4/5 - (1 stemmen)

Stephen King’s Short Stories

Niveau:
Genre: short stories
Thema: horror

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Let’s talk, you and I. Let’s talk about fear.
The house is empty as I write this; a cold February rain is falling outside. It’s night. Sometimes when the wind blows the way it’s blowing now, we lose the power. But for now it’s on, and so let’s talk very honestly about fear. Let’s talk very rationally about moving to the rim of madness … and perhaps over the edge.
My name is Stephen King.
(from the Foreword to ‘Night Shift’)

© Doubleday and Company / Signet, 1978/1979.

^ Terug naar boven

Algemeen

Onderstaande verhalen warden gepubliceerd in de volgende bundels:
• ‘Night Shift’ (1978) (NS)
• ‘Skeleton Crew’ (1985) (SC)
• ‘Hearts in Atlantis’ (1999) (HiA)
• ‘Nightmares & Dreamscapes’ (1993) (N&D)
• ‘Everything’s Eventual’(2002) (EE)
• ‘Just After Sunset’(2008) (JaS)
• ‘The Bazaar of Broken Dreams’ (2015) (tBoBD)

1. ‘1408’ (41 pp.): Een horrorschrijver bezoekt een horror-hotelkamer. (EE)
2. ‘Afterlife’ (14 pp): Een bankier gaat dood. Hij ontmoet in een gebouw een man die hem schijnt te kennen. Is dit de hemel, het voorgeborchte, de hel? Kan hij terug, kan hij het leven overnieuw doen? Maar zo ja, welk leven dan? (tBoBD)
3. ‘All That You Love Will Be Carried Away’ (15 pp.): Een vertegenwoordiger overdenkt in een motel de zin van zijn leven. (EE)
4. ‘Autopsy Room Four’ (25 pp.): Een oudere, gezette man komt bij in een kille ruimte waar een lijkschouwing zal plaatsvinden. Op hem … (EE)
5. ‘Ayana’ (17 pp.): Een meisje met bijzondere gaven redt een oude, zieke man. (JaS)
6. ‘Bad Little Kid’ (40 pp.): In een gevangenis hoort een advocaat het verhaal van een ter dood veroordeelde. Deze man heeft met meerdere pistoolschoten een jongetje van vijf jaar oud vermoord. Maar het is wel een jongetje dat de moordenaar al meer dan dertig jaar kende … (tBoBD)
7. ‘Ballad of the Flexible Band, The’ (52 pp.): Een literair agent krijgt een geweldig verhaal dat een schrijver schreef samen met een klein wezentje. (SC)
8. ‘Batman and Robin Have an Altercation’ (16 pp.): Een 61-jarige man neemt zijn demente vader mee uit eten, zoals elke zondag. Gezellig. Helaas krijgen ze een aanrijding met een lefgozer in een monstertruck. (tBoBD)
9. ‘Battleground’ (11 pp.): Een huurmoordenaar wordt geterroriseerd door een minileger. (NS)
10. ‘Beachworld’ (19 pp.): Twee astronauten komen terecht op een planeet die één grote zandvlakte lijkt. (SC)
11. ‘Beggar and the Diamond, The’ (4 pp.): God besluit een bedelaar een diamant te geven om hem gelukkiger te maken. (N&D)
12. ‘Big Wheels: a Tale of the Laundry Game (Milkman No. 2)’ (16 pp.): Twee jongemannen rijden rond in een auto met veel bier aan boord. (SC)
13. ‘Blind Willie’ (verhaal) (45 pp.): Een man gaat dagelijks naar zijn kantoor – waar hij zich verkleedt en dan van daaruit de stad ingaat. (HiA)
14. ‘Blockade Billy’ (40 pp.): Een honkbalteam wacht in 1957 met smart op een nieuwe speler. Als ‘Blockade Billy’ er is, blijkt hij een geweldige honkballer te zijn. Maar er is wel iets met hem aan de hand … (tBoBD)
15. ‘Bone Church, The’ (10 pp.): Op zoek naar een grote schat wordt een grote groep gelukszoekers uitgedund door ziekte, gevechten en giftige dieren. Een drietal mannen blijft over; totdat er slecht één van hen bij de schat uitkomt. (tBoBD)
16. ‘Boogeyman, The’ (13 pp.): Een gezin wordt door een ‘boogeyman’ geterroriseerd. (NS)
17. ‘Brooklyn August’ (2 pp.): Een gedicht over honkbal. (N&D)
18. ‘Cain Rose Up’ (7 pp.): Een student wordt gewelddadig. (SC)
19. ‘Cat from Hell, The’ (17 pp.): Een huurmoordenaar wordt gevraagd een kat te vermoorden. (JaS)
20. ‘Chattery Teeth’ (32 pp.): Een man krijgt een grappig gebit op pootjes cadeau. Dat kan hem helpen wanneer hij in moeilijkheden komt … (N&D)
21. ‘Children of the Corn’ (30 pp.): Een echtpaar rijdt een jongen dood die uit een maïsveld komt. Maar leefde die jongen eigenlijk wel toen hij de weg op ging? (NS)
22. ‘Crouch End’ (29 pp.): Een Amerikaanse vrouw vertelt de Londense politie over de verdwijning van haar man. (N&D)
23. ‘Death of Jack Hamilton, The’ (31 pp.): Drie criminelen gaan op de vlucht voor de politie waarbij één van hen zwaargewond raakt. (EE)
24. ‘Death, A’ (16 pp.): Een arme man wordt gearresteerd door de sheriff en zijn assistenten. Hij zou een tienjarig meisje hebben vermoord en haar hebben beroofd van een zilveren dollar die ze net voor haar verjaardag had gekregen. In een korte rechtszaak wordt hij ter dood veroordeeld. Heel het stadje verheugt zich op de dag waarop hij zal worden opgehangen; alleen de sheriff heeft zo zijn twijfels. (tBoBD)
25. ‘Dedication’ (41 pp.): Een moeder verklaart waarom haar zoon zo’n succesvol schrijver is geworden. (N&D)
26. ‘Doctor’s Case, The’ (32 pp.): Dr Watson lost een moord gedeeltelijk op, samen met Sherlock Holmes himself. (N&D)
27. ‘Dolan’s Cadillac’ (49 pp.): Een man besluit de moordenaar van zijn vrouw te laten verdwijnen. Met auto en al … (N&D)
28. ‘Drunken Fireworks’ (33 pagina’s): Een man woont met zijn moeder in een zomerhuisje aan een meer. Elk jaar steekt hij met zijn moeder vuurwerk af. Maar dan blijkt dat hun rijke overburen beter en groter vuurwerk hebben dan hij en zijn moeder. Samen besluiten ze daarom nog groter, duurder en explosiever vuurwerk te kopen. Kijken wie meer lawaai kan maken … (tBoBD)
29. ‘Dune, The’ (16 pp.): Een negentigjarige rechter vaart nog steeds vaak naar zijn eilandje vlak voor de kust van Florida. Daar, achter een duin, staan vaak namen in het zand geschreven. Namen van mensen die binnenkort overlijden … (tBoBD)
30. ‘End of the Whole Mess, The’ (25 pp.): Een genie bedenkt een manier om de mensheid te redden. Maar het middel blijkt erger dan de kwaal te zijn (N&D)
31. ‘Everything’s Eventual’ (55 pp.): Een jongen heeft speciale gaven waarmee hij mensen iets ernstigs kan laten overkomen. (EE)
32. ‘Fifth Quarter, The’ (25 pp.): Een crimineel probeert een deel van de buit van andere criminelen in handen te krijgen. (N&D)
33. ‘For Owen’ (2 pp.): De dichter beschrijft in een gedicht een middag met zijn zoontje. (SC)
34. ‘Gingerbread Girl, The’ (55 pp.): Een verdrietige jonge vrouw gaat na de dood van haar dochtertje een tijdje op zichzelf wonen in het tweede huis van haar vader, een huis aan het strand van Florida. Daar ontmoet ze haar rijke, maar ietwat agressieve buurman Pickering. (JaS)
35. ‘Graduation Afternoon’ (7 pp.): Een jonge meid is getuige van het eind van de wereld. (JaS)
36. ‘Gramma’ (30 pp.): Een jongetje moet op zijn oude, eigenaardige oma oppassen wanneer zijn moeder even weg is. (SC)
37. ‘Graveyard Shift’ (18 pp.): Een man wordt gedwongen om de kelders onder een oudere fabriek schoon te maken en rattenvrij te maken. (NS)
38. ‘Gray Matter’ (13 pp.): Een man drinkt verontreinigd bier, bier dat zijn lichaam drastisch verandert. (NS)
39. ‘Harvey’s Dream’ (11 pp.): Een man vertelt zijn droom aan zijn vrouw – hij werd gebeld over een ongeluk van één van zijn dochters. (JaS)
40. ‘Head Down’ (47 pp.): Een essay over de ins and outs van honkbal. (N&D)
41. ‘Hearts in Atlantis’ (novelle) (146 pp.): Jonge studenten raken in de ban van een verslavend kaartspel, wat ten koste gaat van hun studie. Maar één van hen is ook wel geïnteresseerd in een medestudente … (HiA)
42. ‘Heavenly Shades of Night Are Falling’ (14 pp.): De jongen uit een eerder verhaal (die nu bijna zestig is) gaat naar de begrafenis naar één van zijn vroegere vrienden. (HiA)
43. ‘Here There Be Tygers’ (6 pp.): Een scholier moet heel nodig naar het toilet. Maar daar, in de ruimte van de jongens-WC, ligt een tijger … (SC)
44. ‘Herman Wouk Is Still Alive’ (20 pagina’s): Twee ongehuwde moeders gaan er met hun zeven kinderen een paar dagen tussenuit: even weg van alle ellende. Ze huren een snelle auto. Een zeer snelle auto … (tBoBD)
45. ‘Home Delivery’ (28 pp.): Een jonge weduwe hoopt haar kind op haar rustige eiland ter wereld te kunnen brengen. (N&D)
46. ‘House on Maple Street, The’ (34 pp.): Vier kinderen ontdekken dat er iets vreemds met hun huis gaat gebeuren. (N&D)
47. ‘I Am the Doorway’ (14 pp.): Een astronaut keert terug met vingers die kunnen zien … (NS)
48. ‘I Know What You Need’ (23 pp.): Een meisje ontmoet een bewonderaar – iemand die alles van haar weet en alles voor haar over heeft. (NS)
49. ‘In the Deathroom’ (26 pp.): Een Amerikaan wordt in een Latijns-Amerikaans land gevangengehouden en gemarteld teneinde een bekentenis af te leggen. (EE)
50. ‘Introduction & Foreword (5 pp. en 12 pp.): Een introductie van de schrijver John D. Macdonald, gevolgd door een voorwoord van Stephen King. (NS)
51. ‘Introduction: Practising the (Almost) Lost Art’ (8 pp.): Een korte uitleg van Mr. Stephen King over waarom en wat hij schrijft. (EE)
52. ‘It Grows on You’ (17 pp.): Niet alleen een huis met toebehoren, maar ook een eigenaardig echtpaar trekt de aandacht van hun dorpsgenoten. (N&D)
53. ‘Jaunt, The’ (27 pp.): Een gezin maakt een reis naar een verre planeet. (SC)
54. ‘Jerusalem’s Lot’ (35 pp.): Een erfgenaam van een landhuis onderzoekt de vloek van één van zijn voorvaderen. (NS)
55. ‘L.T.’s Theory of Pets’ (23 pp.): Sommige mensen houden van katten, anderen van honden. (EE)
56. ‘Last Rung on the Ladder, The’ (13 pp.): Een broertje en zijn zusje klimmen vaak de ladder op in de stal van hun vader. Maar zoiets is heel gevaarlijk. (NS)
57. ‘Lawnmower Man, The’ (11 pp.): Een man laat zijn gras maaien - door een wel heel speciale tuinman. (NS)
58. ‘Ledge, The’ (18 pp.): Een man wordt uitgedaagd om rond een appartement te lopen – op 54 verdiepingen hoog … (NS)
59. ‘Little Green God of Agony, The’ (18 pagina’s): Een multimiljonair lijdt vreselijke pijnen sinds hij een vliegtuigongeluk meemaakte. Zijn privé-verpleegster vindt hem maar een aansteller. Dan probeert de miljonair van zijn pijn af te komen met behulp van een geestelijke. (tBoBD)
60. ‘Little Sisters of Eluria, The’ (65 pp.): De gunslinger Roland ontmoet een zestal vampierachtige verpleegsters … (EE)
61. ‘Low Men in Yellow Coats’ (novelle) (241 pp.): Een jongen woont samen met zijn moeder, een weduwe. Ze hebben weinig inkomen na de dood van de vader. De jongen heeft een paar goede vrienden. Maar hij krijgt er een nieuwe vriend bij wanneer er een nieuwe buurman in het appartement komt wonen. Maar … waar komt hij vandaan? En … gaat hij daar ook weer naar toe? (HiA)
62. ‘Luckey Quarter’ (13 pp.): Een arme schoonmaakster krijgt een geluksmunt. (EE)
63. ‘Lunch at the Gotham Café’ (35 pp.): Een man en vrouw regelen een scheiding, maar er gaat iets mis in het restaurant waar deze zal worden besproken. (EE)
64. ‘Man in the Black Suit, The’ (26 pp.): Een 9-jarig jongetje wordt tijdens het vissen aangesproken door de duivel. (EE)
65. ‘Man Who Loved Flowers, The’ (7 pp.): Een knappe, keurige jongeman koopt bloemen. Voor zijn vriendin. Maar is het zijn vriendin wel? (NS)
66. ‘Man Who Would Not Shake Hands, The’ (20 pp.): Een kaartspeler wil niemand de hand schudden. (SC)
67. ‘Mangler, The’ (20 pp.): Een wasdroger wringt niet alleen maar wasgoed, maar ook personen. (NS)
68. ‘Mile 81’ (46 pp.): Een 10-jarige jongen wil iets beleven op een saaie middag. Maar als hij op een verlaten parkeerplaats een auto ontdekt die wel erg bloeddorstig is, weet hij niet of dit wel het goede avontuur is … (tBoBD)
69. ‘Mist, The’ (132 pp.): Op een dag daalt er een nevel neer over een landelijk deel van de staat Maine. De hoofdpersoon gaat met zijn zoontje boodschappen doen in het dorp. Maar in de supermarkt worden ze – samen met heel veel klanten – bedreigd door die nevel. En niet alleen maar door de nevel … (SC)
70. ‘Mister Yummy’ (18 pp.): Twee mannen in een huis voor ouden van dagen spreken over het einde van hun leven dat zeker niet zo lang meer op zich zal laten wachten. Het is de één een raadsel waarom de ander zijn einde al zo exact weet. (tBoBD)
71. ‘Monkey, The’ (40 pp.): Een man vindt een speelgoedaapje van jaren geleden terug. (SC)
72. ‘Morality’ (30 pp.): Een jong echtpaar is gelukkig, maar arm. Dan krijgt de vrouw op een dag een geweldig aanbod: ze kan 200.000 dollar verdienen met een heel klein naar dingetje. Het is de vraag of het hoge geldbedrag opweegt tegen de gevolgen voor het echtpaar. (tBoBD)
73. ‘Morning Deliveries (Milkman No. 1)’ (6 pp.): Een melkboer brengt vreemde bestellingen rond. (SC)
74. ‘Moving Finger, The’ (34 pp.): Een man ziet hoe een vinger uit de afvoerput van de wasbak naar hem wenkt. (N&D)
75. ‘Mrs. Todd's Shortcut’ (27 pp.): Een vrouw weet een kortere weg te vinden die door vreemde bossen leidt. (SC)
76. ‘Mute’ (25 pp.): een man stort zijn hart uit bij een doofstomme lifter. (JaS)
77. ‘My Pretty Pony’ (25 pp.): Een opa geeft zijn kleinzoon levenslessen – over de tijd bijvoorbeeld. (N&D)
78. ‘N.’ (53 pp.): Een man vertelt hoe hij bezeten is geraakt door een veld met daarin zeven (of acht) grote stenen. (JaS)
79. ‘New York Times at Special Bargain Rates, The’ (11 pp.): Een weduwe wordt – nog voor de begrafenis – door haar overleden man gebeld. (JaS)
80. ‘Night Flier, The’ (34 pp.): Een journalist komt een piloot-vampier op het spoor. (N&D)
81. ‘Night Surf’ (10 pp.): Als er een wereldwijde epidemie uitbreekt zijn er nog maar een paar (jonge) mensen over. (NS)
82. ‘Nona’ (35 pp.): Een jongen ontmoet een bloedmooi, betoverend meisje. (SC)
83. ‘Obits’ (40 pp.): Een pas afgestudeerde journalist krijgt een baantje bij een internetkrant, een nieuwsmedium dat zich uitsluitend met sensatie bezighoudt. De journalist schrijft overlijdensberichten. Maar dan wel berichten over beroemdheden die nog leven. Nog wel – totdat hij over hen schrijft … (tBoBD)
84. ‘One for the Road’ (17 pp.): Midden in de winter zoekt een gezin hulp in een afgelegen dorp. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. (NS)
85. ‘Paranoid: a Chant’ (5 pp.): Een man is bang voor alles en iedereen. (SC)
86. ‘Popsy’ (14 pp.): Een jongetje wordt ontvoerd voor geld. Daar wordt de opa van het jongetje heel kwaad over. (N&D)
87. ‘Premium Harmony’ (14 pp.): Na tien jaar huwelijk hebben Ray en Mary hun gelukkigste jaren achter de rug. Mary leeft alleen nog voor haar Jack Russell en voor lekker eten, en Ray verheugt zich nog uitsluitend op een sigaretje op zijn tijd. (tBoBD)
88. ‘Quitters, Inc.’ (29 pp.): Als je wilt stoppen met roken, dan kan dat met Quitters, Inc. Maar er hangt wel een prijskaartje aan. (NS)
89. ‘Raft, The’ (30 pp.): Twee jongens en twee meisjes zwemmen naar een vlot op een meer. (SC)
90. ‘Rainy Season’ (22 pp.): Een echtpaar wordt gewaarschuwd voor een stortbui. Een stortbui van padden … (N&D)
91. ‘Reach, The’ (20 pp.): Een 95-jarige dame overdenkt haar leven op een eiland voor de kust van Maine. (SC)
92. ‘Reaper’s Image, The’ (9 pp.): Een man wil een zeer bijzondere spiegel kopen. (SC)
93. ‘Rest Stop’ (19 pp.): Een schrijver is getuige van een misdaad waarbij een man zijn vriendin mishandelt. Hij besluit iets te doen. (JaS)
94. ‘Riding the Bullet’ (43 pp.): Een jongen krijgt vreemde liften om naar zijn zieke moeder te gaan (EE);
95. ‘Sneakers’ (26 pp.): Een geluidstechnicus ontdekt een paar sneakers in een herentoilet. Die sneakers staan er weken later nog. Met iemand eraan vast …? (N&D)
96. ‘Sometimes They Come Back’ (29 pp.): Een leraar ontmoet de plaaggeesten uit zijn verleden opnieuw. (NS)
97. ‘Sorry, Right Number’ (32 pp.): Een vrouw krijgt een vreemd telefoontje. Is er iemand van haar familie in gevaar? (N&D)
98. ‘Stationary Bike’ (33 pp.): een schilder met een te hoog cholesterolgehalte besluit drastisch te lijnen. Maar de arbeiders die zijn voedsel verwerken vinden dat geen goed idee. (JaS)
99. ‘Strawberry Spring’ (11 pp.): Op een college worden onverwachte moorden gepleegd. (NS)
100. ‘Suffer the Little Children’ (13 pp.): Een oudere onderwijzeres krijgt een hekel aan haar leerlingen. (N&D)
101. ‘Summer Thunder’ (16 pp.): Een atoomoorlog heeft aan bijna alle leven op aarde een einde gemaakt. Een man woont met een hond in een huisje aan een meer. Verderop woont nog een buurman. Gedrieën wachten ze op een einde dat onvermijdelijk komt. (tBoBD)
102. ‘Survivor Type’ (21 pp.): Een chirurg probeert te overleven op een onbewoond eiland. (SC)
103. ‘Ten O’Clock People, The’ (50 pp.): Sommige mensen proberen minder te roken. Maar niet iedereen stelt dat op prijs. (N&D)
104. ‘That Bus Is Another World’ (10 pp.): Een zakenman probeert een deal te sluiten voor zijn bedrijf. Onderweg naar de afspraak ziet hij iets vreselijks in een bus. (tBoBD)
105. ‘That Feeling, You Can Only Say What It Is in French’ (19 pp.): Een echtpaar maakt een tweede huwelijksreis. (EE)
106. ‘The Road Virus Heads North’ (27 pp.): Een schrijver neemt een eigenaardig (en zeer gevaarlijk) schilderij mee naar huis. (EE)
107. ‘Things They Left Behind, The’ (29 pp.): Een man die in de Twin Towers werkte (maar niet omkwam bij de aanslag) vindt voorwerpen van overledenen in zijn appartement. (JaS)
108. ‘Tommy’ (6 pp.): In 1969 overlijdt een jongen. Zijn vrienden gedenken hem in een gedicht. (tBoBD)
109. ‘Trucks’ (17 pp.): Vrachtwagens bedreigen de mensheid. (NS)
110. ‘Umney’s Last Case’ (46 pp.): Een privédetective ontdekt dat zijn bedenker snode plannen heeft.. (N&D)
111. ‘Uncle Otto's Truck’ (18 pp.): Een oude man is bang voor een stilstaande bestelwagen. (SC)
112. ‘Under the Weather’ (18 pp.): Een reclameman kan zijn aandacht slecht bij zijn werk houden. Hij denkt telkens aan zijn vrouw die thuis ziek in bed ligt. Ze is een beetje ‘under the weather …’ (tBoBD)
113. ‘Ur’ (60 pp.): Een docent literatuur bestelt een ‘Kindle’, een E-reader, om ook met zijn tijd mee te gaan. Op die reader ziet hij duizenden nieuwe romans: hij kent de schrijvers wel, maar de boeken niet. Maar ook leest hij krantenberichten uit de toekomst: akelige krantenberichten … (tBoBD)
114. ‘Very Tight Place, A’ (53 pp.): Een man wordt door zijn buurman opgesloten in een Port-O-San, een mobiel toilet. (JaS)
115. ‘Wedding Gig, The’ (17 pp.): Een jazzband speelt op de trouwerij van de zus van een maffiabaas. (SC)
116. ‘Why We’re in Vietnam’ (verhaal) (44 pp.): Twee oud-Vietnamveteranen halen herinneringen op aan vroeger. (HiA)
117. ‘Willa’ (25 pp.): Een man en een vrouw ontdekken dat ze niet meer in leven zijn – hoewel maar weinigen om hen dat realiseren. (JaS)
118. ‘Woman in the Room, The’ (14 pp.): Een zoon helpt zijn doodzieke moeder als ze in het ziekenhuis ligt. (NS)
119. ‘Word Processor of the Gods’ (20 pp.): Een onsuccesvolle schrijver krijgt een wel heel bijzondere schrijfmachine. (SC)
120. ‘You Know They Got a Hell of a Band’ (41 pp.): Een echtpaar komt terecht in het stadje Rock and Roll Heaven, Oregon. Daar spelen alle helden van vroeger. Dode helden … (N&D)


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1978

Aantal pagina's:
2000

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-nu

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Deze informatie gaat niet over een boek, maar over de verhalen van Stephen King.
Voor een uitgebreidere beschrijving kun je de afzonderlijke titels raadplegen.
Sommige verhalen zijn erg lang – novellen eigenlijk. De meeste novellen van Stephen King (hij noemt ze zelf ‘short fiction’) staan apart beschreven op de Stephen King-pagina.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Stephen King is misschien een betere korte verhalenverteller dan romancier. Zijn verhalen zijn in ieder geval heel vaak kort en krachtig, verrassend en heftig.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de verhalen van Mr. King heb je geen specifieke kennis nodig.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in de korte verhalen zijn meestal goed te begrijpen. De taal is soms hard en de dialogen bevatten de nodige scheld- en vloekwoorden.
De alinea’s en de verhalen zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De korte verhalen zijn meestal goed te lezen wat taal betreft.
Datzelfde geldt voor de verhalen: Mr. King is een sublieme verhalenverteller (misschien zelfs beter dan romanschrijver): hij houdt zijn verhalen origineel, spannend en bondig.
Op basis van deze eigenschappen hebben de verhalen een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Veel verhalen zijn verrassend en origineel, hoewel je hier en daar thema’s en plots herkent uit andere verhalen en van andere schrijvers. Stephen King is overigens zo eerlijk dat hij zijn inspiraties altijd vermeldt in de na- of voorwoorden bij de verhalen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De verhalen bevatten over het algemeen veel actie.


Tijd:

De meeste verhalen spelen af vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een enkel verhaal speelt in een fantasietijd.


Plaats:

De setting van de verhalen is meerdere plaatsen (vrijwel altijd in de USA).


Verhaallijn:

Er zijn veel verschillende verhaallijnen in de verhalen.


Verteller:

De verhalen hebben auctoriale en ik-vertellers.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De verhalen hebben talloze hoofdkarakters.


Bijfiguren:

De verhalen hebben talloze bijfiguren.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Meerdere verhalen werden verfilmd.


Overig:

Als je meer wilt weten over de korte verhalen van Stephen King, kun je de informatie over de afzonderlijke bundels raadplegen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Stories van Edgar Allan Poe
Can Such Things Be? van Ambrose Bierce
The Lottery and Other Stories van Shirley Jackson


Citaat:
I've written more than once about the joy of writing and see no need to reheat that particular skillet of hash at this late date, but here's a confession: I also take an amateur's slightly crazed pleasure in the business side of what I do. I like to goof widdit, do a little media cross-pollination and envelope-pushing. I've tried doing visual novels (‘Storm of the Century’, ‘Rose Red’), serial novels (‘The Green Mile’), and serial novels on the Internet (‘The Plant’). It's not about making more money or even precisely about creating new markets; it's about trying to see the act, art, and craft of writing in different ways, thereby refreshing the process and keeping the resulting artifacts – the stories, in other words – as bright as possible.
(from ‘Everything’s Eventual’)

Vragen over het boek:

Analyseer de onderstaande verhalen:
1. ‘Children of the Corn’
2. ‘Mile 81’
3. ‘Dolan’s Cadillac’
4. ‘Quitters, Inc.’
^ Terug naar boven

Comments are closed.