4.5/5 - (2 stemmen)

The Hobbit

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: quest

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696066420708", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000008969164","familyId":"9200000008969164","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Hobbit%20%26%20The%20Lord%20of%20the%20Rings%20Boxed%20Set%2C%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort.
It had a perfectly round door like a porthole, painted green, with a shiny yellow brass knob in the exact middle. The door opened on to a tube-shaped hall like a tunnel: a very comfortable tunnel without smoke, with panelled walls, and floors tiled and carpeted, provided with polished chairs, and lots and lots of pegs for hats and coats – the hobbit was fond of visitors. The tunnel wound on and on, going fairly but not quite straight into the side of the hill – The Hill, as all the people for many miles round called it – and many little round doors opened out of it, first on one side and then on another. No going upstairs for the hobbit: bedrooms, bathrooms, cellars, pantries (lots of these), wardrobes (he had whole rooms devoted to clothes), kitchens, dining-rooms, all were on the same floor, and indeed on the same passage. The best rooms were all on the left-hand side (going in), for these were the only ones to have windows, deep-set round windows looking over his garden, and meadows beyond, sloping down to the river.

© George Allen & Unwin, 1978

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Bilbo Baggins, een keurige hobbit van The Hill in Hobbiton, op een dag bezoek krijgt van de tovenaar Gandalf, voelt hij zich niet zo prettig. De tovenaar heeft twaalf dwergen uitgenodigd die ook even komen logeren. Gandalf heeft bedacht dat de hobbit – een wezen dat kleiner is dan een dwerg – wel even mee kan gaan op avontuur om als inbreker een draak van zijn schat te beroven.
Bilbo vindt het maar niks. Toch gaat hij mee, zonder geld, zonder wandelstok, zonder extra kleding en zonder zijn hoed. Het wordt een avontuur dat hem nog lang zal heugen. Voor het eerst in zijn leven spreekt hij met dwergen, elfen en met een grote beer. Maar hij komt ook in contact met agressieve wolven, trollen en spinnen. En hij verdwaalt in een grot in een berg, waar hij een ring ontfutselt aan een vreemd wezen, Gollum genaamd. O ja, en dan moet hij ook nog bij Smaug langs. De draak die angstvallig waakt over zijn vele schatten …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
J.R.R. Tolkien

Jaar van uitgave:
1937

Aantal pagina's:
255

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Fantasietijd (suggererend een ver verleden)

Plaats van handeling:
Fantasiewereld (genaamd Middle-earth)

Bijzonderheden:
Een fantasyroman in 19 hoofdstukken; een modern sprookje over een lange en gevaarlijke reis.
In het Nederlands heet het boek ‘De hobbit’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Hobbit’ is een boek voor liefhebbers van fantasy. Het is zonder enige twijfel de ultieme fantasy-roman. Voor de lezer die van dit genre houdt een must, voor de fantasy-hater waarschijnlijk een kwelling.
‘The Hobbit’ is een sprookje over goed en kwaad (dat uiteraard goed afloopt). Het is niet alleen een voorloper van honderden fantasy-boeken (Narnia, The Wizard of Earthsea, Harry Potter, Discworld-novels, His Dark Materials, The Game of Thrones, The Hunger Games, Artemis Fowl, Lemony Snicket, Holes, enz., enz., maar het is ook de vriendelijke voorloper van het veel wrangere (en veel langere) verhaal The Lord of the Rings. Als je dat boek wilt lezen – en wie wil dat nu niet? – moet je echt eerst ‘The Hobbit’ kennen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel kennis heb je vooraf niet nodig voor het begrijpen van ‘The Hobbit’. Het is goed om alle zin voor werkelijkheid overboord te zetten en je te verliezen in een door Tolkien gecreëerde sprookjeswereld. Tolkien heeft figuren uit de sprookjes genomen (dwergen, tovenaars, trollen, elfen, draken), maar hij heeft zich ook laten inspireren door oude Keltische en Saksische volksverhalen waar mythische wezens in voorkwamen: sprekende en lopende bomen, onoverwinnelijke beerachtige krachtpatsers (Beorn), goblins, ‘wargs’ en ringen zoekende wezens. En hij heeft zelf dat unieke nieuwe wezen in de sprookjeswereld geïntroduceerd: de hobbit.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden zijn soms ouderwets aandoend (het boek werd al in 1937 geschreven) en de alinea’s kunnen lang en beschrijvend overkomen. Maar Tolkien verlevendigt zijn verhaal wel door veel dialogen, veel hoofstukken, en met name door veel spanning.
De taal is zo nu en dan plechtig. Dat suggereert een nog ouder verhaal dan het is, en het geeft het geheel een cachet van een zeer oud volkssprookje. Voor sommige lezers zal dat lastig zijn.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Het verhaal is een overbekend verhaal sinds het uitkwam in 1937 en sindsdien talloze malen werd herdrukt, bewerkt en verfilmd. ‘The Hobbit’ blijft een sprookje over goed en kwaad, over een lange tocht, over strijd tegen agressieve en woeste wezens. Maar de kracht van het verhaal komt ook vanwege het feit dat het een verhaal is over een wezen dat strijdt tegen zijn eigen keurige en saaie karakter: Bilbo wil het liefste nietsdoen, luieren, lekker eten en drinken, gevaren en risico’s ontwijken. En als hij op een gegeven moment een belangrijke ring vindt (belangijker dan welke schat van de draak dan ook), wil hij die het liefst voor zichzelf houden. Dat is tevens de tragiek van het verhaal, een tra-giek die verder veel breder en tragischer in The Lord of the Rings zal worden uitgewerkt.
De taal is soms ouderwets, het verhaal verloopt soms traag. Maar het geheel blijft zeer leesbaar en spannend omdat Tolkien zo’n goede verteller is.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Hobbit’ een boek met een literair niveau B 3d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Tolkien is een zeer talentvolle schrijver. Hij heeft oog voor het avontuur, hij houdt de gang erin, hij schrijft over gevaarlijke wezens en over lange tochten, over weinig dappere hoofdpersonen, over sullige trollen en hij houdt de lezer in spanning terwijl al de tijd duidelijk is dat dit verhaal goed zal aflopen.
Tolkien liet zich beïnvloeden door bestaande volks- en sprookjesverhalen, maar hij geeft er een twintigste-eeuwse draai aan, waardoor het verhaal tijdloos en modern blijft.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal kent veel actie. Het begint nogal gezapig, met een huiselijk en met zichzelf ingenomen dik ventje dat Bilbo heet, maar al snel komen de onbevreesde helden uit het verhaal op bezoek: de mysterieuze Gandalf en die ongeregelde bende dwergen. Vanaf dat moment is er per hoofdstuk wel een avontuur te beleven: bij trollen die lastig zijn, in het mysterieuze Rivendell, met de kwaadaardige maar ook tragische Gollum, bij de woeste Beorn, bij de onoverwinnelijke draak, maar ook bij veel goblins, elfen, wolven en adelaars.


Tijd:

Het verhaal speelt zich af in een fantasietijd, die veel doet denken aan de verhalen over oude Europese volkeren: Kelten, Picten, Angelen, Saksen en Vikingen.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in Middle-Earth, een door Tolkien verzonnen mythische wereld. Hij maakte er landkaarten van. Voor ‘The Hobbit’ is de kaart nog beperkt, bij The Lord of the Rings moeten de reizigers veel verder door het rijk trekken.


Verhaallijn:

Er is in eerste instantie één verhaallijn: een hobbit die – zeer tegen zijn zin – als dief en inbreker meegaat met een groep dwergen en een tovenaar om een draak van zijn schat te beroven. Maar die verhaallijn suggereert nog veel meer andere verhalen (zoals dat heel vaak bij Tolkien gebeurt). Zo is er bijvoorbeeld de ring: wie is Gollum, hoe komt hij aan die ring en waar blijft hij na de diefstal? Allemaal vragen die in een later stadium in The Lord of the Rings beantwoord zullen worden.
Toch blijft de lezer met veel vragen achter over dat rijk dat Middle-Earth heet: waar komt Gandalf vandaan, wie is Beorn precies, wat is de rol van Elrond, wie regeert dit sprookjesrijk? Vragen die zelfs na het lezen van alle Tolkiengeschriften niet beantwoord zullen worden …


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Tolkien legt veel uit over zijn karakters. Hij beschrijft Bilbo met liefde maar ook met ironie. Hij weet Gandalf en de dwergen tot wezens van vlees en bloed te maken, zodat het karakters worden die in de harten van de lezers gesloten worden.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters zijn:
• Bilbo Baggins: een nette, punctuele, verzorgde, maar ook wel bange en soms vervelende hobbit. In de loop van het verhaal verandert zijn karakter;
• Gandalf: de mysterieuze tovenaar. Soms is hij ineens verdwenen, wat suggereert dat hij andere, meer dringender zaken heeft. Maar uiteindelijk is hij de betrouwbare vriend van Bilbo;
• Thorin: de leider van de dwergen. Een dappere, maar soms ook wel roekeloze dwerg.


Bijfiguren:

Er zijn heel veel andere karakters:
• Behalve Thorin nog twaalf dwergen: Dori, Nori, Ori, Kili, Fili, Bifur, Bofur, Bombur, Dwalin, Balin, Oin en Gloin;
• Elrond: de vorst uit Rivendell, een betrouwbare vriend van Gandalf;
• Beorn: een oersterk en nogal angstaanjagend beer-/mensachtig wezen;
• Smaug: de draak van onder de berg;
• Gollum: een eigenaardig wezen dat bij een onderaardse rivier woont;
• Veel trollen, wolven, spinnen, elfen, adelaars, goblins, mensen en nog meer vreemde wezens.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Hobbit’ is meerdere malen verfilmd (de bekendste versie is die van Peter Jackson)


Overig:

Verhalen over de hobbits hebben geleid tot films, computer games, websites en muziek.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.R.R. Tolkien.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien
• The Wind in the Willows van Kenneth Grahame
• Artemis Fowl van Eoin Colfer


Citaat:
To the end of his days Bilbo could never remember how he found himself outside, without a hat, a walking-stick or any money, or anything that he usually took when he went out; leaving his second breakfast half-finished and quite unwashed-up, pushing his keys into Gandalf’s hands, and running as fast as his furry feet could carry him down the lane, past the great Mill, across The Water, and then on for a mile or more. (p.33)

Vragen over het boek:

1. Waarom gaat Bilbo volgens jou mee op reis, terwijl hij er helemaal geen zin in lijkt te hebben? Maak je antwoord duidelijk met behulp van fragmenten uit de tekst.
2. Kies een karakter over wie niet zo veel over zijn verleden wordt verteld en leg uit wie deze persoon precies is aan de hand van fragmenten uit het verhaal. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Gandalf, Elrond, Beorn of Gollum (maar een andere keus is uiteraard ook mogelijk).
3. Geef aan waarom de ring van Gollum uiteindelijk voor Bilbo van levensbelang blijkt te zijn.
4. In welke opzichten is ‘The Hobbit’ een ‘gewoon’ sprookje? In welke opzichten wijkt het ervan af?




^ Terug naar boven

Comments are closed.