The Dogs

Niveau:
Genre: family matters
Thema: suspense

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

It’s 10 p.m. Mom’s at the living-room window staring at the car across the street. She’s been there for an hour. Our lights are out so no one can see her.
I’m downstairs in the rec room playing Zombie Attack. No sound. I don’t want Mom to know, although I’m pretty sure she guesses. The longer we’re quiet in the dark, the creepier it gets.
Mom’s imagining things.
But what if she isn’t? I focus on the zombies. More silence.
‘It’s probably nothing,’ I call up.
‘Shh. Keep it down.’
‘I’m in the basement, Mom. You think someone outside can hear me?’
‘Stop it, Cameron. Turn off that game and go to bed.’
‘Aw Mom –’
‘Cameron.’
A zombie jumps from behind a tree and rips my head off. Thanks, Mom. Way to help me concentrate. I turn off the game and head up to the living room.
Mom’s squeezing her cell phone. ‘I’m calling the police.’
‘Why?’ I try to sound normal. ‘They won’t come for hours. By the time they do, whoever’s there will be gone.’
‘It’s not “whoever”. It’s him. I know it.’ She dials.
‘Mom, it’s a street. People park there.’

© Andersen Press Limited, 2015^ Terug naar boven

Algemeen

Cameron moet opnieuw met zijn moeder op de vlucht. Mrs. Weaver vermoedt dat haar ex-man, een vrij gewelddadige man, opnieuw hun woonplaats heeft ontdekt en ze besluit nu echt ver weg te gaan. Moeder en zoon vinden een oud landhuis dat ze kunnen huren. Er zijn weinig buren; een boer naast hun huis verhuurt het oude huis met alle plezier.
En Cameron ontdekt al snel waarom het huis niet zo populair is. Scholieren pesten hem dat er honden op hem zullen jagen, het huis heeft een grote, donkere kelder, een afgesloten zolder en een bouwvallige oude schuur.
Maar Cameron ontdekt meer: hij voelt dat hij in de gaten wordt gehouden. Vanuit de schuur lijkt er soms iemand naar hem te kijken, het maïs beweegt zo nu en dan alsof er iemand in loopt en regelmatig voelt Cameron de aanwezigheid van iemand of iets in zijn kamer.
En dan spreekt Jacky hem aan: een jongen die lang geleden in het landhuis woonde …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Allan Stratton

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
287

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA of Canada, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 47 genummerde korte hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De honden’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Dogs’ is een spannend verhaal over een jongen die samen met zijn moeder van de ene plaats naar de andere trekt, op de vlucht voor zijn vader/haar ex-man. Het verhaal speelt op het platteland van Noord-Amerika (de USA of Canada) en er is een hoofdrol voor een oud, verlaten landhuis – het huis waar moeder en zoon gaan wonen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Dogs’ heb je geen specifieke kennis nodig.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Dogs’ zijn nergens erg moeilijk. De zinnen, de alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Dogs’ is toegankelijk. Mr Stratton gebruikt geen platte taal of iets dergelijks: hij houdt het over het algemeen netjes.
Het verhaal is razend spannend. Heel lang heb je niet door wat voor soort verhaal dit wordt: over stalking, over spoken, over misdadigers, over bloeddorstige dieren. Je moet echt het boek helemaal door om erachter te komen wat de thema’s zijn.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Dogs’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘The Dogs’ is heel spannend geschreven. Veel hoofdstukken eindigen met een spannende cliffhanger.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Dogs’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie ontstaat vooral omdat Cameron en zijn moeder constant op de vlucht zijn, waardoor ze veel problemen ervaren en waardoor ze zich moeilijk een plaats kunnen verwerven in een nieuwe streek.


Tijd:

‘The Dogs’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het verhaal wordt chronologisch verteld. Wel zijn er flashbacks naar vroeger – naar een tijd waarin de jonge Jacky opgroeide.


Plaats:

De setting van ‘The Dogs’ is het platteland van het noorden van de USA of van platteland van Canada. De schrijver laat de exacte locatie in het midden: hij noemt de Canadese stad Calgary een keer. Maar hij heeft het ook over de USA en later over een landstreek in Ohio. Uit dat alles blijkt dat de exacte plek (en zelfs het land) niet zo belangrijk is voor de plot van het verhaal.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Dogs’: zal het Cameron en zijn moeder lukken om gelukkig te worden in hun nieuwe huis?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Dogs’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Dogs’ zijn:
• Cameron Weaver: een jongen die naar de high school gaat. Hij is met zijn moeder constant op de vlucht voor een agressieve vader die niet langer bij het gezin woont. Cameron is gevoelig, maar ook wel zenuwachtig – en hij heeft de neiging om overal dingen (en personen) om zich heen te zien;
• Mrs Katherine Weaver: de moeder van Cameron. Zij is erg achterdochtig, omdat ze overal de aanwezigheid van haar stalkende ex-man vermoedt. Mrs Weaver doet alles om het haar zoon naar de zin te maken;
• Ken Armstrong: een makelaar uit Wolf Hollow. In stilte noemt Cameron hem C.B. (oftewel Cowboy Boots), maar later krijgt hij een betere relatie met Ken. Ken is gescheiden en hij heeft weinig contact met zijn twee kinderen;
• Jacky McTavish: een jongen die vroeger in het huis van Cameron woonde. Hij spreekt regelmatig met Cameron, maar het is lang onduidelijk of hij ‘echt’ is of slechts een gedachtenspinsel van Cameron.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Dogs’ zijn:
• Mr Art Sinclair: de buurman van de Camerons. Een boer met veel bouwgrond. Hij slacht zijn eigen varkens op de ouderwetse manier. Mr Sinclair is een eigenzinnige, oudere vrijgezel die het leegstaande huis aan de Camerons verhuurd heeft;
• Benjie Dalbert: de zoon van een varkensboer. Hij stinkt en hij ziet er onverzorgd uit. Hij wil graag met Cameron bevriend raken, omdat hij door zijn klasgenoten erg gepest wordt en veel alleen is;
• Cody Murphy: de pestkop van de klas. Cody heeft een groep vriendjes om hem heen. Hij lijkt onverschillig, maar hij is wel iemand die veel geeft om zijn overgrootmoeder;
• Brandon, Mark, Stu en Dave: vrienden van Cody;
• Docenten en personeel van de high school van Cameron: the VP (Vice Principal, de onderdirecteur), Mr Abbott (math – wiskunde), Mr Bradley (English), Ms Adams (guidance counsellor – decaan);
• Inwoners van Wolf Hollow: Jean Currie (begrafenisondernemer), Gus (krantenman), Ms Browning (bibliothecaresse);
• Inwoners en personeel van het verzorgingstehuis in Wolf Hollow (nursing home): Brenda (receptioniste), Mr Muffin (de opa van Benjie), Mrs Hannah Murphy (de overgrootmoeder van Cody);
• Brian en George: twee politieagenten;
• Mr Weaver: de vader van Cameron;
• Dr Harrison: een psychiater van de Ramsay Medical Clinic.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Dogs’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Dogs’ is een verhaal over het platteland van de USA of van Canada. De (Canadese) schrijver heeft deze afgelegen setting nodig voor zijn thrillerachtige verhaal: in deze afgelegen streken zou van alles kunnen gebeuren (of kunnen gebeurd zijn).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Allan Stratton.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Winners (a.k.a Jordy) van Mary-Ellen L. Collura
Schizo van Kim Firmston
Word Nerd van Susin Nielsen


Citaat:
‘I’m leaving,’ I tell Jacky. ‘I’ve come to say goodbye.’
If this was a story, I’d say that the sun comes out from behind a cloud – Jacky’s way of saying he’s happy for me. But I know Jacky’s happy without that. His spirit is smiling inside me. Next time the wind is up and I hear the dogs, I won’t be scared. They won’t hurt me. He won’t let them. (p.287)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de manier waarop Cameron omgaat met zijn nieuwe klasgenoten?
2. Is Mr Sinclair te vertrouwen? Waar blijkt dat bijvoorbeeld uit?
3. Wie is de echte ‘bad guy’(Of: wie zijn de echte ‘bad guys’)? Waarom vind je dat?
4. Is Jacky een echte ‘ghost’ of is het iets anders? Leg uit waarom je dat vindt.

^ Terug naar boven

Comments are closed.