Smith of Wootton Major

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: fable

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

There was a village once, not very long ago for those with long memories, nor very far away for those with long legs. Wootton Major it was called because it was larger than Wootton Minor, a few miles away deep in the trees; but it was not very large, though it was at that time prosperous, and a fair number of folk lived in it, good, bad, and mixed, as is usual.
It was a remarkable village in its way, being well known in the country round about for the skill of its workers in various crafts, but most of all for its cooking. It had a large Kitchen which belonged to the Village Council, and the Master Cook was an important person. The Cook’s House and the Kitchen adjoined the Great Hall, the largest and oldest building in the place and the most beautiful. It was built of good stone and good oak and was well tended though it was no longer painted or gilded as it had been once upon a time. In the Hall the villagers held their meetings and debates, and their public feasts, and their family gatherings. So the Cook was kept busy, since for all these occasions he had to provide suitable fare. For the festivals, of which there were many in the course of a year, the fare that was thought suitable was plentiful and rich.

© George Allen & Unwin, 1967^ Terug naar boven

Algemeen

In het dorpje Wootton Major is het de traditie dat er eens in de vierentwintig jaar een Great Cake wordt gebakken door de Master Cook voor alle kinderen van het dorp. In die cake zitten muntjes en kleine sieraden verstopt. Wie zo’n muntje vindt, mag het houden; dat brengt geluk.
Na jaren vertrekt de Master Cook en hij laat zijn knecht Alf (die door de dorpelingen ‘Prentice’ genoemd wordt) achter in de keuken. Maar dan komt de oude kok Nokes terug; hij zal de Great Cake wel bakken. Alf helpt hem om een fee op de taart te maken. Wat Nokes niet weet, is dat Alf behalve kleine muntjes ook een toverster in de taart verborgen heeft.
Als de kinderen The Great Cake opeten, is de ster later onvindbaar. Niemand weet dat de zoon van de smid, Smithson, hem heeft doorgeslikt; ook Smithson weet het niet. Als hij jaren later getrouwd is en met zijn vrouw en kinderen bij de smidse woont, gaat hij regelmatig op reis. Hij gaat dan naar het land Faery, waar hij de Koningin der Feeën ontmoet. Evenals een oude bekende …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
J.R.R. Tolkien

Jaar van uitgave:
1967

Aantal pagina's:
65

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats

Bijzonderheden:
Een kort verhaal zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Smid van Groot-Wolding’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het verhaal ‘Smith of Wootton Major’ is een simpel sprookje. Het gaat over een toverland, Faery. En het gaat over mensen die verlangen naar zo’n land waar alles perfect is.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Smith of Wootton Major’ heb je niet veel speciale kennis nodig: het is een gewoon sprookje over een gewone wereld en over een sprookjeswereld.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Smith of Wootton Major’ zijn zeker niet moeilijk. Als je een paar jaar Engels hebt gehad, dan kun je het verhaal heel goed begrijpen. De alinea’s zijn vaak kort; er zijn geen hoofdstukken en er zijn niet zo veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Smith of Wootton Major’ is heel goed te begrijpen. De woorden zijn de gewone woorden die je veel in sprookjes tegenkomt.
Het verhaal is ook helemaal niet moeilijk. De hoofdpersonen zijn soms aardig, soms minder aardig. De smid van Wootton Major is een beetje een droevige man; dat komt omdat hij niet altijd in zijn sprookjeswereld kan blijven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Smith of Wootton Major’ een boek met een literair niveau A 2d en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘Smith of Wootton Major’ is echt geschreven als een sprookje. Je leert de karakters niet zo goed kennen, maar het verhaal maakt je wel veel duidelijk over de sprookjeswereld die de smid bezoekt.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal ‘Smith of Wootton Major’ is een verhaal met weinig actie. De smid reist van zijn dorp naar het sprookjesland. Maar eigenlijk gebeurt er niet zo veel; ook niet in die sprookjeswereld.


Tijd:

‘Smith of Wootton Major’ speelt zich af in een fantasietijd.
Het verhaal duurt vele jaren. Als het begint, is de zoon van de smid nog geen tien jaar. Als het eindigt, is hij een volwassen man; een smid met een vrouw en kinderen en een kleinkind.


Plaats:

Het verhaal van ‘Smith of Wootton Major’ gaat over een gewoon dorpje op het platteland; soms reist de smid naar een sprookjesrijk, het land Faery.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Smith of Wootton Major’: wat gebeurt er met de ster (en met de drager van die ster)?


Verteller:

Het kinderboek ‘Smith of Wootton Major’ heeft een alwetende verteller. Het lijkt alsof hij het levensverhaal van de smidsjongen vertelt. Maar eigenlijk gaat het verhaal meer over de ster en over de mogelijkheden die deze ster geeft aan de mensen die hem dragen.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Smith of Wootton Major’ zijn:
• Smithson (later heet hij Smith): als het verhaal begint, is hij de zoon van de smid. Als het verhaal eindigt, is hij de smid met een vrouw en kinderen (en een kleinkind);
• Alf (door de dorpelingen ‘Prentice’ genoemd): hij is de hulp van de Master Cook.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Smith of Wootton Major’ zijn:
• De Master Cook: hij maakt The Great Cake. Vaak krijgt hij hulp van Alf, een kokshulp die niet uit het dorp komt. Op een gegeven moment vertrekt de Master Cook uit het dorp;
• Nokes: ook een Master Cook. Hij denkt dat hij een heel goede kok is, maar zonder de hulp van Alf kan hij niet veel;
• Nell: het vriendinnetje en later de vrouw van Smithson;
• Ned en Nan: de kinderen van Smithson en Nell;
• De Queen of Faery: de feeënkoningin.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het verhaal ‘Smith of Wootton Major’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Smith of Wootton Major’ is een sprookje. Het verhaal doet een beetje aan de hobbitverhalen van Mr Tolkien denken; in dit verhaal vertrekt een smid naar het sprookjesland Faery (dat een beetje op Middle-earth lijkt). Maar het verhaal heeft verder niks met de beroemde Tolkienverhalen te maken.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.R.R. Tolkien.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Peter Pan van J.M. Barrie
• The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum
• The Snow Spider van Jenny Nimmo


Citaat:
‘No, no, Smith’s son! Make it a holiday! The name of grandfather hasn’t weakened my arms yet a while. Let the work come! There’ll be two pairs of hands to tackle it now, all working days. I shall not be going on journeys again, Ned; not on long ones, if you understand me.’ (pp.49-50)

Vragen over het boek:

1. Wie is Alf eigenlijk en wat is zijn rol in het verhaal?
2. Wie is de Queen of Faery en wat is haar rol?
3. Heeft Nokes zijn lesje geleerd, denk je? Waarom vind je dat?
4. Heeft het verhaal een happy end voor Smith(son)? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.