Song of Susannah (The Dark Tower, Book VI)

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: odyssey

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘How long will the magic stay?’
At first no one answered Roland's question, and so he asked it again, this time looking across the living room of the rectory to where Henchick of the Manni sat with Cantab, who had married one of Henchick's numerous granddaughters. The two men were holding hands, as was the Manni way. The older man had lost a granddaughter that day, but if he grieved, the emotion did not show on his stony, composed face.
Next to Roland, holding no one's hand, silent and dreadfully white, sat Eddie Dean. Beside him, cross-legged on the floor, was Jake Chambers. He had pulled Oy into his lap, a thing Roland had never seen before and would not have believed the billy-bumbler would allow. Both Eddie and Jake were splattered with blood. That on Jake's shirt belonged to his friend Benny Slightman. That on Eddie's belonged to Margaret Eisenhart, once Margaret of Redpath, the lost granddaughter of the old patriarch. Both Eddie and Jake looked as tired as Roland felt, but he was quite sure there would be no rest for them this night. Distant, from town, came the sounds of fireworks and singing and celebration. There was no celebration here. Benny and Margaret were dead, and Susannah was gone.

Donald M. Grant / Scribner / Simon & Schuster, 2004.^ Terug naar boven

Algemeen

Susannah (Odetta/Detta/Mia) Dean is verdwenen uit de Calla om in New York in 1999 te bevallen van haar zoon. Maar is dat wel haar zoon? En wie is de vader eigenlijk? Toch wordt Susannah door Mia gedwongen om de bevalling in New York City te laten plaatsvinden.
De andere gunslingers – Roland, Eddie, Jake en Oy – vergezeld door Pere Callahan reizen ook naar de USA. Maar naar verschillende tijden en plaatsen: Roland en Eddie gaan naar de staat Maine in 1977 en Jake, Oy en Pere Callahan gaan naar New York in 1999. Jake en Pere Callahan moeten proberen Susannah/Mia te vinden voordat zij bevalt van haar ‘chap’ en Roland en Eddie gaan in Maine op zoek naar Calvin Tower (Toren) die nog altijd een magisch stukje van Manhattan in handen heeft, het braakliggende terrein waar de roos groeit. Maar wanneer Roland en Eddie in Maine zijn, ontdekken ze dat daar nog een spoor naar de Beam leidt: er woont een vrij onbekende, jonge schrijver die ook een manuscript heeft geschreven over Roland: ‘The Gunslinger’. Deze schrijver, Stephen King genaamd, schrikt nogal wanneer hij de hoofdpersonen uit een paar van zijn boeken op visite krijgt …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2004

Aantal pagina's:
411

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd en 1999.

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats (Mid-World) en de USA (New York City).

Bijzonderheden:
‘Song of Susannah’ is deel VI uit de serie ‘The Dark Tower’.
Een roman in 14 hoofdstukken die allemaal met ‘stanza’ worden aangeduid.
In het Nederlands heet het boek ‘Een Lied van Susannah’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘Song of Susannah’ is het zesde deel uit de ‘Dark Tower’-serie. Het is nodig om de vorige delen eerst te lezen (zie hieronder) – anders is het verhaal niet te volgen. Dit deel sluit naadloos aan op deel V: Susannah/Mia is uit Mid-World weggegaan om in de USA (in New York City) haar kind (‘the chap’) te baren. De andere gunslingers moeten haar vinden omdat de baby Susannah hoogstwaarschijnlijk zal doden. Verder moeten ze ook naar Maine reizen om daar de boekhandelaar Calvin Toren (Tower) te redden van The Crimson King.

 


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Song of Susannah’ heb je de kennis nodig van de voorgaande delen. Verder moet je over een grote fantasie beschikken: er wordt niet alleen gereisd tussen plaatsen en tijden, maar er is ook een vrouw zwanger van een demoon (of is Roland de vader?).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Song of Susannah’ zijn te volgen, maar de taal is soms een beetje specialistisch en zelfs archaïsch. Verder is het taalgebruik soms nogal confronterend en hard.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Song of Susannah’ niet moeilijker dan de voorgaande delen uit de serie.
Het verhaal is het zesde uit de reeks. Toch is dit opnieuw een ander deel dan de vorige: in dit zesde deel ontmoeten de gunslingers – en wij met hen – de schrijver van deze reeks: Stephen King. De schrijver wordt geconfronteerd met zijn soms onaangename hoofdpersoon Roland en met die andere hoofdpersoon (Eddie) die hij nog niet eens kent (het is het jaar 1977, en dit boek werd in 2004 gepubliceerd). Kortom: verwarring en verrassingen alom …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Song of Susannah’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

‘Song of Susannah’ is mooi geschreven: spannend, maar vooral heel verrassend.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘Song of Susannah’ bevat een verhaal met heel veel actie.

 


Tijd:

‘Song of Susannah’ speelt zich af in een fantasietijd in Mid-World en in de jaren 1977 en 1999 in de USA.
Tussen neus en lippen wordt er iets gezegd over de Nederlanders die als eerste Europeanen de stad New York/Nieuw Amsterdam bouwden: ‘Susannah supposed there might have been a version of the Dixie Pig here since the time of the Dutch, they who had bought off the Indians with sacks of beads and planted their murderous Christian beliefs ever so much more deeply than their flag. A practical folk, the Dutch, with a taste for spareribs and little patience for magic, either white or black.’ (p.373)
Dat je het maar weet …


Plaats:

De setting van ‘Song of Susannah’ is in het begin de magische en verontrustende Mid-World. Maar al snel reizen de gunslingers naar de USA, naar New York City en naar Maine, op zoek naar Susannah en naar Calvin Tower.

 


Verhaallijn:

Er zijn twee belangrijke verhaallijnen in ‘Song of Susannah’: zullen de gunslingers erin slagen om in de USA Susannah te vinden en te redden van Mia en The Crimson King en zullen ze tevens Calvin Tower kunnen helpen?

 


Verteller:

De roman ‘Song of Susannah’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Song of Susannah’ zijn:
• Roland Deschain of Gilead: een gunslinger, de laatste die in de loop der tijden is overgebleven. Roland is ook de enig overgebleven ridder die op zoek gaat naar de magische ‘Dark Tower’. Niemand weet waarom hij dat doet (en hoe hij daar komen moet). Wel is zeker dat de leden van zijn familie (zijn vader, de vorst van het land, en zijn moeder) niet meer in leven zijn, evenmin als zijn vrienden. Roland is een harde en hardvochtige gunslinger die ten koste van alles de toren wil bereiken. Wanneer hij vertelt over zijn jeugd horen de andere (twintigste-eeuwse) gunslingers dat Roland al als veertienjarige door het rijk trok om onderzoek te doen naar de politieke en militaire gesteldheid van het rijk Mid-World. In dit deel gaat Roland terug van the Mid-World naar de USA;
• Eddie Dean: een 23-jarige ex-verslaafde man uit New York City (in 1987). Als Roland hem ontmoet, probeert hij een partij cocaïne van de Bahama’s naar de USA te smokkelen. Eddie woont lang samen met zijn broer bij zijn moeder; na haar dood gaat het bergafwaarts met de twee jonge mannen. Nadat Roland hem naar Mid-World heeft gehaald (‘the drawing’), is hij één van de gunslingers geworden. In Susannah heeft Eddie zijn grote liefde gevonden. In dit deel gaat Eddie terug van the Mid-World naar de USA;
• Susannah Dean: een 26-jarige Afro-Amerikaanse jonge vrouw. Toen Roland haar in New York (in 1963) ontmoette, was zij in feite twee personen: de ordinaire slet Detta Walker en de keurige, gestudeerde, rijke Odetta Holmes. Sinds Roland haar Mid-World inhaalde (‘the drawing’) is Susannah de vriendelijke, maar onverzettelijke gunslinger (en geliefde van Eddie Dean) geworden. Later blijkt echter dat er nog een karakter in haar schuilt – Mia. In dit deel gaat Susannah/Mia terug van the Mid-World naar de USA om te bevallen van haar zoon;
• Jake (John) Chambers: een 11-jarige jongen die in New York City woont (in 1977). Jake komt uit een rijk gezin met een hardwerkende, succesvolle vader en een vaak afwezige moeder. Hij zit op een particuliere school waar hij binnenkort examen doet. Jake heeft echter een groot geheim: hij realiseert zich dat hij in een andere wereld heeft geleefd – een wereld waar hij Roland leerde kennen. Ook heeft hij angstbeelden van wat hem niet al te lang geleden in New York overkwam: een priester duwde hem de straat op vlak voor een auto – waardoor Jake kwam te overlijden. Bovendien is hij in Mid-World nogmaals overleden – door de schuld van Roland. In dit deel gaat Jake terug van the Mid-World naar de USA …
• Oy: een ‘Billy-bumbler’, een soort tussenvorm tussen een wasbeer, een das en een hond. Oy kan een beetje stemmen imiteren (zo zegt hij ‘Oy’ in plaats van ‘Boy’) en hij is niet meer bij zijn soortgenoten. Wanneer hij Jake ontmoet, besluit Oy met hem verder te reizen. Maar wanneer Jake teruggaat naar de USA, verplicht hij Oy om achter te blijven;
• Pere (‘Father’) Donald Callahan (‘The Old Fella’): een ex-priester, iemand die uit de ‘gewone’ wereld gevlucht is en nu al jaren in het stadje Calla woont. Hij is afkomstig uit het Amerikaanse stadje Jerusalem’s Lot, waar hij in 1981 tegen een vampier vocht (zie ‘Salem’s Lot). In dit deel gaat Callahan terug van Mid-World naar de USA, samen met de gunslingers (waar hij eigenlijk ook één van geworden is).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Song of Susannah’ zijn:
In Calla in Mid-World:
• The Manni: een groep streng religieuze mensen (zoals Henchick, Cantab, Lewis, Thonnie, Hedron);
• Rosalita Munoz: de huishoudster die voor Father Callahan zorgt.
In New York City in 1999:
• Trudy Damascus: een zakenvrouw die Susannah ontmoet;
• Officer Paul Antassi: een politieman;
• Mitch Guttenberg: een collega van Trudy;
• Matthiessen (‘Mats’) van Wyck: een Zweedse diplomaat die Susannah ontmoet;
• Richard P. Sayre: een schakel tussen Mia en The Crimson King, een kwaadaardig wezen dat low men en vampiers aanstuurt (zoals Haber, Jey en Dr. Scowther);
• Officer Benzyck: een wijkagent in Manhattan;
• Reverend Earl Harrigan: een geestelijke die hel en verdoemenis predikt in de straten van Manhattan.
In Maine in 1977:
• Maffiosi: Jack Andolini, George Biondi, Tricks Postino.
• Calvin Tower: een boekhandelaar uit Manhattan: hij heet oorspronkelijk Toren en is van Nederlandse afkomst. Hij bezit een belangrijk stukje grond in Manhattan. Cal is verslaafd aan oude, kostbare boeken: hij koopt en verkoopt ze (maar houdt ze eigenlijk het liefst voor zichzelf);
• Aaron Deepneau: een klant en vriend van Calvin Tower;.
• Chip: een winkelier en benzinepomphouder;
• John Cullum: een oudere man die de tweede huizen en de boothuizen opknapt en onderhoudt;
• Stephen King: een jonge schrijver die met redelijk veel succes een eerste roman heeft gepubliceerd.
Anderen:
• Verwijzingen naar vroegere vrienden, vijanden, familielieden en bekenden van Roland: Walter, Marten (Mort), Cuthbert, Jamie, Cort;
• Verwijzingen naar karakters en kwaadaardige wezens uit vroegere Stephen King-romans: vampiers, the low men, regulators, Randall Flagg, The Crimson King.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Song of Susannah’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Song of Susannah’ is deel VI uit de serie ‘The Dark Tower’. De voorgaande delen waren:
I The Gunslinger
II The Drawing of the Three
III The Waste Lands
IV Wizard and Glass
V Wolves of the Calla

Begrippen waarmee de gunslingers op hun queeste te maken krijgen:
• Ka (destiny): het lot dat alles bepaalt;
• Ka-Tet (lives joined by fate): mensen die samen het lot trotseren;
• Khef: het delen van elkaars gedachten;
• Beams (forces which bind space size and dimension together): via de Beams kun je uiteindelijk bij de Dark Tower komen.
• Roont: de lichamelijke – en vooral geestelijke – beroving van menselijke eigenschappen: geheugen, verstand, intellect door ‘The Wolves’. Deze ontvoerde kinderen (altijd één van een tweeling) worden waarschijnlijk leeggezogen door een soort vampiers, waarna ze niet dood maar wel zwaar geestelijk gehandicapt worden teruggestuurd naar hun dorp. Ze zijn dan ‘ruined’ – oftewel ‘roont’;
• Todash: een toestand – vaak veroorzaakt door een stimulerend middel (zoals vruchten of bessen) – waarna een persoon teruggaat naar een andere plaats of tijd.

‘Song of Susannah’ heeft veel verwijzingen naar literatuur en literaire werken, zoals Shardik van Richard Adams, The Wonderful Wizard of Oz, schrijvers zoals Faulkner, Hemingway en Tolkien.
Verder worden situaties en karakters uit eerdere verhalen en romans van Stephen King genoemd:
Father Callahan (‘Salem’s Lot), The Crimson King (Insomnia), superflu (The Stand). In zijn dagboekaantekeningen schrijft Mr. King verder nog over zijn romans It, Hearts in Atlantis, Rose Madder en On Writing.
Tenslotte zijn er verwijzingen naar de terroristische aanslag op de Twin Towers van het WTC in New York van 2001.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Dark Tower (The Dark Tower, Book VII) van Stephen King
Moby Dick van Herman Melville
• Shardik van Richard Adams


Citaat:
Roland skidded to a stop on the sand. He and Stephen King regarded each other. Eddie stood perhaps ten yards behind Roland, watching both of them. The singing had begun again, and so had the buzzing drone of the powerboat. Perhaps they had never stopped, but Eddie believed he knew better.
The man in the water put his hands over his eyes like a child. ‘You’re not here,’ he said. (p.274)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Mia de zwangere Susannah gedwongen om naar New York te gaan?
2. Wat is de meerwaarde van de ‘nieuwe’ gunslinger (als je hem zo kunt noemen) Pere Callahan voor de andere gunslingers?
3. Wat realiseert Stephen King zich wanneer hij de twee gunslingers Roland en Eddie ontmoet?
4. Waarom heet dit deel volgens jou ‘Song of Susannah’?

^ Terug naar boven

Comments are closed.