4/5 - (1 stemmen)

The Copper Beech

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693424669294", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004009734169","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Copper%20Beech%20%28ebook%29%2C%20Maeve%20Binchy","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Father Gunn knew that their housekeeper Mrs Kennedy could have done it all much better than he would do it. Mrs Kennedy would have done everything better in fact, heard Confessions, forgiven sins, sung the Tantum Ergo at Benediction, buried the dead. Mrs Kennedy would have looked the part too, tall and angular like the Bishop, not round and small like Father Gunn. Mrs Kennedy's eyes were soulful and looked as if they understood the sadness of the world.
Most of the time he was very happy in Shancarrig, a peaceful place in the midlands. Most people only knew it because of the huge rock that stood high on a hill over Barna Woods. There had once been great speculation about this rock. Had it been part of something greater? Was it of great geological interest? But experts had come and decided while there may well have been a house built around it once, all traces must have been washed away with the rains and storms of centuries. It had never been mentioned in any history book. All that was there was one great rock. And since 'carrig' was the Irish word for rock that was how the place was named – Shancarrig, the old rock.

© Orion Books, 1992

^ Terug naar boven

Algemeen

Een groep kinderen viert feest omdat de bisschop langskomt in het dorp Shancarrig: een bijzondere gebeurtenis. Het feest vindt plaats in en rondom de katholieke school. Daar staat een oude beuk, waar kinderen sinds mensenheugenis hun namen in hebben gekerfd.
De kapelaan van het dorp probeert de dorpelingen op het rechte pad te houden, geholpen door zijn huishoudster, een priester en het onderwijzersechtpaar. Maar dat valt niet mee.
Het dorp telt armoedige gezinnen, zoals dat van Maura Brennan. Soms is er een criminele vader, zoals die van Foxy Dunne. En dan heb je nog de notabelen van het dorp – waar ook regelmatig iets mee aan de hand is: de hoteleigenaren, de winkeliers, de advocaat, de huisarts en de landheer. Het is een dorp vol verliefdheden en vergane liefdes, ziekten en dood, bedrog en overspel, diefstal en doodslag.
En dat soms ook in keurige gezinnen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Maeve Binchy

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
400

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1970

Plaats van handeling:
Ierland, een dorpje in het centrum van het land

Bijzonderheden:
Een roman met 10 hoofdstukken, die meestal genoemd zijn naar de hoofdpersoon van dat hoofdstuk.
In het Nederlands heet het boek ‘Onder de oude beuk’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Copper Beech’ is een verhaal (of eigenlijk een aantal verhalen) over een denkbeeldig dorpje in Ierland. Het dorpje heeft zijn (Rooms-Katholieke) kerk, zijn geestelijken en winkeliers en zijn grote en kleine roddels geluk en verdriet. Als je houdt van plattelandsverhalen met een portie romantiek zonder veel al te schokkende gebeurtenissen, dan is dit boek een goede keus voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Copper Beech’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over een tijd en over een plaats die niet langer bestaan: een rustig dorpje met autochtone Ieren die leven in een sobere tijd. Er zijn geen ‘buitenlanders’ (zelfs geen Engelsen), er is nauwelijks geweld of buitensporig gedrag, er zijn geen spectaculaire gebeurtenissen. Toch gebeurt er zeker het een en ander – vooral in het verborgene. En dat stiekeme maakt het verhaal juist zo boeiend.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Copper Beech’ zijn niet moeilijk wanneer je een aantal jaren Engelstalige teksten hebt gelezen. De taal blijft altijd netjes: Mrs Binchy gebruikt nooit scheld- of schuttingswoorden.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte; de hoofdstukken zijn vrij lang – het zijn eigenlijk een soort mini-romannetjes (die allemaal over mensen uit hetzelfde dorp gaan). Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Copper Beech’ is toegankelijk.
Het verhaal is dat zeer zeker ook. Het vertelt een tiental geschiedenissen van jonge en oude dorpelingen die allemaal in de buurt van de ‘Copper Beech’ wonen (of hebben gewoond). Het verhaal begint in 1950 en eindigt zo’n twintig jaar later.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Copper Beech’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Copper Beech’ is heel mooi geschreven. Mrs Binchy weet precies hoe de mensen zich in zo’n typisch Iers dorpje gedroegen. Gekortwiekt door de kerk en door – vaak ongeschreven – wetten. Het verhaal wordt echt interessant wanneer mensen aan die wetten en afspraken proberen te ontsnappen.
Het eerste en het laatste hoofdstuk gaan over het dorpje in het algemeen – de tussenliggende acht hoofdstukken hebben een belangrijk karakter als hoofdpersoon.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Copper Beech’ is een verhaal met vrij weinig actie. Toch mis je dat als lezer niet: het verhaal gaat juist over die interessante gedragingen van die uiterlijk vaak zo nette mensen.


Tijd:

‘The Copper Beech’ speelt zich af in de jaren 1950-1970. Het jaar 1950 wordt met name genoemd. Sommige karakters volgen we jarenlang, anderen maken we maar een paar jaar mee.


Plaats:

De setting van ‘The Copper Beech’ is een denkbeeldig dorpje, Shancarrig, in ‘the midlands’, het midden van Ierland. Er zijn geen spectaculaire bezienswaardigheden, er is geen zee of grote stad in de buurt. Het is een rustig dorpje waar het leven ogenschijnlijk zijn kalme gangetje gaat.


Verhaallijn:

Er zijn heel veel verhaallijnen in ‘The Copper Beech’: allemaal hebben ze te maken met één persoon of met één gezin. maar die personen en gezinnen hebben uiteindelijk wel allemaal weer met elkaar te maken.


Verteller:

De roman ‘The Copper Beech’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt met milde spot (ironie) over de verschillende karakters.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Copper Beech’ zijn:
• Maddy (Madeleine) Ross: een jonge onderwijzeres die met haar moeder samenwoont. Zij werkt als onderwijsassistent. Later ontmoet de intrigerende nieuwe kapelaan, Father Barry;
• Maura Brennan: een arm en niet al te slim meisje. Ze wil niets liever dan een eigen huisje bezitten en daar rustig wonen (bijvoorbeeld zonder man en kinderen). Toch gaat het leven anders dan ze had gedacht;
• Eddie Barton: een creatieve en zachtaardige jongen. Hij woont samen met zijn alleenstaande moeder; een vader kent hij nauwelijks. Zijn leven wordt voor hem iets interessanter wanneer hij een penvriend krijgt: Chris;
• Doctor Jims (James Blake): de huisarts van het dorp. Hij heeft twee dochters en een jongere zoon. Doctor Jims is al heel snel weduwnaar;
• Nora Kelly: de onderwijzeres van het dorp. Zij woont samen met haar man Jim, die ook onderwijzer is. Het echtpaar heeft geen kinderen;
• Nessa (Vanessa) Ryan: de oudste dochter van de hoteleigenaren. Zij is een slimme, maar nogal eigenwijze meid;
• Richard Hayes: de neef van advocaat Hayes. Hij woonde lang in Dublin, maar daar is hij op een duistere manier zijn baan (als advocaat) kwijtgeraakt. Nu brengt hij de hoofden van de vrouwelijke dorpelingen op hol;
• Leo (Leonora) Murphy: de zelfstandige dochter van Major Murphy en zijn vrouw Miriam. Leo heeft twee veel oudere broers die al jaren in Engeland wonen. De sfeer is in het oude landhuis is gemoedelijk, maar ook wel afstandelijk. Toch verandert dat alles op een dag.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Copper Beech’ zijn:
Belangrijke inwoners van Shancarrig:
• Mrs Una Barton: de moeder van Eddie. Zij is een alleenstaande moeder die moeite heeft om haar zoon en zichzelf te onderhouden;
• Chris Taylor: de penvriend van Eddie;
• Major Murphy en Mrs Miriam Murphy: de ouders van Leo; zij wonen in een groot landhuis, ‘The Glen’;
• Mr Conor en Breda Ryan: de eigenaren van het plaatselijke hotel. Ze hebben drie dochters: Nessa, Catherine en Nuala;
• Gloria en Mike Darcy: de eigenaren van een moderne winkel.
Geestelijken en hun personeel:
• Father Gunn (de kapelaan), Mrs Kennedy (de huishoudster), Monsignor O’Toole (de priester van de parochie), Father Brian Barry (een jonge kapelaan).
Scholieren:
• Niall Hayes, Nellie Dunne, Foxy Dunne, Eileen Dunne, Geraldine Brennan;
Andere karakters:
• Sergeant Keane (veldwachter), Johnny Finn (pub eigenaar), Jack Kerr (stationschef), Mattie (postbode), Gerry O’Sullivan (barman van het hotel), Paudie Brennan (de vader van Maura);
• Eileen, Sheila en Declan Blake: de kinderen van de huisarts;
• Bill en Ethel Hayes: de advocaat van het dorp en zijn echtgenote;
• Biddy: de dienstmeid van de Murphy’s;
• Maria: de dochter van Helen, de zus van Nora Kelly;
• Lexi (Alexis): de Amerikaanse echtgenoot van Helen, een Poolse man;
• Olive Kennedy en Elaine: vriendinnen van Richard Hayes in Dublin.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Copper Beech’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Copper Beech’ is de zesde roman van Maeve Binchy. Zoals heel vaak bij Mrs Binchy gaat dit verhaal over het leven in een Iers dorp, waarbij zij haarscherp vastlegt wat er allemaal broeit onder de oppervlakte in zo’n ogenschijnlijk saai plaatsje.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maeve Binchy.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Angela’s Ashes van Frank McCourt
White Lies van Mark O’Sullivan
TransAtlantic van Colum McCann


Citaat:
The first sign of the schoolhouse was the huge ancient beech tree, a copper beech that shaded the playground. Then you saw the little stone schoolhouse that had been built at the turn of the century. The dedication ceremony had been carefully written out in advance and scrutinized by these bureaucratic clerics who seemed to swarm around the Bishop. They had checked every word in case Father Gunn might have included a major heresy or sacrilege. The purpose of it all was to consecrate the school, and the future of all the young people it would educate, to God in this Holy Year. Father Gunn failed to understand why this should be considered some kind of doctrinal minefield. All he was trying to do was to involve the community at the right level, to make them see that their children were their hope and their future. (p.16)

Vragen over het boek:

Leg uit wat de ‘geheimen’ of ‘slechte’ daden zijn van de volgende karakters:
1. Maddy Ross
2. Maura
3. Nessa
4. Leo




^ Terug naar boven

Comments are closed.