The Firm

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The senior partner studied the résumé for the hundredth time and again found nothing he disliked about Mitchell Y. McDeere, at least not on paper. He had the brains, the ambition, the good looks. And he was hungry; with his background, he had to be. He was married, and that was mandatory. The firm had never hired an unmarried lawyer, and it frowned heavily on divorce, as well as womanizing and drinking. Drug testing was in the contract. He had a degree in accounting, passed the CPA exam the first time he took it and wanted to be a tax lawyer, which of course was a requirement with a tax firm. He was white, and the firm had never hired a black. They managed this by being secretive and clubbish and never soliciting job applications. Other firms solicited, and hired blacks. This firm recruited, and remained lily white. Plus, the firm was in Memphis, of all places, and the top blacks wanted New York or Washington or Chicago. McDeere was a male, and there were no women in the firm. That mistake had been made in the mid-seventies when they recruited the number one grad from Harvard, who happened to be a she and a wizard at taxation. She lasted four turbulent years and was killed in a car wreck.
He looked good, on paper. He was their top choice. In fact, for this year there were no other prospects. The list was very short. It was McDeere or no one.

© Penguin Random House Company / Bantam Dell, 1989.^ Terug naar boven

Algemeen

Mitch (Mitchell Y.) McDeere krijgt een baan als advocaat bij het advocatenkantoor Bendini, Lambert and Locke, een firma die gespecialiseerd is in belastingzaken. Mitch is afgestudeerd als veelbelovende advocaat: hij haalde al zijn tentamens met bijzonder hoge cijfers. Bovendien is hij betrouwbaar (volgens de firma): hij is getrouwd met zijn ‘high school sweetheart’, Abby Sutherland, en de firma houdt niet van ongetrouwde of gescheiden werknemers. Ook voor Mitch is de keus voor deze firma logisch: het is een kleine, maar zeer winstgevende firma, die zich in het zuiden van het land – in Memphis, Tennessee – bevindt, en niet in de drukkere steden zoals New York, L.A., Chicago of Washington D.C. Zijn nieuwe werkgever betaalt zijn studieschuld af, geeft hem een nieuwe BMW, bezorgt hem een gunstige hypotheek en betaalt hem vorstelijk voor zijn werk. Het bedrijf helpt hem om zijn examen te halen dat hem in staat zal stellen in de nabije toekomst een gecertificeerd partner te worden. En dat allemaal omdat men hem zo graag als werknemer heeft.
Maar klopt het allemaal wel bij dit kantoor? Twee van de collega’s van Mitch komen onder verdachte omstandigheden om bij een duikongeluk op de Cayman Islands vlak voordat Mitch in dienst komt. En Mitch ontdekt dat er meer werknemers tijdens vakanties of reizen zijn overleden in de loop der jaren. Mitch probeert meer te weten te komen over de vreemde sterfgevallen; hij vraagt bekenden om hem daarbij te helpen.
Langzamerhand ontdekt Mitch meer over de firma waar hij werkt. Er wordt geld witgewassen, er wordt gespeculeerd met belasting- en drugsgelden en er worden bedrijven opgekocht en verkocht onder verdachte omstandigheden.
Mitch bespreekt de zaak met zijn vrouw. Wat moet hij doen? Moet hij meewerken aan deze louche zaakjes? Moet hij de FBI inlichten? Of is er een mogelijkheid om naar het buitenland te vluchten om uit de handen van de criminele elementen van het bedrijf te blijven?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
1991

Aantal pagina's:
501

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Tennessee, Memphis en andere plaatsen

Bijzonderheden:
Een thriller in 41 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Advocaat van de duivel’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Firm’ gaat over de wereld van de advocatuur. Het is een speciale wereld: een milieu van hardwerkende, rijke en succesvolle mannen. Maar in deze roman is alles anders dan het lijkt: dit advocatenkantoor is een dekmantel voor maffiapraktijken. Als je houdt van thrillers waarbij de hoofdpersoon verstrikt dreigt te raken in een louche bedrijf, dan is dit net een roman voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de roman ‘The Firm’ is het handig als je iets van de wereld van de advocatuur (in de USA) weet, maar het is niet noodzakelijk. John Grisham legt alles uitgebreid uit en hij bouwt een zodanige spanning in het verhaal dat de advocatuur alleen maar een setting is, een omgeving waar illegale zaken worden gedaan.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Firm’ zijn soms lastig, vooral wanneer ze betrekking hebben op de rechtspraak. Grisham legt vaktechnische zaken goed en volledig uit; dit kan soms tot enigszins taaie taal leiden. Maar gelukkig weet hij die vakinhoudelijke feiten tot een minimum te beperken en verstoort hij daarmee de gang van het verhaal niet ernstig. Er zijn veel korte alinea’s en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘The Firm’ is soms moeilijk voor wat de taal betreft. Voor het verhaal geldt dat niet; de vaktechnische fragmenten moeten wel worden verteld, maar omdat het verhaal ongemeen spannend is, blijf je als lezer wel doorgaan met het verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Firm’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

John Grisham had zijn schrijfstijl met zijn eerste roman, A Time to Kill, al snel gevonden: misdaden die bestreden moeten worden, en dan meestal vanuit de rechtszaal. Daarmee kon hij aanklagers, rechters, een jury en vooral advocaten een belangrijke rol laten spelen. Veel verschillende advocaten (maar dan vaak wel onbetrouwbare) laat hij ook in ‘The Firm’ optreden. Zijn romans hebben een vleugje romantiek, regelmatig veel geweld en zeer veel spanning.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Firm’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie is vaak in de vorm van achtervolgingen, geheime onderzoeken, aanslagen en bedreigingen.


Tijd:

De roman ‘The Firm’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal duurt in totaal een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats die in ‘The Firm’ vooral wordt beschreven, is de stad Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee. Er zijn delen van het boek die zich op andere plaatsen afspelen, zoals op de Kaaiman Eilanden, in steden in Florida en Georgia, in Boston of Chicago, maar de nadruk ligt op de acties in Memphis.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Firm’: kan Mitch zijn integriteit behouden wanneer hij werkt voor deze corrupte firma?


Verteller:

De roman ‘The Firm’ heeft een auctoriale verteller, die het verhaal vaak vanuit het perspectief van Mitch beschouwt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Firm’ zijn:
• Mitch (Mitchell Y.) McDeere: een talentvolle, jonge, pas afgestudeerde rechtenstudent (van de Universiteit van Harvard). Hij is advocaat en hij heeft zich gespecialiseerd in accountancy en belastingrecht;
• Abby McDeere-Sutherland: de jonge en charmante vrouw van Mitch. Ze was zijn eerste liefde en ze is dolgelukkig met haar succesvolle man. Ze is docent aan een deftige privéschool.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Firm’ zijn:
• Ray McDeere: de broer van Mitch. Hij zit in de gevangenis vanwege de doodslag van een man bij een bargevecht;
• Oliver Lambert: ooit advocaat, nu de belangrijkste man van de firma;
• Nathan Locke: de tweede man van de firma;
• Avery Tolar: een advocaat en partner bij de firma;
• Bill DeVasher: een oud-detective, tegenwoordig werkzaam bij de firma;
• Wayne Tarrance: een misdaadbestrijder en oud-FBI-agent;
• Eddie Lomax: een ex-veroordeelde. Hij is de vriend van Ray McDeere;
• Tammy Hemphill: de secretaresse en minnares van Eddie;
• Joey ‘The Priest’ Morolto: het hoofd van de Morolto familie, een machtige maffiaorganisatie;
• Lou Lazarov: één van de belangrijkste leiders van de Morolto familie;
• Tony ‘Two-Ton’ Verkler: een crimineel in dienst van de Morolto familie;
• Aaron ‘The Nordic’ Rimmer: een crimineel in dienst van de Morolto familie.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Firm’ is in 1993 verfilmd met in de hoofdrollen Tom Cruise en Gene Hackman.


Overig:

‘The Firm’ gaat over een louche advocatenkantoor. John Grisham kent de wereld van de advocatuur goed: na zijn rechtenstudie werkte hij een aantal jaren als advocaat.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham .

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Digital Fortress van Dan Brown
• The Whole Truth van David Baldacci
• The Finder van Colin Harrison


Citaat:
Joyous voices, of rich and happy people. He studied them one at a time, around the tables. Their faces were red. Their eyes were glowing. They were his friends – family men with wives and children – all caught up in this terrible conspiracy.
Last year Joe Hodge and Marty Kozinski were singing with the rest of them.
Last year he was a hotshot Harvard man with job offers in every pocket.
Now he was a millionaire, and would soon have a price on his head.
Funny what a year can do.
Sing on, brothers.
Mitch turned and walked away. (p.370)

Vragen over het boek:

1. Wanneer begint Mitch te twijfelen aan de legaliteit van de firma waar hij werkt?
2. In hoeverre steunt Abby haar man in zijn strijd tegen de corruptie van de firma?
3. Waarom is Ray een onmisbare vriend van Mitch?
4. Is de setting van The Firm belangrijk voor het verhaal? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.