The Clearance

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

It was July. The midges were out, swarming, under the trees, zinging like crazy, and scudding round my body looking for juicy spots. I scratched my waist feverishly, feeling that I could easily tear my skin to bits. I hated the country. Being there was like doing penance.
There is a glen in Inverness-shire. My granny’s glen. At least it was, until that summer.
I had gone up to spend the school holidays with her; or rather, I had been drafted. Fond as I was of my granny, it would have taken a lot to make me volunteer to spend seven weeks in the backwoods.
My grandfather had been a forester. He lived in a Forestry Commission in the glen, a black timbered building with a red corrugated iron roof, two rooms up, two down, and the loo in the back garden. No electricity either. You wouldn’t catch me putting up with a place like that but I suppose they had no choice. Whereas I do. Granny met Grandpa when she was eighteen, a pretty brown-haired girl, living further up the glen. He courted her for seven years before they married. The patience of it! My mind boggles at the thought of letting seven years slip by, just waiting. I could understand the midges better, zooming around looking for action. Granny and Grandpa had seven children, to keep and clothe and feed in that small house. My father was the youngest. He was a big strong lad, the spitting image of his father, according to Granny, but in looks alone it seems, for he had no notion to be a forester and spend his life in the wilds of Inverness-shire, and I didn’t blame him.

© William Heinemann, New Windmill Series, 1981.^ Terug naar boven

Algemeen

Maggie McKinley logeert de hele zomervakantie bij haar 83-jarige oma. Maggie vindt het eerst maar niks: ze woont met haar ouders en broer en zus in de grootste stad van Schotland, Glasgow, en daar heeft ze al haar vrienden en vriendinnen. Haar oma daarentegen woont nog steeds in het huisje waar Maggie’s vader geboren werd en opgroeide: een klein woninkje in een heel stille vallei, ver van de winkels en de steden. Tegenover Maggie’s oma heeft een gezin uit de Schotse hoofdstad Edinburgh een tweede huis gekocht. Die familie, de Frasers, hebben een dochter van Maggie’s leeftijd en een zoon die een jaar ouder is.
Na een tijdje ontdekt Maggie dat het misschien toch wel gezellig is om zo nu en dan met de Frasers om te gaan en ze geniet hoe langer hoe meer van het leven op het Schotse platteland. Het lijkt erop dat haar oma niet zo afhankelijk van Maggie is en dat ze zich zelf heel goed redden kan.
Maar helaas is dat niet zo …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Joan Lingard

Jaar van uitgave:
1973

Aantal pagina's:
160

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
UK, Schotland, het platteland (Inverness-shire)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 2 delen en in 18 hoofdstukken
De roman is de eerste uit de ‘Maggie’-reeks, een serie boeken over Maggie McKinley, die bestaat uit:
- ‘The Clearance’ (1973)
- ‘The Resetting’ (1975)
- ‘The Pilgrimage’ (1976)
- ‘The Reunion’ (1977)
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Clearance’ geeft een goed tijdsbeeld van de jaren zeventig van de vorige eeuw op het platteland van Noord-Schotland. Maar er zijn ook verwijzingen naar eerdere tijden: naar het begin van de twintigste en de tweede helft van de negentiende eeuw. Dat gebeurt wanneer Maggie luistert naar verhalen van haar oma over diens jeugd en over het leven van de oma van haar oma (die in 1854 naar Inverness-shire kwam).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Clearance’ heb je niet zo veel voorkennis nodig. Het verhaal vertelt helder wat Maggie meemaakt en ook hoe vreemd Maggie aankijkt tegen de wereld van haar oma. Het leven van haar 83-jarige oma speelt zich voor een groot deel af in het verleden. De oma heeft weinig luxe spulletjes en ook de sanitaire voorzieningen zijn niet veel soeps: het ‘toilet’ is buiten en Maggie en haar oma wassen zich aan een pomp.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Clearance’ zijn niet echt moeilijk. Wel is het te merken dat het verhaal zich in Schotland afspeelt; er worden woorden gebruikt als ‘bonny’, ‘burn’, ‘glen’, ‘nae’ en ‘lass’. In het begin lijken die woorden het verhaal ingewikkeld te maken, maar je went er heel snel aan. De alinea’s zijn van een normale lengte, evenals de hoofdstukken. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat betreft de taal is ‘The Clearance’ niet lastig om te lezen (op een aantal typisch Schotse woorden na). Het verhaal is duidelijk geschreven voor jongeren (met name voor meisjes). De taal is ook heel keurig; er gebeurt niks ernstigs of schokkends en de taal is daarbij aangepast.
Het verhaal is niet spectaculair, maar je wilt als lezer wel weten hoe het allemaal afloopt. Zal Maggie echt verliefd worden op James? En zal de oma van Maggie uiteindelijk een goed onderkomen krijgen?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Clearance’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

‘The Clearance’ is heel helder geschreven. Elk hoofdstuk krijg je meer informatie over Maggie, over haar oma en over de familie McKinley. Als extra spanning komt daar het gezin Fraser nog bij; ook dat zijn mensen met hun eigen karakters en hun eigen problemen.
De populariteit van ‘The Clearance’ zorgde er al snel voor dat er een vervolg kwam (en later nog twee verhalen over Maggie).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Clearance’ is een verhaal met niet al te veel actie. Je wilt wel graag weten als lezer hoe het zal gaan met Maggie en met haar familie en bekenden, maar echt schokkende dingen gebeuren er niet.


Tijd:

‘The Clearance’ speelt zich af ergens in de periode 1970-1980. Er zijn verhalen over en flashbacks naar vroegere tijden (het begin van de twintigste eeuw en de tweede helft van de negentiende eeuw). In totaal duurt het verhaal de hele zomervakantie: de tijd waarin Maggie bij haar oma logeert. Het verhaal eindigt als het nieuwe schooljaar voor Maggie begint.


Plaats:

De setting van ‘The Clearance’ is het platteland van Schotland. Het verhaal speelt zich af in het Schotse graafschap Inverness-shire, één van de meest noordelijke regio’s van Schotland. Hoewel dit graafschap honderden eilanden telt, is dat niet de setting van ‘The Clearance’. Dit verhaal gaat over het leven in een ‘glen’: een vallei waar vaak een rivier doorheen stroomt.


Verhaallijn:

Er twee belangrijke verhaallijnen in ‘The Clearance’: hoe zal het gaan met de oma van Maggie en vindt Maggie het geluk bij James Fraser?


Verteller:

De roman ‘The Clearance’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Maggie vertelt het verhaal van een belangrijke zomervakantie. Soms kent ze mensen nog niet helemaal goed en heeft ze een hard oordeel over iemand; vaak verandert ze van mening en dan vindt ze iemand later aardiger of juist niet).

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Clearance’ zijn:
• Maggie McKinley: een 16–jarig meisje uit Glasgow. Ze wil iets moois van haar leven maken. Maar eerst brengt ze een lange zomer door op het platteland van Schotland, bij haar oma;
• Granny: de 83-jarige oma van Maggie. Ze is weduwe en ze woont al haar hele leven in een ‘glen’ op het platteland van Schotland;
• James Fraser: de 17-jarige buurjongen van Granny;
• Catriona Fraser: het 16-jarige buurmeisje van Granny;
• Mr Peter Fraser: de buurman van Granny. Hij is docent geschiedenis;
• Mrs Elizabeth Fraser: de buurvrouw van Granny. Zij is onderwijzeres in het basisonderwijs.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Clearance’ zijn:
• Mr McKinley: de vader van Maggie;
• Mrs McKinley: de moeder van Maggie:
• Sandy McKinley: de broer van Maggie;
• Jean McKinley: de zuster van Maggie.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Clearance’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Clearance’ is het eerste deel uit de zogenaamde ‘Maggie’-serie, een reeks romans over de Schotse teenager Maggie McKinley.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Joan Lingard.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘The Resetting’ van Joan Lingard
• Granny Was a Buffer Girl van Berlie Doherty
• Put a Saddle on the Pig van Sam McBratney


Citaat:
And then beside the grave, I found that of MARGARET ROSS GRANT who had died at the ripe old age of seventy-nine, and her husband JAMES GRANT who had died in the same year, aged eighty-two. I was glad they had had a long life together. It seemed to make up for Agnes and their eviction from their home in Strathcarron. I saw too the graves of my granny’s mother and father, and of my grandfather, the forester. I gathered wild flowers and laid some in front of each headstone. (p.91)

Vragen over het boek:

1. Waarom voelt Maggie zich verantwoordelijk voor haar oma, terwijl er toch heel veel kinderen en andere kleinkinderen van Granny zijn die voor haar zouden kunnen zorgen?
2. Waarom is de band tussen Mrs Fraser en Catriona niet al te goed?
3. Hoe ontwikkelt de vriendschap-liefde zich tussen Maggie en James?
4. Heeft deze roman een ‘happy end’? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.