3.7/5 - (3 stemmen)

The Adventures of Tom Sawyer

Niveau:
Genre: growing up
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696362176866", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000043638537","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Adventures%20of%20Tom%20Sawyer%20+%20The%20Adventures%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

‘Tom!’
No answer.
‘Tom!’
No answer.
‘What's gone with that boy, I wonder? You Tom!’
No answer.
The old lady pulled her spectacles down and looked over them about the room; then she put them up and looked out under them. She seldom or never looked through them for so small a thing as a boy; they were her state pair, the pride of her heart, and were built for ‘style’, not service – she could have seen through a pair of stove-lids just as well. She looked perplexed for a moment, and then said, not fiercely, but still loud enough for the furniture to hear:
‘Well, I lay if I get hold of you I'll –‘
She did not finish, for by this time she was bending down and punching under the bed with the broom, and so she needed breath to punctuate the punches with. She resurrected nothing but the cat.
‘I never did see the beat of that boy!’
She went to the open door and stood in it and looked out among the tomato vines and ‘jimpson’ weeds that constituted the garden. No Tom. So she lifted up her voice at an angle calculated for distance and shouted:
‘Y-o-u-u- Tom!’
There was a slight noise behind her and she turned just in time to seize a small boy by the slack of his roundabout and arrest his flight.
‘There! I might 'a' thought of that closet. What you been doing in there?’
‘Nothing.’
‘Nothing! Look at your hands. And look at your mouth. What is that truck?’
‘I don't know, aunt.’
‘Well, I know. It's jam – that's what it is. Forty times I've said if you didn't let that jam alone I'd skin you. Hand me that switch.’
The switch hovered in the air – the peril was desperate –
‘My! Look behind you, aunt!’
The old lady whirled round, and snatched her skirts out of danger. The lad fled on the instant, scrambled up the high boardfence, and disappeared over it.

© Penguin Random House Company, 1968

^ Terug naar boven

Algemeen

Na de dood van zijn ouders wordt Tom Sawyer opgevoed door zijn tante Aunt Polly, een oude, lieve, maar ook strenge vrouw. Belangrijke instituten in het stadje, zoals de school en de kerk, interesseren Tom niet zo, maar toch zijn dit de plekken waar Aunt Polly hem het liefste ziet. Als Tom weer eens gevochten heeft en gespijbeld heeft van school, moet hij een schutting witten voor zijn tante. Door een sluwe smoes kan hij dat door vriendjes laten doen. Tom ontdekt dat hij met zijn praatjes ver komt.
Dan ontmoet Tom de liefde van zijn leven – denkt hij – het nette en knappe meisje Becky Thatcher. Hij probeert indruk op haar te maken, maar zij is een keurig net meisje en ze moet niet zo veel van hem hebben. Bovendien is zij de dochter van een rechter en dus van een heel andere sociale klasse dan Tom.
Tom heeft meer problemen: hij heeft veel last van wratten. Zijn vriend Huckleberry Finn weet daar wel een oplossing voor: een magische spreuk opzeggen midden in de nacht op een kerkhof. Huck woont bij zijn drankzuchtige vader en hij is een jongen die zich nooit aan regels hoeft te houden. Een geweldige vriend voor Tom. Als de twee vrienden ’s nachts op het kerkhof komen, zijn ze getuige van een luguber tafereel: drie mannen willen een graf leeghalen. De drie maken ruzie en de zaak loopt vreselijk uit de hand. Er wordt een man vermoord. Tom en Huck vluchten in paniek. Ze besluiten niets te zeggen.
Maar dat is heel moeilijk. Vooral wanneer ze merken dat de verkeerde man beschuldigd wordt van de moord. Tom besluit daarom later de waarheid te vertellen. En dat komt hem duur te staan. In het bijzonder wanneer hij later, samen met Becky in een enorme grot, de echte moordenaar tegenkomt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Mark Twain

Jaar van uitgave:
1876

Aantal pagina's:
221

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1800-1850

Plaats van handeling:
Het stadje St Petersburg, Missouri

Bijzonderheden:
Een roman in 36 hoofdstukken. Er kwamen later 2 vervolgdelen: 'Tom Sawyer Abroad' en 'Tom Sawyer: Detective'


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Adventures of Tom Sawyer’ is een Amerikaans jongensboek, en zeker één van de bekendste. Er werden stripverhalen, films, TV-series en hoorspelen van gemaakt en de meeste Amerikaanse jongeren kennen de avonturen van Tom Sawyer goed. Het is al een oud boek (uit 1876), maar het blijft zo beroemd omdat het de kwajongensstreken vertelt uit een tijd dat de Verenigde Staten nog jong, avontuurlijk en tamelijk ongerept waren.
Als je een beroemd verhaal over kinderen in de Verenigde Staten van vroeger wilt lezen, dan is ‘The Adventures of Tom Sawyer’ zeker een mooi boek voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Je moet als lezer wel iets weten over de Verenigde Staten in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het land hield zo’n beetje op waar het stadje van Tom, St. Petersburg, ligt; de staat Missouri was daar, halverwege de USA, de meest westelijke staat. De rivier de Mississippi vormde de scheiding tussen de ‘beschaafde’ wereld en het ‘wilde’ westen. Er waren wel blanken die dat onbekende westen introkken, maar dat waren vaak avonturiers en ruige types. In ‘The Adventures of Tom Sawyer’ wonen Tom en zijn vrienden in het beschaafde deel, maar Tom zou het liefste meer weten van dat ruige westen, een gebied waar vrijbuiters als Huckleberry Finn en zijn vader zich goed thuis voelen.
De Mississippi is ook de rivier waar niet alleen avonturiers een eigen plek vinden; het is ook de reismogelijkheid van zuid naar noord en omgekeerd: het was bijvoorbeeld ook een prachtige verkeersader voor slaven die vluchten van zuid naar noord. En die personen kom je dus ook tegen in de roman.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘The Adventures of Tom Sawyer’ is een kinderboek, maar het is zeker geen gemakkelijk boek voor Nederlandstalige kinderen: het is zo nu en dan razend moeilijk te lezen. En dat is logisch: het boek kwam in 1876 uit. Veel woorden zijn verouderd, veel werkzaamheden (het witten van een schutting) en dagelijkse bezigheden (naar school gaan) zijn sinds 1876 onherkenbaar veranderd. En dat maakt het boek zo nu en dan lastig om te lezen. De roman heeft wel veel dialogen die het tempo erin houden, maar er zijn ook veel uitgebreide beschrijvingen.
Als je een mooi en beroemd kinderboek wilt lezen, dan is ‘The Adventures of Tom Sawyer’ een prima keus. Maar vanwege de lastige taal is het boek zeker niet aan te raden voor kinderen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Adventures of Tom Sawyer’ is een mooi boek, dat veel informatie geeft over een gebied aan de rand van het ‘beschaafde’ deel van de USA en over de mensen die daar wonen. Het gaat over harde werkers, avonturiers, landlopers, onderwijzers en boeven, over vervoer over de rivier en over de groei van de jonge bevolking van de USA. Maar het is ook een beetje een bijeengeraapte hoeveelheid korte avonturen en losse verhaaltjes die vaak niet zo veel met elkaar te maken hebben. Zo zijn de kwajongensstreken van Tom op school en bij zijn tante thuis nogal kinderachtig en echt geschikt voor jonge kinderen, terwijl de dronkenschap van de vader van Huck en de moord op Dr. Robinson zeker geen onderwerpen voor kinderen zijn. Dit wordt Mark Twain natuurlijk direct vergeven, omdat hij een boek voor kinderen schreef in een tijd dat dit soort boeken nauwelijks bestond; een hele prestatie.
De taal is zonder meer lastig te noemen. Wat betreft de taal is ‘The Adventures of Tom Sawyer’ zeker niet een boek voor kinderen.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Adventures of Tom Sawyer’ een jeugdroman met een literair niveau A 2e en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Mark Twain was een ervaren schrijver toen ‘Tom Sawyer’ werd gepubliceerd. Hij had een verleden als journalist, hij wist heel veel van het leven aan de rand van de ‘beschaafde’ wereld; en dat is te merken aan ‘The Adventures of Tom Sawyer’. De roman is zeer informatief, soms grappig, soms spannend en meestal vermakelijk.
De verouderde taal maakt het boek wel tot een lastig te lezen kinderboek; alleen kinderen met een grote kennis van het Engels kunnen dit boek goed op waarde schatten. ‘The Adventures of Tom Sawyer’ is eigenlijk alleen maar aan te raden aan goede lezers die een mooi klassiek Amerikaans kinderboek willen lezen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Adventures of Tom Sawyer’ kent veel actie. Die actie bestaat in het eerste deel van de roman veelal uit kwajongensstreken: een Amerikaanse jongen die wil ontkomen aan het regime van zijn strenge tante en van zijn onderwijzers. Later verandert die actie drastisch. Tom en Huck zijn getuige van een moord op een kerkhof. De sfeer wordt daarmee meer morbide. En dat blijft eigenlijk de hele roman door wel zo’n beetje de sfeer. Naast de kwajongensstreken van de hoofdpersonen wordt de lezer geconfronteerd met boeven, ontsnapte slaven, dronkenlappen en moordenaars.


Tijd:

De jeugdroman ‘The Adventures of Tom Sawyer’ speelt zich af in de eerste helft van de negentiende eeuw; het is de periode voordat de eerste stoomschepen op de Mississippi kwamen (dat was tussen 1835 en 1845).
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af in een paar maanden.


Plaats:

‘The Adventures of Tom Sawyer’ is gesitueerd in het midden (‘The Midwest’) van de Verenigde Staten: in het stadje St. Petersburg in de staat Missouri. Het stadje ligt aan de rand van de bewoonde wereld: in het oosten zijn de steden van de bewoonde wereld, in het westen is het ‘Wilde’ Westen. Tom Sawyer kan met zijn vrienden rondzwerven door een enorm gebied: de oevers van de rivier, de bossen en de eilanden bij de Mississippi zijn nog weinig verkend gebied.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Adventures of Tom Sawyer’: hoe wordt Tom Sawyer zo gelukkig mogelijk in het stadje waar hij woont en met de mensen met wie hij contact heeft? Maar er lopen heel veel andere verhaallijnen door de roman. En die hebben vaak te maken met andere bevolkingsgroepen uit de omgeving van Tom. Dat maakt de roman erg leerzaam. Zo leren we onder andere veel over het opvoeden van kinderen, werken in een tamelijk jong Amerikaans stadje, het vervoer over de belangrijkste rivier van de USA, de behandeling van outcasts (zoals boeven, moordenaars, alcoholis-ten en gevluchte slaven). Dat maakt dit kinderboek tot een belangrijk literair en historisch document.


Verteller:

Er is een auctoriale verteller in ‘The Adventures of Tom Sawyer’. Deze weet alles en hij informeert ons over achtergronden, gebeurtenissen en gedachten van de karakters. De roman is daarmee minder verrassend, maar wel heel informatief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Adventures of Tom Sawyer’ zijn:
• Tom Sawyer: een Amerikaanse jongen die bij zijn tante Polly woont. Zijn ouders leven niet meer, maar echt verdriet daarover is in de roman niet te vinden. Tom probeert regelmatig onder het strenge regime van zijn tante uit te komen, maar hij heeft ook vaak met haar te doen wanneer hij haar weer eens verdriet gedaan heeft;
• Huckleberry Finn: een vrijbuiter, en de beste vriend van Tom. Hij gaat niet naar school, hij woont buiten het nette stadje in een hutje met zijn drankzuchtige vader. Huck verlangt soms wel naar een geborgen thuis, maar als hem dat wordt aangeboden, kiest hij toch vaak weer voor zijn vrijheid.


Bijfiguren:

Er zijn veel bijfiguren in ‘The Adventures of Tom Sawyer’. De belangrijkste daarvan zijn:
• Aunt Polly: de strenge, maar liefdevolle tante van Tom;
• Becky Thatcher: de knappe dochter van de rechter die in St. Petersburg komt te wonen. Tom wordt hevig verliefd op haar;
• Injun Joe: een Indiaan, maar dan wel een heel onbetrouwbare. Hij gaat om met andere louche figuren;
• Sid: de broer van Tom. Hij is veel gehoorzamer (maar ook veel saaier) dan Tom;
• Joe Harper: een vriend van Tom en Huck;
• Muff Potter: de metgezel van Injun Joe;
• Mr. Harper: een aardige man die zich het lot van Huck aantrekt;
• Judge Thatcher: de vader van Becky;
• The Widow Douglas: een aardige weduwe, bevriend met Aunt Polly. Boeven hebben het op haar geld voorzien. Ook zij bekommert zich om Huck.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Adventures of Tom Sawyer’ is vele malen verfilmd.


Overig:

Van ‘The Adventures of Tom Sawyer’ werden stripverhalen, films, TV-series, hoorspelen en toneeluitvoeringen gemaakt. De Canadese rock band Rush heeft een nummer gemaakt dat ‘ Tom Sawyer’ heet; er is een Duitse band die Muff Potter heet (naar een karakter uit het boek).
Het succes van ‘The Adventures of Tom Sawyer’ stimuleerde Mark Twain tot het schrijven van twee vervolgdelen: ‘Tom Sawyer Abroad’ en Tom Sawyer: Detective” .



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mark Twain.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Black Beauty van Anna Sewell
• Treasure Island van Robert Louis Stevenson
• The Wind in the Willows van Kenneth Grahame


Citaat:
Tom joined the new order of Cadets of Temperance, being attracted by the showy character of their ‘regalia’. He promised to abstain from smoking, chewing, and profanity as long as he remained a member. Now he found out a new thing – namely, that to promise not to do a thing is the surest way in the world to make a body want to go and do that very thing. (p.142)

Vragen over het boek:

1. Maakt Tom Sawyer in de loop van de roman ook een ontwikkeling door? Zo ja, welke ontwikkeling is dat? Zo nee, wat is dan zo interessant aan het karakter Tom Sawyer?
2. Hoe beschrijft Mark Twain ‘minder bedeelde’ Amerikanen zoals misdadigers, alcoholisten, zwarte Amerikanen of Indianen? Geef een voorbeeld van twee zulke beschrijvingen.
3. In ‘The Adventures of Tom Sawyer’ geldt vaak het spreekwoord ‘Boontje komt om zijn loontje’. Maar in een paar gevallen is dat helemaal niet zo. In welke gevallen is dat het geval, volgens jou?
4. In welke opzichten is ‘The Adventures of Tom Sawyer’ een kinderboek? In welke opzichten is het dat helemaal niet? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van een drietal voorbeelden uit de roman.




^ Terug naar boven

Comments are closed.