Red Velvet

Niveau:
Genre: history
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The restorer found it. He was working in an upstairs room, replacing rotten skirting boards. He stumbled across it in a corner. A large oak chest, the leather straps that bound it crumbling with age. He dragged it out onto the landing, shouting down to the others to come and see what he had discovered. Mrs Morton came too. After all, it was still her house. Until the last bit of work was complete. Then the National Trust, to whom she’d sold it, would move themselves in and herself out.
‘Got yourself something interesting there, Shaun?’ asked one of the men.
‘Don’t know,’ Shaun replied, kneeling to blow the dust off the top of the chest.
‘It’s an old clothes press,’ Mrs Morton said. She bent down and ran a finger gently along the edge of the lid. ‘Loving carving,’ she murmured. ‘Seventeenth century. Original too. I don’t remember seeing it before, but then, the house has got into such a state. I don’t really know what might be lurking up there.’
‘Wonder what’s inside,’ Shaun remarked. He looked sideways at Mrs Morton, his glance taking in her shabby summer dress and unravelling espadrilles. Must be down on her luck, he thought, having to sell the family house.

© Oxford University Press, 2001.

^ Terug naar boven

Algemeen

Elly Laverty logeert met haar moeder een tijdje in het huis van een tante, Aunt Rose. Aunt Rose ligt in het ziekenhuis en Elly en haar moeder zullen op de hond passen en Elly’s moeder zal Aunt Rose – die Elly nog nooit gezien heeft – regelmatig bezoeken.
Achter het huis van Aunt Rose ligt een klein bos en daarachter bevindt zich een landhuis: Morton House. Wanneer Elly en haar moeder op een dag het landhuis bezichtigen ontmoet Elly Hugh Morton, een jonge afstammeling van de adellijke familie van het landhuis. Deze jongen logeert in de vakantie bij zijn oma; zijn ouders wonen in Frankrijk. Spannend …
Maar nog spannender wordt het voor Elly, wanneer ze in het bos bij het landhuis een arm meisje ziet. En later een adellijk meisje. En weer later een adellijke jongen die sprekend op Hugh lijkt.
Het raadsel is compleet wanneer Elly erachter komt dat die drie jongeren leven in het jaar 1649 … Het jaar waarin een meisje vermoord werd …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Carol Hedges

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
148

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, een dorp op het platteland.

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 18 genummerde hoofdstukken.^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Red Velvet’ gaat over een gewone meid – die heel ongewone dingen meemaakt. Ze ziet leeftijdgenoten uit een vroegere eeuw: mensen van adel en arme mensen. Maar ze vermoedt ook dat er een misdaad heeft plaatsgevonden: namelijk een moord op een meisje. Zij zal zelf terug moeten gaan naar die verleden tijd (en dat lukt haar soms) om erachter te komen wie er vermoord is – en wie dat gedaan heeft.


WAT MOET JE WETEN?

Deze jeugdroman geeft een mooi beeld van het leven op het Engelse platteland, het leven in de eenentwintigste eeuw en het leven in de zeventiende eeuw. Het maakt uiteraard duidelijk dat het leven toen harder en korter was en dat er veel minder luxe was. Maar het maakt ook duidelijk dat sommige thema’s van alle eeuwen zijn: verliefdheid, jaloezie, het verschil tussen arm en rijk.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Wat taal betreft is deze roman heel goed te begrijpen. De zinnen zijn vaak kort en het verhaal wordt helder en spannend verteld.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal is nergens moeilijk.
Het verhaal is boeiend. Aan de hand van de dagdromen-voorspellingen-nachtmerries (?) van een jonge meid beleven we avonturen van heel lang geleden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Red Velvet’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Red Velvet’ is spannend geschreven. Maar het verhaal is ook heel geloofwaardig – hoewel je weet als lezer dat zoiets niet mogelijk is.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Red Velvet’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

‘Red Velvet’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Maar tegelijkertijd gaat het ook over de zeventiende eeuw: de hoofdpersoon verplaatst zich in een dorp en een landschap van lang geleden – soms letterlijk.


Plaats:

De setting van ‘Red Velvet’ is een dorp op het Engelse platteland in het graafschap Hertfordshire.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Red Velvet’: wat zal Elly ontdekken wanneer ze achter de waarheid van lang geleden komt?


Verteller:

Deze roman heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Red Velvet’ zijn:
• Elly (Elrose) Laverty: een 14-jarige meid die met haar moeder een paar weken logeert in het huis van een tante die in het ziekenhuis ligt. Elly wordt op school gepest, maar zo’n saaie vakantie op het Engelse platteland lijkt haar eigenlijk ook maar niks;
• Mrs Elizabeth Cooper Laverty: de moeder van Elly. Zij werkt meestal thuis (op de computer). Haar man heeft een nieuwe baan (in Brussel);
• Hugh Morton: de ongeveer 16-jarige jongen wiens familie meerdere huizen heeft (en had): Morton House (vlak bij de woning waar Elly nu logeert), in Londen en in Normandië (waar zijn familie woont). Hugh woont, ondanks zijn adellijke afkomst bij zijn oma in een tuinhuis op het landgoed van Morton House.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Red Velvet’ zijn:
Nu, in het Engelse dorp:
• Shaun: een bouwvakker;
• Aunt Rose: een soort tante van Elly’s moeder – een vrouw die Elly nog nooit ontmoet heeft;
• Helen Morton: de oma van Hugh;
• Mr Baxter: een vroegere dorpsgenoot van Aunt Rose.
Vroeger (in 1649), op en bij het landhuis Morton House:
• Eleanor Fairfax: een meisje dat verliefd is op de jonkheer van Morton House. Ze woont met haar vader en moeder in een hutje op het terrein. Haar vader behoort tot de zogenaamde ‘Dissenters’, mensen die een andere godsdienst hebben dan de meeste Engelsen (Anglicanen). De familie Fairfax zijn namelijk Quakers, een groep gelovigen die heel erg vervolgd werden in de zeventiende eeuw (en die uiteindelijk naar de USA emigreerden);
• Hugh Morton: de 16-jarige zoon van de landheer, een knappe, vriendelijke jongeman;
• Arbella Morton: de tweelingzus van Hugh. Zij is verwend en vrij jaloers;
• Personeel van Morton House: Samuel Leyburn (steward) en Ned (servant);
• Andere leden van de familie Morton: moeder Anne en zonen John en Robert;
• Matthew Fairfax: de vader van Eleanor, een zeer gelovige Quaker;
Anderen:
• Jessica Thornton: een klasgenoot van Elly, een meid die haar heel veel heeft gepest.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Red Velvet’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Red Velvet’ is de tweede jeugdroman van Carol Hedges.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Carol Hedges.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Iron Way van Gillian Cross
The Poacher’s Son van Rachel Anderson
Granny Was a Buffer Girl van Berlie Doherty


Citaat:
Arbella went and rummaged through the pile of dresses, finally pulling one out from the bottom of the heap and holding it up in front of her. ‘Yes, this one will do! You must put this on. See – it is a lovely dress. Red velvet. Hugh’s favourite colour.’ (p.131)


Vragen over het boek:

1. Waarom wonen Elly en haar moeder tijdelijk in het dorp?
2. Wie is die Hugh Morton eigenlijk?
3. Welke dingen begrijpt Elly niet goed als ze met haar moeder praat?
4. Hoe wordt het mysterie uit het verleden opgelost?
^ Terug naar boven

Comments are closed.