Roll of Thunder, Hear My Cry

Niveau:
Genre: growing up
Thema: discrimination

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

'Little Man, would you come on! You keep it up and you're gonna make us late.'
My youngest brother paid no attention to me. Grasping more firmly his newspaper-wrapped notebook and his tin can lunch of cornbread and oil sausages, he continued to concentrate on the dusty road. He lagged several feet behind my other brothers, Stacey and Christopher-John, and me, attempting to keep the rusty Mississippi dust from swelling with each step and drifting back upon his shiny black shoes and the cuffs of his corduroy pants by lifting each foot high before setting it gently down again. Always meticulously neat, six-year-old Little Man never allowed dirt or tears or stains to mar anything he owned. Today was no exception.
'You keep it up and make us late for school, Mama's gonna wear you out.' I threatened, pulling with exasperation at the high collar of the Sunday dress Mama had made me wear for the first day of school – as if that event were something special. It seemed to me that showing up at school at all on a bright August-like October morning made for running the cool forest trails and wading barefoot in the forest pond was concession enough; Sunday clothing was asking too much. Christopher-John and Stacey were not too pleased about the clothing or school either. Only Little Man, just beginning his school career, found the prospects of both intriguing.
'Y'all go ahead and get dirty if y'all wanna,' he replied without even looking up from his studied steps, 'Me, I'm gonna stay clean.'
‘I betcha Mama's gonna ‘clean’ you, you keep it up.' I grumbled.

© Victor Gollancz / New Windmill Series, 1987^ Terug naar boven

Algemeen

Cassie Logan woont met haar drie broers, haar vader en moeder en haar oma op het platteland van de Amerikaanse staat Mississippi. Het jaar is 1933. Er is een grote crisis in de Verenigde Staten waardoor de mensen weinig werk en nog minder geld hebben. De slavernij is afgeschaft, maar zwarte Amerikanen worden in het zuiden nog altijd als minderwaardige burgers behandeld.
Eerst heeft Cassie niet echt in de gaten dat ze slechter behandeld wordt dan haar blanke landgenoten. Maar dan snapt ze dat haar vader vanwege geldgebrek in een andere staat aan het werk moet gaan en dat zij met haar broertjes en andere zwarte kinderen kilometers ver naar een armoedige school moet lopen terwijl blanke kinderen met de schoolbus naar hun rijke school gaan. En later hoort ze ook nog dat er zwarte mensen gedood zijn omdat die ervan verdacht werden dat ze blanken iets aandeden. Voor Cassie is de maat vol als ze een blank meisje excuus moet aanbieden wanneer ze per ongeluk tegen dat vervelende kind aanloopt. Hoewel Cassie nog maar negen jaar oud is, besluit ze voor zichzelf op te komen.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Mildred D. Taylor

Jaar van uitgave:
1976

Aantal pagina's:
205

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1940

Plaats van handeling:
USA, Mississippi, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van verhalen houdt over Afro-Afrikanen in de USA, dan is dit een heel mooi boek voor jou. ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ speelt zich af in het jaar 1933. De slavernij is al lang geleden afgeschaft, maar de zwarte mensen in het zuiden van het land worden nog altijd als zeer minderwaardig behandeld. Als een zwarte persoon iets anders beweert dan een blanke, dan wordt de blanke altijd geloofd. Als een blanke persoon denkt dat een zwarte iets heeft misdaan, wordt deze bestraft: beboet, geslagen of zelfs vermoord …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ is het handig wanneer je iets weet over het zuiden van de USA in de dertiger jaren van de vorige eeuw. De slavernij was afgeschaft in 1863, maar de zwarten hadden nog altijd heel weinig rechten. Eigen landbouwgrond hadden ze maar zelden (zoals de familie van Cassie dat – als uitzondering – wel had), ze werkten vaak voor weinig geld op het land, naar school gingen veel zwarte kinderen maar een paar (maanden per) jaar en het was meestal armoede voor de meeste donkere Amerikanen. Bij de media werkten ze niet (radio en pers; er was uiteraard nog geen TV), in de film zag je ze niet acteren (of ze hadden een rolletje als een heel dom of gevaarlijk figuur), muziek maakten ze wel (maar die werd nooit opgenomen) en president van Amerika konden ze vast en zeker nooit worden …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ zijn soms lastig voor een niveau-3 lezer. Ms Taylor vertelt veel en legt veel uit. Toch wordt het verhaal nergens belerend of saai; dat komt ook door de vele dialogen in het boek.
De alinea’s zijn nooit lang. Het boek telt niet veel hoofdstukken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ soms moeilijk te lezen. Ms Taylor moet (vooral in het begin) veel uitleggen omdat het verhaal over lang geleden gaat.
Maar deze jeugdroman is wel een heel mooi en ontroerend verhaal. Iedere lezer zal zich kwaad maken over de manier waarop de zwarte Amerikanen worden behandeld, iedere lezer zal verdriet hebben bij het lezen van al die onrechtvaardigheden. Het is een verhaal waar je veel kunt leren over tijden die (in de USA) gelukkig tot het verleden behoren.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ een boek met een literair niveau B 3d en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ is heel mooi geschreven. Het is een verhaal over een meisje van negen jaar oud, maar het is absoluut geen kinderverhaaltje: de behandeling van de zwarte mensen in dit deel van de USA is keihard, er vallen soms gewonden of zelfs doden. Als lezer leer je veel over het bestaan van de zwarten in de jaren dertig van de vorige eeuw, over sommige arme en luie blanken (tegenwoordig soms ‘poor white trash’ genoemd) die zich ondanks hun eigen armoede vanwege hun huidskleur ver verheven voelden boven de zwarte bevolking.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ is een verhaal met tamelijk veel actie. De schoolkinderen beleven van alles en nog wat, vooral wanneer ze van en naar school gaan. Verder gebeurt er veel in de omgeving: een zwarte familie wordt mishandeld – sommigen worden zelfs gedood – door een aantal agressieve en racistische blanken.


Tijd:

‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ begint in het jaar 1933. De slavernij werd zeventig jaar eerder afgeschaft, maar nog steeds worden de zwarte Amerikanen – vooral in de zuidelijke staten – als minderwaardig beschouwd. Er heerst veel armoede (ook de meeste blanken in dit gebied hebben het niet ruim); de dertiger jaren van de twintigste eeuw zijn de jaren van de grootste economische depressie van de eeuw.
Het verhaal duurt bijna twee jaar en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ is het platteland van het zuiden van de USA. De staat is Mississippi, een staat waar de zwarte bevolking in de meerderheid was, maar waar die zelfde bevolking door de weinige blanken zwaar werd gediscrimineerd. De familie van Cassie heeft eigen landbouwgrond (een uitzondering in die tijd), maar de kinderen wonen een paar kilometer van school (waar ze alleen maar lopend naar toe kunnen gaan; bussen rijden er niet voor de zwarte kinderen). De familie Logan woont in de buurt van een gehucht, Strawberry genaamd. Het dichtstbijzijnde (grotere) dorp ligt 22 mijl verder; de dichtstbijzijnde grote stad is Jackson, meer dan anderhalf uur rijden met de auto (maar vrijwel niemand van de zwarte buren en kennissen van Cassie heeft een auto).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’: zal het Cassie en haar familie lukken om een goed leven op te bouwen in het hardvochtige zuiden van de USA?


Verteller:

De roman ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit het perspectief van de negenjarige Cassie.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ zijn:
• Cassie Logan: de 9-jarige hoofdpersoon van het verhaal. Zij is een Afro-Amerikaans meisje dat met haar ouders en broers op het platteland van Mississippi woont. De familie heeft eigen grond, maar met de opbrengst daarvan wordt niet genoeg verdiend. Cassie is iemand die graag opkomt voor zichzelf en voor haar familie;
• Stacey Logan: de 12-jarige broer van Cassie. Hij is soms wel eens onbezonnen;
• Christopher-John Logan: de 7–jarige broer. Hij is heel voorzichtig en ook snel bang;
• Clayton Chester (‘Little Man’) Logan: het 6–jarige broertje. Hij is heel netjes en heel zuinig op zijn kleren;
• Mama Mary Logan: de moeder van de familie. Zij is onderwijzeres;
• Papa David Logan: de vader van de familie. Omdat de familie weinig geld heeft, moet hij een groot deel van het jaar in een andere staat (Louisiana) werken;
• Big Ma (‘Miz Caroline’) Logan: de oma van Cassie, de moeder van haar vader.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ zijn:
• T.J. Avery: de 13-jarige buurjongen van Cassie. Hij is (meestal) een vriend van Stacey;
• Mr. L.T. Morrison: een grote, sterke man die op het land van de familie woont en werkt;
• Uncle Hammer Logan: de broer van David, de zoon van Big Ma. Hij werkt ver weg in Chicago en hij verdient daar behoorlijk. Hij rijdt zelfs in een mooie grote auto;
• Mr. Jamison: een blanke advocaat uit de omgeving. Als het kan helpt hij de zwarte bevolking;
• Mr. Harlan Granger: een blanke boer, buurman van de Logans;
• Mr. Charlie Simms: een arme blanke man die nogal racistisch is;
• R.W. en Melvin: de 18- en 19- jarige broers van Jeremy. Zij zijn nogal vrijgevochten;
• Jeremy Simms: het broertje van R.W. en Melvin;
• Lilian Jean Simms: de dochter van de familie Simms;
• Miss Daisy Crocker: de juf van Cassie;
• De (blanke) familie Wallace: Kaleb, Dewberry en Thurston. Zij hebben een winkel-café-danszaal waarmee ze veel geld verdienen aan de zwarte bevolking;
• Mr. Joe Avery: de vader van T.J. en Claude;
• Claude Avery: het jongere broertje van T.J.;
• Mrs. Fannie Avery: de vrouw van Joe;
• Mr. Silas Lanier: een zwarte buurman van de Logans;
• Mr. Melvin Simms: een arme (blanke) man uit de omgeving, vader van RW., Melvin, Jeremy en Lilian Jean;
• Mary Lou Wellever, Gracey Pearson, Alma Scott: klasgenoten van Cassie;
• Mr. Ted Grimes: een (blanke) schoolbus-chauffeur.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ is in 1978 verfilmd met een jonge Morgan Freeman als Uncle Hammer.


Overig:

De jeugdroman ‘Roll of Thunder, Hear My Cry’ is het eerste deel uit een serie over de familie Logan.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mildred D. Taylor.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Let the Circle Be Unbroken’ van Mildred D. Taylor
• That Eye, the Sky van Tim Winton
• Mister Pip van Lloyd Jones


Citaat:
Roll of thunder, hear my cry
Over the water bye and bye
Ole man comin’ down the line
Whip in hand to beat me down
But I ain’t gonna let him turn me ‘round (p.180)

Vragen over het boek:

1. Wat leert Stacey van zijn oom Uncle Hammer?
2. Waarom wil Mr. Logan graag dat Mr. Morrison op het land van de Logans komt wonen?
3. Wat is het verschil – behalve de huidskleur – tussen de familie Logan en de familie Simms?
4. Waarom is Jeremy een belangrijk karakter voor het verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.