4.5/5 - (2 stemmen)

The Da Vinci Code

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693414124409", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000158361623","familyId":"9300000158361623","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Robert%20Langdon%202%20-%20De%20Da%20Vinci%20code%2C%20Dan%20Brown","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Renowned curator Jacques Saunière staggered through the vaulted archway of the museum’s Grand Gallery. He lunged for the nearest painting he could see, a Carravagio. Grabbing the gilded frame, the seventy-three-year-old man heaved the masterpiece toward himself until it tore from the wall and Saunière collapsed backward in a heap beneath the canvas.
As he anticipated, a thundering iron gate fell nearby, barricading the entrance to the suite. The parquet floor shook. Far off, an alarm began to ring.
The curator lay a moment, gasping for breath, taking stock. I am still alive. He crawled out from under the canvas and scanned the cavernous space for someplace to hide.
A voice spoke, chillingly close. ‘Do not move.’
On his hands and knees, the curator froze, turning his head slowly.
Only fifteen feet away, outside the sealed gate, the mountainous silhouette of his attacker stared through the iron bars. He was broad and tall, with ghost-pale skin and thinning white hair. His irises were pink with dark red pupils. The albino drew a pistol from his coat and aimed the long silencer through the bars, directly at the curator. ‘You should not have run.’ His accent was not easy to place. ‘Now tell me where it is.’
‘I told you already,’ the curator stammered, kneeling defenseless on the floor of the gallery. ‘I have no idea what you are talking about!’
‘You are lying.’ The man stared at him, perfectly immobile except for the glint in his ghostly eyes. ‘You and your brethren possess something that is not yours.’
The curator felt a surge of adrenaline. How could he possibly know this?
‘Tonight the rightful guardians will be restored. Tell me where it is hidden, and you will live.’ The man leveled his gun at the curator’s head. ‘Is it a secret you will die for?’

© Penguin Random House Company / Doubleday, 2003

^ Terug naar boven

Algemeen

Op een nacht wordt de Grootmeester van de orde Priory of Zion, Jacques Saunière, vermoord door een Rooms-Katholieke monnik, Silas. De politie in Parijs roept de hulp in van de Amerikaanse geleerde (en kenner van symbolen) Professor Robert Langdon, die toevallig voor zijn werk in Frankrijk is. Langdon zou de cryptische boodschap kunnen ontcijferen die Saunière heeft genoteerd vlak voor hij stierf.
Maar de politie verdenkt Langdon ook tegelijkertijd van de moord op Saunière vanwege het briefje met daarop de tekst ‘PS Find Robert Langdon’. Gelukkig waarschuwt Sophie Neveu, de handschriftdeskundige van de politie, Langdon op tijd. Zij ontsnappen gezamenlijk aan de Parijse politie en ze gaan op zoek naar aanwijzingen voor de moord in een bankgebouw in Parijs. Deze aanwijzingen leiden hen onder andere naar de legende van de Heilige Graal. Via een vriend van Langdon, een deskundige op het gebied van de Graal, komen ze in de Westminster Abbey in Londen terecht.
Maar de zoektocht naar de Graal in en buiten de diverse kerken wordt belemmerd door die geheimzinnige moordenaar Silas, een Rooms-Katholieke monnik die op de een of andere manier wil voorkomen dat er te veel bekend wordt over de Heilige Graal, over Maria Magdalena, over Jezus Christus, over het christelijke geloof en over de verbanden tussen die zaken en personen. En die monnik handelt in opdracht van andere, hooggeplaatste personen ...


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Dan Brown

Jaar van uitgave:
2003

Aantal pagina's:
489

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
Frankrijk (Parijs en omgeving), Italië (Rome), UK (Londen en Schotland)

Bijzonderheden:
Een roman in 105 hoofdstukken (voorafgegaan door een proloog en gevolgd door een epiloog)


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van spannende mysteries en van complexe raadsels, dan is ‘The Da Vinci Code’ zeker een goede keus voor jou. Het is een roman waar je heel veel van leren kan over allerlei onderwerpen (te veel om op te noemen). Uiteindelijk zijn de thema’s te groot om volledig op te lossen (rond godsdienst, kunst en mythologie), maar je zult wel op het puntje van je stoel blijven zitten om dit verhaal uit te lezen. Iedereen die maar een klein beetje van thrillers houdt zal dit verhaal zo snel mogelijk willen uitlezen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Da Vinci Code’ heb je vooral een grote algemene belangstelling nodig. Het verhaal gaat zeker niet alleen over het oplossen van een misdaad, maar ook (en vooral) over het oplossen van raadsels. En die raadsels hebben betrekking op onderwerpen als de Heilige Graal, de Vrijmetselarij, de Dode Zee rollen, schilderkunst, godsdienst (en de figuur van Jezus Christus), architectuur en film. (Om maar een paar thema’s te noemen …)




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Da Vinci Code’ zijn soms moeilijk. Dat komt dan meestal omdat de onderwerpen nogal lastig zijn: klassieke mythologie en godsdienst, geloof en bijgeloof, musea en architectuur. Maar zelfs wanneer je de uitleg niet elke keer snapt, zul je het verhaal wel begrijpen door gewoon door te lezen. Het verhaal zelf is namelijk heel spannend. Het wordt verteld in (heel) veel hoofdstukken, met heel veel dialogen en in een razendsnel tempo.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is deze roman soms lastig wanneer het specialistische onderwerpen betreft. Maar het tempo in het verhaal maakt het lezen gemakkelijker.
En dat verhaal is het meest interessante aan ‘The Da Vinci Code’. Het zal de meeste lezers wel snel duidelijk zijn dat dit soort verhalen nooit echt gebeurd kunnen zijn: zo veel onderwerpen die diepgaand worden onderzocht, zo veel oude verhalen die worden opgerakeld, zo’n stoere, sterke en knappe kerel in de hoofdrol, samen met zo’n slimme, mooie en charmante vrouwelijke hoofdpersoon. Maar ondanks die spectaculaire onderdelen en karakters blijft het een geweldig verhaal: heel spannend, zeer informatief en met sympathieke hoofdpersonen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Da Vinci Code’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Dan Brown heeft een heel speciale manier van schrijven. Hij onderzoekt zijn thema’s zeer zorgvuldig, hij wil heel veel kwijt over elk onderwerp onder de zon. Daarom zijn de romans van Dan Brown al jaren zo populair. Maar er komt nog iets bij. En dat is het tempo in elk verhaal. In heel veel hoofdstukken ga je in een duizelingwekkend tempo van misdaad naar avontuur, van geweld naar romantiek, van ontdekking naar raadsel, van Parijs naar Rome, van Schotland naar Londen. Lang niet al die raadsels worden opgelost in ‘The Da Vinci Code’ – dat kan ook nooit in zo’n kort tijdsbestek – maar de goeden overwinnen uiteindelijk altijd. En … boontje komt om zijn loontje.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Da Vinci Code’ is een verhaal boordevol actie. Vanaf het moment van publicatie werden alle verkoopcijfers gebroken en Dan Brown was van de ene dag op de andere een gevierd schrijver. Brown verstaat de kunst om in vrijwel ieder hoofdstuk een aantal cliffhangers in te bouwen zodat je gedwongen bent om aan het volgende hoofdstuk te beginnen. En dat meer dan 105 hoofdstukken lang …


Tijd:

‘The Da Vinci Code’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Maar uiteraard is de roman fictie; fictie die regelmatig terugverwijst naar historische feiten, mythen of legenden uit het verleden.
De roman beslaat een periode van een aantal weken en het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Da Vinci Code’ is – zoals in de meeste romans van Dan Brown – heel moeilijk aan te geven: de handelingen gaan van Parijs naar Rome en van Londen naar Schotland. En de decors wisselen al even snel: van musea naar kerken, van grote steden naar het platteland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Da Vinci Code’: wat heeft de moord op de curator met Leonardo da Vinci te maken? Andere verhaallijnen hebben te maken met grote thema’s als wereldgodsdiensten, schilderkunst, filosofie, geschiedenis, geloof en bijgeloof.


Verteller:

De roman ‘The Da Vinci Code’ heeft een auctoriale verteller. Deze beschrijft de handelingen vanuit het perspectief van de wetenschapper Robert Langdon.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Da Vinci Code’ zijn:
• Robert Langdon: een Amerikaanse wetenschapper van de universiteit van Harvard, een hoogleraar religieuze symboliek (‘symbologist’). Langdon werd geboren in Exeter, New Hampshire (evenals de auteur Dan Brown). Op jonge leeftijd verloor hij zijn vader. Hij heeft een fenomenaal geheugen en hij is stoer, sterk en onverschrokken. Aan de Universiteit van Harvard, Massachusetts, doceert hij iconologie en religieuze symbolen;
• Sophie Neveu: een Franse cryptologe, werkzaam bij de politie van Parijs. Haar ouders en haar broer kwamen om bij een auto ongeluk; ze is opgevoed door haar grootvader.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Da Vinci Code’ zijn:
• Silas: een fanatieke monnik. Hij is een albino. Silas is lid van de organisatie Opus Dei, waarvoor hij smerige zaakjes – zoals het plegen van moorden – uitvoert. Hij is zeer gelovig en hij leidt een uitzonderlijk ascetisch leven;
• Jacques Saunière: het hoofd van de Priory of Zion. Hij is tevens curator van het Louvre, het beroemde Parijse museum;
• Bezu Fache: de kapitein van de ‘Direction Centrale de la Police Judiciaire’, het hoofd van deze onderzoeksorganisatie van de Franse politie;
• Lieutenant Jérôme Collet: luitenant van de Parijse politie, de ‘Direction Centrale de la Police Judiciaire’;
• Sir Leigh Teabling: een vriend van Robert Langdon. Hij is een geleerde edelman, een kenner van de Heilige Graal en aanverwante legenden en sagen. Hij woont in de buurt van Parijs;
• Bishop Aringarose: een Spaanse bisschop. Hij is het hoofd van de geheime organisatie van de Rooms-Katholieke kerk, Opus Dei; tevens is hij de opdrachtgever van de monnik Silas;
• Sister Sandrine: een non, lid van de Priory of Zion;
• Rémy Legaludec: de butler van Sir Leigh Teabling;
• André Vernet: de President van de Depository Bank of Zurich in Parijs.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Da Vinci Code’ is in 2006 met veel succes verfilmd. Hoofdrollen werden gespeeld door Tom Hanks, Audrey Tautou en Ian McKellen.


Overig:

De roman ‘The Da Vinci Code’ kreeg allerlei vervolgen. Niet alleen in enkele volgende romans van Dan Brown, maar ook in talloze andere romans, waarbij (vaak onbekende) auteurs hun best deden een graantje mee te pikken van het succes van deze bijzondere thriller.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dan Brown.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Comedians van Graham Greene
• Original Sin van P.D. James
• The Taking van Dean Koontz

 


Citaat:
‘But you told me the New Testament is based on fabrications.’
Langdon smiled. ‘Sophie, every faith in the world is based on fabrication. That is the definition of faith – acceptance of that which we imagine to be true, that which we cannot prove. Every religion describes God through metaphor, allegory, and exaggeration, from the early Egyptians through modern Sunday school. Metaphors are a way to help our minds process the unprocessible. The problems arise when we begin to believe literally in our metaphors.’ (p.369)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft de Heilige Graal (volgens de roman) met Leonardo da Vinci te maken?
2. Waarom doet Silas (en zijn opdrachtgever) zo veel moeite om te ontdekken wat Saunière precies weet?
3. Waarom is het zo belangrijk dat Robert Langdon kan samenwerken met Sophie Neveu?
4. Is deze roman positief, negatief of neutraal over het christelijk geloof? Waarop baseer je dit antwoord?




^ Terug naar boven

Comments are closed.