn, maar je gelooft tot het einde dat het weer goed komt. Of dat ook zo is?
Op grond van deze eigenschappen is ‘Noughts & Crosses’ een roman met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Ms Malorie Blackman vertelt heel spannend. Ze begint als een alwetende verteller in het eerste deel/hoofdstuk van het boek. Callum is dan 12 en Sephy is 11 jaar oud. Maar even later zijn we ineens drie jaar verder: Calum en Sephy zijn pubers geworden. Ze vertellen om beurten wat er met hen gebeurt. En ze voelen niet langer een gewone vriendschap voor elkaar, maar veel meer …
En later zijn we weer vier jaar verder. En opnieuw is er van alles en nog wat gebeurd. In welke periode we ons ook bevinden, Ms Blackman weet de spanning erin te houden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Noughts & Crosses’ zit boordevol actie. Allereerst is er de spanning: zullen Callum en Sephy bevriend kunnen blijven ondanks hun grote verschillen? Maar al snel verergert de situatie en de ouders van Sephy en van Callum hebben geen contact meer met elkaar. De zus van Callum, Lynette, voelt zich diep ongelukkig. En Jude neemt drastisch besluiten. En tenslotte onderneemt Mr McGregor ook actie. En bij dat alles verandert de verhouding tussen Callum en Sephy telkens opnieuw.


Tijd:

De roman speelt zich af in een fantasietijd. De tijd lijkt op de tijd van de slavernij in de Verenigde Staten, maar het is duidelijk dat dit niet het geval is; er rijden auto’s rond en mensen werken met computers. Het zou ook Groot-Brittannië in onze tijd kunnen zijn: Mr Hadley werkt in de Houses of Parliament en er wordt betaald met ponden. Maar nergens staat in welk land het verhaal zich afspeelt.
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het verhaal speelt zich af over een periode van jaren, een jaar of acht ongeveer in totaal. Als het verhaal begint, zijn Sephy en Callum nog kinderen van 11 en 12 jaar. Later zijn ze 14 en 15. En aan het eind van het verhaal zijn ze jonge volwassenen van 18 en 19 jaar oud.


Plaats:

De plaats waar ‘Noughts & Crosses’ zich afspeelt blijft onduidelijk: het zouden de Verenigde Staten kunnen zijn, maar net zo Groot-Brittannië. Of misschien wel Zuid-Afrika, Australië of Nieuw-Zeeland. Ms Blackman laat dit opzettelijk in het midden. Zo’n verhaal zou zich overal kunnen afspelen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Noughts & Crosses’: hoe zal het gaan met de twee vrienden/geliefden Sephy en Callum? Zij is een rijke ‘Cross’, hij is een arme ‘Nought’.
Maar naast dit verhaal gaat het om veel meer: hoe gaan al die Noughts en Crosses met elkaar om? Hoe gaan de families Hadley en McGregor om met de spanningen die er ontstaan in en rondom hun gezin? En wat gebeurt er verder in de stad en in het land: hoe gaat het in de politiek, hoe gaat het op de scholen?


Verteller:

De verschillende hoofdstukken worden achtereenvolgens verteld door twee ik-vertellers: Callum en Sephy. De ‘Prologue’ wordt verteld door de alwetende verteller. Zij legt daarin uit hoe het leven vroeger was van de kinderen Sephy en Callum. Na de proloog wordt het verdere verhaal gedaan door de twee hoofdpersonen.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersonen zijn de twee geliefden:
• Sephy (Persephone) Hadley: zij is een ‘Cross’, een Afro-Afrikaans meisje; haar vader is één van de machtigste mannen van het land. Sephy is 14 jaar oud als ze begint met haar verhaal;
• Callum McGregor: hij is een ‘Nought’, een blanke inwoner van het land; zijn ouders zijn in dienst van de ouders van Sephy. Callum is 15 jaar oud als zijn versie van het verhaal begint; later is hij 19.


Bijfiguren:

Er is een gering aantal bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• Mr Kamal Hadley (een ‘Cross’): een machtige politicus. Hij is heel veel van huis in verband met zijn werk voor de overheid;
• Mrs Jasmine Hadley: zijn echtgenote;
• Minny (Minerva): de dochter van Kamal en Jasmine;
• Ryan McGregor (een ‘Nought’): de vader van Callum;
• Meggie McGregor: de echtgenote van Ryan. Zij is de bediende van Mrs Hadley;
• Jude McGregor: de 17-jarige zoon van Ryan en Meggie;
• Lynette (Linny): de dochter van Ryan en Meggie;
• Sarah Pike: de secretaresse van Mrs Hadley.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Van de young adult novel  ‘Noughts & Crosses’ zijn meerdere toneelbewerkingen gemaakt.


Overig:

‘Noughts & Crosses’ is schatplichtig aan al die andere verhalen en (vooral) films, waarin bestaande toestanden (zoals politieke situaties en klassenverschillen) worden omgekeerd: The Hunger Games, Gulliver’s Travels, Animal Farm, Fahrenheit 451, en vele anderen.
Er werden drie sequels na ‘Noughts & Crosses’ geschreven.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Malorie Blackman.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Hunger Games van Suzanne Collins
• The Maze Runner van James Dashner
• Bloodtide van Melvin Burgess

 


Citaat:
I closed my eyes and allowed my mind to drift away. I was cuddled up with Callum and for once this time was ours and no-one else’s. With that thought in my mind, I drifted off to sleep, with Callum still holding me. (p.309)

Vragen over het boek:

1. Je kunt ‘Noughts & Crosses’ lezen als een modern verhaal over de slavernij. In welke opzichten is het dat, in welke opzichten wijkt het ervan af? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van een drietal voorbeelden uit de tekst.
2. Op een gegeven moment nemen Sephy en Callum een besluit dat hun leven drastisch zal veranderen. Welk besluit is dat? Vind je het een goede beslissing? Waarom vind je dat?
3. Analyseer de karakters van de vader en de moeder van Sephy of van die van Callum. Vind jij dat zij hun leven anders hadden kunnen leiden in deze situatie?
4. Welke rol spelen broers en/of zussen van Sephy en Callum in de roman? Welke gebeurtenissen vloeien voort uit de handelingen van één van hen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.