2/5 - (1 stemmen)

Some Time Never: A Fable for Supermen

Niveau:
Genre: war
Thema: World War III

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

There are living in the world today countless human beings each of whom has knowingly committed murder during war. That knowledge does not weigh an ounce upon their consciences, yet each of them would gladly, swiftly ostracize a fellow citizen who was caught dealing from the bottom of a pack of cards.
I am a killer myself. I try to feel bad about it, but I never can. I would feel very bad about dealing from the bottom of a pack of cards.
What then is one to think about war? What is one to think about man? What is one to think about the future?

© Charles Scribner’s Sons, 1948

^ Terug naar boven

Algemeen

De Britse piloot Peternip ontdekt tijdens de Tweede Wereldoorlog dat er aan de vliegtuigen wordt geknoeid. Samen met andere piloten ontmaskert hij de gremlins: kleine wezentjes die het op de vliegtuigen voorzien hebben. Ze hebben daar zo hun redenen voor, blijkt al snel.
En terwijl Peternip en zijn collega’s hun strijd tegen de Duitsers verder voeren, wachten de gremlins in hun holen hun kansen af.
En die kansen komen er: na de Tweede Wereldoorlog volgt er een Derde – en een Vierde … En de wapens vernietigen hoe langer hoe meer van de aarde en van de mensheid …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1948

Aantal pagina's:
244

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
De toekomst

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een roman in veel hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Ooit en te nimmer’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor veel lezers zal ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ niet een boeiend boek zijn. Maar voor de meeste lezers zal deze roman bovendien niet verkrijgbaar zijn – hij is al lang uit de handel.
Mocht je geïnteresseerd zijn in verhalen over een derde (of zelfs vierde …) wereldoorlog, dan is het verhaal vast wel interessant voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het sciencefictionverhaal gaat over de eindtijd, over allesvernietigende oorlogen. Het is daarom een vrij uitzichtloos verhaal. Het feit dat er andere wezens zijn die naast (of zonder) de mensen willen blijven leven, maakt de roman nog enigszins verteerbaar.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ zijn goed te begrijpen. De taal is – zoals meestal bij Roald Dahl – goed te begrijpen en na al die jaren op geen enkele wijze verouderd.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ is nergens erg moeilijk.
Het verhaal is triest en het geeft weinig hoop voor de toekomst. Het is nauwelijks voor te stellen dat Roald Dahl het schreef vlak na een afschuwelijke oorlog, en dat hij alvast vooruitkeek naar volgende oorlogen …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ is een vroeg werk van Roald Dahl. Het was zijn eerste roman – en commercieel en artistiek was het geen succes. Het zou bijna dertig jaar duren voordat Mr Dahl opnieuw een roman zou schrijven. Hij vond uiteindelijk de perfectie in korte verhalen (voor volwassenen) en in romans en gedichten (voor kinderen) – romans waren zijn sterkste kant niet.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De sciencefictionroman ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Hij beschrijft weliswaar een aantal afschuwelijke oorlogen – de Tweede, Derde en Vierde Wereldoorlog – maar er zijn ook veel scenes die niets met zo’n oorlog (of met andere heftige gebeurtenissen) te maken hebben.


Tijd:

‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ speelt zich af in een fantasietijd.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal jaren.


Plaats:

De setting van ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ is de wereld van de mensen en die van de gremlins. Eigenlijk schakelt het verhaal heen en weer tussen de werkelijkheid (in Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld) en de fantasy (de plek waar de gremlins wonen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’: in hoeverre zullen de oorlogen het leven op aarde bedreigen?


Verteller:

De roman ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ zijn:
• Peternip: een Britse piloot die tijden de Tweede Wereldoorlog Engeland verdedigde;
• The Gremlin Leader: het hoofd van de gremlins.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ zijn:
• The Gremlins: kleine wezentjes die het in eerste instantie voorzien hadden op piloten en hun vliegtuigen (zie ook The Gremlins). Nu wachten zij de laatste oorlogen af.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ is niet verfilmd.


Overig:

Roald Dahl werd gevraagd een roman te schrijven nadat hij het kinderverhaal The Gremlins had geschreven. De roman ‘Some Time Never: A Fable for Supermen’ begint ongeveer op het moment waarop The Gremlins begon. Maar het werd in geen enkel opzicht een kinderboek: het is een apocalyptische eindtijdroman die weinig vrolijkheid biedt. Voor Roald Dahl was dat ook het geval: de roman werd een flop.
In het Nederlands is het boek heel lang verkrijgbaar geweest, onder de titel ‘Ooit en te Nimmer’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• On the Beach van Nevil Shute
• I, Robot van Isaac Asimov
• The Road van Cormac McCarthy


Citaat:
I am a killer myself. I try to feel bad about it, but I never can. I would feel very bad about dealing from the bottom of a pack of cards.
What then is one to think about war? What is one to think about man? What is one to think about the future?

Vragen over het boek:

1. Waarom willen de gremlins de Britse toestellen saboteren?
2. In hoeverre kunnen de Britse piloten en de gremlins elkaar helpen?
3. Wat gebeurde er met de mensen na Wereldoorlog III? En na Wereldoorlog IV?
4. In hoeverre heeft de roman een ‘happy end’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.