Het begin!
Friday, 5 July 2013
Morning
There is a pile of clothing on the side of the train tracks. Light-blue cloth – a shirt, perhaps – jumbled up with something dirty white. It’s probably rubbish, part of a load fly-tipped into the scrubby little wood up the bank. It could have been left behind by the engineers who work this part of the track, they’re here often enough. Or it could be something else. My mother used to tell me that I had an overactive imagination; Tom said that too. I can’t help it, I catch sight of these discarded scraps, a dirty T-shirt or a lonesome shoe, and all I can think of is the other shoe, and the feet that fitted into them.
The train jolts and scrapes and screeches back into motion, the little pile of clothes disappears from view and we trundle on towards London, moving at a brisk jogger’s pace. Someone in the seat behind me gives a sigh of helpless irritation; the 8.04 slow train from Ashbury to Euston can test the patience of the most seasoned commuter. The journey is supposed to take fifty-four minutes, but it rarely does: this section of the track is ancient, decrepit, beset with signalling problems and never-ending engineering works.
The train crawls along; it judders past warehouses and water towers, bridges and sheds, past modest Victorian houses, their backs turned squarely to the track.
© Transworld Publishers / Doubleday, 2015
^ Terug naar boven
Algemeen
Megan zit vaak met haar man in de tuin gelukkig te wezen. Ze heeft een man met een goede baan, een mooi huis. Ze kijkt naar de trein die vertraagt wanneer hij langskomt. Het leven lijkt het echtpaar toe te lachen.
Anna zit vaak met haar baby in de tuin. Haar man komt soms bij haar zitten. Ze heeft een mooi huis, een lieve man, een prachtige baby. Soms kijkt ze naar de trein die voorbijgaat. Alles lijkt heel gelukkig.
Maar lang niet alles is wat het lijkt. Het meisje in de trein gaat wel elke dag naar Londen, maar werk heeft ze niet. Ze kijkt naar de vrouw met de baby. Dat had zij kunnen zijn: gelukkig zittend in de tuin met haar baby en met die man die daar nu zit. En dat blije echtpaar, wat is daarmee aan de hand? Als de man niet thuis is, zit de vrouw daar verliefd te wezen met een andere man.
Alles lijkt zo gelukkig. Totdat het noodlot toeslaat. Een noodlot dat Rachel, Anna en Megan verbindt …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Paula HawkinsJaar van uitgave:
2015Aantal pagina's:
316Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020Plaats van handeling:
UK, Londen en stadjes ten noorden van LondenBijzonderheden:
Een roman in een soort dagboekfragmenten, geschreven door de drie vrouwelijke hoofdpersonen.In het Nederlands heet het boek ‘Het meisje in de trein’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
Voor de liefhebber van thrillers is ‘The Girl on the Train’ een heel goede keuze. Het verhaal is spannend van het begin tot het eind: in het begin zijn er alleen maar raadsels. Er verdwijnt een vrouw. Maar is er eigenlijk wel een misdaad gepleegd?
WAT MOET JE WETEN?
De roman ‘The Girl on the Train’ is het debuutverhaal van Paula Hawkins. Het is een eerste roman van een vrouw die duidelijk ervaring heeft als schrijver (ze was jarenlang journalist). Hoewel het boek gaat over alcoholmisbruik, over overspel en bedrog, of geweld en misdaad, zul je weinig gewelddadige scenes tegenkomen. Het is bijzonder dat een auteur met zulke ogenschijnlijk weinig spectaculaire beschrijvingen zo’n spannend verhaal weet te maken.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘The Girl on the Train’ zijn nergens moeilijk te noemen. De alinea’s zijn van een normale lengte. Er zijn heel veel hoofdstukken – in de vorm van dagboekaantekeningen – die het verhaal boeiend houden van het begin tot het eind.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De taal van ‘The Girl on the Train’ is heel toegankelijk. De woorden en de zinnen zullen voor de meeste lezers weinig problemen opleveren.
Het verhaal is bijzonder spannend. Het verhaal is een groot mysterie: een vrouw verdwijnt. Waar is ze, wat is er met haar gebeurd? Heel langzaam kom je als lezer meer over de karakters en over de gebeurtenissen te weten. Soms kunnen de – persoonlijk gekleurde – dagboekaantekeningen zorgen voor de nodige verwarring. Maar gaandeweg wordt duidelijk wie waarom wat heeft gedaan.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Girl on the Train’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
De thriller ‘The Girl on the Train’ is heel spannend geschreven. Heel lang heb je geen idee wat Rachel met Megan of wat Anna met Rachel en Megan te maken heeft. Langzamerhand wordt uit de dagboekaantekeningen van de drie vrouwen duidelijk welke geheimen in deze personen en in hun omgeving toegedekt zijn.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De thriller ‘The Girl on the Train’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Die actie is niet in de vorm van achtervolgingen of spectaculaire gebeurtenissen, maar in elk (dagboek)fragment zit een vreemde, onderhuidse spanning, die telkens een bepaalde gebeurtenis toelicht, soms vanuit drie verschillende perspectieven.
Tijd:
‘The Girl on the Train’ speelt zich af in de jaren 2012 en 2013. Megan vertelt gebeurtenissen uit het leven in 2012 (met later een paar flashbacks naar vroeger); Rachel en Anna vertellen over het ‘nu’ (het jaar 2013). In de loop van de roman komen de fragmenten bij elkaar; het is dan uiteindelijk augustus 2013.
Plaats:
De plaats die in ‘The Girl on the Train’ vooral wordt beschreven, zijn denkbeeldige plaatsjes aan de spoorlijn van (het niet-bestaande) Ashbury naar Euston Station in Londen. Veel gebeurtenissen vinden plaats in het denkbeeldige voorstadje van Londen, Witney.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Girl on the Train’: waar is Megan en wat hebben Rachel en Anna en de mensen om hen heen met de verdwijning van Megan te maken?
Verteller:
De roman ‘The Girl on the Train’ heeft een drietal ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De eerste verteller is de verdrietige, alcoholische en eenzame Rachel die het grootste deel van het verhaal vertelt. De tweede verteller is Megan, een ogenschijnlijk gelukkig getrouwde vrouw. De laatste verteller is Anna; zij is de vrouw van de ex-man van Rachel.
In de loop van hun dagboekachtige aantekeningen komen de drie vertellers hoe langer hoe dichter bij elkaar – en bij de kern van het verhaal.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘The Girl on the Train’ zijn:
• Rachel (‘Rach’) Watson: een ongelukkige, eenzame, alcoholische vrouw. Ze dronk al langere tijd, maar sinds ze alleen woont is de alcohol zeer problematisch geworden;
• Megan (‘Megs’) Hipwell: de 29-jarige vrouw van Scott. Zij had eerst een kunstgalerie, maar de zaak liep niet goed en sindsdien is ze huisvrouw. Ze draagt een paar grote geheimen met zich mee;
• Anna Watson (meisjesnaam Boyd): de vrouw van Tom, moeder van Evie. Zij trouwde met Tom vlak nadat Rachel uit huis vertrokken was.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘The Girl on the Train’ zijn:
• Tom Watson: de echtgenoot van Anna, de ex-man van Rachel;
• Scott Hipwell: de 33-jarige man van Megan;
• Dr Kamal Abdic: een psychiater. Hij is van Bosnische afkomst;
• Cathy: de huisgenoot van Rachel. Cathy is een oude studievriendin, bij wie Rachel een kamer huurt;
• Detective Inspector Gaskill: de inspecteur die de verdwijning van Megan onderzoekt;
• Detective Sergeant Riley: de assistent van Inspector Gaskill;
• Andy: een jongeman die Rachel in Ashbury ontmoet;
• Damien: de vriend van Cathy;
• Martin Miles: de vroegere baas van Rachel;
• Tara Epstein: een goede vriendin van Megan;
• Craig McKenzie: de vroegere vriend van Megan.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘The Girl on the Train’ is in 2016 verfilmd.
Overig:
‘The Girl on the Train’ is de spannende debuutroman van Ms Hawkins. Het is zo’n typische Britse roman over een voorstad van Londen; deze voorstad – en de spoorlijn daarlangs – bestaat echter niet.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paula Hawkins.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Beneath the Skin van Nicci French
• The Monster in the Box van Ruth Rendell
• The Ice Twins van S.K. Tremayne
Citaat:
The thought of her here both thrills and disappoints me, and then I feel sick for feeling disappointed. I don’t wish her ill, no matter how angry I was with her for cheating on Scott, for shattering my illusions about my perfect couple. No, it’s because I feel like I’m part of this mystery, I’m connected. I am no longer just a girl on the train, going back and forth without point or purpose. I want Megan to turn up safe and sound. I do. Just not quite yet. (pp.94-95)Vragen over het boek:
1. Wat zijn de voordelen van een vertelling vanuit drie perspectieven?
2. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Scott en Tom?
3. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Rachel, Megan en Anna?
4. Wat vind je logisch en wat vind je onlogisch aan het karakter van Rachel?
^ Terug naar boven
Comments are closed.