The Ice Twins

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Our chairs are placed precisely two yards apart. And they are both facing the big desk, as if we are a couple having marital therapy; a feeling I know too well. Dominating the room is a pair of lofty, uncurtained, eighteenth-century sash windows: twin portraits of a dark and dimming London sky.
'Can we get some light?' asks my husband, and the young solicitor, Andrew Walker, looks up from his papers, with maybe a tinge of irritation.
'Of course,' he says. 'My apologies.' He leans to a switch behind him, and two tall standing lamps flood the room with a generous yellow light, and those impressive windows go black.
Now I can see my reflection in the glazing: poised, passive, my knees together. Who is this woman?
She is not what I used to be. Her eyes are as blue as ever, yet sadder. Her face is slightly round, and pale, and thinner than it was. She is still blonde and tolerably pretty - but also faded, and dwindled; a thirty-three-year-old woman, with all the girlishness long gone.
And her clothes?
Jeans that were fashionable a year ago. Boots that were fashionable a year ago. Lilac cashmere jumper, quite nice, but worn: with that bobbling you get, from one too many washes. I wince at my mirrored self. I should have come smarter. But why should I have come smarter? We're just meeting a lawyer. And changing our lives completely.

© HarperCollins, 2015^ Terug naar boven

Algemeen

Angus en Sarah Moorcroft hebben besloten om met hun dochter Kirstie naar een oude woning op een verder onbewoond eiland van de Inner Hebrides te gaan wonen. Het huisje was van de (overleden) oma van Angus; het staat op Torran Island, een eiland waar verder alleen maar een vervallen vuurtoren staat. De rest van het kleine eiland bestaat uit rotsen, zand, modder en een aantal bomen. Angus is werkloos, Sarah meent dat ze als freelance journalist ook wel in deze uithoek van de Britse eilanden kan werken. Vandaar de verhuizing van Londen naar de Hebriden.
Maar er is meer. Ongeveer een jaar geleden is de tweelingzus van Kirstie, Lydia, overleden toen ze van het balkon bij haar opa en oma in Devon viel. Sarah was erbij, maar ze was niet in de kamer waar de tweeling speelde. Angus was in Londen aan het werk. Vol van schuldgevoel proberen de ouders en de grootouders van Kirstie weer een beetje geluk in het leven van het verdrietige meisje te brengen.
Angus en Sarah denken dat zoiets kan wanneer ze met zijn drieën op een eiland gaan wonen. Sarah en Angus kunnen gaan klussen in het nieuwe huis en Kirstie kan opnieuw beginnen in een nieuwe omgeving, met nieuwe vriendinnetjes, en op een nieuwe school.
Maar als de stap om te verhuizen gezet is, beginnen de echte problemen. Geld is er bijna niet, Sarah kan nauwelijks werk krijgen en Angus drinkt veel te veel. Het grootste probleem is echter Kirstie. Ze zegt dat ze niet Kirstie heet, maar Lydia. En hoe langer hoe meer Sarah haar bestudeert, hoe langer hoe meer zij ervan overtuigd raakt dat zoiets wel eens waar zou kunnen zijn.
En hoe langer de drie op het eiland wonen, hoe meer we te weten komen over het verleden. Het blijkt dat er zaken in het verleden gebeurd zijn, die de drie voor elkaar verzwegen hebben. Zowel Angus, als Sarah, als de zevenjarige Kirstie-Lydia …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
S.K. Tremayne

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
373

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
UK, Scotland, The Inner Hebrides

Bijzonderheden:
Een roman in 28 hoofdstukken (met foto’s van de Hebriden).
In het Nederlands heet het boek ‘IJstweeling’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Ice Twins’ is een enorm spannende thriller. Het lijkt zo gewoon: een man, een vrouw en hun dochter gaan wonen op een onbewoond eiland voor de dunbevolkte kust van Schotland. Maar dat gewone is maar schijn. De dochter is misschien de dochter niet, de moeder heeft iets te verbergen en ook de vader weet dingen uit het verleden die hij niet vertellen wil. En dan is er ook nog dat oude, vervallen huis op het eiland. De mensen in de omgeving noemen het eiland ‘a thin place’: een plek waar de geesten het meest aanwezig zijn …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Ice Twins’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich vrijwel helemaal af op een Schots eiland (of een eiland daar in de buurt); steden zijn er niet en de natuur stelt ook weinig voor. Van Schotland hoef je weinig af te weten: alles wat je weten moet, wordt duidelijk verteld.
Ook is het verhaal heel informatief over eeneiige tweelingen en over de bijzondere band die tweelingen vaak hebben. Ook wordt er het nodige verteld over het gedrag, de taal en het uiterlijk van eeneiige tweelingen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Ice Twins’ zijn nergens moeilijk, de alinea’s en de hoofdstukken zijn niet lang en er zijn veel dialogen. Soms worden er woorden in het Gaelic gegeven, maar die worden allemaal vertaald; meestal door Sarah, die als Engelse bij elk woord in het Gaelic een vertaling nodig heeft (en die dus al die opschriften in twee talen leest).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Ice Twins’ is niet echt moeilijk te noemen. De hoofdstukken zijn over het algemeen kort. De alinea’s zijn niet lang en er zijn veel dialogen.
Ook wat thema betreft is het niet een moeilijk boek. Maar het is wel een verhaal voor iets oudere lezers: de thematiek zal een jongere lezer waarschijnlijk niet zo boeien. Het verhaal heeft een trieste achtergrond: de ouders en een overgebleven tweelingzus missen hun dochter/zusje enorm. Dat zusje is bij een ongeluk omgekomen en elk van de drie gezinsleden voelt een zekere mate van schuld. Qua thematiek is dit echt een onderwerp voor een oudere lezer.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Ice Twins’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Hoewel de identiteit van S.K. Tremayne (tot nu toe) niet is prijsgegeven, is het duidelijk dat we hier met een uitstekende (en waarschijnlijk ervaren) schrijver te maken hebben. Het verhaal is zeer mysterieus, het is heel spannende opgebouwd en heel langzaam komt de lezer meer te weten over de grote tragedie die de levens van dit gezin beheerst.
Het lijkt erop dat de schrijver van ‘The Ice Twins’ deel uitmaakt van de lange rij van Britse thrillerauteurs. En als dat niet zo is, dan zou dat heel snel moeten gebeuren.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Ice Twins’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat niet uit een misdaad (of uit misdaden) die de spanning in het verhaal houdt (houden): het is met name het onverwachte en de suspense die ervoor zorgen dat je als lezer op het puntje van je stoel blijft zitten.


Tijd:

De roman ‘The Ice Twins’ speelt zich af ergens in de jaren 2010-2020. Er zijn mobiele telefoons, er is Internet en wifi. Helaas hebben de leden van het gezin Moorcroft heel vaak geen bereik: hun eiland bevindt zich ver van de dichtstbijzijnde zender of ontvanger.
Het verhaal duurt in totaal een aantal maanden. Er zijn flashbacks naar de gebeurtenissen van de laatste jaren. Met name naar de tijd toen Angus en Sarah elkaar ontmoetten en – uiteraard – naar de periode van het dramatische ongeluk.


Plaats:

Een eiland van The Inner Hebrides (Hebriden) is de setting van ‘The Ice Twins’. Het eiland waarop alleen het huis en de vuurtoren van de Moorcrofts staat, is het denkbeeldige Torran Island. Een klein deel van het verhaal – het begin – gaat over Londen en ook is er een flashback over Devon, maar vrijwel alle andere gebeurtenissen vinden plaats op het denkbeeldige eiland ‘Eilean Torran’ en andere eiland in de Hebriden. Soms zijn er uitstapjes naar The Isle of Skye of naar het vasteland van Groot-Brittannië (meestal naar de Schotse stad Glasgow).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Ice Twins’: wat is er echt gebeurd in het verleden van het gezin Moorcroft?


Verteller:

De roman ‘The Ice Twins’ heeft twee vertellers: de (onbetrouwbare) ik-verteller is Sarah en een auctoriale verteller. Sarah vertelt alles in de tegenwoordige tijd. Ze weet niet goed wat haar overkomt en wat er precies met haar dochters gebeurd is. De auctoriale verteller geeft het verhaal weer vanuit het perspectief van Angus; dit gebeurt in de verleden tijd. Beetje bij beetje komen we daardoor als lezer achter de waarheid, waarbij we soms de gedachten van Sarah volgen en dan weer de gebeurtenissen beleven vanuit het oogpunt van Angus.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Ice Twins’ zijn:
• Sarah Moorcroft-Milverton: een 33-jarige vrouw. Zij is een freelance journaliste;
• Angus Moorcroft: haar 36-jarige echtgenoot;
• Kirstie en Lydia: de  tweeling van de Moorcrofts. Als het verhaal begint, is Lydia net een jaar geleden overleden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Ice Twins’ zijn:
• Amy Milverton: de Amerikaanse moeder van Sarah. Zij woont met haar man al tien jaar in het dorpje Instow in Devon;
• David Milverton: de Engelse vader van Sarah;
• Josh Freedland: de beste vriend van Angus. Hij woont nu in een dorpje op een eiland waarvandaan Angus en Sarah vertrekken naar hun privé-eiland;
• Molly Freedland: de echtgenote van Josh;
• Imogen Evertsen: de beste vriendin van Sarah: zij is journaliste en ze woont in Londen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Ice Twins’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘The Ice Twins’ is een roman die zich afspeelt op een bijzondere plaats: een denkbeeldig eiland (Eilean Torran), één van de eilanden van The Inner Hebrides, een eilandengroep die tussen het vasteland van Schotland en de eilandengroep The Outer Hebrides ligt. Het grootste eiland van deze Hebriden is ongetwijfeld The Isle of Skye, een eiland dat met een brug met Schotland verbonden is.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over S.K. Tremayne.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Girl in the Swing van Richard Adams
• I’m the King of the Castle van Susan Hill
• Dolores Claiborne van Stephen King


Citaat:
‘No,’ Alistair says, ‘it’s true, Gordon. Sometimes I think they’ve a point, y’know, Thunder Island and all that, it’s like there is something, an atmosphere. Remember when the squatters left? They were terrified.’
He clearly doesn’t know any of our family history. Or he wouldn’t go near this subject.
‘Aye, a thin place. Where you can see the other world.’ Alistair grins and slurps down his Scotch, and looks at me. ‘That’s what they said.’
Gordon Fraser tuts loudly, and says again: ‘Just pish, Sarah, I wouldnae listen to it.’ (pp.297-298)

Vragen over het boek:

1. Waarom hebben de krakers het huis op Torran Island waarschijnlijk verlaten?
2. Wat is de relatie tussen Sarah en Imogen en tussen Angus en Imogen? Waarom is dit van belang voor het verhaal?
3. Wat neemt Kirstie/Lydia haar moeder kwalijk?
4. Wat zijn de ‘misdaden’ precies die er in de loop van de tijd zijn gepleegd?

^ Terug naar boven

Comments are closed.