4/5 - (1 stemmen)

The Seven Sisters V: The Moon Sister

Niveau:
Genre: family matters
Thema: history

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

‘I remember exactly where I was and what I was doing when I heard my father had died.’
‘I remember where I was too, when it happened to me.’
Charlie Kinnaird’s penetrating blue gaze fell upon me. ‘So, where were you?’
‘At Margaret’s wildlife sanctuary, shovelling up deer poo. I really wish it had been a better setting, but it wasn’t. It’s okay, really. Although . . .’ I swallowed hard, wondering how on earth this conversation – or, more accurately, interview – had veered on to Pa Salt’s death. I was currently sitting in a stuffy hospital canteen opposite Dr Charlie Kinnaird. Even as he’d entered, I’d noticed how his presence commanded attention. It wasn’t just that he was strikingly handsome, with his slim, elegant physique clad in a well-tailored grey suit, and a head of wavy dark-auburn hair; he was simply someone who possessed a natural air of authority. Several of the hospital staff seated nearby had paused over their coffees to glance up and nod respectfully at him as he’d passed. When he’d reached me and held out his hand in greeting, a tiny electric shock had shot through my body. Now, as he sat opposite me, I watched those long fingers playing incessantly with the pager that lay between them, revealing an underlying level of nervous energy.
‘Although’ what, Miss D’Aplièse?’ Charlie prompted, his voice exhibiting a soft Scottish burr. I realised he was obviously not prepared to let me off the hook I was currently hanging myself on.

© Simon and Schuster / Atria Books, 2018.

^ Terug naar boven

Algemeen

Tiggy solliciteert naar een baan als dierenverzorgster op een Schots landgoed, Kinnaird, het landgoed van de arts Charlie Kinnaird. Deze Charlie heeft het huis en de landerijen van zijn vader geërfd, maar het is eigenlijk te duur om te onderhouden. Voorlopig blijft Charlie daarom werken als arts en hij verhuurt het landgoed zo nu en dan aan goed betalende gasten. Tiggy kan helpen om op het landgoed de natuur een handje te helpen – bijvoorbeeld door wilde katten uit te zetten en door uit te zoeken welke dieren nog meer oorspronkelijk in de Schotse Hooglanden leefden.
Tiggy vindt het geweldig: het landgoed en de bossen eromheen zijn prachtig, het personeel is vriendelijk en de arts is een intrigerende man – ondanks het feit dat hij voor Tiggy onbereikbaar (= getrouwd) is.
Maar wanneer Tiggy in een afgelegen huis op het landgoed een oude Spaanse zigeuner ontmoet, ontdekt ze verbaasd dat deze man veel weet over Tiggy’s familieverleden. Een verleden dat begon in Granada, Spanje, in 1912. Met familieleden die oorlogen (de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Wereldoorlog) en armoede trotseerden.
Langzamerhand – via de Spaanse Chilly – wordt veel bekend over de biologische voorouders en familie van Tiggy.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Lucinda Riley

Jaar van uitgave:
2018

Aantal pagina's:
593

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1910-2010

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen: Schotland, Spanje en Argentinië

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 7 delen en uit 38 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Maan’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor iedereen die van romantische en intrigerende romans houdt, is ‘The Moon Sister’ echt een aanrader. Als je eenmaal in het boek begonnen bent, is het moeilijk weg te leggen.
Misschien is dit geen Literatuur met een hoofdletter, maar zeer Leesbaar is het wel (ook met een hoofdletter).


WAT MOET JE WETEN?

De serie ‘The Seven Sisters’ is gebaseerd op een mythe. Ms Lucinda Riley zegt hierover zelf in het voorwoord bij haar eerste boek:

‘The Seven Sisters series is loosely based on the mythology of the Seven Sisters of the Pleiades, the well-known constellation next to the famous belt of Orion. From the Mayans to the Greeks to the Aborigines, the Seven Sisters stars are noted in inscriptions and in verse. Sailors have used them as guiding lights for thousands of years and even a Japanese brand of car, ‘Subaru’ is named after the six sisters … Many of the names in the series are anagrams for the characters who populate the legends, with relevant allegorical phrases used throughout, but it is not important to know anything about these to enjoy the books. However, if you are interested in reading more about ‘Pa Salt’ and Maia and her sisters, then please visit my website, where the many legends and stories are revealed.’
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Moon Sister’ zijn goed te begrijpen wanneer je een tijdje Engelse teksten hebt gelezen. De taal is toegankelijk. Waarschijnlijk zal het boek vrouwelijke lezers meer aanspreken dan mannelijke; maar dit komt waarschijnlijk door de entourage van het boek: de plot, de karakters, de sfeer.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Moon Sister’ heel leesbaar.
Het verhaal is dat ook. Het boek begint intrigerend: een vader heeft zes (of zeven?) zussen geadopteerd en alleen opgevoed. Maar waarom? En wat weet hij over de biologische ouders van die meisjes? Langzamerhand worden vele sluiers opgelicht.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Moon Sister’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Moon Sister’ is boeiend geschreven: intrigerend, spannend en romantisch en vaak met een cliffhanger aan het eind van een hoofdstuk.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Moon Sister’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

‘The Moon Sister’ speelt zich af in de jaren 1910-2010. Het verhaal begint in Schotland in 2007 en gaat in een aantal delen terug naar het Spanje vanaf het jaar 1912 (van 1912 naar 1933) en later naar het Argentinië van 1955.


Plaats:

De setting van ‘The Moon Sister’ is meerdere plaatsen: Schotland (The Scottish Highlands), Spanje (Granada, Barcelona, Madrid), Portugal, Argentinië en de USA.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Moon Sister’: wat zijn de talenten van Tiggy en wat heeft haar heden met haar familieverleden te maken?


Verteller:

De roman ‘The Moon Sister’ heeft in de hoofdstukken over Tiggy een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
Verder heeft de roman een auctoriale verteller in de delen die zich in het verleden afspelen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De belangrijkste hoofdfiguren in ‘The Moon Sister’ zijn:
• Tiggy (Taygete) D’Aplièse: de vijfde zus, ze werkt met dieren (zoals herten en wilde katten) in de Schotse Hooglanden. De 26-jarige Tiggy voelt en heeft gemerkt dat ze soms dingen kan voorspellen en ze heeft geen idee waar dat talent vandaan komt. Na een studie diergeneeskunde heeft ze besloten om in de praktijk met dieren te werken – vandaar dat ze in Schotland solliciteert op een landgoed waar ze kan meehelpen aan de (her)introductie van zeldzame dieren die vrijwel niet meer in Schotland voorkomen;
• Charlie Kinnaird: een Schotse Lord (‘Laird’) die een groot landgoed geërfd heeft. Hij is arts, maar hij zou graag op het landgoed willen wonen, ware het niet dat het landgoed nauwelijks te onderhouden is. Charlie is gehuwd en hij heeft een dochter;
• Cal MacKenzie: de opzichter op het landgoed. Cal woont op het landgoed totdat hij met zijn verloofde kan trouwen;
• Chilly: een oude zigeuner die al heel lang op het landgoed woont. Hij komt oorspronkelijk uit Barcelona, maar hij woonde ook lang in Granada (Andalusië, Zuid-Spanje);
• María Amaya Albaycin: een zigeunervrouw (‘gitana’) die getrouwd is met een charmeur. In feite voedt ze haar kinderen alleen (en in armoede) op;
• Lucía (geboren in 1912): de dochter van María, een zeer talentvol danseresje. Later groeit ze uit tot een wereldberoemde flamencozangeres. Lucía is geobsedeerd door het dansen; die passie is voor haar belangrijker dan welke persoonlijke relatie dan ook.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Moon Sister’ zijn:
In 2007/2008 in Inverness en in The Highlands (Scotland):
• Margaret: een Schotse vriendin van Tiggy, een oudere dierenverzorgster;
• Beryl McGurk: de huishoudster die al meer dan veertig jaar op het landgoed werkt;
• Alison: een assistente van Beryl, een jong en onervaren meisje;
• Zara Kinnaird: de 16-jarige dochter van Charlie en Ulrika. Zij gaat naar een kostschool maar ze zou het liefst dieren verzorgen op het landgoed;
• Ulrika Kinnaird: de echtgenote van Charlie, een hooghartige dame die Charlie om haar vinger windt;
• Caitlin: de verloofde van Cal;
• Fiona McDougal: de dierenarts uit de omgeving. Zij is gehuwd met Hamish;
• Lochie McDougal: de 18-jarige zoon van Fiona;
• Eszu: een miljonair die het landgoed voor een tijdje huurt;
• Ben: de klusjesman van het landgoed;
• Fraser: een ongenode bezoeker op het landgoed die daar een vaag verleden heeft gehad;
• Tim Winter, Ben O’Driscoll: journalisten;
• Doctor Kemp, Nurse Jane: medisch personeel van een ziekenhuis in Inverness;
• Detective McClain: een politieman uit Inverness.
In 1912/1922 in Granada (Spanje):
• José: de man van María, een flamencogitarist die meer in drank en vrouwen geïnteresseerd is dan in het vinden van een baan;
• Eduardo: de oudste zoon van María, een ijverige jongen die zijn opa in de smederij helpt;
• Carlos: de tweede zoon, een klaploper en vechtersbaas;
• Felipe: de derde zoon, een zwakke, snel beïnvloedbare jongen;
• Pepe: de vierde zoon, een getalenteerde flamencogitarist;
• Micaela: de vroedvrouw, waarzegster en genezer van de zigeuners;
• Ramón: de buurman van María, een weduwnaar die zijn kinderen alleen opvoedt;
• Rodolfo, Chilly, Teresa, Joaquin, Juana la Faraona, Dolores: familieleden en vrienden van María.
In 2008 in Granada (Spanje):
• Marcella: de eigenares van een hotel (in een oude grot);
• Angelina: een nicht van Tiggy (maar wel een oude dame);
• Pepe: de oom van Angelina;
• Rosa: een arts in Granada.
In 1933 in Barcelona (Spanje):
• Juana la Faraona, Rosalba Ximenez: flamencodanseressen;
• Andere Barcelonezen: Jaime (bartender), Esteban Cortes (bareigenaar), El Peluco (gitarist), Carcellés (impresario), Sebastian en zijn broer Mario , ‘El Tigre’ (flamencogitaristen);
• ‘Menique’ (Augustin Campos): een flamencogitarist en latere vriend van Lucía.
In 1936 in Madrid (Spanje):
• Fernanda: de schoonmaakster in het theater waar Lucía optreedt;
• Bernardo: de broer van Fernanda, een buschauffeur.
In 1938 in Lissabon (Portugal):
• Geraldo: een theater-eigenaar;
• Manuel Matos: een cafébezoeker die Lucía en haar musici helpt.
In 1944 in Argentinië:
• Renata: een dienstmeisje;
• Lola Montes: een danseres die met Lucía samenwerkt.
In 1945-1951 in Granada (Spanje):
• Alejandro en Señora Velez: een broer en zus die María een huis verhuren;
• Isadora: de dochter van Lucía;
• Andrés: het vriendje van Isadora, het zoontje van de bakker Enrico.

The D’Aplièse Sisters:
• Maia: de oudste, drieëndertigjarige zus. Zij is als baby geadopteerd door Pa Salt en woont al haar hele leven op een landgoed aan het meer van Genève, samen met haar (stief)vader, haar vijf zussen en de bedienden. Maia is (te) bescheiden en met relaties is ze niet gelukkig geweest. Zij woont als enige nog altijd bij haar vader op het landgoed. Ze vertaalt Russische en Portugese romans in het Frans;
• Ally (Alcyone): de hoofdpersoon in deze tweede roman, de tweede zus. Ally is een sportieve 30-jarige meid die al heel lang op de wateren van de Middellandse Zee zeilt (vaak in wedstrijdverband). Ze is erg muzikaal: ze speelt klassiek fluit. Als het verhaal begint, heeft Ally sinds kort een relatie met Theo;
• Star (Asterope, door haar zus CeCe ‘Sia’ genoemd): de derde, 27-jarige zus, een timide zus die zich heel erg vastklampt aan haar zus CeCe. Als het verhaal begint, woont ze na veel omzwervingen met haar zus CeCe in een eenvoudig flatje in Londen. Hoewel ze heel intelligent is en literaire ambities heeft (en tijdelijk studeerde aan een kunstacademie), besluit ze toch een opleiding tot kok te volgen. Star wordt gezien als de stille, meegaande zuster, de vredestichter.
• CeCe (Celeano): de vierde zus, een kunstenares, een vrij harde jongedame. Zij woont en werkt in Londen;
• Electra: de zesde zus, een actrice die in Hollywood werkt en daar omgaat met de Amerikaanse jetset;
• Merope (missing). De ontbrekende, zevende zus.

Andere karakters die veel te maken hebben met Atlantis, het landgoed van Pa Salt en zijn (stief)dochters:
• Pa Salt: de (stief)vader van de zusters, degene die alle zusters heeft geadopteerd en naar het landgoed heeft gebracht. Als het eerste verhaal begint is Pa Salt zojuist overleden;
• Marina (Ma): de gouvernante van de zussen (‘the sisters’ guardian’). Hoewel zij niet de biologische moeder is, wordt ze wel ‘Ma’ genoemd (gebaseerd op haar volledige naam: Marina);
• Claudia: de huishoudster (‘housekeeper’) van het landgoed Atlantis;
• Georg Hoffman: de advocaat van Pa Salt;
• Christian: de veerman (‘the skipper’) die mensen van en naar het landgoed brengt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Moon Sister’ is niet verfilmd. Wel zijn er plannen om de gehele serie te verfilmen.


Overig:

De roman ‘The Moon Sister’ is het deel van de serie ‘The Seven Sisters’. De serie bestaat uit de delen:
1. The Seven Sisters
2. The Storm Sister
3. The Shadow Sister
4. The Pearl Sister
5. ‘The Moon Sister’
6. The Sun Sister
7. The Missing Sister^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Lucinda Riley.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Sun Sister van Lucinda Riley
The Kitchen God’s Wife van Amy Tan
Frenchman’s Creek van Daphne Du Maurier


Citaat:
‘What do you think of me coming to Kinnaird, Pa?’ I asked the skies above me, fervently wishing I could make that vital, invisible connection with the person I loved most in the world. Yet again, I was talking to thin air, both physically and spiritually, and it was deeply upsetting. (p.26)

Vragen over het boek:

1. Waarom is Zed zo geïnteresseerd in Tiggy volgens jou?
2. Hoe komt het dat Tiggy aangetrokken wordt door Spanje (en door Granada)?
3. Waarom blijft de relatie tussen Tiggy en Charlie lange tijd vrij problematisch?
4. Wat maakt dit verhaal je duidelijk over het verleden van Tiggy?
^ Terug naar boven

Comments are closed.