Soundtrack

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The comet rises from the rim of the ocean and moves high in the skies over Laggandall Bay. Trails of burned-out crystals scatter in its wake. In time, a single mote of this celestial litter will fall upon Laggandall’s small shore, upon the very sands where a boy lies watching and listening.
It looks more like a ghost or an angel than the blazing pulse of fire the boy had imagined; so still and silent. Yet a lone boy on the sands of Laggandall Bay is less than a speck of cosmic dust to a glorious comet on its voyage across the oceans of space.
Lying on his patch of earth, the boy feels pulsebeats course within him but they seem to run up against a wall, like waves rebounding on rock. Ground to a standstill, ambushed in his own life, he has a comet’s rush of energy caught inside with nowhere to go.
The boy stands and walks to the edge of the black sea. Now he trembles because once again the call has come, stronger this time than ever before. Somewhere in the pounding of the waves, the call pulls him in a desperate urge into the ocean.
As the comet courses the heavens on its impulse of energy, the boy walks into the V of torn silver the moon has cast across the waves.
‘Finn!’ someone yells, but the boy walks on.

© Mammoth / Egmont Books Limited, 1999.^ Terug naar boven

Algemeen

Finn is een fanatieke muziekliefhebber. Hij zit thuis op zijn kamer of hij roeit in zijn boot, maar altijd is daar het geluid van de zee en van zijn favoriete muziek. School heeft hij niet veel mee, tot verdriet van zijn vader. Finn zit liever op het strand met zijn vrienden of hij luistert naar de stoere vissersverhalen van zijn oom. Zijn beste vriendin woont op een kampement waar de bewoners protesteren tegen de militaire marinebasis waar onderzeeërs gestationeerd zijn. De vader van zijn beste vriend werkt op die basis. Finn is niet echt vóór of tegen de basis, of tegen of vóór de activisten of de vissers. Hij heeft zijn muziek en zijn dromen.
Toch zal hij op een bepaald moment een keuze moeten maken. Vooral wanneer er een vissersboot vergaat, vanwege een aanvaring met een onderzeeër …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Julie Bertagna

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
152

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, Scotland, een stadje aan de oceaan

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 2 delen en uit 21 getitelde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Soundtrack’ is een verhaal over vissers, marinemensen, activisten en over een jongen die daartussen opgroeit. Maar het is vooral een verhaal over de zee: de zee die geeft … en die neemt …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Soundtrack’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Je moet beseffen dat dit een verhaal is over de ruige kuststreek van Schotland, een dorp veraf gelegen van de grote steden, een dorp met haar eigen bevolking en haar eigen(aardige) gewoonten en gebruiken.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Soundtrack’ stellen soms hoge eisen aan de lezer. Je moet echt even doorlezen om het verhaal goed te kunnen volgen. Maar wanneer je eenmaal de schrijfstijl begrijpt, is dit een spannend en ontroerend verhaal – een verhaal dat je aan het denken zet.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Soundtrack’ soms lastig.
Het verhaal is dat zeker niet. Hoewel de hoofdpersoon vaak vreemde geluiden hoort en daardoor soms eigenaardig reageert is dit een ‘gewone’ jeugdroman over een bijzondere jongen, een jongen die keuzes maakt die niet iedereen aanstaan.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Soundtrack’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Soundtrack’ is heel mooi geschreven: spannend, ontroerend en tot nadenken stemmend.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Soundtrack’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

‘Soundtrack’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal duurt in totaal een paar weken.


Plaats:

De setting van ‘Soundtrack’ is een stadje aan de kust van Schotland. In het stadje wonen veel vissers, maar er is ook een deel van de bevolking dat werkt voor een marinebasis.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Soundtrack’: zal Finn de problemen van het stadje en zijn eigen problemen kunnen oplossen?


Verteller:

De roman ‘Soundtrack’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Soundtrack’ zijn:
• Finn Silverweed: een jongen die houdt van muziek en van varen met zijn boot. Hij heeft een goede vriend, een leuke vriendin en aardige ouders, maar hij weet niet zo goed wat hij met zijn leven aan moet. Moet hij voor een saaie carrière kiezen zoals zijn vader heeft gedaan, of voor een avontuurlijk leven zoals zijn stoere oom Murray deed, of moet hij iets heel anders gaan doen?
• Ebbie: de beste vriendin van Finn, een meisje op wie hij behoorlijk verliefd is. Ebbie woont met haar moeder in het kamp van de activisten die protesteren tegen de militaire basis;
• Robin: de beste vriend van Finn. Robin is in het dorp komen wonen toen zijn vader er ging werken als onderzeebootkapitein;
• Jake: een dorpsgenoot van Finn. Een echte vriend is hij niet van Finn, maar ze ontmoeten elkaar bijna dagelijks, waardoor ze een soort gewapende vrede hebben.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Soundtrack’ zijn:
• Mr Kenny Silverweed: de vader van Finn, een hardwerkende man die hoopt dat Finn later in zijn zaak zal komen werken;
• Mrs Jo(anne) Silverweed: de moeder van Finn;
• Murray Silverweed: de oom van Finn, de broer van Finns vader, een stoere visser. Murray is het favoriete familielid van Finn, iemand met wie hij goed kan praten;
• Granny Sand: de oma van Finn, een lieve, wijze dame;
• Lena Silverweed: de vrouw van Murray. Een bijgelovige, bange vrouw. Zij en Murray hebben een jonge tweeling;
• Rachel en Felix: de moeder en het broertje van Ebbie;
• Meera en Ashok: de Indiase eigenaars van het café-restaurant van het dorp, een populaire plek waar Finn zaterdags werkt;
• Big Mack: de vader van Jake. Een stoere visser en eigenaar van meerdere schepen;
• Craig en Anne Marie: een bemanningslid van Murray en zijn verloofde;
• Mr Dow: een docent van Finn;
• Father Marion: de priester van het dorp.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Soundtrack’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Soundtrack’ is een verhaal over Schotland, een land waar de schrijfster woont en waar ze veel van afweet.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Julie Bertagna.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Guilty Party van Joan Lingard
Telling the Sea van Pauline Fisk
Shadows van Tim Bowler


Citaat:
Maybe I’m playing too much music. Too much, too loud. Maybe it’s some kind of ear problem. But the thought of a life without music is enough to send me walking into the sea. If I didn’t have music as a channel to the outside world, I’d crack up. Music is the soundtrack to my life, every bit as the ocean. (pp.17-18)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van Finn en van de geluiden die hij hoort – zowel op zijn walkman als in zijn hoofd?
2. Hoe is de relatie tussen Finn en Robin en Jake en verandert deze relatie in de loop van het verhaal?
3. Hoe is de relatie tussen Finn en zijn vader en zijn oma?
4. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Finn en Ebbie?

^ Terug naar boven

Comments are closed.