Saving Faith

Niveau:
Genre: crime
Thema: politics

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The somber group of men sat in a large room that rested far belowground, accessed by only a single, high-speed elevator. The chamber had been secretly built during the early 1960s under the guise of renovating the private building that squatted over it. The original plan, of course, was to use this ‘super-bunker’ as a refuge during a nuclear attack. This facility was not for the top leaders of American government; it was for those whose level of relative ‘unimportance’ dictated that they probably wouldn’t be able to get out in time but who still rated protection afforded no ordinary citizen. Politically, even in the context of total destruction, there must be order.
The bunker was built at a time when people believed it possible to survive a direct nuclear hit by burrowing into the earth inside a steel cocoon. After the holocaust that would annihilate the rest of the country, leaders would emerge from the rubble with absolutely nothing left to lead, unless you counted vapor.

© Macmillan and Co / Pan Books, 1999.^ Terug naar boven

Algemeen

De lobbyist Faith Lockhart vertrouwt na jaren haar baas Danny Buchanan niet meer volledig. Ze denkt dat hij zich verkocht heeft aan de hoogste bieder in de politieke kringen in Washington. Dus besluit ze in een ‘safe house’ te vertellen wat ze weet aan de CIA-agent Brooke Reynolds.
Maar Danny zit ook niet stil. Hij vermoedt dat Faith iets in haar schild voert en hij schakelt een privédetective in: Lee Adams.
Wanneer Lee na een paar weken voorbereiding Faith uiteindelijk bespioneert bij het afgelegen huis worden zij beiden echter geconfronteerd met een huurmoordenaar. Deze schiet een CIA-agent neer die bij Faith is op dat moment. En al snel beseffen zowel Faith, als Lee, als Brooke dat het mogelijke ‘verraad’ van Danny Buchanan slechts een kleine overtreding is, wanneer je het bedrog en de oordpartijen van een speciale geheime dienst in ogenschouw neemt …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
David Baldacci

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
453

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Washington DC en omgeving

Bijzonderheden:
Een roman in 59 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Onder druk’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Saving Faith’ is een spannende misdaadroman over Washington en de omgeving van het Congres. Toch blijft het verhaal zeker niet hangen in de politiek: al snel verplaatsen de handelingen zich naar elders en speelt de politiek slechts zijdelings een rol.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Saving Faith’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal is een misdaadthriller meer dan een politieke thriller. Er wordt veel gelobbyd, en dat is ook de aanleiding voor de moorden. Maar verder gaat het (zoals meestal) om geld en macht. O ja, en de liefde speelt ook een rol.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Saving Faith’ zijn ergens erg moeilijk – of het zouden de vele afkortingen van organisaties moeten zijn (FBI en CIA zijn de bekendste). Er wordt veel over wapens verteld: niet iedereen zal zich voor die technische details interesseren.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Saving Faith’ is goed leesbaar wat de taal betreft.
Het verhaal is dat ook. Je moet eerst even doorhebben wie wie op de korrel wil nemen – wie de good en wie de bad guys zijn, als het ware. Zodra je dat doorhebt, wordt het verheel heel spannend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Saving Faith’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Saving Faith’ is heel spannend geschreven. Ondanks de politieke lading (veel scenes spelen in Washington in de buurt van het Congres) blijft het verhaal heel begrijpelijk – ook voor minder politiek geïnteresseerden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘Saving Faith’ is een verhaal met veel actie. Er zijn spectaculaire schietpartijen en gevechten en het verhaal is in feite één lange vluchtpoging.


Tijd:

‘Saving Faith’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘Saving Faith’ is de stad Washington DC en omstreken. Delen van het verhaal spelen zich af in de staten Virginia en North Carolina (aan de noordkust van de staat).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Saving Faith’: zal het Faith en haar vrienden lukken om uit de klauwen van een ultrageheime dienst te blijven?


Verteller:

De roman ‘Saving Faith’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Saving Faith’ zijn:
• Lee Adams: een 41-jarige privédetective (Private Investigator). Lee is gescheiden; met zijn ex-vrouw en dochter heeft hij een moeizame relatie. Hij is een toegewijd geheim agent die zich volledig stort op de zaken die hij behartigt;
• Faith Lockhart: een 36-jarige succesvolle lobbyist. Zij werkt al jaren voor Danny Buchanan, maar de laatste tijd twijfelt ze sterk aan diens oprechtheid;
• Danny (Daniel) Buchanan: de belangrijkste lobbyist van Washington. Hij stelde jarenlang zijn eigenbelang voorop, maar de laatste tien jaar werkt hij veel voor goede zaken (zoals de derde Wereldproblematiek);
• Special Agent Brooke Reynolds: een 39-jarige geheim agent van de CIA. Brooke is gescheiden, ze heeft twee jonge kinderen;
• Robert Thornhill: een 58-jarige hoge CIA-ambtenaar. Hij is een uitgesproken patriot, maar hij leidt tegelijkertijd ook een supergeheime dienst waarbij zijn eigenbelang voorop staat.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Saving Faith’ zijn:
• Leonid Serov: een ex-KGB-er, een huurmoordenaar;
• Special Agent Ken Newman: een geheim agent van de CIA;
• Agent ‘Connie’ (Howard) Constantinople: een geheim agent van de FBI;
• Fred Massey: een hoofdagent, de ADIC (Assistant Director in Charge), de meerdere van Brooke Reynolds;
• Paul Fisher: de contactpersoon van Brooke bij de CIA;
• Philip Winslow: leden van de geheime dienst die geleid wordt door Thornhill;
• Senators Harvey Milstead, Russell Ward: senatoren van het Congress;
• Anne Newman: de echtgenote van Agent Ken Newman;
• Rick: een verkoper van motoren en tweedehands auto’s;
• Renee Adams: de dochter van Lee. Zij studeert sinds kort en ze heeft weinig contact met haar vader.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Saving Faith’ is niet verfilmd.


Overig:

De misdaadroman ‘Saving Faith’ is één van de vele verhalen die in de USA over de geheime diensten (zoals FBI, CIA of NSA) geschreven zijn: een voorbeeld van de achterdocht van sommige schrijvers met betrekking tot hun officiële beveiligingsdiensten.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Baldacci .

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Rainmaker van John Grisham
Back Spin van Harlan Coben
Digital Fortress van Dan Brown


Citaat:
‘Your country, love it or leave it, Danny. There’s an element of truth in that slogan. We’re not so bad.’
‘We also suck up a disproportionate share of the wealth and energy in the world. We pollute more than any other country. We trash foreign economies and never look back. But still, for a lot of big and small reasons that I really can’t explain, I do love my country. That’s why this nightmare disturbs me so much. I don’t want it to happen. But it’s getting harder and harder to feel any hope.’ (p.225)

Vragen over het boek:

1. Welk gevaar levert Faith op voor Thornhill en de zijnen?
2. Hoe komen Faith en Lee met elkaar in contact?
3. Welke van de collega’s van Brooke is het meest betrouwbaar: Connie of Ken Newman? Leg uit waarom dat zo is.
4. Heeft het verhaal een happy end? Leg uit waarom je dat vindt.

^ Terug naar boven

Comments are closed.