The Broker

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

In the waning hours of a presidency that was destined to arouse less interest from historians than any since perhaps that of William Henry Harrison (thirty-one days from inauguration to death), Arthur Morgan huddled in the Oval Office with his last remaining friend and pondered his final decisions. At that moment he felt as though he'd botched every decision in the previous four years, and he was not overly confident that he could, somehow, so late in the game, get things right. His friend wasn't so sure either, though, as always, he said little and whatever he did say was what the President wanted to hear.
They were about pardons – desperate pleas from thieves and embezzlers and liars, some still in jail and some who'd never served time but who nonetheless wanted their good names cleared and their beloved rights restored. All claimed to be friends, or friends of friends, or die-hard supporters, though only a few had ever gotten the chance to proclaim their support before that eleventh hour. How sad that after four tumultuous years of leading the free world it would all fizzle into one miserable pile of requests from a bunch of crooks. Which thieves should be allowed to steal again? That was the momentous question facing the President as the hours crept by.
The last friend was Critz, an old fraternity pal from their days at Cornell when Morgan ran the student government while Critz stuffed the ballot boxes. In the past four years, Critz had served as press secretary, chief of staff, national security advisor, and even secretary of state, though that appointment lasted for only three months and was hastily rescinded when Critz's unique style of diplomacy nearly ignited World War III. Critz's last appointment had taken place the previous October, in the final frantic weeks of the reelection onslaught. With the polls showing President Morgan trailing badly in at least forty states, Critz seized control of the campaign and managed to alienate the rest of the country, except, arguably, Alaska.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2011^ Terug naar boven

Algemeen

Een drietal Pakistaanse wetenschappers ontdekt bij toeval een satelliet. Van wie die satelliet is blijft lang onduidelijk. Ze kopiëren de informatie van het (spionage)toestel en ze bieden deze aan bij verschillende landen. China heeft belangstelling, evenals de USA en ook Saoedi-Arabië (en daardoor ook Israël dat wil weten waarom Saoedi-Arabië zoiets wil hebben). Het materiaal komt uiteindelijk terecht bij de advocaat Joel Backman, die in Washington D.C. als ‘broker’ bemiddelt tussen geheime diensten, politici en allerlei lobbyisten.
Maar op het moment dat er al flink veel geld is betaald en vlak voordat de overdracht zal plaatsvinden, wordt er een compagnon van Backman vermoord. Backman bekent dat hij belangrijk geheim materiaal wilde verkopen en hij belandt voor twintig jaar achter de tralies.
Wanneer het echte verhaal van de roman begint, heeft de President van de USA juist in samenspraak met de CIA besloten om Backman vrij te laten. Hij wordt in het diepste geheim naar Italië gebracht. Daar moet hij - incognito, onder een andere naam, met een ander uiterlijk en zonder enig contact met mensen in de USA – een nieuw bestaan opbouwen.
Backman gaat zijn best doen. Hij heeft weinig vrienden of familie in de USA overgehouden, hij heeft nog wel ergens in de wereld een potje met geld en hij wil zijn leven graag overnieuw beginnen. Maar dan zal hij eerst een echte Italiaan moeten worden: een man uit Bologna met kennis van de taal, van de zeden en gewoonten en van de historie van zijn land.
Maar terwijl Backman zich gedeisd houdt en heel hard studeert, begint hij te vermoeden dat de CIA hem misschien helemaal niet uit liefde naar een nieuw land heeft gestuurd: in de USA zou een moord op Joel Backman opvallen, maar wie let op de moord op een onbekende Italiaan …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
465

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA (Washington D.C.), Italië (voornamelijk Bologna)

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 36 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De deal’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘The Broker’ gaat veel over politiek en over de negatieve kanten van die politiek. Het gaat met name over hoe sommige Amerikanen de politiek zien: als een manier om heel rijk te worden, om personen en organisaties te manipuleren en te overheersen.
Het verhaal gaat bovendien heel veel over het proberen te ontsnappen aan de ver-reikende hand van de geheime diensten (de CIA, de FBI, maar ook de geheime diensten van Israël, Saoedi-Arabië en China).


WAT MOET JE WETEN?

De advocaat Joel Backman wordt in de wandelgangen (van politiek Washington) een ‘broker’ genoemd: hij is een agent, een jurist, een tussenpersoon die namens anderen iets wil aanbieden en verkopen. In dit geval is dat informatie over een geheime satelliet.
Voor het waarderen van ‘The Broker’ heb je niet heel veel specifieke kennis nodig. Wel is het handig om te beseffen dat sommige geheime diensten (zoals hier bijvoorbeeld de Amerikaanse CIA) niet zo’n fraai spelletje spelen, wanneer het om het bestraffen van ‘spionnen’ gaat – of van mensen die naar de mening van die CIA hun land in gevaar hebben gebracht of misschien zelfs hebben verraden. Het is onmogelijk om dit soort mensen – zoals de veroordeelde Joel Backman – op Amerikaanse grond te vermoorden. Daarom laten ze Backman verdwijnen met een andere identiteit in een ander land. En wanneer ze de tijd rijp achten, geven ze een geheime dienst van een ander land een teken. Een geheime dienst, die er ook belang bij heeft, dat die lastige Backman van de aardbodem verdwijnt …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Broker’ zijn nergens echt moeilijk. Mr. Grisham weet lastige onderwerpen – zoals juridische en politieke – op een eenvoudige manier onder de aandacht te brengen. In het begin lijken zulke thema’s – zoals zaken rond de Amerikaanse binnenlandse politiek, de geheime diensten, de rechtsspraak en de illegaliteit – moeilijk duidelijk en tegelijkertijd boeiend te maken, maar al snel wennen de thema’s. Dat komt vooral door de spannende manier van vertellen van John Grisham.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit erg lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de roman ‘The Broker’ is goed te begrijpen; Grisham vertelt helder en to the point en hij gebruikt weinig theoretische uitweidingen of verhandelingen.
Het verhaal is als vanouds een thriller over personen uit de juridische wereld – en opnieuw is het een man die op de vlucht is voor figuren die net iets rücksichtsloser zijn dan hijzelf. Maar terwijl veel van Grishams romans zich in (het zuiden van) de Verenigde Staten afspelen, is dat hier niet het geval: Joel Backman wordt van de USA naar Italië gebracht, waarschijnlijk om uit handen te blijven van verschillende geheime diensten (maar is dat wel het geval?).
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Broker’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De misdaadroman ‘The Broker’ is spannend en het verhaal kent de nodige cliffhangers. Het speelt zich voor een groot deel in Italië af – een land dat Mr. Grisham toch minder kent dan zijn eigen (zuidelijke) Verenigde Staten. Dat maakt het verhaal iets oppervlakkiger en minder deskundig. Ook heeft Grisham het over het Amstel Hotel in Amsterdam, dat in Biddenham Street zou staan …
Ondanks dit soort onjuistheden is het een ouderwets spannend verhaal, geheel in de vertrouwde Grisham-stijl.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘The Broker’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat in dit verhaal vooral door het vluchten en het uit handen proberen te blijven van mensen die het op de hoofdpersoon Joel Backman voorzien hebben.


Tijd:

‘The Broker’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal duurt in totaal een drietal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Broker’ is meerdere plaatsen in de wereld. We volgen Backman op zijn tocht (vlucht) van een gevangenis in Oklahoma naar steden in Noord-Italië (naar Treviso en naar Milaan bijvoorbeeld). Maar het grootste deel van het verhaal gaat over Backmans verblijf in de Noord Italiaanse stad Bologna.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Broker’: zal Joel Backman erin slagen uit handen te blijven van personen (organisaties) die hem dood willen hebben?


Verteller:

De roman ‘The Broker’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de voortvluchtige Joel Backman.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Broker’ zijn:
• Joel Backman: de 52-jarige jurist die veroordeeld is vanwege het willen verkopen van geheime informatie aan de vijand (Saoedi-Arabië, Rusland, China?). Hij was drie maal getrouwd, hij scheidde ook drie maal, hij heeft drie kinderen die hij vrijwel nooit zag of ziet. Hij was de partner van een succesvol advocatenkantoor (Backman, Pratt & Bolling) en hij was zeer rijk. Bovendien was hij niet een erg prettig persoon voor familie, vrienden, collega’s en ondergeschikten. Als het verhaal begint is hij blut en zit hij al zes jaar gevangen (waar hij wordt lastiggevallen door bewakers en wordt genegeerd door vrienden en familie);
• Teddy Maynard: de directeur van de CIA in Washington. Hij is al boven de zeventig en hij zit in een rolstoel, maar van zijn politieke macht heeft hij weinig verloren;
• Neal Backman: de oudste zoon van Joel. Ook een advocaat, ooit werknemer van zijn vader, nu werkend op een klein advocatenkantoor in het stadje Culpeper, Virginia;
• Luigi: de contactpersoon, begeleider (en bewaker) van Joel Backman in Italië;
• Ermanno: de Italiaanse student die Joel een spoedcursus Italiaans geeft;
• Signora Francesca Ferro: een gids in Bologna die Joel Italiaanse les geeft en die hem rondleidt in de stad. Zij heeft een ernstige zieke man die door haar en door haar moeder verzorgd wordt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Broker’ zijn:
• Arthur Morgan: de 58-jarige President van de Verenigde Staten die na vier jaar The White House moet verlaten (nadat hij niet is herkozen). Morgan is een zwakke president geweest die heel erg leunde op de mensen om hem heen;
• Robert Critz: de rechterhand en vertrouwenspersoon van de president. Als de president zijn baan kwijtraakt, is het ook met de politieke carrière van Critz gedaan;
• Hoby: de rechterhand van Teddy Maynard;
• Carl Pratt: de 55-jarige ex-partner van Joel Backman. Sinds een aantal jaren is hij de leider en partner van advocatenkantoor Pratt & Bolling, waar hij zo’n beetje als enige de scepter zwaait sinds Kim Bolling in een afkickkliniek terechtkwam. Ook Pratt drinkt trouwens buitensporig;
• Safi Mirza, Fazal Sharif en Farooq Khan: de Pakistanen die de satelliet met informatie ontdekken en willen verkopen aan de hoogste bieder;
• Dan Sandberg: een journalist van ‘The Washington Post’. Hij heeft de zaak rond Joel Backman aan het rollen gebracht. Hij is een goede vriend van Joels partner Carl Pratt;
• Whitaker: een Amerikaanse diplomaat die in Milaan werkt, de opdrachtgever van Luigi;
• Julia Javier: de contactpersoon in Washington tussen Whitaker en Teddy Maynard;
• Rudolph Viscovitch: een Amerikaanse docent economie aan de Wake Forest Law School in Bologna;
• Lisa Backman: de vrouw van Neal;
• Geheim agenten van de Israëlische geheime dienst (Mossad) en de Chinese geheime dienst;
• Susan Penn: de opvolger van Teddy Maynard.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Broker’ is niet verfilmd.


Overig:

In tegenstelling tot de meeste romans van John Grisham, speelt dit verhaal zich niet in het zuiden van de Verenigde Staten af, maar in meerdere landen van Europa, met name in Italië.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Digital Fortress van Dan Brown
• Zero Day van David Baldacci
• Gone for Good van Harlan Coben


Citaat:
‘If we leak it now, how long before he’s dead?’ Teddy asked.
Lucat shrugged and looked away as he pondered the question. Julia was chewing another nail. ‘It depends,’ she said cautiously. ‘If the Israelis move, it could happen in a week. The Chinese are usually slower. The Saudis will probably hire a freelance agent; it could take a month to get one on the ground.’
‘The Russians could do it in a week,’ Lucat added.
‘I won’t be there when it happens,’ Teddy said sadly. (p.273)

Vragen over het boek:

1. Waarom willen verschillende buitenlandse geheime diensten Backman uitschakelen?
2. Waarom wil Backman uiteindelijk naar de USA terugkeren?
3. Wat maakt Joel Backman tot een minder sympathiek persoon?
4. Hoe eindigt het verhaal voor Joel Backman?

^ Terug naar boven

Comments are closed.