Split

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

The sound of a revving motor draws me to the kitchen window, which is covered in spider webs. I look out to see Danny bent over an old car in the back lane, poking around inside the hood. Our massive maple tree droops so low that Danny has to bat its branches out of the way every time he straightens up. The tree is in full foliage now, in the middle of June, and its leaves form a canopy under the poor soil of our yard, like some big monster’s claw.
Danny is eighteen, one year older than me. We’ve known each other for as long as I can remember because we both grew up on this street, just two houses apart. The houses in the neighbourhood are brick triplexes. Each one has an outside staircase winding up to the second floor, then an inside one from there up to the third. Danny and I both live on the ground floor, but we have a triplex sandwiched between us. We used to play together a lot when we were kids, but I haven’t seen him for a while. He’s wearing a black T-shirt and tight faded jeans and he looks really good.
I go out back through the shed that’s attached to our kitchen and stand at the top of the wooden stairs, clutching the rusted wheel of the clothesline. In the yard next door, the white husky circles slowly in the gray dirt, looking for a spot to settle.

© James Lorimer & Company Ltd., 2005.^ Terug naar boven

Algemeen

Sandra is zeventien, ze heeft weinig vrienden en vriendinnen en ze woont samen met haar vader. Haar moeder verdween op een dag; ze beloofde contact met Sandra op te nemen, maar dat is al meer dan een half jaar geleden. Sandra en haar vader hebben geen idee waar ze woont of werkt. En of ze nog wel leeft …
Sandra’s vader heeft al een tijd geen werk meer. Hij kan slecht tegen bazen en na zijn laatste uitbarsting tegen een baas is hij ontslagen. Sandra zit vlak voor haar examen, maar dat interesseert niemand, Sandra eigenlijk ook niet. Naar een vervolgschool gaan is te duur, en wat voor werk ze zou kunnen krijgen dat weet ze niet.
Dan ontmoet ze Danny, haar oude buurjongen die ze al een tijd niet heeft gezien. Hij interesseert zich voor auto’s. Maar gelukkig interesseert hij zich ook voor Sandra. Nu heeft ze in ieder geval iemand om mee te praten. Hoewel, praten is niet datgene wat Danny van haar verlangt. Gelukkig is hij ook degene die met haar op zoek wil gaan naar haar verdwenen moeder. Danny en zij vinden allerlei schuilplekken waar iemand zou kunnen wonen. Ook mooie plekken om samen alleen te zijn, trouwens …
En het zoeken naar de moeder van Sandra raakt meer en meer op de achtergrond.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Lori Weber

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
152

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2005

Plaats van handeling:
Canada, Québec, de stad Montreal

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 24 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je ‘Split’ een interessant boek vindt, dan houd je van spannende en ook wel romantische verhalen. De hoofdpersoon is een meisje van 17-18 jaar, dat haar moeder mist en niet precies weet wat ze moet doen met een opleiding, een baan of met jongens.
Het verhaal zal waarschijnlijk meiden meer aanspreken dan jongens.


WAT MOET JE WETEN?

Split’ speelt zich af in Canada, maar het had zich overal – in een grote stad – kunnen afspelen. Sandra woont in een klein en simpel huis, ze heeft weinig geld en ze heeft niet zo veel hoop voor de toekomst. Dat alles wordt mooi verteld door Lori Weber.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De young adult novel ‘Split’ kent weinig moeilijke woorden. De alinea’s zijn kort, de hoofdstukken zijn niet lang en er zijn veel dialogen. De taal – en het spannende verhaal – maken het verhaal heel begrijpelijk voor een B1-lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Split’ is een zeer leesbaar boek. De taal is heel toegankelijk met veel dialogen, korte alinea’s en korte hoofdstukken. Het verhaal is spannend, mysterieus en ook wel romantisch (maar dan met een speciaal soort romantiek). Het is een jeugdroman die je moet uitlezen.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Split’ een roman met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De schrijfster van ‘Split’, Lori Weber, weet heel goed hoe ze een spannend verhaal moet vertellen. Het verhaal is nooit sentimenteel, maar het is wel met gevoel geschreven. Het verhaal is soms expliciet over de verhouding tussen Sandra en Danny. Ms Weber heeft een boeiende schrijfstijl.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Split’ kent de nodige actie. Sandra krijgt stevige verkering met haar vriendje Danny, ze krijgt haar eerste baan en ze probeert erachter te komen waar haar moeder naar toe is gegaan.


Tijd:

De jeugdroman ‘Split’ speelt zich af ergens in de jaren tussen 2000 en 2005. Het verhaal duurt een aantal maanden (een jaar?) en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

‘Split’ speelt zich af in de Canadese stad Montreal, in de staat Québec, en voornamelijk in één van de meer armoedige wijken.


Verhaallijn:

Er zijn een paar verhaallijnen in ‘Split’. Uiteraard vraagt Sandra zich af waar haar moeder gebleven is. Maar daarnaast gaat het verhaal ook over het vinden van een leuke baan. En uiteraard is het ook belangrijk of Sandra in Danny de liefde van haar leven heeft gevonden.


Verteller:

‘Split’ wordt verteld door een alwetende verteller. Zij vertelt het verhaal vanuit de hoofdpersoon, Sandra.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Split’ zijn:
• Sandra: een meisje van 17 (later 18) jaar;
• Danny: haar buurjongen en vriend, een jongen van 18 (later 19 jaar);
• De vader van Sandra: hij groeide op in Duitsland. Sinds 1957 woont hij in Canada; hij kan slecht tegen autoriteit en hij is een tijdlang werkloos;
• Yurek: de 22-jarige vriend van Sandra’s vader. Hij groeide op in Polen en hij werkt op de flessenfabriek waar Sandra’s vader ook werkte.


Bijfiguren:

‘Split’ heeft een klein aantal bijfiguren:
• Margie: de buurvrouw van Sandra;
• Anna: de moeder van Sandra. Zij is al bijna een jaar geleden van de ene op de andere dag verdwenen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Split’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Split’ is een jeugdroman, speciaal geschreven voor jongeren (uit Canada) die niet zo fanatiek lezen. Het is een spannend boek over een gewoon, maar ongelukkig meisje dat probeert iets van haar (moeilijke) leven te maken.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Lori Weber.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:


Citaat:
'Anna, if you’re out there please come home.'
My eyes travel the sentence slowly, again and again, afraid that if I pull them away the words will vanish.
The ad isn’t signed. Presumably, Anna will know who to come home to. How many Annas are missing, I wonder? This ad must have been written for another missing Anna. If I didn’t place it, then it couldn’t be for my mother. But she might still see it and think that it’s for her. (p.46)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de rol die Yurek speelt in dit verhaal?
2. Wat vind je van de besluiten die Sandra in haar leven neemt? Ben je het met die besluiten eens? Geef een voorbeeld van een tweetal beslissingen en geef daarvan aan, of het een goede beslissing vindt of juist niet.
3. Wanneer krijg je een idee wat er met de moeder van Sandra gebeurd is?
4. Leg uit, aan de hand van voorbeelden uit de roman wat je vindt van Danny.

^ Terug naar boven

Comments are closed.