2/5 - (2 stemmen)

Pincher Martin

Niveau:
Genre: bildungsroman
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

He was struggling in every direction, he was the centre of the writhing and kicking knot of his own body. There was no up or down, no light and no air. He felt his mouth open of itself and the shrieked word burst out.
‘Help!’
When the air had gone with the shriek, water came in to fill its place – burning water, hard in the throat and mouth as stones that hurt. He hutched his body towards the place where air had been but now it was gone and there was nothing but black, choking water. His body let loose its panic and his mouth strained open till the hinges of his jaw hurt. Water thrust in, down, without mercy. Air came with it for a moment so that he fought in what might have been the right direction. But water reclaimed him and spun so the knowledge of where the air might be was erased completely. Turbines were screaming in his ears and green sparks flew out from the centre like tracer. There was a piston engine too, racing out of gear and making the whole universe shake. Then for a moment there was air like a cold mask against his face and he bit into it. Air and water mixed, dragged down into his body like gravel. Muscles, nerves and blood, struggling lungs, a machine in the head, they worked for one moment in an ancient pattern. The lumps of hard water jerked in the gullet, the lips came together and parted, the tongue arched, the brain lit a neon track.
‘Moth___’

© Faber and Faber 1956

^ Terug naar boven

Algemeen

De acteur Chris Martin raakt zijn baan kwijt. Hij wordt min of meer gedwongen om dienst te nemen in de British Navy. Een risicovolle baan tijdens de Tweede Wereldoorlog; de marine wordt continu belaagd door Duitse onderzeeërs.
En ook het schip waar Chris op vaart wordt getorpedeerd. Als hij bijkomt ligt hij in het koude water van de oceaan. Flarden van zijn leven trekken aan hem voorbij. Hij schopt zijn zware laarzen uit en klampt zich vast aan een reddingsboei. Daarna verliest hij opnieuw het bewustzijn.
Als hij later weer bijkomt, bevindt hij zich op een rotseiland. Hij is alleen: zonder voedsel of drinken, met alleen de weinige kleren die hij aan heeft. De rots is een eiland ergens in de Atlantische Oceaan op een weinig bevaren gedeelte van de zee. De enige bezoekers lijken zeemeeuwen en zeehonden te zijn. Om gek van te worden.
Om te voorkomen dat hij inderdaad gek wordt gaat Chris op zoek naar eten en drinken. Bovendien probeert hij enige regelmaat in zijn dagritme te krijgen: een onderdak zien te vinden, duidelijk zien te maken dat er zich een drenkeling op deze rots bevindt. Er zijn mosselen en andere schelpdieren, er is een poeltje met water en er is zelfs een kleine grot waar hij schuilen kan. Nu nog hopen op een langskomend schip dat hem redden zal …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
William Golding

Jaar van uitgave:
1956

Aantal pagina's:
208

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
Atlantisch Oceaan, een onbewoond eiland

Bijzonderheden:
Een roman in 14 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Pincher Martin’ is een verhaal over een man alleen. Deze man komt op een onbewoond eiland terecht, waar hij moet zien te overleven. Het gaat echter niet zo zeer om overleven in het verhaal (er blijkt iets te eten en te drinken te zijn), maar meer om de geestelijke gesteldheid van de man. Hoe ga je om met eenzaamheid, wat is echt en wat is illusie, hoe helder is de scheidingslijn tussen stabiliteit en uit balans raken. Een verhaal over een geestelijke gesteldheid dus.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Pincher Martin’ heb je weinig specifieke kennis nodig. De hoofdpersoon zit alleen op een rots. Deze rots is een kale, onherbergzame plek met schelpdieren en een paar meeuwen (en soms zeehonden). Dus als decor is het allemaal zeer sober.
Wat het verhaal enigszins spannend maakt zijn de flashbacks – de gedachten van de hoofdpersoon aan zijn werk en aan zijn vrienden en bekenden. Het verhaal leest daardoor als een allegorie van leven en dood, van liefde en haat.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Pincher Martin’ zijn op zich niet zo moeilijk, maar het feit dat de hoofdpersoon heel veel met zichzelf en in zichzelf praat, maakt de taal wel lastig zo nu en dan.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. De dialogen die er zijn, vinden allemaal plaats in de flashbacks die de hoofdpersoon meemaakt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Pincher Martin’ is goed te begrijpen, maar niet erg toegankelijk. Dat laatste komt waarschijnlijk door het onderwerp.
Dat onderwerp is origineel en boeiend uitgewerkt, maar wel erg ongewoon: een man die moet zien te overleven, eerst in het woeste water van de oceaan en later op een heel klein rotseiland. Hij probeert te overleven door te denken aan de mensen met wie hij veel contact had: collega’s, vrienden en bekenden. Het verhaal doet daarom nogal stream-of-consciousness-achtig aan. Een boeiend gegeven, zoals gezegd, maar niet eenvoudig te volgen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Pincher Martin’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Pincher Martin’ is spannend geschreven – ondanks het feit dat er eigenlijk slechts één persoon in het verhaal een rol speelt. Een man bevindt zich in de oceaan en even later op een klein, kaal, onbewoond eiland. Dat lijkt nogal saai; maar Mr Golding weet heel goed de spanning erin te houden.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Pincher Martin’ is een verhaal met vrij weinig actie. Maar toch gebeurt er wel het een en ander: Chris moet zien te overleven, in het water en op het eiland; daarnaast heeft hij veel flashbacks waarin hij herbeleeft wat hem de afgelopen jaren is overkomen.


Tijd:

‘Pincher Martin’ speelt zich af in de jaren 1940-1950. Het is de tijd van de Tweede Wereldoorlog: Britse marinevaartuigen worden aangevallen door Duitse duikboten.
Het verhaal bestrijkt een periode van een paar weken (hoewel dat niet helemaal zeker is) en het wordt onderbroken door flashbacks.


Plaats:

De setting van ‘Pincher Martin’ is een onbewoond eiland in de Atlantische Oceaan. Het is een eiland dat zich ergens in de oceaan ten noorden van de Hebriden bevindt – onderzoekers suggereerden dat het Rockall betrof, een eiland dat vaak genoemd wordt bij de scheepvaartberichten en weersvoorspellingen (als zijnde één van de meest noordelijke plekken van het Britse eilandrijk.).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Pincher Martin’: zal het Chris lukken om te overleven, zowel in zee als op het eiland?


Verteller:

De roman ‘Pincher Martin’ heeft een auctoriale verteller. Maar het perspectief is duidelijk dat van de hoofdpersoon Chris Martin: hij houdt veel gesprekken met zichzelf.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Pincher Martin’ is:
• Chris (Christopher Hadley) Martin: een luitenant van de Britse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte als acteur, maar door allerlei problemen in de relationele sfeer verloor hij zijn baan. Uiteindelijk werd hij min of meer gedwongen om in dienst te gaan – zo kwam hij bij de Britse marine terecht. Chris heeft tot aan zijn schipbreuk veel vijanden gemaakt, zowel bij vrienden als bij vriendinnen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Pincher Martin’ zijn:
• Nathaniel (Nat) Walterson: een bemanningslid van de ‘Wildebeeste’. Nat is een beetje een onwennige zeeman, iemand die niet goed raad weet met zijn lijf en met zijn werk op het schip. Nat en Chris waren al bevriend voordat ze bij elkaar op het schip terechtkwamen;
• Petty Officer Roberts: een marineofficier aan boord van de ‘Wildebeeste’. Het is duidelijk dat hij veel drinkt;
• The Captain: de kapitein van de ‘Wildebeeste’;
• Alfred, Sybil, Helen en Mary Lovell: vrienden van Chris;
• George (regisseur) en Pete (producer): collega’s van Chris, medewerkers van het theater;
• Captain Davidson en Mr Campbell: twee mannen die elkaar bij een drenkeling ontmoeten.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

https://artscolumbia.org/literary-arts/prose/pincher-martin-struggle-survival-31899/


Film:

‘Pincher Martin’ is niet verfilmd.


Overig:

Hoewel de roman ‘Pincher Martin’ heet, kom je de naam ‘Pincher’ nergens in het verhaal tegen. Een ‘pincher’ is een klein, onbetekenend ventje.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Golding.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Robinson Crusoe van Daniel Defoe
• Moby Dick van Herman Melville
• Foe van J.M. Coetzee


Citaat:
‘The end to be desired is rescue. For that, the bare minimum necessary is survival. I must keep this body going. I must give it drink and food and shelter. When I do that it doesn’t matter if the job is well done or not so long as it is done at all. So long as the thread of life is unbroken it will connect a future with the past for all this ghastly interlude.’ (p.81)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt het dat het schip waarop Chris vaart zinkt?
2. Hoe wordt duidelijk dat Chris ergens ten noorden van Groot-Brittannië schipbreuk lijdt?
3. Wat is de relatie tussen Chris en Nat?
4. Waarom zijn de laarzen van Chris belangrijk voor het verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.