The Heather Blazing

Niveau:
Genre: relations
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Eamon Redmond stood at the window looking down at the river which was deep brown after days of rain. He watched the colour, the mixture of mud and water, and the small currents and pockets of movement within the flow. It was a Friday morning at the end of July; the traffic was heavy on the quays. Later, when the court had finished its sitting he would come back again and look out once more at the watery grey light over the houses across the river and wait for the stillness, when the cars and lorries had disappeared and Dublin was quiet.
He relished that walk through the Four Courts when the building was almost closed and everyone had gone and his car was the last in the judges’ car park, that walk along the top corridor and down the centre stairway; old stone, old wood, old echoes. He loved the privacy of it; his solitary presence in the vast public building whose function was over and done with for the day.
Years back he would stop for a moment, as he had been instructed to do, and examine his car before he opened the door. Even though the car park was guarded, it would still be easy to pack explosives underneath; often as he turned the ignition he was conscious that in one second the whole car could go, a ball of flame. He laughed to himself at the phrase as he stood at the window. A ball of flame. Now things were safer; things were calm in the south.
He went over to his desk and sifted through his papers to make sure that everything was in order for the court. He noticed, as he flicked through the pages of his judgment, that the handwriting, especially when he wrote something quickly, had become exactly the same as his father’s, a set of round squiggles, indecipherable to most others.

© Pan Books Ltd / Picador, 1992^ Terug naar boven

Algemeen

Eamon Redmond is een gepensioneerde rechter van The High Court in Dublin. Hij overdenkt zijn leven, zowel dat met zijn gezin als dat met zijn vader thuis.
Eamon groeide op bij zijn vader nadat zijn moeder al jong overleed. Hoewel zijn vader als docent een goed inkomen had, moest Eamon als kind vaak werken: als boodschappenjongen voor zijn drukbezette vader, als misdienaar. Toch had hij een mooie jeugd: bij familie op de boerderij, bij gesprekken met familie en kennissen, in de kerk, bij politieke bijeenkomsten. Zijn vader maakt hem bewust van de Ierse zaak: Eamon zal een voorvechter worden van Ierland en de Ieren.
Als volwassene wordt Eamon een gerespecteerde burger: hij maakt carrière als jurist in Dublin en hij wordt een belangrijke rechter. Hij trouwt met de zorgzame Carmel en ze krijgen twee kinderen.
Toch overdenkt hij nu, jaren later, zijn leven. Waren het altijd wel goede beslissingen die hij nam, zowel persoonlijk als in zijn functie als rechter?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Colm Toíbín

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
243

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1990

Plaats van handeling:
Ierland (Dublin, Enniscorthy, Wexford en de kust van Oost-Ierland)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 delen en 17 genummerde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Heather Blazing’ is de tweede roman van Col Toíbín. Het is meteen al duidelijk hoe Toíbín schrijft: sober en eerlijk, informatief en ontroerend. Het ontbreken van veel actie is vaak misleidend: het verhaal gaat wel degelijk over belangrijke zaken.


WAT MOET JE WETEN?

Uit ‘The Heather Blazing’ blijkt hoe belangrijke de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland was in de jaren 1930-1990. Die invloed nam gaandeweg wel af; zo is de rechter een vrijwel ongelovige volwassene geworden die als kind heel vaak in de kerk meehielp. Ondanks de toenemende kritiek op de kerk merk je als lezer hoe de wereldse rechter nog altijd denkt over morele zaken (zoals abortus).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Heather Blazing’ zijn nergens moeilijk. De taal van Toíbín is mooi en vaak poëtisch, zonder al te ‘literair’ te worden.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn vrij veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Heather Blazing’ toegankelijk.
Het verhaal is dat wellicht minder. Het is een verhaal vol overdenkingen van een oudere man. Voor jongere lezers waarschijnlijk niet altijd even boeiend. Opvallend is wel dat er soms heel openlijk over seks gesproken wordt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Heather Blazing’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Heather Blazing’ is heel mooi geschreven: er staat geen woord te veel in.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Heather Blazing’ is een verhaal met zeer weinig actie. Een oudere man overdenkt zijn – niet al te dramatisch verlopen – leven.


Tijd:

‘The Heather Blazing’ speelt zich af in de jaren 1930-1990. De rechter is gepensioneerd wanneer hij zijn vijfenzestig levensjaren overdenkt. Een periode van grote veranderingen in Ierland: zowel op politiek, maatschappelijk als religieus gebied.


Plaats:

De setting van ‘The Heather Blazing’ is de oostkust van Ierland. De rechter woont (en woonde) met zijn gezin in Dublin. Hij groeide op in het stadje Enniscorthy. Hij heeft een tweede huisje aan de kust in de buurt van het stadje Wexford.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Heather Blazing’: welke keuzes heeft de rechter in zijn leven allemaal gemaakt en waren dat wel de goede keuzes?


Verteller:

De roman ‘The Heather Blazing’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Heather Blazing’ zijn:
• Judge Eamon Redmond: een gepensioneerde rechter van The High Court in Dublin. In het verhaal overdenkt hij zijn leven, zowel zijn jeugd in een Iers stadje als zijn leven als gehuwd man in Dublin. Van een gelovige jongen verandert hij langzaam in een kritische, maar nog altijd traditioneel denkende man;
• Carmel Redmond: de echtgenote van Eamon. Zij is een lieve vrouw die haar man in alles steunt;
• Niamh: de dochter van Eamon en Carmel. Niamh is een moderne jonge vrouw – die het zelfs bestaat om ongehuwd een kind op de wereld te zetten en dat alleen op te voeden, een hele onderneming in het Ireland van die tijd.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Heather Blazing’ zijn:
Vroeger in Enniscorthy en omgeving:
• Michael Redmond: de vader van Eamon, een docent aan de middelbare school in Enniscorthy. Na het overlijden van zijn vrouw voedt Michael zijn zoon alleen op. Michael is politiek zeer actief;
• Father Rossiter: een priester, een goede vriend van Michael Redmond;
• Mrs Doyle: een dame die vaak op Redmond past wanneer zijn vader een avond van huis is;
• Mr en Mrs McCurtin: buren van de Redmonds;
• Bouwvakkers die voor Michael Redmond aan het werk gaan: Mick Byrne, Eamonn Breen;
• The Cullens: familie op het platteland bij wie Eamon soms logeert;
• Mrs Keating: een vriendin van de Cullens, van wie Eamon goed kaartspelen leert;
• Bill Devereux: een koster in de kerk waar Eamon misdienaar is;
• Father Howlin: een geestelijke;
• Jimmy Walsh: een eigenaar van paarden;
• Anne: het nichtje van Jimmy Walsh. Een meisje met wie Eamon bevriend raakt.
Tegenwoordig in Dublin en Wexford:
• Donal en Cathy: de zoon en aanstaande schoondochter van Eamon en Carmel. Zij spelen slechts een kleine rol in het verhaal;
• Jim Bolger: een tijdschriftenhandelaar in Wexford;
• Mike: een neef van Eamon, een vrijgezel die alleen in een bouwvallig (instortend) huis aan de kust woont;
• Tom en Madge Kehoe: kennissen van de Redmonds;
• Brother McDonagh: een vriend van de Kehoe’s, een geestelijke;
• Aunt Margaret: een 85-jarige tante van Eamon.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Heather Blazing’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Heather Blazing’ is het tweede boek van Colm Tóibín, de roman die hem in staat stelde om fulltime schrijver te worden.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Colm Toíbín.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Night van Edna O’Brien
Old Filth van Jane Gardam
The Children Act van Ian McEwan


Citaat:
‘I’ll do the Boolevogue,’ he said.
‘Oh, that’s lovely, that’s lovely now,’ his grandmother said.
He started gently in a quavering voice, looking down at the floor, but after the first two lines he sang with feeling.
‘At Boolevogue as the sun was setting
O’er the bright May meadows of Shelmalier,
A rebel hand set the heather blazing
And brought the neighbours from far and near.’ (pp.72-73)

Vragen over het boek:

1. Waaruit blijkt dat Carmel haar man altijd steunt?
2. Waarom is de rechtszaak rond het ongehuwde meisje belangrijk voor de plot van het verhaal?
3. Waardoor zou het komen dat het geloof van Eamon hoe langer hoe kleiner wordt?
4. Wat zou je als de tragiek van deze roman kunnen definiëren? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.