3/5 - (1 stemmen)

The First Men in the Moon

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696073273459", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000090142874","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"H.G.%20Wells%20Seven%20Novels%2C%20Complete%20%26%20Unabridged...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

As I sit down to write here amidst the shadows of vine-leaves under the blue sky of southern Italy, it comes to me with a certain quality of astonishment that my participation in these amazing adventures of Mr Cavor was, after all, the outcome of the purest accident. It might have been any one. I fell into these things at a time when I thought myself removed from the slightest possibility of disturbing experiences. I had gone to Lympne because I had imagined it the most uneventful place in the world. ‘Here, at any rate,’ said I, ‘I shall find peace and a chance to work!’
And this book is the sequel. So utterly at variance is destiny with all the little plans of men. I may perhaps mention here that very recently I had come an ugly cropper in certain business enterprises. Sitting now surrounded by all the circumstances of wealth, there is a luxury in admitting my extremity. I can admit, even, that to a certain extent my disasters were conceivably of my own making. It may be there are directions in which I have some capacity, but the conduct of business operations is not among these. But in those days I was young, and my youth among other objectionable forms took that of a pride in my capacity for affairs. I am young still in years, but the things that have happened to me have rubbed something of the youth from my mind. Whether they have brought any wisdom to light below it is a more doubtful matter.

© Airmont Classics, 1965

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Mr Bedford in alle rust aan de Engelse zuidkust een toneelstuk wil schrijven, maakt hij kennis met de wereldvreemde wetenschapper Mr Cavor, een man die een materiaal heeft ontwikkeld waarmee hij de zwaartekracht kan manipuleren. De twee bouwen met hulp van een paar assistenten een ruimtevaartuig waarmee ze naar de maan kunnen reizen. En dan gaan ze op weg.
Op de maan aangekomen merken ze dat de maandag onleefbaar heet is en dat de maannacht onleefbaar koud is. Wanneer ze landen breekt juist de maandag aan: zaden groeien pijlsnel op tot struiken en bomen en bossen schieten uit de grond. En wanneer de temperatuur onder het gebladerte een beetje te harden is, gaan er in het oppervlak van de maan luiken open: en komen vreemde wezens naar buiten die hun al even vreemde vee laten grazen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
H.G. Wells

Jaar van uitgave:
1901

Aantal pagina's:
160

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1890-1900

Plaats van handeling:
Voornamelijk de maan. Het begin en het einde van het verhaal spelen zich in zuid-Engeland af, in het graafschap Kent.

Bijzonderheden:
Een sciencefictionroman in 25 getitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van sciencefictionverhalen, dan is ‘The First Men in the Moon’ zeker een goede keus. Het verhaal werd geschreven in een tijd dat mensen heel weinig wisten van ruimtereizen – en nog minder van de situatie op de maan. Dus Mr Wells verzon alles. Maar dat was niet zo maar wat: hij had een duidelijke boodschap met zijn verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The First Men in the Moon’ moet je beseffen dat de twee reizigers naar de maan totaal verschillende karakters hebben met tegenstrijdige ideeën over het doel van hun reis. Mr Cavor wil iets onderzoeken: niet alleen de reis naar de maan en de mogelijkheden van ruimtereizen, maar ook het leven op zo’n hemellichaam. Mr Bedford daarentegen wil eigenlijk alleen maar gewin halen uit zo’n reis: wat levert de reis hem op – delfstoffen, kostbare materialen?




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The First Men in the Moon’ zijn niet echt moeilijk, maar wel moet je beseffen dat het verhaal in 1901 geschreven werd. De taal is dus zo nu en dan aardig verouderd.
Toch blijven de verhalen van Mr Wells zeer toegankelijk. Dat kwam omdat hij een journalist was die voor een groot publiek wilde schrijven. Hij heeft altijd een heldere boodschap en die wil hij op een simpele manier overbrengen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The First Men in the Moon’ is lichtelijk verouderd, maar nog altijd goed te begrijpen.
Het verhaal is glashelder. Twee mannen gaan op reis naar de maan, de één om meer te weten te komen voor de mensheid (voor de wetenschap), de ander om er persoonlijk beter van te worden (financieel).
Op basis van deze eigenschappen is ‘The First Men in the Moon’ een boek met een literair niveau C 4e en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Mr H.G. Wells was een zeer getalenteerde schrijver. Zijn verhalen zijn spannend. Maar ze hebben ook vaak een heel duidelijke boodschap – zonder ooit belerend te worden. En dat blijkt ook duidelijk uit deze sciencefictionroman, ‘The First Men in the Moon’.
Daarnaast is Mr Wells een behoorlijk humoristische schrijver. Zoiets blijkt bijvoorbeeld uit de woorden van de verteller, Mr Bedford, die een brief naar een bank schrijft:
‘I signed the letter ‘Wells’, which seemed to me to be a thoroughly respectable sort of name.’ (p.116)



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De sciencefictionroman ‘The First Men in the Moon’ is een verhaal met veel actie. Het verhaal vertelt in korte hoofdstukken over een spannende reis naar de maan en de avonturen die twee mannen daar beleven. Hoewel het lijkt op een simpel avontuur, zit er toch een duidelijke boodschap in het verhaal: hoe gaan wij om met andere schepselen in ons heelal?


Tijd:

‘The First Men in the Moon’ speelt zich af in de jaren 1890-1900. De twee mannen gaan op de veertiende oktober van het jaar 1899 op reis.
Er zijn enkele flashbacks; die maken duidelijk wat Mr Bedford deed en wat hij meemaakte voordat hij in Lympne kwam wonen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The First Men in the Moon’ is eerst Lympne, een denkbeeldig dorpje in het zuiden van Engeland, in het graafschap Kent. Later verplaatsen de handelingen zich naar het oppervlak en naar het binnenste van de maan. De verteller schrijft zijn verhaal wanneer hij in Italië woont.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The First Men in the Moon’: zal het de twee mannen lukken om veilig de reis naar de maan te ondernemen?


Verteller:

De roman ‘The First Men in the Moon’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller, Mr Bedford, is een vrij egocentrische man die eigenlijk alleen maar in materieel gewin geïnteresseerd is.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The First Men in the Moon’ zijn:
• Mr Bedford: een Londense zakenman, de verteller van het verhaal. Hij heeft zijn geld verloren bij allerlei faillissementen, hij is zijn vrienden (en vriendinnen) kwijtgeraakt en hij huurt ten einde raad een huis aan de Engelse zuidkust. Het is zijn bedoeling om geld te verdienen door in alle rust een toneelstuk te schrijven;
• Mr Cavor: een amateur-wetenschapper. Hij heeft een uitvinding gedaan, een materiaal waarmee hij de zwaartekracht kan manipuleren. Het materiaal – Mr Bedford noemt het ‘Cavorite’ – zal de mens hopelijk in staat stellen om naar andere sterren en planeten te reizen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The First Men in the Moon’ zijn:
• Assistenten van Mr Cavor: Spargus (de kok en de lasser), Gibbs (de bouwvakker) en een naamloze tuinman en manusje-van-alles;
• Selenites: de bewoners van de maan. Het zijn kleine, mier-achtige wezens, die onder het oppervlak van de maan wonen (in verband met de ijskoude maannacht). Als vee houden ze een soort koeien, ‘mooncalves’, die ze laten grazen wanneer de zon weer zichtbaar wordt;
• The Grand Lunar, the Master of the Moon: de leider van de Selenites;
• Phi-oo en Tsi-puff: twee Selenites die met Mr Cavor communiceren;
• Vier anonieme mannen die Mr Bedford in de buurt van het stadje Dungeness ontmoet;
• Mr Julius Wendigee: een Nederlandse wetenschapper die boodschappen uit de ruimte probeert te onderscheppen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De sciencefictionroman ‘The First Men in the Moon’ is zo’n vijf keer verfilmd, soms vrij vast de tekst volgend, meestal echter als vrije bewerking met het idee van H.G. Wells als uitgangspunt.


Overig:

Toen H.G. Wells zijn roman ‘The First Men in the Moon’ publiceerde, kreeg hij veel kritiek. Onder andere van die andere beroemde sciencefictionschrijver, de Fransman Jules Verne. Maar ook andere personen hadden kritiek. Zo zou hij meerdere ideeën hebben gestolen voor zijn verhaal. Bovendien zou hij een loopje hebben genomen met de wetenschap: zo’n reis zou nooit op deze manier hebben kunnen plaatsvinden.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over H.G. Wells.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Wanderers of Time van John Wyndham
2001: A Space Odyssey van Arthur C. Clarke
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams


Citaat:
‘Well, suppose there are a few philosophers like yourself. They are just the very Selenites who'll never have heard of our existence. Suppose a Selenite had dropped on the earth when you were at Lympne, you'd have been the last man in the world to hear he had come. You never read a newspaper! You see the chances against you. Well, it's for these chances we're sitting here doing nothing while precious time is flying. I tell you we've got into a fix. We've come unarmed, we've lost our sphere, we've got no food, we've shown ourselves to the Selenites, and made them think we're strange, strong, dangerous animals; and unless these Selenites are perfect fools, they'll set about now and hunt us till they find us, and when they find us they'll try to take us if they can, and kill us if they can't, and that's the end of the matter. If they take us, they'll probably kill us, through some misunderstanding. After we're done for, they may discuss us perhaps, but we shan't get much fun out of that.’
‘Go on.’
‘On the other hand, here's gold knocking about like cast iron at home. If only we can get some of it back, if only we can find our sphere again before they do, and get back, then –’
‘Yes?’
‘We might put the thing on a sounder footing. Come back in a bigger sphere with guns.’
‘Good Lord!’ cried Cavor, as though that was horrible. (p.91)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de redenen dat Mr Bedford met Mr Cavor mee op reis wil gaan?
2. Wat is de reden dat Mr Cavor naar de maan wil reizen?
3. Op welke manier reist Mr Cavor door het heelal?
4. Wat wordt duidelijk met betrekking tot de karakters van beide mannen wanneer je het verhaal leest?




^ Terug naar boven

Comments are closed.