The Innocent

Niveau:
Genre: crime
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

You never meant to kill him.
Your name is Matt Hunter. You are twenty years old. You grew up in an upper-middle-class suburb in northern New Jersey, not far from Manhattan. You live on the poorer side of town, but it's a pretty wealthy town. Your parents work hard and love you unconditionally. You are a middle child. You have an older brother whom you worship, and a younger sister whom you tolerate.
Like every kid in your town, you grow up worrying about your future and what college you will get into. You work hard enough and get good, if not spectacular, grades. Your average is an A minus. You don't make the top ten percent but you're close. You have decent extracurricular activities, including a stint as treasurer of the school. You are a letterman for both the football and basketball team - good enough to play Division III but not for a financial scholarship. You are a bit of a wiseass and naturally charming. In terms of popularity, you hover right below the top echelon. When you take your SATs, your high scores surprise your guidance counselor.
You shoot for the Ivy Leagues, but they are just a little out of your reach. Harvard and Yale reject you outright. Penn and Columbia waitlist you. You end up going to Bowdoin, a small elite college in Brunswick, Maine. You love it there. The class sizes are small. You make friends. You don't have a steady girlfriend, but you probably don't want one anyway. In your sophomore year, you start on the varsity football team as a defensive back. You play JV basketball right off the bat, and now that the senior point guard has graduated, you have a serious chance of getting valuable minutes.
It is then, heading back to campus between the first and second semester of your junior year, that you kill someone.

© Penguin Random House Company / Dutton, 2005.^ Terug naar boven

Algemeen

Matt Hunter is een tamelijk gelukkig man. Hij heeft een lieve schoonzus, twee geweldige neefjes en hij heeft een schat van een vrouw. Zijn baan betaalt redelijk goed en hij hoopt over een tijdje te verhuizen naar een betere woonomgeving dan de armoedige buurt waar ze nu wonen. Maar het verleden heeft zijn leven tot nu toe erg getekend.
Negen jaar eerder heeft Matt bij een vechtpartij een jongen gedood. Het was echt een ongeluk, maar Matt wordt wel tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn studie geeft hij op, zijn familie wordt met de nek aangekeken en zijn vader sterft van verdriet. Als Matt vrijgekomen is overlijdt zijn broer Bernie ook nog zeer plotseling. De baan op het advocatenkantoor die Matt via Bernie heeft gekregen is OK, maar het is geen vetpot. En na al die jaren voelt hij zich nog altijd zeer schuldig over de dood van de jongen. Zijn grootste steun en toeverlaat is Olivia, een vrouw die Matt volledig heeft geaccepteerd, ondanks zijn fout uit het verleden.
Als Olivia een paar dagen voor haar werk weg moet, ontvangt Matt via haar mobiele telefoon een vreemde foto en een nog vreemder filmpje. De foto is van een man die hij niet kent en het filmpje is van zijn vrouw die zo te zien met een andere man het bed in duikt. Het zijn opnamen uit een motel in de stad. Matt begrijpt er niets van.
In de buurt van Matts huis wordt een non die als docente op een internaat werkt op gruwelijke wijze vermoord. De politie vindt aanwijzingen die leiden naar de telefoon van de schoonzus van Matt. In een auto, ook in de buurt, wordt een oud-politie-inspecteur vermoord gevonden in zijn auto. Deze zou Matt hebben gezocht.
En een paar dagen later wordt bij een gevecht in een motel de man van de foto doodgeschoten. En opnieuw lijkt Matt hiermee te maken te hebben: hij was op dat moment in het motel waar hij zijn vrouw zocht …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
382

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, voornamelijk in de stad Newark in de staat New Jersey

Bijzonderheden:
Een thriller in 63 hoofdstukken ingeleid door een proloog en gevolgd door een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘De onschuldigen’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van een stevig geconstrueerde misdaadroman is ‘The Innocent’ een goede keus. Het verhaal is complex, soms verwarrend, maar vaak ingenieus.
De karakters worden goed beschreven; sommige karakters, zoals Loren Muse en Lance Banner, heb je al kunnen leren kennen in andere thrillers van Mr. Coben.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Innocent’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich vooral afspeelt in de staat New Jersey, in de stad Newark (of in wijken daarvan), een stad vlak ten westen van New York City. Gebeurtenissen uit het verleden hebben plaatsgehad in Las Vegas en de handelingen verplaatsen zich uiteindelijk naar Reno, beide goksteden in de staat Nevada.
Zoals wel vaker in Amerikaanse thrillers komen sommige medewerkers van de FBI in een kwaad daglicht te staan.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Innocent’ zijn niet moeilijk te noemen. Harlan Coben gebruikt vaak korte zinnen. Ook de alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen (zeer) kort. Er zijn veel dialogen.
Ondanks het feit dat dit een misdaadroman is met het nodige geweld, zul je bij Mr. Coben geen platte taal of zeer gewelddadige scenes tegenkomen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Innocent’ zeer toegankelijk. Als je een aantal jaren Engelstalige teksten hebt gelezen, zul je weinig problemen krijgen met dit verhaal.
Het verhaal is heel ingenieus bedacht. Karakter en gebeurtenissen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, blijken later wel degelijk een verband te hebben. Het is een complex verhaal, maar het wordt nergens onlogisch.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Innocent’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De misdaadroman ‘The Innocent’ is heel spannend geschreven. Er zijn veel flashbacks waardoor veel duidelijk wordt van de huidige situatie.
Mr. Coben schrijft veel misdaadromans, maar hij zal zich nooit laten meesleuren in heftige, gewelddadige scenes: zijn taalgebruik blijft fatsoenlijk en er vloeit weinig bloed.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘The Innocent’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie bestaat soms uit een aantal harde acties. Maar de meeste misdaden vinden elders plaats (off-stage) en de acties die beschreven worden zijn vluchtpogingen en achtervolgingen.


Tijd:

‘The Innocent’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Er zijn flashbacks naar jaren eerder toen er gebeurtenissen plaatsvonden die nu nog van belang zijn.
Het verhaal begint met een ontmoeting van negen jaar eerder en het eindigt een jaar na alle hectische gebeurtenissen.


Plaats:

De setting van ‘The Innocent’ is vooral de Amerikaanse stad Newark in de staat New Jersey. Matt Hunter werkt in de stad. Hij woont in een arme wijk, Irvington, terwijl hij opgroeide in een betere wijk, in Livingston.
Een deel van het verhaal speelt zich af in en rondom de stad Reno in de staat Nevada.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Innocent’: wie heeft het gemunt op Matt Hunter en hoe kan hij ervoor zorgen dat hij niet de schuld krijgt van misdaden die hij niet heeft gepleegd?


Verteller:

De roman ‘The Innocent’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vaak vanuit de perspectieven van Matt Hunter en Loren Muse.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Innocent’ zijn:
• Matt Hunter: een (niet-beëdigde) advocaat. Hij heeft vier jaar in de gevangenis gezeten wegens doodslag. Sinds een aantal jaren werkt hij bij een advocatenbureau, ‘Carter Sturgis’. Hij is getrouwd met Olivia: zij gaan verhuizen naar een betere buurt van de stad, waar ze hun eerste kind hopen te krijgen;
• Olivia Murray Hunter: de vrouw van Matt. Zij komt uit Virginia. Haar ouders leven niet meer. Toen ze Matt in Las Vegas ontmoette, werd ze verliefd op hem. Elf jaar later troffen ze elkaar weer, nu in de woonplaats van Matt, in Newark, New Jersey; sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Olivia werkt al jaren voor een computerbedrijf;
• Inspector Loren Muse: de 34-jarige inspecteur van politie (‘County Investigator’) van de regio Essex.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Innocent’ zijn:
In Newark, New Jersey:
• Marsha Hunter: de schoonzus van Matt. Zij is de weduwe van Bernie, de broer van Matt. Ze woont samen met haar twee zoons van 8 en 9 jaar, Paul en Ethan;
• Lance Banner: een detective van de Livingston Police. Hij is soms wel wat bot, maar hij heeft meestal wel het beste voor met iedereen. Van vroeger – van school – kent hij Matt en Loren;
• Prosecutor Ed Steinberg: de leidinggevende van Loren Muse;
• Cingle Shaker: een privédetective die werkt voor bureau ‘MVD’. Een kille, maar bloedmooie dame;
• Kyra Walsh Sloan: een studente, de nanny van Paul en Ethan Hunter die bij hen op het terrein (boven de garage) woont;
• Ike Kier: één van de partners van het advocatenkantoor;
• Rolanda Garfield: de secretaresse op het advocatenkantoor waar Matt werkt;
• Mother Katherine: de directrice van de rooms-katholieke middelbare school waar een docente (een non) is overleden;
• Carmen Valos Muse Brewster: de moeder van Loren. Een nog altijd mooie, maar lastige dame die al weer een tijdje bij Loren in huis woont;
• Charles Talley: een kleine crimineel, afkomstig uit Reno;
• Trevor Wine: een detective, een collega van Loren Muse;
• Sonya McGrath: de moeder van Stephen de jongen die door Matt in een gevecht is gedood;
• Clark McGrath: de echtgenoot van Sonya;
• Ernie: de portier van het Howard Johnson Hotel in Newark;
• Malcolm Seward: de directeur van het detectivebureau van Cingle, ‘MVD’;
• Joan Thurston: General Prosecutor of New Jersey, de procureur-generaal in Newark;
• Bill Donovan: een collega detective van Loren Muse;
• Len Friedman: een man die Amerikaanse nachtclubs en danseressen als hobby heeft.
In Las Vegas, Nevada:
• Kimmy Dale: een donkere danseres/prostituee die in een mobile home woont – lange tijd met haar vriendin Candace (‘Candi Cane’) Potter;
• Max Darrow: een detective van de politie van Las Vegas;
• Clyde Rangor: een pooier die een nachtclub heeft;
• Emma Lemay: de vrouw van Clyde;
• Adam Yates: een detective van de plaatselijke FBI;
• Cal Dollinger: Super Advisor van de FBI in Las Vegas. Een collega en vriend van Adam;
• Tom Busher: een grote crimineel in Las Vegas.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘The Innocent’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘The Innocent’ heeft een aantal karakters die ook in andere romans van Harlan Coben voorkomen, zoals Loren Muse (Promise Me, The Woods, Live Wire), Cingle Shaker, Lance Banner en Ed Steinberg (The Woods).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Firm van John Grisham
The Whole Truth van David Baldacci
Die Again van Tess Gerritsen


Citaat:
‘You've caught a lot of bad guys, right?’
‘Yeah.’
‘You ever look into their past?’
‘Sometimes.’
‘Seems to me,’ Loren said, ‘that I always find something. There's usually a pretty obvious case of past psychosis or trauma. On the news, the neighbors are always like, 'Gee, I didn't know that nice man was chopping up little kids – he always seemed so polite.' But you go back, you ask their schoolteachers, you ask their childhood friends, they almost always tell a different story. They're never surprised.’
Lance nodded.
‘So what about it?’ she asked. ‘You see anything in his past that makes Matt Hunter a killer?’
Lance thought about it. ‘If it was all determined by the age of five, we wouldn't have jobs.’
‘That's not an answer.’
‘Best I can do. You try to profile based on how a third-grader played on the monkey bars, we're all screwed.’ (p.134)

Vragen over het boek:

1. In hoeverre lukt het Matt Hunter om boete te doen voor zijn misdaad?
2. Waarom was Olivia zo vaag over haar verleden?
3. Welke rol speelt de FBI in dit verhaal?
4. Wie is uiteindelijk het meest verantwoordelijk voor de gepleegde misdaden? Leg uit waarom je dat vindt.

^ Terug naar boven

Comments are closed.