3.5/5 - (2 stemmen)

The Meaning of Sisterhood

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...





Het begin!

I was in one of those literary cafés in Greenwich Village in New York, a place where poets hang out and read their poetry out loud. I was dressed all in black with a large silver necklace and silver rings on all my fingers, and I was slim and pale and romantic looking. Everyone had made a fuss over me as I walked in, as I had just had my first book of poetry published and critics were calling me a modern Emily Dickinson. They insisted that I mount the small platform and read some of my poetry. I read the title poem, the one about the first boy I had ever loved, a love that had been unrequited. And as I read, I sensed a presence in the room, and I lifted my eyes and saw, in the dim shadows by the door, the object of that first love, Billy Blue. He stood all in black, blending into the shadows, but I could see the gleam of green fire from his eyes and I knew that he had read the book and understood that poem.
I finished the poem and stepped down from the platform, and he was walking towards me and I could see that mysterious smile of his, and the smile was all for me, and when I reached him it was as though no time had passed at all and all my poems and all my memories were …
‘Ariel, are you in there?’
I was hurtled out of my daydream by my mother’s voice and her knocking on my door. And just when I was getting to the good part.

© Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1993.

^ Terug naar boven

Algemeen

Kirsten woont al zestien jaar bij haar vader en zijn vriendin en haar kinderen in het zonnige zuiden van de staat Californië. Ze is mooi, modieus en ze verzorgt zich heel goed. Ze heeft veel vrienden en vriendinnen, een auto en een heel druk leven.
Ariel woont met haar moeder en diens vriend in de stad Pittsburgh, een stad met een gewoon klimaat: soms regen, soms zon, soms koud, soms warm. Ariel heeft wel een vriendin, maar naar feesten gaat ze niet. Ze schrijft gedichten en ze leest het liefst mooie boeken.
Maar dan overlijdt de vader van Kirsten bij een auto-ongeluk. En dat blijkt ook de vader van Ariel te zijn …
En de twee zussen – die elkaar persoonlijk helemaal niet kennen, alleen maar van naam – komen bij elkaar wonen. Bij Ariel in huis; die graag stilletjes boeken leest en rustig haar gewone gangetje wil gaan, ook op school. En daar moet Kirsten aan wennen; die graag uitgaat en mooie kleren draagt.
Het is de vraag hoe Kirsten en Ariel zullen omgaan met jongens op hun school. Zoals de sportieve bink Greg en de mysterieuze Billy Blue …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Beverly Sommers

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
120

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Pennsylvania, de stad Pittsburgh

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van leuke verhalen over zussen en over de liefde, dan is ‘The Meaning of Sisterhood’ vast een goede keuze voor jou. Het verhaal is boeiend, humoristisch en waarheidsgetrouw.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Meaning of Sisterhood’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Of het zou moeten zijn, dat je je telkens realiseert dat het klimaat in de stad Pittsburgh heel anders is dan in Zuid-Californië. Pittsburgh is een gewone stad waar alles gewoon zijn gangetje gaat; jongeren zijn niet echt heel modieus of stoer (tenminste, volgens het verhaal). Kirsten komt uit het flitsende, modieuze, snelle Californië, waar het lijkt of iedereen in de mooiste kleren met de nieuwste haardracht in een eigen auto rijdt. (Tenminste, weer volgens het verhaal.)




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Meaning of Sisterhood’ zijn nergens moeilijk. De taal is duidelijk voor jongeren, maar Ms Sommers is heel netjes in haar woorden. Nergens zul je (gelukkig) een schuttingwoord of vloek tegenkomen. Dat betekent niet dat het een zoetsappig verhaaltje is; deze young adult novel gaat echt wel over coming-of-age, over relaties en over puberproblemen.
De alinea’s zijn nergens lang, evenmin als de hoofdstukken. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘The Meaning of Sisterhood’ heel goed te volgen. Er zullen voor de meeste lezers maar weinig problemen zijn om dit verhaal te begrijpen.
Het verhaal blijft leuk van het begin tot het eind. In het begin heb je als lezer de neiging om te kiezen voor één van de beide meiden, maar gaandeweg het verhaal heb je de neiging om meer sympathie te krijgen voor de andere jonge dame. Het feit dat er veel aandacht is voor familie- en voor vriendschapsbanden, maar ook voor de liefde maakt het verhaal boeiend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Meaning of Sisterhood’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het feit dat ‘The Meaning of Sisterhood’ twee vertellers heeft – Ariel en Kirsten – maakt het verhaal humoristisch en heel verrassend; vaak hoor je een verhaal maar voor een deel, pas wanneer de tweede persoon haar visie van een gebeurtenis heeft verteld, begrijp je alles beter.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Meaning of Sisterhood’ is een verhaal met veel actie. Die actie is vooral in de vorm van contacten die de jongens en meiden met elkaar hebben: zowel op school, als thuis of in de stad. Die contacten zijn overigens altijd heel keurig.


Tijd:

‘The Meaning of Sisterhood’ speelt zich af ergens in jaren 1990-2000. Computers spelen nog niet een grote rol in het verhaal; mobiele telefoons zijn er helemaal nog niet. Wel heeft Kirsten haar eigen auto (net als veel jongens op de school van Ariel en Kirsten).
Het verhaal duurt in totaal een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Meaning of Sisterhood’ is de grote stad Pittsburgh, de hoofdstad van de (noordelijke) Amerikaanse staat Pennsylvania. Het is een gewone stad volgens het verhaal; maar wel een stad met een klimaat dat totaal niet lijkt op het klimaat van Zuid-Californië (waar Kirsten vandaan komt).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Meaning of Sisterhood’: hoe zullen de twee zussen met elkaar kunnen opschieten nu ze voor het eerst in hun leven samenwonen?


Verteller:

De roman ‘The Meaning of Sisterhood’ heeft twee ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De vertellers, Ariel en Kirsten, bekijken hun levens en de mensen om hen heen vanuit hun eigen perspectief en soms zien ze niet duidelijk hoe personen werkelijk zijn. Dat maakt het verhaal soms humoristisch en heel vaak verrassend.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Meaning of Sisterhood’ zijn:
• Ariel Ryan: een 16-jarig meisje dat met haar moeder en diens vriend in Pittsburgh woont. Ze is een dromerig type dat het liefst gedichten schrijft of mooie boeken leest;
• Kirsten: een 17-jarig meisje dat met haar vader en diens vriendin en kinderen in Zuid-Californië woonde. Ze is een modieuze, sportieve en zeer populaire meid, ook wanneer ze bij haar moeder en zus in Pittsburgh komt wonen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Meaning of Sisterhood’ zijn:
• Debbie Ryan: de moeder van Ariel en Kirsten. Zij werkt als makelaar;
• Dan: de vriend van Ariels moeder. Hij werkt als taxichauffeur;
• Greg Pulaski: een sportieve vent op Ariels school. Hij pest Ariel graag (tot haar grote woede);
• Sean: de vaste vriend van Kirsten;
• Joe Townsend, Bumpy Doyle: vrienden van Greg;
• Sara Flynn: de beste vriendin van Ariel;
• Billy Blue: een aantrekkende, mysterieuze jongen op Ariels school;
• Jackie: de vriendin van Kirstens vader;
• Mark, Josh, Matt: de (stief)broers van Kirsten.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Meaning of Sisterhood’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Meaning of Sisterhood’ is een romantisch verhaal over volwassen worden en over de liefde. maar het wordt nergens een sentimenteel verhaal. Het verhaal maakt vooral de verschillen duidelijk tussen karaktereigenschappen en uiterlijke eigenschappen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Beverly Sommers.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Forever van Judy Blume
• Good Enough for Judith van Mike Scott
• Confessions of a Teenage Baboon van Paul Zindel


Citaat:
Ariel took us into a room that had paintings by Dutch painters, and she paused in front of one that looked familiar to me. It had a young girl sitting at a table writing, I guess in a diary; the light through the window lit up one side of her face and the book she was writing in. She looked lost to the world but also very satisfied. Then I recognized it.
‘You have that picture in your room,’ I said to Ariel. Actually it was the only picture she had in her room; she didn’t even have posters on the wall.
‘I wish I did,’ said Ariel. ‘I only have a print of it that I got here.’ (p.77)

Vragen over het boek:

1. Noem een drietal verschillen tussen de zussen Ariel en Kirsten.
2. In welk opzicht verandert Ariel van mening wanneer ze Billy Blue beter leert kennen?
3. In welk opzicht verandert Ariel van mening wanneer ze Greg Pulaski beter leert kennen?
4. Vind je Kirsten een positieve figuur in het leven van Ariel? En wat vind je van Ariel in het leven van Kirsten?




^ Terug naar boven

Comments are closed.