4/5 - (2 stemmen)

Stolen Girl

Niveau:
Genre: non-fiction
Thema: child abuse

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Clenching my hand into a small fist I reached up to my tip toes and knocked on the door. My brother Andrew momentarily shivered, dressed in his devil's costume.
'Trick or treat?' I asked as a middle-aged woman creaked open her front door.
'Oh my goodness, you frightened me there for a minute!' she laughed in mock-surprise, clutching a hand to her chest.
'Now what have we got here? A devil and a witch?' she guessed correctly.
I nodded and smiled up at her. I had gaps where my baby teeth had fallen out and new ones were waiting to grow through. I couldn't get used to them and, whenever I smiled, I had a habit of squishing my tongue between the empty spaces.
The woman chuckled when she saw me. 'Wait a minute, poppet. I'll just see what I've got inside for you.'
I turned to look at Dad. He was standing underneath the lamppost on the street; his hands plunged deep into the pockets of his jeans. I could tell he was freezing, but he grinned back all the same and gave me a sly thumbs-up.
Moments later the woman reappeared with a bowl of sweets.
'Take as many as you want – that's what they're there for,' she insisted.
I grabbed a handful but Andrew cheekily scooped up twice as many as me. I shot him a filthy look.
'Thank you. Bye!' we chorused as we turned to walk back up the front path towards Dad. I noticed him shiver in the cold night air.

© John Blake Publishing Ltd, 2013.

^ Terug naar boven

Algemeen

Katie heeft het gezellig met haar ouders en haar vijf jaar oudere broer. Alles gaat zo’n beetje zijn gangetje.
Maar dat verandert wanneer Katie een jaar of twaalf is. Ze merkt dat de meiden op school haar dik en dom vinden en ze voelt zich niet goed thuis in haar vreemde, veranderende lichaam. Ze wordt vroeg ongesteld en ze begint er al op haar twaalfde als een vrouw uit te zien. Het pesten op school wordt hoe langer hoe erger. Katie heeft een paar vriendinnen, maar ook die worden gezien als ‘losers’ door de stoere, modieuze meiden van de klas.
Tot overmaat van ramp loopt het huwelijk van Katies ouders op de klippen. Katie gaat bij haar moeder en diens nieuwe vriend wonen, in een onbekende wijk waar veel Aziatische mensen wonen. Katie voelt zich eenzaam, lelijk en onbegrepen.
Maar dan verandert haar leven: een jongen van een jaar of achttien toont belangstelling voor haar – voor een meid van dertien jaar oud. Hij geeft haar complimentjes en hij zegt dat hij haar knap vindt. En Katie valt voor de donkere jongen met zijn mysterieuze zwarte ogen.
Al snel blijkt echter dat die mooie jongen meer van Katie wil dan ze van plan was te geven. En hij eist hoe langer hoe meer van haar. En wanneer Katie eindelijk toegeeft, blijken er veel meer donkere mannen op de loer te liggen. En allemaal willen ze iets van dat blanke, gehoorzame meisje …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Katie Taylor

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
276

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2015

Plaats van handeling:
GB, een niet bij naam genoemde stad

Bijzonderheden:
Een non-fictieverhaal in 25 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Gestolen jeugd’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De autobiografische roman ‘Stolen Girl’ is een non-fictie verhaal. Dat betekent dat het waargebeurd is wat hier verteld wordt. En dat is iets vreselijks: een meisje van dertien wordt jarenlang misbruikt door volwassen kerels – zonder dat iemand ervan af weet.
Als je meer wilt weten over kinder- en jongerenmisbruik en over loverboys, dan moet je dit boek zeker lezen.


WAT MOET JE WETEN?

‘Stolen Girl’ is een boek over een walgelijk onderwerp. Het zou niet mogen. En het mag ook niet. Maar het gebeurt wel …
In Groot-Brittannië is de laatste jaren veel bekend geworden over het misbruik van jonge, blanke meiden door Aziatische (meestal Pakistaanse) mannen. Die ronselden de meiden, misbruikten ze en lieten ze als prostituees werken.
Het verhaal is heel heftig en het is zeker niet voor elke lezer geschikt. Maar iedere jongere zou wel gewaarschuwd moeten worden over de risico’s die sommigen lopen. En dat gebeurt in dit oprechte, waargebeurde verhaal.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Stolen Girl’ zijn nooit moeilijk. Als je een paar jaar Engelstalige teksten hebt gelezen, dan kun je het verhaal zeker volgen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn heel kort en er zijn veel dialogen. Je leest zo’n boek heel snel uit.
Denk erom: wat er beschreven wordt is heel heftig. Maar vloek- of schuttingswoorden worden er zelden gebruikt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Stolen Girl’ heel goed te begrijpen. Het is een ernstig verhaal dat in simpele taal wordt verteld.
Het verhaal is heel heftig. Eigenlijk zou iedere jongere (en zeker iedere meid) van een jaar of twaalf, dertien dit verhaal moeten lezen. Toch is het verhaal voor de meeste brugklassers veel te heftig – het is niet aan te raden voor heel jonge lezers. Als waarschuwing om toch vooral heel voorzichtig te zijn in je contacten met vreemde, oudere mannen is dit een heel informatief boek.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Stolen Girl’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘Stolen Girl’ is simpel geschreven. Dat is mooi: zo komt de boodschap heel helder over. Hoewel dit het verhaal van Katie Taylor is, heeft ze het niet alleen geschreven. Ze werd geholpen door een zogenaamde ghost writer: de ervaren schrijfster Veronica Clark heeft het verhaal grotendeels uitgewerkt in een heldere bewoordingen opgeschreven.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Stolen Girl’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie bestaat – helaas – uit de ernstige gebeurtenissen die Katie meemaakt: pesterijen, vechtpartijen, drank- en drugsgebruik, ontvoeringen en verkrachtingen …


Tijd:

‘Stolen Girl’ speelt zich af in de jaren 2005-2010. Het verhaal beslaat een drietal jaren uit het leven van Katie. Ze begint haar verhaal als ze tien jaar oud is – als een soort flashback. Maar het grootste deel van de roman gaat over de periode dat Katie dertien tot zestien jaar is. ‘Nu’ – als het boek uitkomt, in 2013 – is Katie een jonge vrouw van eenentwintig.


Plaats:

De setting van ‘Stolen Girl’ is een niet nader genoemde stad in Groot-Brittannië. Katie woont in verschillende wijken van die stad: een wijk met vooral blanke mensen en later een wijk met veel Aziaten.
Sommige scenes spelen in huizen in steden in de buurt – plaatsen waar Katie naar toegebracht wordt door haar verkrachters.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Stolen Girl’: zal het Katie lukken om te ontsnappen aan de monsters die haar in hun macht hebben?


Verteller:

De roman ‘Stolen Girl’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Soms is het bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk wat de rol van de moeder en vader en broer van Katie zijn geweest: wisten zij echt nooit iets? Katie laat dat in het midden. Ook is vaak niet duidelijk waarom ze elke keer weer meegaat met die vreselijke mannen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Stolen Girl’ zijn:
• Katie Taylor: een meisje dat gepest, mishandeld en uiteindelijk misbruikt wordt. Als het misbruik begint is ze dertien; ze is bijna zestien wanneer het eindelijk ophoudt;
• Mr Steve Taylor: de vader van Katie. Hij en zijn vrouw scheiden wanneer Katie dertien is. Mr Taylor woont daarna alleen;
• Mrs Taylor: de moeder van Katie. Zij scheidt van haar man omdat ze verliefd wordt op een vriend van vroeger dat ze na jaren weer ontmoet. Haar nieuwe liefde zorgt ervoor dat ze niet echt op haar dochter let;
• Andrew Taylor: de broer van Katie. Hij is vijf jaar ouder dan zijn zus.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Stolen Girl’ zijn:
• Lauren: de beste vriendin van Katie. Net als Katie hoort ze er niet echt bij. Terwijl Katie groot en fors is, is Lauren juist heel mager;
• Megan, Beth, Donna, Vicky: vriendinnen van Katie en Lauren. Hun overeenkomst is dat het allemaal meiden zijn die vaak gepest worden;
• Melanie, Deborah: pestkoppen van de scholen waar Katie een leerling is;
• Docenten van Katie’s scholen: Miss Wright (een onderwijsassistent, ‘teacher support assistant’), Rebecca (de vertrouwenspersoon, ‘counsellor’), Adrian (de directeur, ‘centre manager’);
• Aunt Sarah en Grandma: familie van Katie;
• Phil: de nieuwe vriend van Mrs Taylor;
• Dean: de vriend van Andrew, de broer van Katie – en later Katies vriend;
• Diana: de buurvrouw van de familie Taylor;
• Sam: een 18-jongen die Katie ontmoet;
• Wadi: een winkelier in de wijk waar Katie woont;
• Tali: een assistent van Wadi, een winkelbediende;
• Zeb: een Pakistaanse jongeman met veel macht;
• Aban: de chauffeur van Zeb;
• Habis, Hakim, Jad, Rafan, Isam: vrienden en kennissen van Zeb;
• Karen: de vertrouwenspersoon (‘support worker’) van Katie.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

https://newauthoronline.com/2013/04/14/review-of-stolen-girl-by-katie-taylor-and-veronica-clark/


Film:

Het non-fictieverhaal ‘Stolen Girl’ is niet verfilmd.


Overig:

Het verhaal ‘Stolen Girl’ leest als een roman, als fictie dus. Toch is het – helaas – een waargebeurd verhaal. Omdat de hoofdpersoon, Katie Taylor, geen ervaring had met het schrijven van een verhaal, werd het boek (mee)geschreven door de ghost writer, Veronica Clark, een geroutineerde schrijfster, die al meerdere non-fictie titels op haar naam heeft staan. Wat verder opvallend is, is dat Katie de mannen die haar misbruiken vaak aanduidt als ‘Asians’. Pas aan het eind van het verhaal (p.257) wordt duidelijk dat het geen Chinezen, Koreanen, Indiërs of andere Aziaten zijn, maar allemaal Pakistanen …^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Katie Taylor.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Go Ask Alice van Anonymous
Room van Emma Donoghue
When She Hollers van Cynthia Voigt


Citaat:
I couldn’t believe he’d noticed me and not anyone else. Not one of the girls at school, the ones who always got the boyfriends. No, he’d noticed plain old Katie Taylor, the ugly duckling. The girl they called Dumbo. The girl who everyone thought was rubbish at everything. Here I was standing behind the shops, talking to a good-looking boy who fancied me! He’d followed me and had even picked me out from the crowd. I was special – and I felt it. he’d made me feel like that and I liked it. (p.102)

Vragen over het boek:

1. Hoe gaat Katie om met de pesterijen op haar school?
2. Op welke manier wordt Katie gelokt door Wadi, de winkelier?
3. Wat vind je van de manier waarop Katie meegaat met Zeb?
4. Wat gebeurt er uiteindelijk met de daders van het misbruik? Wat vind jij daarvan?
^ Terug naar boven

Comments are closed.