5/5 - (2 stemmen)

The Chronicles of Narnia II: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695757142990", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000014334396","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Chronicles%20of%20Narnia%20-%20The%20Chronicles%20of%20N...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Once there were four children whose names were Peter, Susan, Edmund and Lucy. This story is about something that happened to them when they were sent away from London during the war because of the air-raids. They were sent to the house of an old Professor who lived in the heart of the country, ten miles from the nearest railway station and two miles from the nearest post office. He had no wife and he lived in a very large house with a housekeeper called Mrs Macready and three servants. (Their names were Ivy, Margaret and Betty, but they do not come into the story much.) He himself was a very old man with shaggy white hair which grew over most of his face as well as on his head, and they liked him almost at once; but on the first evening when he came out to meet them at the front door he was so odd-looking that Lucy (who was the youngest) was a little afraid of him, and Edmund (who was the next youngest) wanted to laugh and had to keep on pretending he was blowing his nose to hide it.
As soon as they had said goodnight to the Professor and gone upstairs on the first night, the boys came into the girls' room and they all talked it over.
‘We've fallen on our feet and no mistake,’ said Peter. ‘This is going to be perfectly splendid. That old chap will let us do anything we like.’
‘I think he's an old dear,’ said Susan.

© HarperCollins / Grafton, 2002

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Peter, Susan, Edmund en Lucy Pevensie uit Londen moeten evacueren vanwege de bombardementen door de Duitsers, komen ze op het platteland terecht bij Professor Digory Kirke. Die professor heeft in zijn huis een klerenkast: als de kinderen die kast ingaan, komen ze zo maar in het rijk Narnia terecht.
In dat sprookjesland woont een sprekende leeuw, Aslan. Maar er woont ook een kwaadaardige White Witch, Jadis, die zodanig over het land Narnia regeert dat er alleen maar winter heerst en niemand er ooit kerstmis kan vieren. De kinderen besluiten de leeuw Aslan te helpen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
C.S. Lewis

Jaar van uitgave:
1950

Aantal pagina's:
171

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar eigenlijk ook 1940)

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats en Londen

Bijzonderheden:
Dit is deel 2 uit de serie 'The Chronicles of Narnia', maar wat betreft de datum van publicatie is het deel 1.
In het Nederlands heet het boek ‘De Kronieken van Narnia: Het betoverde land achter de kleerkast’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ is een klassiek fantasy-boek. Het hoort thuis bij de boeken van J.R.R. Tolkien, van Lewis Carroll en van Eoin Colfer. Maar omdat het een klassiek, en dus ook een oud boek is, is het voor veel lezers misschien wel een lastig te lezen boek.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ is een kinderboek uit de serie ‘The Chronicles of Narnia’. De volgorde waarin de boeken uitkwamen is misschien niet de beste volgorde om ze in te lezen, want sommige latere boeken beschrijven een eerder avontuur.
De volgorde waarin je de boeken het beste zou kunnen lezen is:
1 ‘The Magician’s Nephew’ (1955)
2 ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ (1950)
3 ‘The Horse and His Boy’ (1954)
4 ‘Prince Caspian: The Return to Narnia’ (1951)
5 ‘The Voyage of the Dawn Treader’ (1952)
6 ‘The Silver Chair’ (1953)
7 ‘The Last Battle’ (1956)
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ is wat woorden betreft vrij lastig te lezen. Het is al een oud boek en in de tijd waarin het uitkwam was het ook al niet zo modern qua taal. De woorden zijn zo nu en dan plechtig – bijna Bijbels soms – en de omschrijvingen zijn uitgebreid.
De alinea’s zijn soms lang. Maar er zijn wel veel hoofdstukken en het verhaal heeft veel dialogen die het lezen gemakkelijker maken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ is een oud kinderboek (het kwam uit in 1950). Het is een verhaal met een boodschap: het gaat over goed en kwaad, over zonde en verlossing. Maar dat klinkt allemaal moeilijker dan het verhaal is: dit is bovendien gewoon een spannend sprookje. Voor sommige lezers zal het soms moeilijk te begrijpen zijn, omdat de taal wel eens ouderwets is en omdat het tempo van het verhaal soms nogal wat traag is.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ een roman met een literair niveau A 2d en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ is goed geschreven. Wel eens wat plechtig en soms wel eens wat traag. Maar door de sprookjesachtige elementen en door het grote fantasy-gehalte is het een spannend boek. Een boek met een boodschap.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het kinderboek ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe‘ kent de nodige actie. Als de kinderen zo maar verdwijnen naar een andere plaats en tijd, gebeuren er vreemde dingen. Niet alleen komen ze in een sprookjesrijk terecht; ook blijkt dat de professor bij wie ze logeren daar veel meer van weet.


Tijd:

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ speelt zich af in de mensenwereld in 1940. In Narnia is het uiteraard een fantasietijd. Het verhaal speelt zich af over een langere periode.


Plaats:

Als ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ begint, komen de vier kinderen als evacuees bij Professor Digory Kirke op het platteland te wonen.
Later gaan ze naar het sprookjesrijk Narnia.


Verhaallijn:

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ heeft één verhaallijn: hoe kan het rijk Narnia – en de oorspronkelijke koning Aslan – gered worden uit de eeuwenlange winter en van de tirannie van The White Witch?


Verteller:

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’wordt verteld door een alwetende verteller. Hij vertelt het verhaal waarin de vier Pevensie kinderen een hoofdrol spelen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ zijn de kinderen Pevensie. Het zijn er vier:
• Lucy: de jongste en misschien wel de belangrijkste persoon uit het verhaal;
• Edmund: hij wordt door de White Witch gepaaid met Turk fruit waardoor hij betoverd wordt;
• Susan: zij gelooft eerst niet zo in dat vreemde rijk Narnia:
• Peter: de oudste van de kinderen.


Bijfiguren:

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ kent een aantal bijfiguren. Veel daarvan zijn dieren, maar er zijn ook anderen. De belangrijkste bijfiguren zijn:
• Aslan: de leeuw. Hij is een verzwakte koning, maar hij wil zichzelf wel opofferen om Edmund te redden;
• The White Witch (in The Magician’s Nephew Jadis genaamd): de kwaadaardige koningin;
• Tumnus: een bosnimf (een ‘faun’);
• Professor Digory Kirke: hij weet meer van Narnia: hij is er namelijk als kind ook al eens geweest (maar dat was in de geschiedenis van Narnia meer dan 1000 jaar geleden);
• Mr en Mrs Beaver: vrienden van Tumnus;
• The Dwarf: de knecht van The White Witch;
• Maugrim: een wolf in dienst van The White Witch;
• Father Christmas: hij komt in Narnia als de betovering van The White Witch is uitgewerkt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Chronicles of Narnia’ zijn verfilmd, maar niet alle delen van de boeken zijn als film uitgekomen.


Overig:

‘The Chronicles of Narnia’ is een klassieke serie kinderverhalen die heeft geleid tot veel andere sprookjesboeken, toneelstukken, verfilmingen en muziekbewerkingen.
Het wordt gezien als een verhaal met een (christelijke) boodschap: een verhaal over goed en kwaad waarin (onschuldige) kinderen het kwaad kunnen overwinnen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over C.S. Lewis.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Horse and His Boy van C.S. Lewis
• The Wizard of Oz van L. Frank Baum
• Peter Pan van J.M. Barrie


Citaat:
At this point Aslan clapped his paws together and called for silence.
‘Our day’s work isn’t over,’ he said, ‘and if the Witch is to be finally defeated before bed-time we must fight the battle at once.’ (p.158)


Vragen over het boek:

1. In hoeverre maakt Professor Digory Kirke duidelijk dat hij veel afweet van het rijk van Narnia en van de gevaren die de kinderen daar kunnen tegenkomen?
2. Hoe belangrijk is de rol van de Witch in ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’?
3. Waarom heeft de leeuw Aslan de vier kinderen Pevensie nodig?
4. Wat is de boodschap die je als lezer kunt halen uit ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.