2/5 - (1 stemmen)

The Dark Stairs

Niveau:
Genre: growing up
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693420905945", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000034573018","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Dark%20Stairs%20%28ebook%29%2C%20Betsy%20Byars","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Friday the thirteenth came early that year, in January, making it even more unlucky. Later Herculeah would remember, that was the day it all started. If she had been a superstitious person she would have thought there was a connection between that and the terrible events that followed.
But on that Friday Herculeah was buying a pair of binoculars. ‘I’m going to take these to the window and try them out, all right?’ she said to the clerk.
She crossed to the plate-glass window and lifted the binoculars to her face. Her dangle earrings brushed against her cheeks as she leaned forward and focused on a rundown house across the street.
‘What’s my dad doing there?’
‘Where?’ said the clerk.
‘He’s at that old house across the street. At Dead Oaks.’
‘So?’
‘So my father’s a police detective. There must be something wrong.’

© Random Century Children’s Books / Red Fox, 1995

^ Terug naar boven

Algemeen

Herculeah is het kind van gescheiden ouders. Maar dat is niet zo’n probleem: Herculeah kan met haar pa en ma heel goed opschieten en die ouders hebben ook niet echt veel problemen met elkaar (behalve wanneer ze langere tijd samen zijn).
Maar de ouders van Herculeah hebben wel iets met elkaar gemeen: ze zijn allebei speurders. De vader is een officiële politie-inspecteur en de moeder is een privédetective. Handig, vooral wanneer je – zoals Herculeah – veel belangstelling hebt voor misdaden en het oplossen daarvan.
En Herculeah ontdekt al snel iets heel vreemds. Haar vader loopt verdacht rond bij een huis dat al jaren leegstaat. Er is daar ooit een vrouw overleden en later zijn haar man en de zoon spoorloos verdwenen. En nu krijgt Herculeah’s vader een briefje waarop staat dat er iemand onderaan ‘the dark stairs’ ligt. Maar er wordt niemand gevonden …
Wat ook vreemd is: Herculeah’s moeder krijgt bezoek van een rare kerel: een heel grote vent met een stugge kop en weinig woorden. En die wil dat mevrouw Jones iets voor hem uitzoekt.
En dan ontmoet Herculeah’s buurjongen, Meat, ook nog die zelfde grote kerel. Ze noemen hem the Moloch, omdat hij eruitziet als een reus uit een film …
Herculeah vindt het allemaal wat vreemd. En ze gaat op onderzoek uit. Eerst maar eens dat donkere, lege huis doorzoeken. Tot zijn grote verdriet moet Meat mee; de wacht houden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Betsy Byars

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
102

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Ergens in de periode 1990-2000. Het verhaal speelt zich in een paar dagen af

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdboek (voor oudere kinderen) in 24 heel korte hoofdstukken. ‘The Dark Stairs’ is het eerste deel van de ‘Herculeah Jones’-boeken. Die delen kun je allemaal los van elkaar lezen; het zijn geen vervolgverhalen.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Dark Stairs’ is geschreven voor oudere kinderen die al aardig wat Engelse teksten kunnen lezen. Het is een misdaadverhaal waarin weinig bloed vloeit. Het is nergens een gewelddadig verhaal. Maar het is wel reuze spannend. En grappig op de koop toe.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van het verhaal van ‘The Dark Stairs’ hoef je van tevoren niet veel te weten. De roman gaat over speurders: een politiespeurder, een privédetective en Herculeah, een eigenwijs meisje dat ook speurder wil zijn.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Dark Stairs’ zijn vrij lastig voor iemand die voor het eerst Engelse boeken leest. Als je hier problemen mee hebt kun je beter een simpeler boek kiezen. Maar als je al flink wat Engels kent, dan is dit verhaal zeker te begrijpen.
De alinea’s en hoofdstukken van het boek zijn lekker kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal is geschikt voor lezers met aardig wat kennis van het Engels; je moet toch wel een paar jaar Engels hebben gehad. Als dat zo is (dan zit je waarschijnlijk in eind klas 1 of in klas 2), dan is dit een leuk geschreven verhaal met niet al te veel moeilijke woorden. Je leest trouwens een hoofdstukje zo maar uit: het zijn er maar liefst 24, in een boek van ongeveer 100 bladzijden.
Het verhaal is grappig en spannend. Je vraagt je de hele tijd af, wie die Moloch is, en of het wel verstandig is wat Herculeah van plan is. Er gaan toch zeker geen doden vallen?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Dark Stairs’ een boek met een literair niveau A 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

‘The Dark Stairs’ is heel spannend en heel humoristisch geschreven. Je zult je vaak verbazen over de durf, maar ook over de onnozelheid van Herculeah. En die Meat is natuurlijk een geval apart: een stoere buurjongen kun je dat niet noemen …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Dark Stairs’ is een verhaal met veel actie. Vanaf het begin vraag je je af wie die ‘Moloch’ is en of hij wel te vertrouwen is. Dan komt er nog zo’n vreemd huis bij. En wat hebben de vader en de moeder van Herculeah er eigenlijk allemaal mee te maken?


Tijd:

‘The Dark Stairs’ speelt zich af ergens in de jaren tussen 1990 en 2000. Het verhaal duurt in totaal een paar dagen. Dan is het raadsel opgelost.


Plaats:

De plaats waar ‘The Dark Stairs’ zich voornamelijk afspeelt, is een stad in de Verenigde Staten. Welke stad dat is wordt verder niet verteld. Maar het is een stad met een aantal grote (en soms oude) huizen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Dark Stairs’: wie is die vreemde man en wat heeft hij met dat oude huis te maken?


Verteller:

De roman ‘The Dark Stairs’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt precies wat er gaat gebeuren de komende uren. Maar de verteller verklapt van te voren niets; je moet als lezer maar hopen dat alles weer goed komt.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Dark Stairs’ zijn:
• Herculeah Jones. Ze is een jonge meid die geïnteresseerd is in speurderswerk (zoals haar vader en moeder). Ze heeft een stoere naam (ze is genoemd naar de sterke Hercules, maar dan de vrouwelijke vorm van die naam), ze koopt een verrekijker om op afstand te kunnen koekeloeren en een bril met dikke glazen om maar niets te zien (zodat ze beter kan nadenken over een misdaad). Haar ouders zijn gescheiden en Herculeah woont bij haar moeder;
• Mim Jones: de moeder van Herculeah. Ze heeft geen ruzie met haar ex-man (ten minste wanneer ze niet bij hem is);
• Chico Jones: de vader van Herculeah. Hij heeft geen ruzie met zijn ex-vrouw (ten minste wanneer hij niet bij haar is);
• Meat (hij heet Albert, maar alleen zijn moeder noemt hem zo): de dikke buurjongen van Herculeah. Hij is niet al te dapper en hij is de beste vriend van Herculeah.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Dark Stairs’ zijn:
• The Moloch: een grote, sterke, geheimzinnige man die de raad van Herculeah’s moeder vraagt. Hij noemt zichzelf Smith, maar hij heet natuurlijk anders …
• De moeder van Meat (eh: Albert).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het jeugdboek ‘The Dark Stairs’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Dark Stairs’ is een detectiveverhaal. Wel griezelig, maar niet gewelddadig of bloederig. Echt een boek voor iemand die van een grappig en spannend verhaal houdt.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Betsy Byars.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Tulip Touch van Anne Fine
• Not Dressed Like That, You Don’t! van Yvonne Coppard
• Underdog van Marilyn Sachs


Citaat:
She choked. The smell caused tears to pour down her cheeks. Although it was too dark to see, she knew there was a body at the bottom of the stairs.
Then Herculeah did something she had never done before in her life. Herculeah screamed.

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van Meat, de buurjongen van Herculeah? Waarom zijn zij zo goed met elkaar bevriend?
2. De band tussen de ouders van Herculeah is niet altijd even goed. Geef daar eens een voorbeeld van.
3. Wie is die ‘Moloch’ precies? Waarom is het logisch dat hij het donkere huis in wilde?
4. Waaruit blijkt dat de ouders van Herculeah het leuk vinden dat hun dochter ook een speurder is? Waaruit blijkt dat ze dat niet leuk vinden?
^ Terug naar boven

Comments are closed.