3/5 - (1 stemmen)

The Kept Woman

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

For the first time in her life, she cradled her daughter in her arms.
All those years ago, the nurse at the hospital had asked if she wanted to hold her baby, but she had refused. Refused to name the girl. Refused to sign the legal papers to let her go. Hedging her bets, because that’s what she always did. She could remember tugging on her jeans before she left the hospital. They were still damp from her water breaking. The waist was baggy where it had been tight, and she had gripped the extra material in her fist as she walked down the back stairs and ran outside to meet the boy waiting in the car around the corner.
There was always a boy waiting for her, expecting something from her, pining for her, hating her. It had been like that for as long as she could remember. Ten years old: her mother’s pimp offering to trade a meal for her mouth. Fifteen: a foster father who liked to cut. Twenty-three: a soldier who waged war on her body. Thirty-four: a cop who convinced her it wasn’t rape. Thirty-seven: another cop who made her think he would love her forever.
Forever was never as long as you thought it was.

© Penguin Random House Company / Century, 2016

^ Terug naar boven

Algemeen

In een verlaten gebouw wordt het lichaam van een oud-politieman gevonden. Het gebouw is eigendom van de basketbalprof Marcus Rippy. Kort daarvoor heeft Special Agent Will Trent een verkrachtingszaak onderzocht, waar Marcus van beschuldigd werd. En ook van deze moord op de oud-politieman zou Marcus beschuldigd kunnen worden, ware het niet dat hij een waterdicht alibi heeft. Bovendien heeft hij in loondienst veel advocaten die zijn (louche) zaakjes perfect afdekken.
Maar Will Trent gaat verder graven in deze zaken rond de ongrijpbare sportman, samen met collega-agenten uit Atlanta en samen met zijn geliefde, Sara Linton. Will ontdekt op de plaats delict dat er in verschillende vertrekken van het gebouw veel bloed ligt. Bloed van de oud-politieman, maar ook van een vrouw. Een vrouw die onvindbaar lijkt te zijn. Maar alle sporen wijzen naar een vrouw die veel geld kreeg van Marcus Rippy en van zijn handlangers. Een vrouw die Will Trent heel goed kent. Vanwege het feit dat hij haar al bijna zijn hele leven kent. En vanwege het feit dat hij met deze Angie Polaski al jaren getrouwd is …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2016

Aantal pagina's:
548

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, Georgia, de stad Atlanta

Bijzonderheden:
Een detectiveroman in 14 genummerde hoofdstukken (in deel I, ‘Monday’ en deel III, ‘Present Day’), voorafgegaan door een proloog en gevolgd door een epiloog. De 10 hoofdstukken in het middenstuk ‘One Week Earlier’ hebben de titels van dagen en dagdelen (‘Monday, 8:00 PM’, etc).
In het Nederlands heet het boek ‘Verborgen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detective ‘The Kept Woman’ is opnieuw een spannende thriller met Will Trent en Sara Linton in de hoofdrollen. Trent is de stugge (en nogal getraumatiseerde) maar briljante politieman; Sara Linton is zijn geliefde: een mooie, slimme en hardwerkende vrouw die als arts – als kinderarts, als patholoog-anatoom, als politiearts – werkzaam is geweest in haar geboorteregio Grant County en later in de stad Atlanta, beiden in de staat Georgia. Als je niet benauwd bent voor de nodige dosis hard geweld (met vaak nogal expliciet beschreven misdaden) en voor de soms grove taal, dan is deze roman een goede keuze voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

De vaste lezers van de verhalen over Will Trent en Sara Linton weten wat hen te wachten staat wanneer ze aan ‘The Kept Woman’ beginnen: harde acties, veel geweld, mensen aan de rafelranden van de maatschappij, corrupte en eerlijke politiemensen, macht en machtsmisbruik. En alles speelt zich opnieuw af in Atlanta, de grootste stad van de zuidelijke staat Georgia. Het is een stad waar – volgens de verhalen van Karin Slaughter – arm en rijk, zwart en blank, rijkdom en armoede, list en bedrog continu tegen elkaar schuren.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Kept Woman’ zijn goed te begrijpen wanneer je een aantal jaren Engelstalige teksten hebt gelezen. Door de suspense in het verhaal zul je willen doorlezen en zul je al snel begrijpen waar het verhaal over gaat, zonder dat je alle woorden hoeft te kennen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Kept Woman’ is nergens echt moeilijk. De alinea’s zijn niet erg lang, de hoofdstukken zijn overzichtelijk en er zijn veel dialogen. Wel is het taalgebruik soms grof (met de nodige scheld- en vloekwoorden); iets wat een aantal lezers zeker zal tegenstaan.
Het verhaal is spannend, maar ook vaak confronterend. Ms Slaughter beschrijft vaak mensen aan de zelfkant van het leven: keiharde misdadigers, zwaar mishandelde en/of getraumatiseerde vrouwen, gemartelde en/of gedode slachtoffers. Het is de wereld van de (corrupte) grote stad – maar het is wel een heel harde wereld.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Kept Woman’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.

 

slaughter


Schrijfstijl:

De roman ‘The Kept Woman’ is heel spannend geschreven. Zoals wel vaker bij de verhalen van Ms Slaughter wordt het verhaal in dagen ingedeeld. Er wordt een misdaad onderzocht en dat onderzoek duurt een aantal dagen (vaak wordt het exacte tijdstip er ook nog bij aangegeven). Latere hoofdstukken (de hoofdstukken uit deel II) zijn een lange flashback waarin wordt verteld welke gebeurtenissen hebben geleid tot de misdaden. Op die manier kom je als lezer door middel van deze flashback te weten wat de aanleiding tot de misdaad was en wat de dader(s) bewoog.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De detectiveroman ‘The Kept Woman’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie vond in eerste instantie off-stage plaats: er heeft al een moord plaatsgevonden. Maar later leidt het onderzoek tot veel meer actie: de moordenaar(s) wordt/worden gedwongen om opnieuw tot geweld over te gaan.


Tijd:

‘The Kept Woman’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Kept Woman’ is de Amerikaanse stad Atlanta. Atlanta ligt in de zuidelijke staat Georgia, de thuisstaat van Ms Slaughter.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Kept Woman’: wie heeft de oud-politieman Dale Harding vermoord en wat heeft Angie Polaski daarmee te maken?


Verteller:

De roman ‘The Kept Woman’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal soms vanuit het perspectief van de hoofdpersonen Will Trent of Sara Linton, maar zo nu en dan vanuit het perspectief van een slachtoffer of een dader.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Kept Woman’ zijn:
• Will Trent: Special Agent van de Georgia Bureau of Investigation (GBI). Hij werkt als detective voor de staat Georgia, vanuit de stad Atlanta. Hij is opgegroeid in meerdere tehuizen en hij kent zijn ouders niet. Trent is een bijzonder goede politieman, ondanks zijn dyslexie en zijn traumatische verleden: hij is zeer intelligent en hij is volhoudend in zijn werk;
• Sara Linton: de medical examiner van de Georgia Bureau of Investigation. Ze was jarenlang arts: eerst kinderarts en patholoog-anatoom in Heartsdale, gelegen in het denkbeeldige district Grant County. Na de dood van haar man, Chief Inspector Jeffrey Tolliver, nam ze een baan als arts in het ziekenhuis van Atlanta, de grootste stad van de staat Georgia. Later keerde ze terug naar haar geboorteplaats Heartsdale. Sinds ze een relatie heeft met Will Trent, werkt ze opnieuw in Atlanta, nu als medisch onderzoeker bij de politie;
• Faith Mitchell: Special Agent van de GBI, een directe collega van Will Trent. Zij is een 35-jarige ongehuwde moeder (met een zoon van twintig en een dochtertje van één jaar oud);
• Amanda Wagner: Deputy Director van de Georgia Bureau of Investigation, de leidinggevende van Will en Faith.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Kept Woman’ zijn:
• Angie Polaski: de 43-jarige jeugdvriendin (en echtgenote) van Will Trent. Zij groeide met hem op in een weeshuis en ze beschermde hem tegen alles en iedereen. De jaren na het weeshuis werd ze zijn persoonlijke kwelgeest. Will wil niets meer met haar te maken hebben; toch haalt hij haar regelmatig uit de problemen;
• Charlie Reed: een forensisch specialist van de GBI;
• Holden (‘Denny’) Collier: een detective van de Atlanta Police Department (ADP);
• Ng: een detective van de Atlanta Police Department (ADP);
• Marcus Rippy: een rijke (en invloedrijke) basketbalprof. Hij heeft een enorm huis en hij heeft veel panden in de stad. Wanneer hij van iets beschuldigd wordt, staan er veel advocaten voor hem klaar om hem te helpen;
• Kip Kilpatrick: een topadvocaat, de rechterhand van Marcus Rippy. Een gladde jongen die veel vuile zaakjes voor Rippy laat opknappen;
• Laslo Zivcovik: de rechterhand van Kip, een crimineel die veel vuile zaakjes voor Kip opknapt;
• Dale Harding: een oud-politieman die vanwege louche zaakjes zijn baan verloor. Na een zware tijd lijkt hij er uiteindelijk weer iets beter voor te staan, financieel. Totdat hij vermoord wordt op een maandag …;
• Reuben Figaroa: een basketballer uit het team van Rippy;
• Jo Figaroa: de 27-jarige echtgenote van Reuben, een klein en zeer timide vrouwtje;
• LaDonna Rippy: de mooie en gedienstige echtgenote van Marcus;
• Keisha Miscavage: een studente die Marcus beschuldigt van een verkrachting;
• Virginia Souza: een oud-prostituee; tegenwoordig regelt ze prostituees voor klanten;
• Gary Quintana: de assistent van Charlie Reed, een forensisch specialist;
• Violet Nelson: de manager van het bungalowpark waar Dale Harding woont;
• Barbara Wantanabe: de buurvrouw van Dale Harding op het bungalowpark;
• Delilah Jean Parker: een 22-jarige jongedame die van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn;
• Ray Belcamino: een jonge begrafenisondernemer (in opleiding).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Kept Woman’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘The Kept Woman’ is de veertiende roman met in de hoofdrol Will Trent en/of Sara Linton. De boeken zijn los van elkaar te lezen, maar met elk deel kom je meer te weten over de hoofdpersonen – dus is het verstandig om (wanneer je nog geen verhalen over Sara Linton en Wil Trent hebt gelezen) met het eerste deel te beginnen.

De voorgaande romans over dit tweetal zijn:
Blindsighted (2001) (Sara Linton)
‘Kisscut’ (2002) (Sara Linton)
A Faint Cold Fear (2003) (Sara Linton)
Indelible (2004) (Sara Linton)
Faithless (2005) (Sara Linton)
Triptych (2006) (Will Trent)
Beyond Reach (a.k.a. Skin Privilege) (2007) (Sara Linton)
Fractured (2008) (Will Trent)
Undone (a.k.a. Genesis) (2009) (Sara Linton & Will Trent)
Broken (2010) (Sara Linton & Will Trent)
Fallen (2011) (Sara Linton & Will Trent)
Criminal (2012) (Sara Linton & Will Trent)
Unseen (2013) (Sara Linton & Will Trent)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Summons van John Grisham
Promise Me van Harlan Coben
Saturday Requiem van Nicci French


Citaat:
The plan wasn’t a bad one. The most life-threatening time for a battered woman was when she tried to leave her abuser. The only thing that shifted the odds was having another man around to protect her. If [she] was getting close to [her former school friend], it was only because she was pulling away from [her husband]. This was what [the mother] had abandoned her daughter to: a lifetime of being nothing more than a kept woman. (p.305)

Vragen over het boek:

1. Wat is de functie van het tweede deel van het boek, getiteld “One Week Earlier’?
2. Waarom bijt Will Trent zich zo vast in een zaak waar hij eigenlijk niet in betrokken mag raken?
3. Waarom neemt Angie een vast contract en wat ontdekt ze tijdens dat werk?
4. Welke indruk krijg je van de sportwereld en van de mensen en bedrijven die hen financieel ondersteunen? Geef in ieder geval twee voorbeelden uit de roman die je mening bevestigen.
^ Terug naar boven

Comments are closed.