2/5 - (1 stemmen)

Point Omega

Niveau:
Genre: relations
Thema: suspense

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694286385799", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"33693780","familyId":"33693780","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Point%20Omega%2C%20Don%20DeLillo","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

There was a man standing against the north wall, barely visible. People entered in twos and threes and they stood in the dark and looked at the screen and then they left. Sometimes they hardly moved past the doorway, larger groups wandering in, tourists in a daze, and they looked and shifted their weight and then they left.
There were no seats in the gallery. The screen was freestanding, about ten by fourteen feet, not elevated, placed in the middle of the room. It was a translucent screen and some people, a few, remained long enough to drift to the other side. They stayed a moment longer and then they left.
The gallery was cold and lighted only by the faint gray shimmer on the screen. Back by the north wall the darkness was nearly complete and the man standing alone moved a hand toward his face, repeating, ever so slowly, the action of a figure on the screen. When the gallery door slid open and people entered, there was a glancing light from the area beyond, where others were gathered, at some distance, browsing the art books and postcards. The film ran without dialogue or music, no soundtrack at all. The museum guard stood just inside the door and people leaving sometimes looked at him, seeking eye contact, some kind of understanding that might pass between them and make their bafflement valid. There were other galleries, entire floors, no point lingering in a secluded room in which whatever was happening took forever to happen.

© Simon & Schuster / Picador, 2010.

^ Terug naar boven

Algemeen

Een anonieme man kijkt naar een film van Hitchcock. Deze film, ‘Psycho’, wordt in het MoMA in New York in slow motion afgedraaid. De man is gefascineerd door de trage beelden en hij besluit zo lang en zo vaak als het mogelijk is naar deze film te kijken.
Ondertussen, in Californië, heeft de filmmaker Jim Finley uiteindelijk een afspraak met de wetenschapper Richard Elster kunnen maken. Elster heeft een tijdje gewerkt voor de Amerikaanse overheid (bij een onderzoek naar de gedragingen en de behandeling van gevangenen tijdens de oorlog in Irak) en Finley wil daarover Elster graag interviewen en filmen. Maar de bejaarde Elster voelt er niet veel voor.
In een huis in de woestijn van Californië – waar Elster een paar maanden per jaar in eenzaamheid woont – krijgen de twee mannen een betere band met elkaar. Het filmproject blijft lang onduidelijk, maar er ontstaat een goede relatie tussen de twee mannen.
Als op een dag de dochter van Elster, Jessie, langskomt, lijkt het allemaal nog vriendelijker te worden. Jessie heeft een prima band met haar vader, en ook zij en Finley kunnen het goed met elkaar vinden. Maar dan verdwijnt Jessie op een dag …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Don DeLillo

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
117

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, New York, Californië, de woestijn

Bijzonderheden:
Een korte roman in 4 hoofdstukken, voorafgegaan door een proloog en afgesloten met een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Het punt omega’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet echt houden van kleine, literaire werken als je ‘Point Omega’ wilt kunnen waarderen. Het is een bescheiden verhaal waarin weinig gebeurt en waarin zo nu en dan iets gesuggereerd wordt. Verwacht niet een mysterie dat aan het eind volledig wordt opgelost; zo’n roman is dit niet.
De roman – of misschien is het eerder een novelle – is mooi geschreven, maar hij kan teleurstellend zijn voor de liefhebbers van het meer caleidoscopische werk van Don DeLillo.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Point Omega’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. De oudere hoofdpersoon, Richard Elster, heeft een beetje onduidelijk werk voor de Amerikaanse overheid gedaan, maar veel hoef je niet te weten over de geheime dienst van dat land. De andere hoofdpersoon, Jim Finley, is een filmmaker, maar ook over zijn eigenlijke werk kom je weinig te weten.
Misschien is het informatief om de film ‘Psycho’ van Alfred Hitchcock (1960) eens te bekijken. Het is een zeer oude film, maar hij heeft nog altijd veel van zijn charme – en zeker van zijn suspense – behouden. De moordscene in de douche is terecht wereldberoemd en de psychopathische Anthony Perkins is nog altijd een enorme griezel.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Point Omega’ zijn van een pittig niveau, maar het verhaal blijft leesbaar. Soms wordt de taal een beetje filosofisch – vooral wanneer Finley en Elster over ‘point omega’ spreken – maar meestal is de roman heel toegankelijk qua taal.
De alinea’s zijn kort; de hoofdstukken zijn redelijk lang, maar de roman is daarentegen weer heel bescheiden. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Point Omega’ soms lastig, maar het verhaal blijft altijd goed leesbaar.
Dat verhaal is overigens zeer mysterieus. Maar het is een mysterie waarbij de oplossing voor een groot deel in het ongewisse blijft. Don DeLillo laat de conclusie aan de lezer: dat wordt duidelijk wanneer je de proloog en de epiloog goed (her)leest. Het verhaal is daardoor minder toegankelijk en het zal – zeker de minder geroutineerde lezers – afschrikken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Point Omega’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘Point Omega’ is mooi geschreven, maar het verhaal is zo nu en dan erg zweverig: vaak weet je niet wat er gebeurd is of wat er staat te gebeuren. DeLillo is een literaire schrijver die in staat is om heel complexe boeken met ingewikkelde intriges en gelaagde karakters te bedenken; deze korte roman is zeker niet zo’n boek.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Point Omega’ is een verhaal met vrij weinig actie. Twee mannen wonen een paar weken bij elkaar in een afgelegen huis. Er komt een jonge vrouw logeren (de dochter van de oude man), er lijkt enige actie te komen – maar al snel is die mogelijke actie niet meer in beeld. Dat maakt het verhaal soms een beetje diffuus.


Tijd:

‘Point Omega’ speelt zich af in het jaar 2006. Het verhaal duurt in totaal een aantal weken en het wordt chronologisch verteld – met uitzondering van de proloog en de epiloog: deze vinden plaats voorafgaand aan het eigenlijke verhaal. De proloog en epiloog zijn als het ware verklarende flashbacks: zij maken (gedeeltelijk) duidelijk wat er gebeurt (gebeurd is) in het eigenlijke verhaal.


Plaats:

De setting van ‘Point Omega’ is de woestijn op vele kilometers afstand ten oosten van de Californische stad San Diego. Het is duidelijk dat het huis waar het verhaal speelt in een zeer afgelegen deel van het land staat: voor boodschappen moet er vijfentwintig kilometer worden gereden en het dichtstbijzijnde vliegveld (dat van San Diego) ligt op honderden kilometers afstand.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Point Omega’: hoe ontwikkelt zich de relatie tussen Richard Elster en Jim Finley, en later tussen Finley, Elster en Elsters dochter Jessie?


Verteller:

De roman ‘Point Omega’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Point Omega’ zijn:
• Jim Finley: de ongeveer 35-jarige verteller van het verhaal. Hij is een (weinig succesvolle) filmmaker die hoopt een interview te kunnen houden (en te filmen) met de wetenschapper Richard Elster. Finley woont in New York, maar hij mag een tijdje bij Elster in zijn huis in de woestijn wonen;
• Richard Elster: een 73-jarige wetenschapper. Hij is gevraagd door de Amerikaanse overheid om de situatie rond gevangengenomen personen te analyseren; in die hoedanigheid werkt hij – uiteindelijk tegen zijn zin – voor de Amerikaanse geheime dienst.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Point Omega’ zijn:
• Jessie Elster: de ongeveer 25-jarige dochter van Richard. Jessies moeder – die van Richard gescheiden is – heeft haar op het hart gedrukt een tijdje bij haar vader in de woestijn te wonen, zodat ze goed kan nadenken over haar relatie met een man (een man die Jessies moeder niet ziet zitten voor haar dochter);
• Een anonieme bezoeker van een tentoonstelling in het MoMA in New York. Tijdens die tentoonstelling wordt een film van anderhalf uur (‘Psycho’ van Alfred Hitchcock) in vierentwintig uur gedraaid – in zeer trage slow motion beelden dus. De bezoeker blijft zo lang hij kan in de zaal en hij doet dit dagen achtereen;
• Een klusjesman en een sheriff.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Point Omega’ is niet verfilmd.


Overig:

Voor het waarderen van ‘Point Omega’ is het wellicht handig om naar de beroemde film van Alfred Hitchcock te kijken, ‘Psycho’ uit 1960. De anonieme man uit de proloog en de epiloog kijkt er continu naar – ten minste naar de slow motion versie die 24 uur duurt. ‘Psycho’ (met Anthony Perkins en Janet Leigh in de hoofdrollen) is nog altijd – na al die jaren – een ongelooflijk spannende film.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Don DeLillo.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Generation X van Douglas Coupland
• Rhino Ranch van Larry McMurtry
• Travels in the Scriptorium van Paul Auster


Citaat:
‘Consciousness accumulates. It begins to reflect upon itself. Something about this feels almost mathematical to me. There’s almost some law of mathematics or physics that we haven’t quite hit upon, where the mind transcends all direction inward. The omega point,’ he said. ‘Whatever the intended meaning of this term, if it has a meaning, if it’s not a case of language that’s struggling toward some idea outside our experience.’ (p.72)

Vragen over het boek:

1. Waarom wil Elster niet geïnterviewd en gefilmd worden door Jim Finley?
2. Wat zou er met Jessie gebeurd kunnen zijn? Waarom denk je dat?
3. Wat hebben de proloog en de epiloog volgens jou met het eigenlijke verhaal te maken?
4. Verklaar de titel van het boek.




^ Terug naar boven

Comments are closed.