The Giraffe and the Pelly and Me

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: animals

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Not far from where I live there is a queer old empty wooden house standing all by itself on the side of the road. I long to explore inside it but the door is always locked, and when I peer through a window all I can see is darkness and dust. I know the ground floor used to be a shop because I can still read the faded lettering across the front which says THE GRUBBER. My mother has told me that in our part of the country in the olden days a grubber was another name for a sweet-shop, and now every time I look at it I think to myself what a lovely old sweet-shop it must have been.
On the shop-window itself somebody has painted in white the words FOR SAIL.
One morning, I noticed that FOR SAIL had been scraped off the shop-window and in its place somebody had painted SOLED. I stood there staring at the new writing and wishing like mad that it had been me who had bought it because then I would have been able to make it into a grubber all over again. I have always longed and longed to own a sweet-shop. The sweet-shop of my dreams would be loaded from top to bottom with Sherbet Suckers and Caramel Fudge and Russian Toffee and Sugar Snorters and Butter Gumballs and thousands and thousands of other glorious things like that. Oh boy, what I couldn't have done with that old Grubber shop if it had been mine!

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1993^ Terug naar boven

Algemeen

Billy wil later – als hij groot en rijk is - een ouderwetse snoepwinkel hebben. Dat zal niet meevallen, daarvoor heb je een groot huis en veel geld nodig.
Als Billy op een dag een verlaten gebouw ziet, lijkt hem dat wel geschikt om later als snoepwinkel in te richten. Maar helaas is het gebouw op een dag bewoond: er wonen wezens in die een glazenwassersbedrijf willen beginnen. Het zijn een giraffe – die een handige lange hals heeft, een aap – die handige lange armen heeft, en een pelikaan – die een handige grote snavel met veel inhoud heeft.
Misschien kan Billy hen helpen bij hun bedrijf.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A1

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1985

Aantal pagina's:
73

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970 – 1980

Plaats van handeling:
Het Engelse platteland

Bijzonderheden:
Een kinderboek zonder hoofdstukken, met illustraties van Quentin Blake.
In het Nederlands heet het boek ‘De giraffe, de peli en ik’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het kinderboek ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ is een grappig boek over een jongen en drie dieren. Die dieren zijn heel speciaal: een aapje met lange armen, een pelikaan met wel een heel bijzondere snavel en een giraffe met een lange, lange, lange hals. Het is allemaal fantasy, maar wel een geweldig soort tijdloze fantasy.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het verhaal ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ heb je als lezer weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in een periode die al lang geleden is (1985-1990), maar het is op geen enkele manier ouderwets. Dat komt waarschijnlijk omdat Roald Dahl nooit moderne machines (in zijn tijd modern, dan) beschrijft: zijn verhalen spelen altijd in een ouderwets Engeland, compleet met snoepwinkels, grote landhuizen en exotische dieren.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het kinderboek ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ heeft weinig moeilijke woorden. Veel woorden worden uitgelegd via tekeningen, vaak worden er synoniemen gegeven. De alinea’s zijn nooit lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden zijn meestal niet moeilijk in ‘The Giraffe and the Pelly and Me’. Veel woorden worden herhaald of er worden synoniemen van gegeven, zodat het woord begrijpelijker wordt. Ook verhelderen de tekeningen van Quentin Blake veel. Het verhaal is spannend geschreven. Verder zijn er veel dialogen die de vaart in het verhaal houden. Het verhaal is volkomen fantasie, maar toch vraag je je als lezer telkens af, hoe Roald Dahl dit verhaal zal afsluiten.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ een roman met een literair niveau A 1b en een taal-(ERK-)niveau A1.


Schrijfstijl:

Roald Dahl is een talentvolle schrijver die na zoveel jaren nog steeds heel boeiend is om te lezen. Dat komt door het verhaal en door de karakters. Het verhaal ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ kent veel spannende situaties waarin er telkens weer iets nieuws gebeurt. Maar ook de karakters zijn boeiend. Niet zozeer omdat ze een ontwikkeling doormaken (want dat is bij de verhalen van Dahl bijna nooit het geval), maar omdat het karakters zijn waar je als lezer wel van houden moet (of een hekel aan zult hebben).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het kinderboek ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ zit vol spannende en absurde situaties die het verhaal heel boeiend maken (en houden): vreemde dieren, een raar soort pakhuis, een gigantisch landhuis, een geheimzinnige inbreker, een gekke edelman. Op die manier weet Mr Dahl tot het einde de spanning in het verhaal te houden.


Tijd:

‘The Giraffe and the Pelly and Me’ is een verhaal zonder computers of mobiele telefoon. Het zal zich ergens in de jaren 1985-1990 afspelen. Het verhaal duurt ongeveer een dag en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

Het verhaal ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ speelt zich af in een stadje of dorp en later ergens op het platteland van Engeland. Billy woont in een stad of dorp. Waar wordt nooit duidelijk. Ook krijg je niet te horen met of bij wie hij woont: hij heeft een moeder, maar heeft hij ook een vader of broertjes en zusjes? Voor het verhaal is dat allemaal niet van belang.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘The Giraffe and the Pelly and Me’: zal het Billy en zijn vrienden lukken om een succesvol glazenwassersbedrijf op te zetten?


Verteller:

‘The Giraffe and the Pelly and Me’ heeft een ik-verteller. Daardoor zou het perspectief misschien onbetrouwbaar kunnen zijn.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De belangrijkste karakters in ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ zijn:
• Billy: een jongen. Zijn grote wens is dat hij ooit een snoepwinkel zal hebben;
• The Giraffe: een giraffe die samen met zijn vrienden de pelikaan en de aap een glazenwassersbedrijf wil opzetten. De Giraffe heeft een heel bijzondere nek;
• The Pelly: een pelikaan met een heel speciale snavel – handig voor het bewaren en het vervoeren van van alles en nog wat;
• The Monkey: de ‘me’ uit de titel van het boek. Dit aapje is de glazenwasser – vanwege zijn enorm lange armen;
• The Duke of Hampshire: een hertog, een rijke edelman met een enorm landhuis.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘The Giraffe and the Pelly and Me’ zijn:
• The Chauffeur: de chauffeur van de Duke of Hampshire;
• The Gardener; de tuinman van de Duke;
• Henrietta, the Duchess of Hampshire: de echtgenote van de hertog, een oud-operazangeres;
• The Chief of Police: het hoofd van de politie;
• Five policemen;
• ‘The Cobra’: een zeer beruchte inbreker;
• Verhuizers, kinderen en andere bezoekers van de snoepwinkel.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Giraffe and the Pelly and Me’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Giraffe and the Pelly and Me’ gaat behalve over de vriendschap tussen Billy en drie dieren ook over snoep en een snoepwinkel. Dat Roald Dahl van snoep en snoepwinkels houdt, weten we al uit andere boeken en verhalen van Mr Dahl, zoals Charlie and the Chocolate Factory en Boy.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Matilda van Roald Dahl
The Cat in the Hat van Dr. Seuss
The 26-Storey Treehouse van Andy Griffiths & Terry Denton


Citaat:
‘All you do is to look
At a page in this book
Because that’s where we will always be.
No book ever ends
When it’s full of your friends
The Giraffe and the Pelly and me.’ (p.73)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt Billy in contact met zijn nieuwe dierenvrienden?
2. Wat betekenen de letters ‘LWC’?
3. Beschrijf het karakter van The Duke of Hampshire.
4. Waarom gaat Billy niet bij zijn dierenvrienden wonen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.