3/5 - (1 stemmen)

The Closing March

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1621240609459", "ba-seUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001572144","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Closing%20March%2C%20Lynne%20Markham","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Grandpa ran out of puff on a Sunday. There was a strange sort of noise, like a strangled hen, and then silence.
It was the silence that broke into Mick’s train of thought. He held his breath. At the back of his mind he was waiting for B flat to come trumpeting out from Grandpa’s room, but instead there was just this eery quiet … a dead, empty sort of quiet that muffled the house like a thick white scarf.
‘Grandpa?’
Mick’s voice came out like the squeak of a mouse. He let his breath out slowly.
‘Grandpa?’
Nothing. Nowt. Not even a tiny sound. Not even the sound of his dad snoring in the next room.
Mick felt his toes began to curl the way they did when he was very frightened. He got out of bed and ran to the door.
‘Grandpa!’ he yelled.
But there was no reply.
‘Grandpa! Grandpa!’

© Mammoth / Egmond Childrens’Books Limited, 1997.

^ Terug naar boven

Algemeen

De opa van Mick werkte – net als veel dorpsgenoten – zijn hele leven in de mijn (‘the pit’). Het werk was zwaar en gevaarlijk, maar het zorgde voor werk voor vrijwel alle mannen uit de buurt. De vader en de moeder van Mick werken ‘gewoon’ – in een garage en op een kantoor. En Mick zit nog op school.
Terwijl de opa van Mick hoe langer hoe zieker en zwakker wordt, probeert Mick na te denken over wat hij later met zijn leven wil doen: mijnwerker kan en wil hij niet worden: de mijn zal binnenkort worden gesloten. Eigenlijk wil Mick maar één ding: tekenaar worden. En daar heeft hij aanleg voor: hij tekent situaties waarin zijn opa vroeger verkeerde – in de mijn, samen met een paard, tijdens een instorting van een mijngang, dat soort situaties.
En terwijl de opa hoe langer hoe zwakker wordt en terwijl de mijnsluiting dichter bij komt, lijkt de toekomst van Mick hoe langer hoe vager te worden.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Lynne Markham

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
169

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1990

Plaats van handeling:
UK, een mijndorp in de buurt van de stad Nottingham

Bijzonderheden:
De jeugdroman bestaat uit 3 delen en 15 getitelde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Closing March’ is een verhaal over een jongen, zijn ouders en – vooral – zijn zieke opa. Een opa die kleiner en zwakker wordt naarmate hij langer in bed ligt. Maar het is ook een verhaal over een dorp waar de grootste werkgever verdwijnt: de mijn zal worden gesloten. Een mijn waar die opa zijn hele leven gewerkt heeft. En dat alles omdat Groot-Brittannië snel verandert.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Closing March’ is een verhaal over ouder worden, over veranderingen en over (het gebrek aan) werk. Maar het is met name een verhaal over een jongen die trouw is aan heel veel zaken: aan zijn passie (tekenen), aan zijn vriend (die weinig vrienden meer over heeft) en vooral aan zijn oude en zwakke opa.
Een gevoelig verhaal dat nooit sentimenteel wordt.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Closing March’ zijn goed te begrijpen, maar je moet wel enkele jaren Engelse teksten hebben gelezen. Soms worden er woorden gebruikt die je weinig in Engelse teksten tegenkomt (‘nowt’ in plaats van ‘nothing’, ‘sommat’ in plaats van ‘something’, bijvoorbeeld), maar meestal wordt de betekenis van dit soort woorden snel duidelijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Closing March’ niet erg moeilijk.
Het verhaal is boeiend, soms verrassend, soms ontroerend. Het gaat over een jongen die beseft dat zijn ouders – en vooral zijn grootvader – het moeilijk hebben met veranderingen. Aan de andere kant is deze jongen ook een artistieke vent die alles wat hij droomt en bedenkt heel goed kan tekenen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Closing March’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘The Closing March’ is spannend geschreven: soms ontroerend, maar nooit sentimenteel.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Closing March’ is een verhaal met redelijk veel actie.

 


Tijd:

‘The Closing March’ speelt zich af in de jaren 1960-1990. Het was de tijd waarin er veel mijnen in Groot-Brittannië werden gesloten – wat zorgde voor veel onrust en veel werkeloosheid.

 


Plaats:

De setting van ‘The Closing March’ is Bilston, een denkbeeldig dorpje in de buurt van de industriestad Nottingham, gelegen midden in Engeland, in het gebied dat ‘The Midlands’ wordt genoemd.

 


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Closing March’: zal Mick zijn opa goed leren begrijpen en wat zal hij leren van diens leven?

 


Verteller:

De jeugdroman ‘The Closing March’ heeft een alwetende verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Closing March’ zijn:
• Mick Cotton: een jongen die heel veel denkt en voelt en dat dan heel goed kan tekenen. Het is net of hij ervaart wat er lang geleden is gebeurd. Bijvoorbeeld met zijn opa, die zijn hele leven in de donkere mijn moest werken. Een baan waar hij verschrikkelijk tegenop zag. Maar meer mogelijkheden waren er niet. En Mick staat voor net zo’n dilemma: moet hij keurig zijn best doen op school of mag hij proberen een goede tekenaar te worden?
• Grandpa Gilbert Brown: een zwakke, oude man van 65 jaar oud, de opa van Mick. Zo oud is nog hij niet, maar door het zware werk is hij zijn gezondheid kwijtgeraakt. Vroeger speelde hij in zijn vrije tijd cornet in het korps van de mijn;
• Mam (Susan Cotton): een zorgelijke moeder die graag wil dat Mick een goede opleiding (en later baan) krijgt. Mrs Cotton werkt op een kantoor in de stad;
• Dad (Mr Cotton): een stille man die een drukke baan in de plaatselijke garage heeft. De opvoeding van zijn zoon Mick laat hij vooral aan zijn vrouw over.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Closing March’ zijn:
• Paul Reeve: de beste vriend van Mick;
• Mr Ken Reeve: de vader van Paul, een man die veel driftbuien heeft. Hij werkt als bewaker bij de mijn, een baan die veel mijnwerkers als verraad tegen de mijnwerkers beschouwen;
• Mrs Brenda Reeve: de moeder van Paul;
• Miss Watson, Mr Riley, Mr Brierly: docenten van de school van Mick;
• Charlie Binns: een vriend van Grandpa (maar veel jonger). Behalve mijnwerker is Charlie ook de leider van het fanfarekorps van het dorp;
• Mrs Muriel Binns: de echtgenote van Charlie, een aardige vrouw: vrolijk en opgeruimd (letterlijk en figuurlijk);
• Andere dorpsgenoten: Mr Willis, Will Beale, Mr Daws;
• Klasgenoten van Mick: Martin Shore, Sally Tomms.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Closing March’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Closing March’ is voor een deel gebaseerd op echte gebeurtenissen. De latere Britse politicus Arthur Scargill leidde veel mijnstakingen in het Verenigd Koninkrijk, met name in de jaren zestig. Groepen stakers beletten de werkwilligen om de mijnen in te gaan om te gaan werken. Deze groep stakers stond bekend onder de naam ‘Flying Pickets’. De gevechten tussen de stakers en de werkwilligen werden berucht; uiteindelijk werden er toch heel veel Britse mijnen gesloten.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Lynne Markham.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Iron Way van Gillian Cross
The Poacher’s Son van Rachel Anderson
The Nature of the Beast van Janni Howker


Citaat:
Mick took a deep breath. He said, ‘I never was a miner and I never shall be. I’m marching for Grandpa and what he was – and I’m marching for what he might have been. The way I see it, I’m marching as much for what’s to come as for what’s been left behind – and that hat – it only says one thing. It says the pit’s all that counts and that’s not true, so I won’t go having it on me head.’ (p.158)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Mick de nodige problemen op school?
2. Wat is er thuis mis met Paul en zijn vader?
3. Waarom zijn de tekeningen zo belangrijk voor Grandpa?
4. Zal Mick ooit zijn droom kunnen waarmaken? Waarom denk je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.