3/5 - (1 stemmen)

The Long Walk (Richard Bachman)

Niveau:
Genre: science fiction
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1690839593290", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000022729147","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Bachman%20Books%20%28ebook%29%2C%20Richard%20Bachman","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

An old blue Ford pulled into the guarded parking lot that morning, looking like a small, tired dog after a hard run. One of the guards, an expressionless young man in a khaki uniform and a Sam Browne belt, asked to see the blue plastic ID card. The boy in the back seat handed it to his mother. His mother handed it to the guard. The guard took it to a computer terminal that looked strange and out of place in the rural stillness. The computer terminal ate the card and flashed this on its screen:

GARRATY RAYMOND DAVIS
RD 1 POWNAL MAINE
ANDROSGOGGIN COUNTY
ID NUMBER 49-801-89
OK-OK-OK

The guard punched another button and all of this disappeared, leaving the terminal screen smooth and green and blank again. He waved them forward.
‘Don't they give the card back?’ Mrs. Garraty asked. ‘Don't they –’
‘No, Mom,’ Garraty said patiently.
‘Well, I don't like it,’ she said, pulling forward into an empty space. She had been saying it ever since they set out in the dark of two in the morning. She had been moaning it, actually.

© New American Library / Signet, 1979/1986.

^ Terug naar boven

Algemeen

De jonge Ray Garraty heeft zich vrijwillig opgegeven voor een wedstrijd, samen met negenennegentig andere jongens. Ze doen mee aan The Long Walk, een wandeling vanaf de grens met Canada in het noorden van de staat Maine naar het zuiden (naar Florida?). Ze hebben flink wat broodjes en koekjes van huis meegekregen en ze hebben (soms) redelijke wandelschoenen en –sokken aan.
Als de leider van de militairen die hen begeleiden, The Major, een teken geeft gaan ze op weg. De honderd jongens lopen over de weg, hoe langer hoe vaker toegejuicht door toeschouwers. De winnaar zal veel rijkdom vergaren.
Wie onderweg stopt krijgt een waarschuwing. Eén keer, twee keer, drie keer. Daarna krijgt de uitvaller zijn ‘ticket’: hij wordt doodgeschoten …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1979

Aantal pagina's:
240

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
future

Plaats van handeling:
USA, de staat Maine

Bijzonderheden:
Een roman onderverdeeld in 3 delen en 18 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het verhaal ‘De Marathon’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De sciencefictionroman ‘The Long Walk’ is een thriller over overleven. Het gaat om een wedstrijd, maar een wedstrijd die je eigenlijk alleen maar kunt verliezen: de enige winnaar is binnen, maar de andere negenennegentig zijn dood …
Een spannend verhaal met een zeer morbide ondertoon.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Long Walk’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel de nodige fantasie: wat hier gebeurt kan uiteraard niet. Maar zo’n totalitair systeem met idiote regels is wel iets om over na te denken: in principe zou het toch kunnen dat …
Hoewel het verhaal lijkt te spelen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, is het toch een sciencefictionverhaal: de USA is een totalitaire staat geworden waar het leger en de legerleiders de absolute macht hebben gekregen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Long Walk’ zijn goed te begrijpen. De taal is soms platvloers en er worden regelmatig vloek- en scheldwoorden gebruikt.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn vrij veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Long Walk’ is nergens moeilijk – maar het woordgebruik is niet overal even netjes.
Het verhaal begint gewoontjes, maar het is in feite een zeer schokkend verhaal: jongens lopen een wandeltocht totdat ze er letterlijk bij neervallen. Wanneer dat gebeurt worden ze doodgeschoten …
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Long Walk’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Long Walk’ is (ondanks het pseudoniem Richard Bachman) een duidelijk Stephen King-verhaal: een origineel idee met veel schokeffecten. Zoals vaker bij Mr. King is de hoofdrol voor jongens: pubers, adolescenten die op weg naar de volwassenheid met allerlei bevreemdende zaken worden geconfronteerd.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Long Walk’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral uit de daden van de militairen – die iedereen afschieten die niet verder lopen kan.


Tijd:

‘The Long Walk’ speelt zich af in de jaren 1970-1980, te oordelen aan kleding en taalgebruik. Maar uiteraard is dit een fantasietijd: de USA lijkt geregeerd te worden door een zeer gewelddadige militie.


Plaats:

De setting van ‘The Long Walk’ is de staat Maine in de USA. The Long Walk gaat van de grens met Canada naar beneden, richting het zuiden van de USA. De grens met New Hampshire wordt echter maar zelden bereikt – hoewel dit wel het streven is.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Long Walk’: wie zal (wie zullen) deze slopende wedstrijd kunnen uitlopen?


Verteller:

De roman ‘The Long Walk’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Long Walk’ zijn:
• Ray Garraty: de hoofdpersoon, een 17-jarige jongen die deelneemt aan The Long Walk. Waarom hij deelneemt wordt pas gaandeweg het verhaal duidelijk;
• Peter McVries: degene met wie Garraty het meest optrekt tijdens de tocht. McVries is sportief, sterk en aardig;
• Hank Olsen: een andere metgezel. Olsen heeft echter wel zichzelf op nummer 1 staan;
• Art Baker: de vierde, ietwat stille jongen die in de groep van Garraty meeloopt;
• Stebbins: een stille, eigenaardige jongen die achteraan loopt en zich met niemand bemoeit. Hij draagt oude kleren en slechte wandelschoenen. Toch blijkt hij heel taai te zijn;
• Gary Barkovitz: een irritante knaap uit Washington, DC. Ondanks het feit dat hij wordt genegeerd en uitgescholden, komt hij telkens weer terug bij de groep, vaak met een foute opmerking.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Long Walk’ zijn:
• The Major: de bevelhebber van de militairen die de jongens begeleiden. Hij start de wedstrijd en komt zo nu en dan langs in zijn legervoertuig om te zien hoe het gaat;
• Andere Walkers, zoals: Harkness, Pearson, Zuck, Baker, Collie Parker, Bruce Pastor, Scramm (een getrouwde, ietwat naïeve knaap), Gribble, Percy ‘What’s-His-Name’ (een jongen wiens moeder hem zo vaak mogelijk aanmoedigt), Frankie D’Allessio, Abraham, Jensen, Mike and Joe (twee broers, Hopi-Indianen), Harold Quince, Milligan, Charlie Field, Klingerman, Tubbins, Marty Wyman, Bobby Sledge, George Fielder, Bill Hough;
• Militairen;
• Toeschouwers;
• Mrs. Garraty: de moeder van Ray. Zij brengt haar zoon naar het beginpunt van de tocht.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Long Walk’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Long Walk’ werd door Stephen King geschreven onder het pseudoniem Richard Bachman. De roman kwam later uit in de bundel ‘The Bachman Books’ (1986).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Roadwork van Stephen King (a.k.a. Richard Bachman)
The Road van Cormac McCarthy
The Hunger Games van Suzanne Collins


Citaat:
Eyes blind, supplicating hands held out before him as if for alms, Garaty walked towards the dark figure.
And when the hand touched his shoulder again, he somehow found the strength to run. (p.264)

Vragen over het boek:

1. Leg uit wat de rol van The Major is.
2. Waarom doen de jongens mee aan The Long Walk?
3. Waarom is Stebbins een afwijkend, maar belangrijk karakter in het verhaal?
4. Wie overleeft The Long Walk? Wat gebeurt er daarna met hem (hun)?




^ Terug naar boven

Comments are closed.