Rhino Ranch

Niveau:
Genre: western
Thema: growing old

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Boyd Cotton and Bobby Lee Baxter – friendly but not quite friends – surveyed the faint south plains dawn from their comfortable cots atop Observation Post Number One – in effect the north gate to what, it was hoped, would someday be the world-famous Rhino Ranch.
A species near extinction, the African black rhinoceros, was being transferred in toto to West Texas, where, with luck and skill and lots of money, the species had a chance of being saved.
Boyd Cotton and Bobby Lee Baxter had long known one another well enough to wave, if they happened to meet on the road, but now this noble project – saving the black rhino – had thrown them together professionally. After most of a life time as mere nodding acquaintances they were the first two local employees of Rhino Enterprises, and were being paid top hand wages to manage the North Texas end of a very ambitious operation; though, of the two, only Boyd Cotton was a genuine top hand, in cowboying terms. Having spent his life as much sought-after working cowboy, he had certainly never expected to end up saving rhinos.

© Simon & Schuster, 2009^ Terug naar boven

Algemeen

Als de ex-cowboy Boyd Cotton en de ex-olieboorder Bobby Lee Baxter een paar weken aan het surveilleren zijn op hun uitkijkpost aan de rand van een uitgestrekte prairie, zien ze op een dag hun oude dorpsgenoot Duane Moore voorbijkomen. Duane heeft zijn lucratieve oliebedrijf aan zijn zoon Dickie overgedaan, zijn (gescheiden) dochters wonen met en zonder kinderen in Dallas en de (tweede) vrouw van Duane, Annie Cameron, is er zo vaak voor haar werk op uit dat Duane zich niet langer thuis voelt in hun huis in Arizona. Als hij dan ook nog hoort dat Annie ontmoetingen heeft met haar zoveelste vriendje, is voor hem de maat vol: hij keert terug naar zijn geboorteplaats Thalia, in het noordwesten van Texas.
Daar in Thalia heeft Duane een ruim huis; bovendien heeft hij in de prairie een comfortabele hut waar hij in zijn eentje ook ruim wonen kan. Het leven lacht Duane toe. Misschien nog wel meer wanneer hij hoort dat Annie hem wil verlaten voor een Fransman. Duane heeft in Thalia zijn oude vrienden (zoals Bobby Lee Baxter), zijn oude vriendinnen en kennissen (zoals Jenny Marlow) en verder kan hij telefonisch bijna dagelijks terecht bij zijn eerste psychiater, Honor Carmichael, een lesbische vriendin die al jaren op Long Island bij New York woont. Het leven bestaat voor Duane een tijdlang uit vissen met Bobby Lee, kletsen met zijn favoriete kleinzoon Willy en zijn psychiater Honor en wandelen naar het dorp.
Maar langzamerhand komen er nieuwe mensen in het dorp wonen die de routine van de flegmatieke en bijna uitgebluste Duane weer nieuw leven inblazen. Allereerst is daar K.K. Slater, een huwbare en mooie miljardair, de promiscue Casey Kincaid en de betrouwbare, rustige Aziatische Dal. En dan belt Annie hem een paar weken later ook weer regelmatig op.
Het rustige leven van Duane wordt in Thalia op zijn kop gezet. En dat komt niet alleen door ‘meth’ gebruikende verslaafden of hartstochtelijke vrouwen, maar ook door een groep moeilijk te controleren neushoorns …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Larry McMurtry

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
278

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2005-2010

Plaats van handeling:
USA, Texas, het platteland in de buurt van de stad Wichita Falls (Noordwest Texas)

Bijzonderheden:
Een roman in twee delen die elk onderverdeeld zijn in heel veel ultrakorte hoofdstukken (meestal van 1 of 2 pagina’s)
‘Rhino Ranch’ is het vijfde en laatste deel in een serie verhalen over Duane Moore. Een serie die bestaat uit de romans:
‘The Last Picture Show’ (1966)
‘Texasville’ (1987)
‘Duane’s Depressed’ (1999)
‘When the Light Goes’ (2007)
‘Rhino Ranch’ (2009)
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Rhino Ranch’ lijkt een moderne western. Het speelt zich dan ook af in cowboy country, het noordwesten van de Amerikaanse staat Texas. Maar gevechten met Indianen zijn al lang zeldzaam geworden en de laatste cowboys zijn hoogbejaard. Het verhaal gaat over het bestieren van een ranch waar beschermde dieren – zoals de Afrikaanse neushoorn – worden gefokt en over oude dorpsbewoners die het beste maken van hun laatste levensjaren.
Maar de sfeer van flegmatieke cowboys die onverstoorbaar in de wijde verten staren is er nog steeds: dit is en blijft en modern cowboyverhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Rhino Ranch’ helpt het wanneer je de eerdere delen over Duane Moore hebt gelezen. Maar dat is geen must: ook zonder kennis van die verhalen is het verhalen heel helder en goed te volgen. Deze roman is het laatste deel over de oliemagnaat: hij is oud en wijs. Maar nog niet der dagen zat.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Rhino Ranch’ zijn niet moeilijk. De taal is daardoor heel toegankelijk. Veel woorden, veel zinnen en veel ideeën worden herhaald, wat het lezen nog gemakkelijker maakt. De alinea’s zijn kort en er zijn veel dialogen. Maar het meest opvallende zijn de hoofdstukken: deze zijn ultrakort. In totaal heeft het boek 157 hoofdstukken verdeeld over 278 pagina’s: dat is minder dan twee pagina’s per hoofdstuk gemiddeld.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Rhino Ranch’ is behoorlijk toegankelijk. De zinnen en alinea’s zijn kort, er zijn veel dialogen. Maar bovendien zijn er heel veel ultrakorte hoofdstukken.
Ook het verhaal is erg toegankelijk. Het is weliswaar een deel uit een serie verhalen over de oliemagnaat Duane Moore, maar het feit dat er meer romans over deze man en zijn familie en vrienden zijn, maakt het verhaal op geen enkele manier complex. Soms verwijst McMurtry naar vroegere gebeurtenissen, maar dat gebeurt nooit op een onbegrijpelijke of vervelende manier. Het verhaal zou zo maar een standalone roman kunnen zijn.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Rhino Ranch’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

De roman ‘Rhino Ranch’ is heel boeiend geschreven. McMurtry schrijft over het Texas van de eenentwintigste eeuw, maar tussen de regels door lees je een nostalgisch verlangen naar de tijden van weleer, de tijden dat cowboys over de vlakten zwierven op zoek naar vee en soms nagezeten door outlaws en Indianen. Het is duidelijk dat de ‘good old boys’ vaak verlangen naar die ‘good old days’.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Rhino Ranch’ is een verhaal met redelijk veel actie. Er zijn neushoorns die beschermd en bewaakt moeten worden, er ontstaan verhoudingen vol liefde en vol haat. Ook zijn er zo nu en dan broeierige relaties tussen de (lang niet meer piepjonge) mannelijke hoofdpersonen en hun (vaak veel jongere) vriendinnen.


Tijd:

De roman ‘Rhino Ranch’ speelt zich af ergens in de periode 2000-2010. Duane Moore leeft wel in het heden, maar van moderne fratsen – zoals computers en mobiele telefoons – moet de oude baas niks hebben.
Het verhaal duurt ongeveer een jaar en het wordt chronologisch verteld. De vertelstijl is  afwijkend van veel andere romans: een nieuw hoofdstuk vervolgt vaak een vorig hoofdstuk (iets wat er een paar minuten later gebeurd is wordt verteld), maar soms wordt binnen een hoofdstuk – en soms binnen één alinea – een maand overgeslagen.


Plaats:

De plaats waar ‘Rhino Ranch’ voornamelijk is gesitueerd, is het platteland van Noord-West Texas. Er is een reis die Duane maakt naar Groot-Brittannië en later naar Arizona, maar het toneel van de roman bevindt zich op een paar vierkante kilometer. Het is de prairie bij de Rhino Ranch van K.K. Slater en het is het dorpje Thalia. Soms maken de inwoners een uitstapje naar een Aziatische hamburgertent in de buurt of naar de stad Wichita Falls, de dichtbijgelegen grote stad.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Rhino Ranch’: hoe verlopen de laatste levensjaren van Duane Moore?


Verteller:

De roman ‘Rhino Ranch’ heeft een auctoriale verteller. Deze beschouwt vaak het leven vanuit het perspectief van Duane Moore, maar we komen lang niet alles over het karakter van deze binnenvetter te weten.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Rhino Ranch’ zijn:
• Duane Moore: een gepensioneerde zakenman die lang in de olie heeft gewerkt. Hij is hertrouwd en als het verhaal begint woont hij niet langer in Texas, maar op het platteland van de staat Arizona. Toch is hij in zijn hart telkens bij zijn stadje Thalia in Texas waar hij nog een huis en een hut bezit; hij keert ook regelmatig terug naar zijn oude woonplaats en hij gaat er later weer wonen;
• Boyd Cotton: een oude 78-jarige cowboy die nu voor de Rhino Ranch werkt. Hij is een stille man, goed in zijn werk;
• Bobby Lee Baxter: een ex-olieman die nu ook voor de Rhino Ranch werkt. Hij is nogal oversekst, maar hij heeft helaas nauwelijks contact meer met vrouwen. Hij is de oudste en de beste vriend van Duane.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Rhino Ranch’ zijn:
• K.K. (Kitty Kay) Slater: een 55-jarige miljardair, de eigenares van de Rhino Ranch;
• Dickie Moore: de zoon van Duane die zijn bedrijf heeft overgenomen;
• Julie en Nellie: de dochters van Duane;
• Willy: de favoriete kleinzoon van Duane. Hij is de zoon van Julie;
• Annie Cameron: de echtgenote van Duane. Duane trouwde vijf jaar geleden met deze rijke zakenvrouw, na de dood van zijn vrouw Karla;
• Honor Carmichael: de eerste psychiater van Duane, de vrouw die hij altijd belt als hij een probleem heeft;
• Werknemers van K.K.: de Australiër Myles Vane, Hondo Honda (tevens de ‘beau’ van K.K.);
• Jenny Marlow: de oudste vriendin van Duane;
• Casey Kincaid: een bloedmooie werkneemster van Dickie, geïnteresseerd in Duane;
• Dal: een Cambodjaanse werkneemster van Dickie; haar familie woont nu in Thailand.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De western ‘Rhino Ranch’ is niet verfilmd.


Overig:

Rhino Ranch’ is het laatste boek over de Texaanse zakenman Duane Moore en zijn familie. De andere boeken zijn:
‘The Last Picture Show’ (1966)
‘Texasville’ (1987)
‘Duane’s Depressed’ (1999)
‘When the Light Goes’ (2007)

De romans kunnen afzonderlijk worden gelezen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Larry McMurtry.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Vernon God Little van DBC Pierre
• The Son van Philipp Meyer
• Riders of the Purple Sage van Zane Grey


Citaat:
After a month of nights on their high perch on the Rhino Ranch, Bobby Lee and Boyd began to discover a few things they had in common, one being a fondness for whiskey. Their nocturnal duties had so far been light to the point of tedium. So far the most noteworthy action occurred when the old rhino called Double Aught wanted to scratch his butt on the pipes that supported their tower. This produced a moment or two of mutual anxiety, but Double Aught wandered off and the tower didn’t fall.
‘Think he could knock this tower over if he really wanted to?’ Bobby Lee asked.
‘Yes,’ Boyd said, reaching for the bottle of Johnny Walker Black label they were sharing. (p.43)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Duane Moore en geef aan of (en zo ja, hoe) dat karakter verandert in de loop van dit verhaal.
2. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen de twee rijpere vrouwen in het leven van  Duane: K.K. en Dal?
3. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen de twee jonge vrouwen in het leven van  Duane: Casey Kincaid en Stephanie Slade?
4. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen Duane en de neushoorn Double Aught?

^ Terug naar boven

Comments are closed.