Het begin!
The Top Ramen (Lime Shrimp flavor) was boiling on the stove. Her books were spread out on the old steamer trunk from Goodwill she used as a coffee table. She was going to eat and study at the same time, then maybe go for a walk around the block and come back and study till it was time to go to bed, which lately had been anywhere from eleven to two, depending on how bored she was and how hopeless the quest for her degree seemed at any given moment. But first she clicked the remote, just to see what was on, and the screen came alive to a scrum of earnest figures in cleats and helmets chasing a little brown ball across an expanse of gleaming grass. She clicked again: sitcom. Again: the news. Once more: game show.
© Bloomsbury, 2021.
^ Terug naar boven
Algemeen
Wanneer Aimee zich aanmeldt als vrijwilliger bij de verzorging van Sam, is ze onmiddellijk verkocht: Sam is een innemend en intelligent mensaapje dat zich op zijn beurt al heel snel hecht aan Aimee. Ook Guy is gecharmeerd van de bevlogenheid van Aimee – en niet alleen maar van haar bevlogenheid …
Maar wanneer Sam ouder en groter en sterker wordt (lichamelijk, maar ook qua persoonlijkheid) komt de verhouding tussen de drie hoofdpersonen op scherp te staan. Sam kent zijn eigen kracht (en vernielzucht) niet, Guy denkt alleen maar aan zijn wetenschappelijk carrière en Aimee ziet Sam voornamelijk als een surrogaat-baby.
En wanneer de financier van het project het experiment met Sam dreigt stop te zetten, besluit Aimee drastische maatregelen te nemen: maatregelen waardoor zij en Sam altijd samen kunnen blijven …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
C1Schrijver:
T.C. BoyleJaar van uitgave:
2021Aantal pagina's:
292Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980Plaats van handeling:
USA, meerdere statenBijzonderheden:
Een roman in 3 genummerde delen en in heel veel korte hoofdstukken.In het Nederlands heet de roman ‘Praat met mij’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
‘Talk to Me’ is een roman over wetenschap en over wetenschappelijke experimenten. Dat klinkt heel droog en saai, maar dat is deze roman allerminst. Het gaat juist om gevoelens: gevoelens van (en voor) mensen en gevoelens van (en voor) dieren. Een verzorgster raakt heel erg gehecht aan de chimpansee die ze dag en nacht verzorgt, en de chimpansee houdt op zijn beurt heel veel van de studente.
WAT MOET JE WETEN?
‘Talk to Me’ is fictie, maar het thema is geïnspireerd op een werkelijk uitgevoerd experiment met een chimpansee. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd, onder auspiciën van de Columbia University, een chimpansee door een familie in New York opgevoed. Het experiment, ‘Project Nim’, mislukte gigantisch en de gekwelde chimpansee werd na vier jaar experimenteren opgesloten in een kooi.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De taal van ‘Talk to Me’ is heel goed te begrijpen. Het verhaal wordt zonder opsmuk verteld; de dialogen zijn heel natuurlijk (en regelmatig grappig); en het verhaal is spannend tot het eind.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Qua taal is de roman nergens erg moeilijk.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Maar het verhaal is ook spannend, soms grappig en heel vaak ontroerend. Het maakt duidelijk hoe sommige wetenschappers hun experimenten boven alles stellen en daarbij geen enkele rekening houden met gevoelens – met name wanneer het gevoelens van dieren betreft.
Het thema is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: een chimpansee die gebarentaal heeft geleerd en die door mensen wordt opgevoed. Maar behalve dit thema is de roman uiteraard geheel fictie: een Sam, Aimee en Guy hebben nooit bestaan en de handelingen zijn verplaatst van New York naar de (mid)westelijke staten.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Talk to Me’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.
Schrijfstijl:
De roman is heel boeiend geschreven: spannend en verrassend, ontroerend en informatief. En dat alles in gewone spreektaal.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘Talk to Me’ bevat een verhaal met veel actie.
Tijd:
De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1970-1980. Ze hebben als uitgangspunt een experiment dat in 1973 in New York met een chimpansee (genaamd Nim) werd uitgevoerd.
Plaats:
De setting van ‘Talk to Me’ is meerdere staten van de USA: het platteland van Californië, van Iowa en van Arizona.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Talk to Me’: zal het de verzorgster Aimee lukken om Sam te redden van een dreigende permanente gevangenschap?
Verteller:
De roman heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Talk to Me’ zijn:
• Aimee Villard (21), a major in early childhood education, an undergraduate: een student aan de PABO van de UCSM. Zij doet weinig aan haar studie en ze leeft teruggetrokken op de campus. Met haar studie is ze nu al achter, na een paar maanden. Aimee is mooi en gedwee, maar ze is ook tamelijk autistisch. Wanneer ze kennismaakt met Sam, raakt ze onmiddellijk verknocht aan de chimp;
• Guy Schermerhorn, animal behaviorist (32): een psycholoog, gedragsdeskundige en onderzoeker met een project aan de UCSM (de – denkbeeldige – University of California in Santa Maria). Hij heeft de opdracht vanuit een universiteit in Iowa gekregen om een chimpansee (Sam) te leren communiceren en daarvoor werkt hij, samen met studenten, aan een universiteit in Californië. Guy doet alles voor Sam: zijn ranch heeft hij zelfs chimpansee-proof gemaakt;
• Sam: een jonge chimpansee die kort na de geboorte bij Professor Moncrief in Iowa en daarna bij Guy en de zijnen is terechtgekomen. Hij zal gebarentaal moeten leren om zich ‘verstaanbaar’ te maken – en dat gaat hem tot nu goed af. Wel is Sam vaak onberekenbaar – en hij is oersterk.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Talk to Me’ zijn:
In California:
• Barbara: een studente die samen met Aimee voor Sam gaat zorgen;
• Josh: een oudejaarsstudent die Sam al langer verzorgt;
• Elise: de vriendin van Josh. Zij stopt met het verzorgen van Sam wanneer hij haar verwondt;
• Sid James: een vrijwilliger die na Aimee en Barbara bij Guy komt werken;
• Melanie: de vrouw van Guy. Zij verhuist na ruzie met haar man naar New York;
• Medestudenten en -leerlingen van Aimee: Steven Handler, Tommy Slizek;
• TV-persoonlijkheden en -medewerkers: Bill Cullen, Kitty Carlisle, Ed McMahon, Johnny Carson, Renee Flowers (assistente van Johnny Carson), Amanda (secretary), Doug Fields (reporter), Amy (sound technician);
• Mrs. Villard: de moeder van Aimee, een weduwe. Behalve Aimee heeft zij nog een dochter, Claire, die getrouwd is en die op haar beurt een dochtertje heeft (Sophie);
• Universitair docenten en professoren aan UCSM: Professor Lindelof, Professor Leonard Biggs (chairman of the biology department);
• Ted Simmons: politieman.
In Iowa:
• Dr. Donald Moncrief of Davenport University, Iowa: de leider van een chimpansee-project. Vanuit Iowa begeleidt hij universitair docenten en onderzoekers (zoals Guy);
• Mrs. Dorothy Moncrief: de echtgenote van de professor;
• Medewerkers van Professor Moncrief: Jack Serfis (guard), Christian (tech);
• Docenten aan de Davenport University: Lucas Borstein, Gina Markowitz;
• Andere chimpansees: Alice, Hobart, Azazel, Alex;
• (in Colorado) Personeel van een garage in Glenwood Springs: Jules Wanner, diens vader en de monteur Luis.
In Arizona:
• Gary en Brenda Booth: de beheerders van een trailer park;
• Parkbewoners: Millie Vogel, Norv en Betty Norbert, Lucy Devlin, Bill Terry en Stu Brazile, J.J. Burnside, Cindy Burnside, Jimmy Everton, Mr. DaSilva, Jean DaSilva, Mr. en Mrs. Benton, Dolores Benvenidez, Gino Saks;
• Father Curran: een Rooms-Katholieke pastoor;
• Joe Delfino: de eigenaar van een ander trailer park;
• Brothers Andrelton: twee broers die bewoners uit trailer parks verhuizen.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
‘Talk to Me’ is niet verfilmd.
Overig:
‘Talk to Me’ is de achttiende roman van T.C. Boyle. Het is tevens een roman met een terugkerend thema bij Mr. Boyle: hoe mensen omgaan met dieren (lees in dit geval: mensapen).
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over T.C. Boyle.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Frankenstein van Mary Wollstonecraft Shelley
• The Island of Dr Moreau van H.G. Wells
• God’s Grace van Bernard Malamud
Citaat:
‘Sam,’ he said his voice harsh and insistent, ‘Are you a fraud? Do you know about death? History? DNA and heredity? Do you know why you’re the prisoner and we’re not?’Guy said, ‘Donald, do you know that’s not fair –‘
Moncrief ignored him. He just stared at Sam, and Sam, his eyes round and unblinking, stared back. ‘Talk to me, Sam,’ he said. ‘Come on, Sam, talk to me.’ (p.108)
Vragen over het boek:
1. Waarom denk je dat Aimee zich zo snel hecht aan Sam?
2. Analyseer het karakter van Guy Schermerhorn.
3. Waarom wil Professor Moncrief ‘zijn’ aap beslist weer terug hebben?
4. Geef aan wat (en/of wie) de auteur bekritiseert met zijn roman.
^ Terug naar boven
Comments are closed.