The Guilty Party

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: environment

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

It began to look as if the paste might run out.
‘No, I think we’ll be all right,’ said Josie, peering into the plastic carrier which contained the pot. ‘We’ve only another half-dozen to do.’
‘Haven’t we done enough?’ asked Emma, who had had a sore head and a sore throat even before they set out. The last hour had not helped the headache: she had found it nerve-wracking, strolling around the town, trying to look ‘nonchalant’, as Josie put it, talking animatedly to one another whenever they saw, or thought they saw, a policeman. They had selected their targets beforehand, had known exactly which streets they were making for, and then, when the coast had seemed clear, or clear enough, they had acted quickly.
‘Let’s see it through.’ Josie was unrolling the next poster. She passed the carrier bag to Emma.
Emma went ahead. As she approached a billboard on the left, she took a brush from the bag and dipped it into the pot of glue; then, without breaking stride, she slashed it in wide strokes across the board. Coming behind, Josie placed the poster over the part that had been daubed. She lingered a moment to smooth out the wrinkles.
‘Be quick!’ called Emma, who had gone as far as the corner where she stood, on watch.

© Penguin Random House Company, 1989^ Terug naar boven

Algemeen

Josie woont met haar moeder, Mrs McCullough, in Engeland, in een stadje aan de kust. Ze zijn hier komen wonen nadat in hun oude woonplaats de vader van Josie omkwam bij een bomaanslag door de Noord-Ierse IRA.
Josie past zich heel goed aan, maar ze mist haar vrienden en vriendinnen uit Belfast wel. Mrs McCullough probeert werk te krijgen als fysiotherapeut. De oom en tante van Josie, Mr en Mrs Oswald, bij wie Josie en haar moeder inwonen, zijn goede mensen, maar ze zijn wel heel erg keurig en heel bang voor hun omgeving.
Die angst voor het oordeel van de stadsgenoten van Mr en Mrs Oswald wordt heel erg aangewakkerd wanneer Josie heel fel gaat protesteren tegen de exploitatie van een nieuwe atoomcentrale. Josie neemt de leiding in het protest, daarbij gesteund door de meeste van haar nieuwe vrienden en vriendinnen.
Maar één persoon kan haar niet steunen: Rod Lawson. En dat is heel vervelend, omdat hij nu net de persoon is waar Josie heel veel om geeft. Rod en zij zijn goede vrienden geworden; het lijkt erop dat ze voor elkaar bestemd zijn.
In Belfast woont een oude vlam van Josie: Brian. En die zal Josie binnenkort bezoeken als ze naar haar vriendin gaat.
Het zijn wel erg veel keuzes die Josie moet maken. Wie wordt het: Rod of Brian? En wat wordt het: een boete betalen voor het georganiseerde protest of twee weken gevangenisstraf?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Joan Lingard

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
148

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK, Engeland (een stad) en Northern Ireland (Belfast)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 19 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Guilty Party’ is een verhaal over een politiek- en milieubewust meisje. Zij doet alles om haar wereld mooi te laten blijven; ze protesteert tegen de exploitatie van een atoomcentrale en in dat protest gaat zij heel ver.
Maar daarnaast is de roman vooral een verhaal over de relaties van Josie, zowel met haar moeder, als met haar familie en vrienden en vriendinnen.


WAT MOET JE WETEN?

The Guilty Party’ gaat over een discussie die heel belangrijk gevonden werd in 1987, maar die op dit moment grotendeels verstomd lijkt: wel of geen atoomcentrales bouwen. Groot-Brittannië had een aantal slechte ervaringen in die jaren met de centrales in Sellafield (in Cumbria) en aan de Ierse Zee (veel vissterfte) en dat echoot door in dit verhaal. Bovendien was een paar jaar eerder de atoomcentrale in het Russische Tsjernobyl ontploft: een ramp van ongekende omvang, waarvan de gevolgen jaren later nog merkbaar waren.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Guilty Party’ zijn nergens moeilijk. Het verhaal is wat de taal betreft heel toegankelijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Guilty Party’ is goed te begrijpen en nergens gedateerd. De alinea’s en de hoofdstukken zijn niet lang en er zijn veel dialogen.
Het verhaal is boeiend, ondanks het ontbreken van een misdaad of andere spectaculaire zaken. Lingard schrijft keurig netjes, ook over de ontluikende liefde van Josie en haar vriend(en).
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Guilty Party’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

The Guilty Party’ is boeiend geschreven. Joan Lingard is een geroutineerde schrijfster die met weinig sensatie en met weinig spectaculaire gebeurtenissen een mooi verhaal kan vertellen. Het gaat bij Ms Lingard nooit om wat er gebeurt, maar om waarom iets gebeurt.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The Guilty Party’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie is niet in de vorm van suspense of geweld, maar het zijn juist de gebeurtenissen rond Josie en haar vriend(inn)en die het verhaal boeiend houden. Die actie gaat veelal over relaties: de contacten tussen Josie en haar moeder, haar oom en tante, haar vrienden en vriendinnen.


Tijd:

De jeugdroman ‘The Guilty Party’ speelt zich af ergens in de jaren 1980-1990. De discussie rond atoomenergie was op zijn felst (niet alleen in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië).
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaatsen waar ‘The Guilty Party’ zich afspeelt zijn een stadje in Engeland en de Noord-Ierse stad Belfast. Josie en haar moeder zijn na de dood van David McCullough naar Engeland vertrokken, waar ze bij een halfzus van David in huis wonen. Deze stad is niet groot en zij ligt aan de zee, maar de plaats wordt niet bij naam genoemd. Op een gegeven moment logeert Josie bij haar vriendin in Belfast.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Guilty Party’: kan Josie staan voor haar mening? Het antwoord op die vraag heeft consequenties voor haar houding t.o.v. de discussie rond atoomcentrales, maar ook t.o.v. haar gevoelens voor jongens.


Verteller:

De jeugdroman ‘The Guilty Party’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Josie McCullough.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Guilty Party’ zijn:
• Josie (Josephine Rona) McCullough: een 17-jarig meisje dat bij haar moeder en oom en tante woont na de dood van haar vader. Met haar ouders woonde zij in Belfast in Noord-Ierland;
• Emma Hunter: de vriendin van Josie;
• Rona McCullough: de moeder van Josie;
• Rod (Roderick) Lawson: een vriend van Josie. Net als Josie woont hij nog niet zo lang in deze stad. Hij is van oorsprong Schots;
• Marge Gibson: een vriendin van Josie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Guilty Party’ zijn:
• Frank Oswald: de oom van Josie. Hij heeft een ijzerwarenhandel;
• Gladys (‘Glad’) Oswald: de tante van Josie;
• Ben Lawson: de vader van Rod; hij is ingenieur op de atoomcentrale;
• Jack Dempster: een vriend van Josie en de vriend van Marge;
• Mr Greig: een docent van Josie;
• Rachel Magee: de beste vriendin van Josie in Belfast;
• Brian Magee: de broer van Rachel, een ex-vriendje van Josie;

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Guilty Party’ is niet verfilmd.


Overig:

De discussie rond nucleaire energie is drastisch veranderd in de loop der jaren. Toen de jeugdroman geschreven werd, was er in Groot-Brittannië veel kritiek op de atoomcentrales (zoals in Sellafield, in het graafschap Cumbria); een kritiek die voor een deel ook gevoed werd door de ramp met de Russische atoomcentrale in Tsjernobyl.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Joan Lingard .

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Tiger Eyes van Judy Blume
• Put a Saddle on the Pig van Sam McBratney
• Belonging van Maureen Wartski


Citaat:
They were worried about the effects on the crops.
‘Will anybody want to eat them?’ they demanded. ‘You go to Cumbria! You talk to the farmers there about living next to Sellafield. You talk to fishermen about pollution in the Irish Sea. They say it’s the most radioactive sea in the world, barring the Dead Sea.’ (p.79)

Vragen over het boek:

1. Waarom zijn Josie en haar moeder naar Engeland verhuisd?
2. Wat vindt Josie (niet) aantrekkelijk aan Rod en aan Brian?
3. Waarom riskeert Josie een gevangenisstraf? Vind je dat zij een terechte keuze maakt? Waarom vind je dat?
4. In welk(e) opzicht(en) is deze roman verouderd? En welk(e) opzicht(en) is dat niet het geval?

^ Terug naar boven

Comments are closed.