3.5/5 - (12 stemmen)

The Alati Collection

Niveau:
Genre: adventure
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The Italian sun was hot in a sky without clouds. Mia Alati sat in the shade of a tree with her sketchbook. Her long black hair fell around her face. Her dogs, Bella and Bruno, slept by her side. With a soft black pencil, Mia was drawing a picture of the old woman digging in the field in front of her. Sometimes the woman stopped her work and sat in the shade with Mia. She gave Mia some bread and cheese for lunch and talked to the girl about many things – about the roses she grew for her own pleasure, about the wild animal that had dug up her potatoes in the night, and about her son who went dancing in Spoleto on Saturday nights and lay in bed until lunchtime on Sundays.
Mia nodded and smiled. It didn’t matter that she didn’t understand all the words. The old woman liked her and accepted her.
All the people who lived in the tiny villages and farms near the Villa Alati knew Mia. They liked it when she came to Umbria from Rome. She always visited them on her long walks with the dogs. She drew the people in their gardens, and while they worked in their fields. They talked to her carefully. They didn’t get angry or shout at her if she was slow to understand them.
Mia felt the mobile phone in her pocket begin to vibrate. She pulled it out. There was a text message from Nonna, her grandmother, who was back at the villa. Are you okay? Is your hat on?
Mia texted her answer quickly. Yes. Yes. She sent the message and put on her hat. Nonna always checked that Mia was wearing her hat if the sun shone, or her coat if it was cool.
The phone in her hand vibrated again, and again it was Nonna. Good girl.

© International Language Teaching Services, 2012^ Terug naar boven

Algemeen

Mia Alati logeert een paar weken bij haar oma die in de villa van de familie op het platteland van Italië (in de landstreek Umbrië) woont. In die villa hangen veel kostbare schilderijen. De vader van Mia is aan het werk in hun woonplaats Rome, de moeder van Mia is op tournee (ze is een beroemde operazangeres).
Mia voelt zich gelukkig bij haar oma thuis. Ze kan hier veel tekenen en met de honden gaan wandelen. Haar oma begrijpt haar perfect. En dat is niet zo gemakkelijk: Mia is namelijk doofstom.
In Rome zijn ondertussen een stelletje criminelen die een plan hebben gesmeed om de kostbare schilderijen van de familie Alati te stelen. Twee van hen gaan met een busje naar de villa, de grote baas blijft in Rome achter.
Wanneer Mia die middag het hek niet op slot doet – er komt hier toch nooit iemand die er niet hoort - komen de boeven binnen. Ze gijzelen Mia en ze bedreigen haar oma. Mia wil wel iemand proberen te waarschuwen. Maar hoe moet dat? Iemand roepen of opbellen lukt al helemaal niet wanneer je doofstom bent …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Pauline O’Carolan

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
50

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
Italië, voornamelijk op het platteland van de landstreek Umbrië

Bijzonderheden:
Een avonturenverhaal in 8 getitelde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van spannende avonturen houdt, dan is ‘The Alati Collection’ een prima keus. Het is een verhaal dat je zeker zult willen uitlezen. Hoe lost die doofstomme Mia en die oude, traag lopende oma Alati een misdaad op?


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Alati Collection’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt op het platteland van Italië, maar dat had net zo goed Frankrijk, Engeland of Nederland kunnen zijn.
Je hoeft niet af te weten van doofstomme mensen, maar je zult je wel kunnen voorstellen hoe het is om contact te maken wanneer je in de problemen bent.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Alati Collection’ zijn heel goed te begrijpen. In het begin zul je misschien wat problemen hebben – dit is een verhaal over een land dat veel lezers niet zullen kennen en je hebt eerst niet door wat er met Mia aan de hand is – maar al snel went het verhaal.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Alati Collection’ is nergens echt moeilijk. Bovendien maken de tekeningen veel duidelijk.
Het verhaal is zonder meer spannend. Je begrijpt dat de overvallers boeven zijn die misschien niet zo slim zijn, maar gevaarlijk zijn ze wel. Mia en haar oma zullen hun uiterste best moeten doen om aan die criminelen te ontsnappen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Alati Collection’ een boek met een literair niveau A 2b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

‘The Alati Collection’ is heel spannend geschreven. Het is een verhaal dat je zeker zult willen uitlezen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het avonturenverhaal ‘The Alati Collection’ is een verhaal met veel actie. Die actie begint al heel snel – namelijk wanneer je leest over de snode plannen die er in Rome gesmeed worden om de schilderijen te stelen.


Tijd:

‘The Alati Collection’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal duurt maar heel kort: in één dag wordt de misdaad gepleegd – en weer opgelost …


Plaats:

De setting van ‘The Alati Collection’ is het platteland van Italië. Het verhaal speelt zich af in de buurt van een villa, Villa Alati, in de streek Umbrië in Midden-Italië. De villa ligt in de buurt van de steden Spoleto en Santa Croce.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Alati Collection’: zullen Mia en haar oma weten te ontsnappen aan de gevaarlijke criminelen?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Alati Collection’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van Mia, en soms uit dat van de oma of de vader van Mia.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Alati Collection’ zijn:
• Mia Alati: een 16-jarige meid die doofstom is. Ze woont in Rome, maar ze logeert vaak bij haar oma op het platteland van Umbrië in Midden-Italië;
• Nonna: de oma van Mia. Zij woont in de Villa Alati.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Alati Collection’  zijn:
• Signora Rosa Alati: de moeder van Mia. Zij is operazangeres en ze reist veel: van Rome naar Milaan en Londen en nog veel meer andere plaatsen;
• Signor Carlo Alati: Hij woont met zijn vrouw en dochter in Rome, de stad waar hij ook werkt;
• Enrico Rivoli (‘The Collector’): een kunsthandelaar die in Rome woont;
• Signor Sabatini: de huismeester die voor de Villa Alati zorgt;
• Franco en Rocco: twee mannen in dienst van The Collector;
• Signor Muti: de inspecteur van politie van Santa Croce;
• Bella: het kleine en mooie hondje van Mia. Mia neemt hem vaak mee uit Rome wanneer ze naar Umbrië gaat;
• Bruno: de hond die bij de villa in Umbrië hoort. Een grote en nogal lelijke (maar wel lieve) hond.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het avontuur ‘The Alati Collection’ is niet verfilmd.


Overig:

Het boek ‘The Alati Collection’ werd speciaal voor middelbare scholieren geschreven. Daar is overigens niks mee: het is gewoon een heel spannend avontuur.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Pauline O’Carolan.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The TV Kid van Betsy Byars
• Blown Away van Sue Murray
• Broken Wings van James Roy


Citaat:
‘Where’s the collection? Upstairs or downstairs?’
She took the paper and pencil out of her jeans pocket and wrote, 'There is no collection.' She showed the paper to Franco. He took the paper and pencil from her, wrote, and handed the paper back to her to read.
‘If you don’t show us the collection right now, Rocco will go back to the kitchen and shoot your grandmother.’ (p.23)

Vragen over het boek:

1. Wat betekent de titel van het boek, ‘The Alati Collection’?
2. Waarom zijn de twee honden belangrijk voor het verhaal?
3. Hoe kan Mia de identiteit van de boeven bekendmaken?
4. Gebeurt er iets wonderbaarlijks aan het eind van het verhaal? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.