3/5 - (1 stemmen)

The Good Daughter

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Samantha Quinn felt the stinging of a thousand hornets inside her legs as she ran down the long, forlorn driveway toward the farmhouse. The sound of her sneakers slapping the bare earth bongoed along with the rapid thumps of her heart. Sweat had turned her ponytail into a thick rope that whipped at her shoulders. The twigs of delicate bones inside her ankles felt ready to snap.
She ran harder, choking down the dry air, sprinting into the pain.
Up ahead, Charlotte stood in their mother’s shadow. They all stood in their mother’s shadow. Gamma Quinn was a towering figure: quick blue eyes, short dark hair, skin as pale as an envelope, and with a sharp tongue just as prone to inflicting tiny, painful cuts in inconvenient places. Even from a distance, Samantha could see the thin line of Gamma’s disapproving lips as she studied the stopwatch in her hand.
The ticking seconds echoed inside Samantha’s head. She pushed herself to run faster. The tendons cording through her legs sent out a high-pitched wail. The hornets moved into her lungs. The plastic baton felt slippery in her hand.

© Penguin Random House Company / Century, 2017

^ Terug naar boven

Algemeen

Rusty Quinn is een advocaat die in een stadje in Noord-Georgia voornamelijk arme sloebers uit de gevangenis probeert te houden. Veel vrienden levert hem dat niet op – eigenlijk alleen maar vijanden. Zijn vrouw Gamma, een hyperintelligente vrouw, steunt hem echter onvoorwaardelijk. En zij hebben twee geweldige meiden: de 15-jarige Sam en de 13-jarige Charlie.
Maar dan slaat op een dag in 1989 het noodlot toe: twee gemaskerde mannen vallen het huis binnen. Ze vermoorden Gamma en ze laten Sam en Charlie meer dood dan levend aan hun lot over.
Achtentwintig jaar later. Op een middelbare school worden een schooldirecteur en een zevenjarig meisje vermoord. Klaarblijkelijk door een niet al te snuggere meid met een gothic look. De zaak lijkt simpel: de meid staat op film, ze wordt gearresteerd met een pistool in de hand en ze bekent.
Maar Charlie, die de aanslag van vrij dichtbij meemaakte, is niet zo zeker van de zaak. Ze overlegt met haar vader, Rusty. En ze overlegt met haar man Ben, van wie ze al bijna een jaar gescheiden is. En alle drie besluiten ze Sam in te lichten: de dochter die in New York woont. De succesvolle advocaat, die gehandicapt is en die niets meer te maken wil hebben met het achterlijke stadje waar haar leven werd verwoest.
Maar als Sam uiteindelijk toch komt, blijkt de zaak uit 2017 heel veel te maken te hebben met die lafhartige aanslag uit 1989. En langzamerhand komen de zussen en de vader meer over de beide aanslagen en over hun eigen trauma’s te weten.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2017

Aantal pagina's:
528

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2015-2020

Plaats van handeling:
USA, Georgia

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 19 genummerde hoofdstukken, afgewisseld door getitelde hoofdstukken die verwijzen naar de hoofdpersonen.
In het Nederlands heet het boek ‘Goede dochter’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van spannende misdaadromans is ‘The Good Daughter’ een heel goede keus. Het verhaal is spannend en origineel en het wordt in een hoog tempo verteld. De roman speelt zich niet af in de bekende contreien van Georgia waarover Ms Slaughter schrijft in de verhalen over Sara Lint en Will Trent, maar de setting (Noord-Georgia) lijkt er wel heel erg op.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Good Daughter’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het gaat volledig om de suspense, om de whodunit (en de whydunit), om het verhaal op zich.
Wel is het nuttig om te weten dat Karin Slaughter nooit ingetogen schrijft: misdaden worden tot in detail verteld, met alle lugubere facetten die ze daarbij verzinnen kan. Heel spannend allemaal, maar soms te gewelddadig voor een bepaalde groep lezers.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Good Daughter’ zijn goed te begrijpen: Ms Slaughter schrijft de taal van de gewone Amerikaan – soms de taal van de straat (met alle vloek- en scheldwoorden die daarbij kunnen horen). Het onderwerp is behoorlijk juridisch en de hoofdpersonen zijn onderlegde, vrij wetenschappelijk georiënteerde karakters, maar omdat de meeste termen helder worden uitgelegd zal deze taal voor weinig lezers een probleem zijn.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Good Daughter’ nergens echt moeilijk te noemen. Soms is het idioom theoretisch en wetenschappelijk, dan weer vulgair en shockerend (dus je bent gewaarschuwd).
Het verhaal gaat over een drama uit het verleden (1989) en een dramatische gebeurtenis uit het ‘nu’ (2017). Die twee gebeurtenissen blijken veel met elkaar te maken te hebben: wanneer de misdaad uit 2017 uiteindelijk is opgelost, is ook de moordpartij uit 1989 uitgelegd.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Good Daughter’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Het verhaal ‘The Good Daughter’ wordt in een hoog tempo verteld. Karin Slaughter is een geweldige verteller: ze weet waar ze over praat en ze weet haar lezers op het puntje van hun stoel te houden. Wel is er opnieuw een overdaad aan geweld: moord, doodslag, verkrachting. En al deze gewelddaden worden zeer expliciet beschreven …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘The Good Daughter’ is een verhaal met veel actie. Die actie vindt plaats in het begin van de roman en in het eerste hoofdstuk dat over 2017 gaat. Maar ook daarna blijft de spanning in het verhaal: stukje bij beetje komen we te weten wat er allemaal echt gebeurd is – zonder vergissingen, gissingen en leugens.


Tijd:

‘The Good Daughter’ speelt zich af in de jaren 2015-2020. De meeste gebeurtenissen vinden plaats in 2017. Maar die gebeurtenissen zijn allemaal terug te voeren op een drama uit 1989, dat in diverse flashbacks wordt verteld.
Het verhaal wordt (in de genummerde hoofdstukken) chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van ongeveer een maand.


Plaats:

De setting van ‘The Good Daughter’ is een stadje in Noord-Georgia, het denkbeeldige stadje Pikeville. Het plaatsje wordt over het algemeen bevolkt door behoudende, respectabele burgers en door kansloze armoedzaaiers: misschien wel een dwarsdoorsnede van een willekeurig dorpje/stadje in het zuiden van de USA …


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Good Daughter’: wie heeft de misdaden (uit 1989 en uit 2017) gepleegd en waarom zijn ze gepleegd? Daaruit voortvloeiend volgt de vraag: hoe gaan de slachtoffers om met de daden en met de daders?


Verteller:

De roman ‘The Good Daughter’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de zussen Charlie en Sam.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Good Daughter’ zijn:
• Charlotte (‘Charlie’) Quinn: een 41-jarige advocaat (net als haar vader). In 1989 werd haar moeder vermoord en werd het leven van haar vader voorgoed geruïneerd – ‘nu’ (in 2017) wordt Charlotte opnieuw geconfronteerd met die misdaad van achtentwintig jaar geleden (toen ze 13 jaar oud was). Door de gewelddaad is Charlie lichamelijk en (vooral) geestelijk gewond geraakt;
• Samantha (‘Sam’) Quinn: de 44-jarige zus van Charlotte. Zij is vijf jaar ouder dan haar zus en ze is de meer bedachtzame van de twee. Beide zussen zijn heel intelligent. Door de gewelddaad uit 1989 (toen Sam 15 was) is ze lichamelijk gehandicapt geraakt en heeft ze besloten om nooit meer een voet in haar oude woonplaats te zetten. Ook Sam is advocaat, maar zij werkt voor grote bedrijven;
• Russell (‘Rusty’) Quinn: de vader van Charlotte en Samantha. Hij is advocaat en hij leidde een fijn leven, totdat zijn vrouw vermoord werd. Hij heeft zijn humor, zijn ironie en zijn sarcasme behouden, maar hij toont zelden zijn ware gevoelens. Ondanks alles is hij blijven strijden voor de ‘poor white trash’ uit zijn stadje.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Good Daughter’ zijn:
• Harriet (‘Gamma’) Quinn: de vrouw van Rusty en de moeder van Sam en Charlie. Als het verhaal in 2017 verder gaat, is Gamma al 28 jaar eerder vermoord (toen ze 44 jaar oud was). Gamma was een hyperintelligente, soms wat irritant belerende vrouw die gek was op haar man en kinderen;
• Ben Bernard: district-attorney, de assistent officier van justitie. Hij is getrouwd met Charlie, maar hun huwelijk zit in een moeilijke fase;
• Lenore: de 70-jarige secretaresse van Rusty. Lenore werkt al meer dan vijftig jaar samen met Rusty en ze hebben een heel speciale band. Lenore was ook degene die Charlie opving na het drama uit 1989;
• Zachariah (‘Zach’) Culpepper: een kleine crimineel uit een gedegenereerde familie, een agressief figuur;
• Daniel (‘Danny’) Culpepper: de broer van Zachariah – iets milder, maar even kansloos;
• Mason (‘Huck’) Huckabee: een docent geschiedenis van de middelbare school waar de aanslag plaatsvindt;
• Kelly Wilson: een achttienjarig, niet al te slim meisje;
• Mrs. Pinkman (vroeger Judith Heller): een 56-jarige docent Engels. Zij kent Charlie van heel lang geleden;
• Douglas Pinkman: de 59-jarige directeur van de middelbare school;
• Ken Coin: officier van justitie. Een rechtlijnige man die al jaren vastgeroest zit in zijn baan en in zijn ideeën;
• Agenten van de plaatselijke politie: Keith Coin, Chief of Police (commissaris van politie), Officers Rodgers, Jonah Vickery, Greg Brenner, Al Larrisy en Ed Carlson;
• Kayle Collins: de assistente van Ben Bernard;
• Ava en Ely Wilson: de ouders van Kelly;
• Rick Fahey: de oom van de vermoorde Lucy Alexander.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘The Good Daughter’ is niet verfilmd.


Overig:

De misdaadroman ‘The Good Daughter’ is een standalone verhaal van Ms Slaughter. Dus het boek heeft niets te maken met de detectiveromans over Karin Slaughters beroemde karakters Sara Linton en Will Trent.
De roman verwijst soms naar de literatuur van Emily Dickinson, Flannery O’Connor, O’Henry, Dr. Seuss, Sir Arthur Conan Doyle (The Hound of the Baskervilles, A Study in Scarlet) en Jane Austen (Pride and Prejudice).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
To Kill a Mockingbird van Harper Lee
The Chamber van John Grisham
• ‘The Little Friend’ van Donna Tartt


Citaat:
Charlie couldn’t look at Sam. She hid her face in her hands and sat motionless in her chair. For almost thirty years she hadn’t thought of her promise to Rusty. She had been the good daughter, the obedient daughter, the one who hid her secret in a closet and who hid the memories behind the dark shadows of time. (p.415)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft volgens jou gezorgd voor de breuk tussen Charlie en Ben?
2. Welk geheim heeft Rusty al die jaren bij zich gehouden?
3. Wat heeft Mrs. Judith Pinkman (née Heller) met de misdaden te maken (gehad)?
4. Wie is ‘The Good Daughter’ en waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.