The Chamber

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The decision to bomb the office of the radical Jew lawyer was reached with relative ease. Only three people were involved in the process. The first was the man with the money. The second was a local operative who knew the territory. And the third was a young patriot and zealot with a talent for explosives and an astonishing knack for disappearing without a trail. After the bombing, he fled the country and hid in Northern Ireland for six years.
The lawyer’s name was Marvin Kramer, a fourth-generation Mississippi Jew whose family had prospered as merchants in the Delta. He lived in an antebellum home in Greenville, a river town with a small but strong Jewish community, a pleasant place with a history of little racial discord. He practiced law because commerce bored him. Like most Jews of German descent, his family had assimilated nicely into the culture of the Deep South, and viewed themselves as nothing but typical Southerners who happened to have a different religion. Anti-Semitism rarely surfaced. For the most part, they blended with the rest of established society and went about their business.
Marvin was different. His father sent him up North to Brandeis in the late fifties. He spent four years there, then three years in law school at Columbia, and when he returned to Greenville in 1964 the civil rights movement had center stage in Mississippi. Marvin got in the thick of it. Less than a month after opening his little law office, he was arrested along with two of his Brandeis classmates for attempting to register black voters. His father was furious. His family was embarrassed, but Marvin couldn’t have cared less. He received his first death threat at the age of twenty-five, and started carrying a gun. He bought a pistol for his wife, a Memphis girl, and instructed their black maid to keep one in her purse. The Kramers had twin two-year-old sons.

© Penguin Random House Company / Bantam Dell, 1994^ Terug naar boven

Algemeen

De advocaat Marvin Kramer werkt in het zuiden van de USA. Op zich niets bijzonders; ware het niet dat Marvin joods en nogal vooruitstrevend is. En dat laat hij merken ook. Racistische figuren in de staat Mississippi hebben het daar niet zo op. Daarom besluit een groepje dat behoort tot de ultra-rechtse Ku Klux Klan om Marvin en zijn gezin een lesje te leren. Ze plaatsen een bom in het kantoor van Kramer. Daarbij komen twee onschuldigen om: de zoontjes van de Kramers.
Al snel volgt er een arrestatie: Sam Cayhall, een berucht en fanatiek lid van de Ku Klux Klan, wordt geïdentificeerd door een getuige. Hij wordt gearresteerd, berecht en al snel veroordeeld voor de twee moorden. Het is duidelijk dat hij het nooit alleen gedaan kan hebben. Maar de bewijzen tegen hem zijn zodanig dat hij in ieder geval opdraait voor de moorden. En daar staat in de staat Mississippi de doodstraf op.
Jaren later, als Sam al jaren in de gevangenis zit, wordt het proces opnieuw gevoerd om de doodstraf alsnog om te zetten in een gevangenisstraf. Omdat Sam Cayhall geen recht meer heeft op een betaalde advocaat – in verband met eerdere processen die tegen hem werden gevoerd – wordt zijn rechtszaak een ‘pro bono’-zaak: er zal een advocaat elders uit het land voor hem worden gezocht die, betaald door de overheid, zijn zaak zal bepleiten. Die advocaat komt, ironisch genoeg, van het joodse advocatenbureau Krawitz and Bane uit Chicago. De toegewezen advocaat is Adam Hall.
Adam is toevalligerwijs de kleinzoon van Sam Cayhall. De ouders van Adam hadden al jaren geen contact meer met Sam. Als Adam de zaak bestudeert hoort hij van zijn alcoholische tante, Lee Cayhall Booth, veel meer over zijn tot dan toe onbekende opa: hij is een racistische, ultrarechtse zuiderling, een man die er alles voor over heeft om zijn land zuiver te houden en te vrijwaren van ‘vreemde elementen’, zoals joden of zwarte mensen. Adam besluit, ondanks zijn onervarenheid met moordzaken en ondanks zijn tegenzin in deze onsympathieke verdachte, de zaak op zich te nemen.
En langzamerhand ontstaat er een band tussen opa en kleinzoon. Adam gaat zelfs twijfelen aan de schuld van Cayhall. Maar het is de vraag of hij de kans zal krijgen om tijdig de onschuld van zijn opa zal kunnen bewijzen.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
676

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1995

Plaats van handeling:
USA, de staten Mississippi (Greenville, Clanton) en Tennessee (Memphis), de gevangenis van de staat Mississippi

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 52 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het vonnis’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘The Chamber’ is een advocatenroman: één van de velen die John Grisham over dit beroep schreef. Maar deze roman is in zoverre bijzonder dat hij vooral gaat over de zin en onzin van de doodstraf: mag een (al hoe wrede en gevoelloze) moordenaar ter dood worden veroordeeld?
Het verhaal zet je aan het denken over schuld en boete en over misdaad en straf.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Chamber’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Er wordt veel gezegd over de rechtsspraak, over de advocatuur, over gevangenissen en straffen, over het zuiden van USA. Maar Grisham legt alles heel helder uit.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Chamber’ zijn soms wel specialistisch, maar niet echt heel moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nergens heel lang; er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Chamber’ is heel goed te volgen. John Grisham vertelt helder en duidelijk, maar soms wel eens een beetje te omslachtig en te uitvoerig.
Het verhaal is spannend, ook al heeft de daad een aantal jaren geleden plaatsgevonden. Je vraagt je heel lang af wat er met de moordenaar gaat gebeuren (en of dit wel echt de moordenaar is …). Wel is het een typisch Amerikaanse roman: je moet je door een groot aantal pagina’s heen worstelen voordat je uiteindelijk de uitkomst van het verhaal te weten komt. De roman is boeiend en spannend, maar soms ook heel aangrijpend en gevoelig.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Chamber’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

John Grisham weet heel goed de wereld rond de rechtszalen en de advocatenbureaus neer te zetten. Zijn vorige romans gingen vaak over misstanden binnen zo’n advocatenbureau, maar dit verhaal gaat over morele dilemma’s bij de Amerikaanse rechtsspraak en in het gevangeniswezen. Dat maakt ‘The Chamber’ tot een ander boek dan je van Grisham gewend zou kunnen zijn.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Chamber’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Die actie vindt vooral aan het begin van de roman plaats, wanneer de aanslag op de joodse advocaat en zijn gezin wordt gepleegd. Maar ook later, wanneer de ‘schuldige’ is gevonden en wanneer deze wacht op zijn veroordeling, gebeurt er nog het een en ander dat het verhaal spannend houdt. Er zijn namelijk meerdere verantwoordelijken voor de moorden; personen die er alle belang bij hebben dat hun aandeel in de misdaad niet bekend wordt.


Tijd:

De roman ‘The Chamber’ begint in het jaar 1967. Het lijkt in dat jaar alsof het racisme in de Verenigde Staten – en zelfs in het zuiden van het land – langzaam aan het afnemen is, maar dat is maar schijn: organisaties als de Ku Klux Klan zijn heel actief (hoewel ze vaak ondergronds opereren). Het racisme keert zich in dit verhaal met name tegen de joden.
Het grootste deel van het verhaal gaat over de jaren negentig van de twintigste eeuw, wanneer het proces tegen Sam Cayhall voor een laatste maal wordt gevoerd.
De roman speelt zich af over een periode van een bijna dertig jaar en het verhaal wordt chronologisch verteld. Een aantal jeugdherinneringen maken het verhaal compleet.


Plaats:

De setting van ‘The Chamber’ is het zuiden van de USA. Het verhaal begint in de stad Greenville, Mississippi. Later speelt een deel van de roman in Memphis, Tennessee. Maar het grootste deel van het verhaal gaat over gesprekken en handelingen in de Mississippi State Penitentiary, een zwaarbewaakte gevangenis waar ter doodveroordeelden wachten op hun straf.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Chamber’: zal Adam Hall erin slagen om Sam Cayhall van de doodstraf te redden? Het voornaamste thema in deze roman is het nut (of het ontbreken daarvan) van die doodstraf: het gaat vooral om misdaad en straf, om schuld en boete.


Verteller:

De roman ‘The Chamber’ heeft een auctoriale verteller. Deze beschouwt het verhaal vooral vanuit het perspectief van de jonge advocaat Adam Hall. Omdat deze nogal genuanceerd naar zaken als misdaad en straf kijkt, krijgen we als lezers een goed beeld van zaken als misdaad en straf, schuld en boete of goed en kwaad.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Chamber’ zijn:
• Adam Hall: een 26-jarige advocaat van het advocatenkantoor Krawitz and Bane uit Chicago;
• Sam Cayhall: een belangrijk lid van de Ku Klux Klan. Hij is 46 jaar oud wanneer hij bij de bomaanslag betrokken raakt (in 1967). Vijfentwintig jaar later is hij dus 71. Hij heeft al verscheidene misdaden op zijn geweten, vooral misdaden die met racisme te maken hebben. Hij is de grootvader van Adam Hall.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Chamber’ zijn:
• Marvin Kramer; een advocaat van joodse origine;
• Ruth Kramer: de vrouw van Marvin;
• Leden van het (joodse) advocatenkantoor Krawitz and Bane;
• E. Garner Goodman: de leidinggevende advocaat van Adam Hall in Chicago;
• Lee Cayhall Booth: de alcoholische dochter van Sam Cayhall;
• Jeremiah Dogan: een crimineel en racist, mede-clanlid van Sam Cayhall;
• Detective Ivy: een inspecteur van de Greenville PD;
• Phillip Naifeh: de 63-jarige bewaker van Sam Cayhall;
• Clyde Packer: de leider (‘shift commander’) van de dodencellen in de Mississippi State Penitentiary;
• Larry Jack Polk: een hulpbewaker in de Mississippi State Penitentiary;
• Eddie Cayhall: de broer van Sam, de vader van Adam;
• Elliot Kramer; de vader van Marvin Kramer;
• Roland: een crimineel en racist, mede-clanlid van Sam Cayhall;
• De gouverneur van de staat Mississippi.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Chamber’ is in 1996 verfilmd met in de hoofdrollen Gene Hackman en Chris O’Donnell.


Overig:

Na de publicatie van ‘The Chamber’ werd John Grisham aangeklaagd door een advocaat en schrijver, Polly Nelson, die vond dat de roman te veel overeenkomsten had met haar non-fictie boek, ‘Defending the Devil’, over de seriemoordenaar Ted Bundy. Grisham kwam een schikking met haar overeen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham .

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Green Mile van Stephen King
• ‘Presumed Innocent’ van Scott Turow
• The Confession van John Grisham


Citaat:
‘My name is Adam Hall. I’m an attorney from Chicago. Sam Cayhall is my grandfather, and I represent him.’ It was obvious Mr. Kramer had already figured this out, because Adam’s words didn’t faze him. ‘I would like to talk to you.’
‘Talk about what?’ Mr. Kramer said in a slow drawl.
‘About Sam.’
‘I hope he rots in hell,’ he said, as if he was already certain of Sam’s eternal destination. His eyes were so brown they were almost black. (p.401)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de familieband tussen de advocaat en de verdachte zo belangrijk voor dit verhaal?
2. Welke mening heeft John Grisham over de doodstraf, als je afgaat op dit verhaal?
3. In hoeverre is het karakter van Sam Cayhall een boeiend karakter? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van een drietal fragmenten uit de tekst.
4. Waarom is het belangrijk voor het verhaal dat Adam Hall en zijn collega’s uit de noordelijke stad Chicago en niet uit het zuiden komen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.