The Celestine Prophecy

Niveau:
Genre: esoterie
Thema: geloof

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I drove up to the restaurant and parked, then leaned back in my seat to think for a moment. Charlene, I knew, would already be inside, waiting to talk with me. But why? I hadn’t heard a word from her in six years. Why would she have shown up now, just when I had sequestered myself in the woods for a week?
I stepped out of the truck and walked toward the restaurant. Behind me, the last glow of a sunset sank in the west and cast highlights of golden amber across the wet parking lot. Everything had been drenched an hour earlier by a brief thunderstorm, and now the summer evening felt cool and renewed, and because of the fading light, almost surreal. A half moon hung overhead.
As I walked, old images of Charlene filled my mind. Was she still beautiful, intense? How would time have changed her? And what was I to think of this manuscript she had mentioned – this ancient artifact found in South America that she couldn’t wait to tell me about?
‘I have a two hour layover at the airport,’ she had said on the telephone. ‘Can you meet me for dinner? You’re going to love what this manuscript says – it’s just your kind of mystery.’
My kind of mystery? What did she mean by that?
Inside, the restaurant was crowded. Several couples waited for tables. When I found the hostess, she told me Charlene had already been seated and directed me toward a terraced area above the main dining room.
I walked up the steps and became aware of a crowd of people surrounding one of the tables. The crowd included two policemen. Suddenly, the policemen turned and rushed past me and down the steps. As the rest of the people dispersed, I could see past them to the person who seemed to have been the center of attention a woman, still seated at the table ... Charlene!
I quickly walked up to her. ‘Charlene, what’s going on? Is anything wrong?’
She tossed her head back in mock exasperation and stood up, flashing her famous smile. I noticed that her hair was perhaps different, but her face was exactly as I remembered: small delicate features, wide mouth, huge blue eyes. ‘You wouldn’t believe it,’ she said, pulling me into a friendly hug.

© Warner Books, Inc., 1993.^ Terug naar boven

Algemeen

De verteller krijgt contact met een vroegere vriendin. Ze vertelt hem over een mysterieus manuscript, ongeveer 600 jaar vóór Christus geschreven, dat gevonden is in Peru. Het manuscript, dat in de oude (Bijbelse) taal Aramees geschreven is zou veel duidelijk maken over de zin van het leven. De man vertrekt onmiddellijk naar Lima, op zoek naar meer informatie over dit manuscript.
In Peru rolt de man van de ene in de andere verbazing wanneer hij bijzondere mensen ontmoet die over het manuscript vertellen. Maar ook raakt hij verwikkeld in conflicten: de Peruaanse overheid – voornamelijk geïnstrueerd door de Rooms-Katholieke Kerk – heeft geen enkel belang bij het bekend worden van de thema’s die in het manuscript behandeld worden.
Die thema’s zijn dan ook explosief: via negen ‘Insights’ kom je als lezer – en als leerling van deze 'Insights' – veel te weten over de zin van het leven. En dan blijkt dat mensen eeuwenlang onwetend zijn gebleven (en waarschijnlijk onwetend zijn gehouden) over hun eigen leven en dood. In de ‘Insights’ leest de verteller over de geschiedenis van de mensheid: het ontdekken van de rol van de natuur in de wereld, de invloed van de natuur op de mens, de rol van de kerk, het belang van moderne ontdekkingen, de vermeende suprematie van de mens, de rol van energie en de macht van het goede.
En, tegengewerkt door kerk en overheid in Peru, ontdekt de verteller steeds meer over de wereld en over de mens. En over zichzelf …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
James Redfield

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
246

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Peru, het platteland

Bijzonderheden:
Een roman in genummerde delen en in hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘De Celestijnse belofte’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het boek ‘The Celestine Prophecy’ is een roman, maar ook een soort handleiding. En meer dan dat: het bevat levenslessen voor de lezer. In negen hoofdstukken wordt verteld over negen ‘Insights’ die de mens wijzer zouden maken. Het boek werd kort na de publicatie zeer populair en het inspireerde veel lezers tot zelfonderzoek en tot zich verdiepen in nieuwe (en vaak ook heel oude) filosofieën, religies en bewegingen.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Celestine Prophecy’ was een bestseller en het boek wordt nog altijd veel gelezen. Het werk bevat levenslessen, maar het is gegoten in de vorm van een spannend avontuur: de ik-verteller, op zoek naar de waarheid, wordt regelmatig dwarsgezeten door overheid en geloof, door leger en regering en kerk. En toch ontdekt hij – samen met veel nieuwe vrienden – hoe langer hoe meer over zijn eigen (oude) leven en hoe hij dat zinvoller kan maken.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Celestine Prophecy’ is lastig. Je moet een ervaren lezer van Engelse teksten zijn. De taal is vaak filosofisch, psychologisch en/of religieus en de verhandelingen zijn soms erg theoretisch.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman niet gemakkelijk om te lezen.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is dan ook meer dan een ‘verhaal’: het boek leest soms als een religieus manifest, een draaiboek over hoe goed te leren leven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Celestine Prophecy’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Het boek is – ondanks de psychologische en religieuze thematiek – goed te lezen omdat het in een spannende romanvorm is gegoten.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Celestine Prophecy’ bevat een verhaal met over het algemeen weinig actie. Soms worden de theoretische verhandelingen echter onderbroken door abrupte acties: achtervolgingen en schietpartijen, waardoor het verhaal soms gaat lijken op een roman van de later populair geworden Dan Brown.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1990-2000.


Plaats:

De setting van ‘The Celestine Prophecy’ is het Latijns-Amerikaanse land Peru. Het verhaal begint in de Amerikaanse staat Virginia en gaat dan naar de hoofdstad van Peru, Lima. Vandaar trekt de ik-verteller het hele land door. Hij bezoekt onder andere de ruïnes van Machu Picchu en ruïnes van de Celestijnen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Celestine Prophecy’: zal het de verteller lukken om de zin des levens te doorgronden?


Verteller:

De roman heeft een ik-verteller wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Celestine Prophecy’ zijn:
• De anonieme ik-verteller: hij groeide op in de Amerikaanse staat Virginia. Na zijn studie werkte hij met ‘abused children’, een dankbaar beroep dat hem echter in zijn eigen leven niet echt verder hielp. Relaties hielden niet lang stand en nu woont hij al een tijdje alleen in een huis dat zijn opa aan een meer in Virginia bouwde. Na een inspirerend verhaal van een vriendin gaat hij in Peru op zoek naar het mysterieuze Manuscript;
• Charlene: een ex-journalist die met de verteller bevriend was. Zij vertelt hem over het Manuscript en de First Insight, maar ze gaat niet met hem terug nar Peru;
• Wayne Dobson, assistant professor of history NYU: een wetenschapper die met de verteller op zoek gaat naar het Manuscript;
• Wilson James (Wil): een oudere onderzoeker die de verteller meeneemt op zijn reis;
• Marjorie, biologist: een knappe Amerikaanse wetenschapper die toevalligerwijs in de zoektocht naar het manuscript is beland;
• Father Sanchez: een Peruaanse religieuze zoeker die de verteller de Fifth Insight uitlegt;
• Father Carl: een Peruaanse leerling religieuze die de verteller informeert over meerdere Insights;
• Pablo: een Indiaanse student van het Manuscript die de verteller in de gevangenis ontmoet;
• Julia: een zoeker naar het Manuscript. Zij had een winkel in Lima totdat ze op zoek ging naar de waarheid. Zij heeft veel vrienden onder de zoekers naar de waarheid.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Celestine Prophecy’ zijn:
• Sarah Lorner, docent physics aan een college in Maine. Zij bestudeert in de USA de onzichtbare vormen van energie;
• Professor William Hains, Washington State University: een onderzoeker die in Peru meer over het Manuscript te weten wil komen;
• Phil Stone, ecologist aan de University of Southern California: hij zoekt ook naar het Manuscript;
• Chris Reneau: een Fransman die in Brazilië werkt en die nu op zoek is naar het Manuscript;
• Kenny: een assistent van Jensen;
• Robert Jensen, archaeologist: een Amerikaanse onderzoeker die het Manuscript wil vinden en dat wil verkopen en meenemen naar de USA. Hij heeft een groep bewapende assistenten (en wetenschappers) bij zich;
• John: een geestelijke die veel kan zien in en aan de natuur;
• Rolando: een vriend en metgezel van Julia;
• Cardinal Sebastian: de leider van de geestelijken die probeert de publicatie van het Manuscript tegen te houden;
• Father Costous: een geestelijke die Cardinal Sebastian bijstaat in zijn strijd tegen de zoekers naar het Manuscript;
• Karla Dees: een vrouw die de verteller naar nieuwe vindplaatsen brengt, samen met haar dochter Mareta;
• Juan Hinton: een Perusaanse onderzoeker;
• Edmond Connor: een Europese wetenschapper op zoek naar het Manuscript.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Celestine Prophecy’ is in 2006 verfilmd.


Overig:

‘The Celestine Prophecy’ is het eerste deel uit een serie boeken die Mr. Redfield schreef over een soortgelijk thema: hoe bereik je het ultieme geluk in het leven?
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over James Redfield.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Utopia van Sir Thomas More
Rasselas, Prince of Abyssinia van Samuel Johnson
The Prophet van Kahlil Gibran


Citaat:
‘They found another document that indicated where the Ninth is.’
‘Where is it supposed to be?’ Julia asked.
‘At the Celestine ruins,’ Sanchez replied.
‘Where is that?’ I inquired.
Julia looked at me. ‘About sixty miles from here. It’s a dig the Peruvian scientists have excavated exclusively and with a lot of secrecy. It consists of several layers of ancient temples, first Mayan, then Inca. Apparently both cultures believed there was something special about the location.’ (pp.213-214)

Vragen over het boek:

1. Wat leert de verteller over The Second Insight?
2. Wat leert de verteller over The Fourth Insight?
3. Wat leert de verteller over The Seventh Insight?
4. Wat leert de verteller over The Ninth Insight?

 

^ Terug naar boven

Comments are closed.