The Boy in the Striped Pyjamas (abridged)

Niveau:
Genre: war
Thema: war (WW II)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

One afternoon, Bruno came home from school and was surprised to find Maria, the family’s maid, in his bedroom. She was packing his clothes and other things in large boxes.
‘What are you doing, Maria?’ he asked as politely as possible because his mother always told him never to be rude. ‘Please don’t touch my things!’
But Maria shook her head and then pointed to Bruno’s mother, who was standing at the top of the stairs. She was a tall woman with long red hair that she wore in a ball on top of her head. She held her hands together tightly and was watching Bruno with a worried face.
‘Mother,’ said Bruno, ‘what is happening? Why is Maria packing my things?’
‘Come downstairs with me,’ replied Mother, so he followed her down to the family’s large dining room.
He looked around it and remembered that his parents and the Fury, and the Fury’s friend Eva, were sitting here a week ago. His father was wearing his new uniform and he looked very proud.
‘Who is the Fury?’ Bruno remembered quietly asking his sister, Gretel, while they watched the four adults.

© Penguin Books / Puffin Books, 2020.^ Terug naar boven

Algemeen

De negenjarige Bruno groeit samen met zijn twee jaar oudere zus Gretel op bij zijn vader en moeder in Berlijn. Zijn vader heeft een prima baan en Bruno leeft als een vorst. Zijn grootouders komen vaak langs en alles gaat geweldig.
Als op zekere dag de baas van zijn vader, ‘The Fury’, langskomt, blijkt na een paar weken dat de familie verhuizen moet. Ze krijgen een landhuis in Polen, in ‘Out-With’; de vader van Bruno krijgt het nog drukker dan hij het al had en hij krijgt een nog belangrijker baan dan eerst. Bruno vindt het eerst maar niks: er zijn wel veel bedienden die alles doen wat je zegt en de soldaten van zijn vader zijn heel interessant en zeer onderdanig, maar veel te beleven is er niet in en om het huis.
Maar dan ontdekt Bruno iets bijzonders. Niet ver bij het huis vandaan staat een hoog hek in het land. Als Bruno dat hek heel ver volgt, ontdekt hij aan de andere kant van het hek een jongen in een gestreepte pyjama. Het is Shmuel: ook negen net als Bruno, en ook nog geboren op dezelfde dag. Bruno merkt dat Shmuel mager is en vaak erge honger heeft. De twee jongens kunnen het na een tijdje goed met elkaar vinden. Bruno vertelt niemand iets over zijn nieuwe vriendje.
En dan besluit Bruno dat hij die plek waar Shmuel woont wel eens beter wil bekijken …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
John Boyne

Jaar van uitgave:
2020

Aantal pagina's:
80

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1939–1945

Plaats van handeling:
Duitsland (Berlijn) en het platteland van Polen

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 12 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De jongen in de gestreepte pyjama’.
Deze versie is een ingekorte editie van de roman uit 2006.

^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de geïnteresseerden in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft is ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ verplichte kost. Voor iemand die een aangrijpend en ontroerend boek wil lezen, is dit ook een prima keus. Het is een verhaal over verwondering, vriendschap, onderdrukking en over het lot dat mensen soms treft.


WAT MOET JE WETEN?

De oorlogroman speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en voor een groot deel in Polen. Toch heb je als lezer weinig specifieke kennis nodig voor het begrijpen van het verhaal. Het is de tijd van Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, maar het had ook een andere nare plek in een andere tijd kunnen zijn: een plaats en tijd waar mensen worstelen met dilemma’s rond goed en kwaad.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘The Boy in the Striped Pyjamas’ is niet moeilijk om te lezen. De woorden zijn nergens ingewikkeld, de taal is voor jongere lezers die het Engels aardig beheersen. Het boek is begrijpelijk voor elke A2-lezer. Deze uitgave van het beroemde oorlogsboek is een verkorte versie van het origineel.
Het boek kent twaalf, redelijk korte hoofdstukken. Er is één belangrijke verhaallijn. De alinea’s zijn over het algemeen kort. En tenslotte staan er behoorlijk veel dialogen in het verhaal, waardoor het geheel zeer leesbaar blijft.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Boy in the Striped Pyjamas’ is een boek over een kind van negen jaar oud, maar het is in geen enkel opzicht een kinderboek. Het onderwerp is daar veel te ernstig voor.
Ondanks het ernstige onderwerp is ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ qua opbouw en thematiek goed te begrijpen voor een young adult.
Ook de woorden zijn goed te begrijpen. De alinea’s zijn kort, er zijn veel dialogen. Het boek bestaat uit twintig, overzichtelijke hoofdstukken.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ een boek van een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

John Boyne heeft een boeiende schrijfstijl. Hij weet tot op de laatste bladzijde de spanning erin te houden. Omdat hij zijn hoofdpersoon als een jongetje behandelt en zijn lezers als volwassenen, is dit zo’n boeiende, spannende en eerlijke roman geworden. Een roman die weinig lezers onberoerd zal laten.
In de ingekorte versie (‘abridged version’) wordt het verhaal in simpeler woorden verteld door Anna Trewin. Let wel: de verkorte versie telt 80 pagina’s, het origineel 216 …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het oorlogsboek ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ is een spannend verhaal. Dat komt niet zo zeer door de actie in de roman. Soms gebeurt er niet echt zo veel. Maar elke keer – en in elk hoofdstuk – merkt de lezer tussen de regels door dat er iets vreselijks te gebeuren staat. Bruno leidt een gewoon, rijkeluisleventje; de lezer weet na een tijdje hoe dat leven in weelde ontstaan is en vermoedt dat er elk moment iets vreselijks gebeuren kan. En dat blijkt ook zo te zijn …


Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). De exacte tijd zal ergens halverwege die oorlog zijn (een jaartal wordt niet genoemd).
Het verhaal bestrijkt een periode van ongeveer een jaar.


Plaats:

De roman begint in de Duitse hoofdstad Berlijn. De andere elf hoofdstukken spelen zich af in Polen, op het platteland.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: Bruno die bij zijn nieuwe huis op zoek gaat naar een vriendje. Als hij dat vriendje gevonden heeft, komen er andere verhaallijnen in het verhaal: het dilemma tussen goed en kwaad, de behandeling van mensen die anders zijn.


Verteller:

De alwetende verteller vertelt over een jongetje van negen jaar oud, maar het verhaal is zeker niet bedoeld voor kinderen van negen of tien jaar; ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ is geen kinderboek, maar een young adult novel.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersonen in het verhaal zijn:
• Bruno: een Duits jongetje van 9 (later 10) jaar oud. Bruno is een beetje een wijsneus, hij denkt vaak dat hij iets beter weet dan een ander. Zijn vader heeft een heel goede baan in het leger, waardoor de familie in weelde woont: ze hebben eerst een groot huis in Berlijn en wonen daarna op een landhuis met bedienden in Polen op het platteland.
• Shmuel: een joods jongetje. Even oud als Bruno; hij woont in het kamp. Bruno en Shmuel raken met elkaar bevriend.


Bijfiguren:

Er zijn redelijk veel bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• De vader van Bruno (Ralf): een hoge officier in het Duitse leger (‘Commandant’ bij de SS);
• De moeder van Bruno: huisvrouw. Zij is het niet altijd eens met de werkzaamheden van haar man;
• Gretel: de zus van Bruno. Zij is 11 (later 12) jaar oud;
• De grootouders van Bruno en Gretel: de ouders van Bruno’s vader. De opa is trots op zijn zoon, de oma Nathalie vindt het maar niks dat haar zoon zo’n fanatieke nazi is geworden;
• Maria: de huishoudster, een ongeveer 20-25-jarige aardige meid;
• Pavel: een bediende van tussen de 50 en 60 jaar oud. Hij zegt dat hij vroeger huisarts was; omdat hij nu in het kamp woont, ziet hij er oud en vermagerd uit;
• Lieutenant Kurt Kotler: een ongeveer 20-jarige officier, een arrogante man die een felle Nazi is;
• The Fury en Eva: de Duitse leider en zijn vriendin;
• Lars: de kok;
• Herr Liszt: een onderwijzer die Bruno en Gretel thuis les geeft;
• Andere officieren, soldaten en bewoners van het kamp.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het boek is verfilmd. Zoals vaker: lees eerst het boek; pas dan de film kijken.


Overig:

Het boek heeft een heel heftig einde …
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Boyne.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
1. The Kingdom by the Sea van Robert Westall
2. Rose Blanche van Ian McEwan
3. Maus van Art Spiegelman


Citaat:
When Bruno went to tell Shmuel his news the next day, his friend was not there. He was not there the following day or the one after that either. But on the fourth day the boy in the striped pyjamas’ was back again.
Bruno smiled and sat down on the ground opposite him. Then he held out a piece of bread from the kitchen. Shmuel usually reached quickly for any food which Bruno brought, but today he did not. And he looked even more unhappy. (p.60)

Vragen over het boek:

1. ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ is een veelzeggende titel. Wanneer ontdekt Bruno wat die gestreepte pyjama betekent? Of ontdekt hij dat niet? Hoe weet je dat?
2. Welke familieleden van Bruno hebben echte nazisympathieën en welke hebben dat minder? Waar blijkt dat uit?
3. Hoe komt het dat Bruno niet wordt herkend wanneer hij in het kamp is?
4. Wat heb je van ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ geleerd?

^ Terug naar boven

Comments are closed.