The Partner

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

They found him in Ponta Porã, a pleasant little town in Brazil, on the border of Paraguay, in a land still known as the Frontier.
They found him living in a shaded brick house on Rua Tiradentes, a wide avenue with trees down the center and barefoot boys dribbling soccer balls along the hot pavement.
They found him alone, as best they could tell, though a maid came and went at odd hours during the eight days they hid and watched.
They found him living a comfortable life but certainly not one of luxury. The house was modest and could’ve been owned by any local merchant. The car was a 1983 Volkswagen Beetle, manufactured in São Paulo with a million others. It was red and clean, polished to a shine. Their first photo of him was snapped as he waxed it just inside the gate to his short driveway.
They found him much thinner, down considerably from the two hundred and thirty pounds he’d been carrying when last seen. His hair and skin were darker, his chin had been squared, and his nose had been slightly pointed. Subtle changes to the face. They’d paid a steep bribe to the surgeon in Rio who’d performed the alterations two and a half years earlier.
They found him after four years of tedious but diligent searching, four years of dead ends and lost trails and false tips, four years of pouring good money down the drain, good money chasing bad, it seemed.

© Penguin Random House Company / Bantam Dell, 1997.^ Terug naar boven

Algemeen

Patrick Lanigan werkt als talentvolle jurist bij een advocatenbureau in Biloxi in de staat Mississippi, waar men hem al snel partner van het bedrijf maakt. Het kantoor heet vanaf dat moment Bogan, Rapley, Vitrano, Havarac and Lanigan. Patrick ontdekt dat het kantoor samenwerkt met een scheepsmagnaat die de Amerikaanse regering voor dertig miljoen dollar wil oplichten door te veel geld in rekening te brengen voor meerdere facturen. Het lijkt erop dat Patrick niet mee zal delen in de illegale opbrengsten.
Patrick bedenkt een plan. Hij zet zijn eigen dood in scene (hij ‘komt om’ bij een auto-ongeluk); als het verbrande lichaam wordt gevonden wordt het geïdentificeerd als dat van Patrick. Het vrijwel onherkenbare lichaam wordt gecremeerd en de vrouw van Patrick, Trudy, incasseert een levensverzekering van 2,5 miljoen dollar. Het komt Trudy wel goed uit: zij verdwijnt naar zonniger oorden, samen met haar twee jaar oude dochtertje en haar minnaar, Lance.
Zes weken later verdwijnt er 90 miljoen dollar van de rekeningen van het advocatenkantoor (dat nu uit vier partners bestaat). De partners denken dat Patrick misschien helemaal niet dood is. Ze laten een crimineel, Jack Stephano, op zoek gaan naar de ‘overleden’ partner.
Het verhaal begint wanneer vier jaar later, ergens in een klein dorpje in Brazilië, een zekere Danilo Silva, bijgenaamd ‘Danny Boy’, door twee zware jongens wordt gevonden. Niemand in de omgeving had door dat deze bescheiden, onopvallende man een Amerikaanse advocaat uit Biloxi was, een multimiljonair die ooit Patrick Lanigan heette. De twee stoere knapen, Osmar en Guy, zullen proberen een bekentenis uit hem los te krijgen.
Nu wordt de zaak pas echt gecompliceerd. Patrick die niet kan bekennen waar de negentig miljoen dollar is gebleven (omdat hij het echt niet weet) wordt gemarteld, zijn vriendin Eva verdwijnt met de noorderzon (en met veel geld), zijn ex-vrouw Trudy hoort dat ze geen weduwe is (en dus de levensverzekeringsuitkering – met rente moet terugbetalen) en de FBI gaat achter iedereen aan.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
409

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Brazilië (een dorpje en een aantal steden), USA: meerdere staten en steden (met name in het zuiden), Europa (Frankrijk)

Bijzonderheden:
Een advocatenroman in 43 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De partner’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘The Partner’ is de achtste roman van John Grisham met een advocaat in de hoofdrol. Deze advocaat oefent echter zijn beroep niet meer uit, nadat hij – vol afschuw – van die hele juridische wereld afscheid heeft genomen.
Toch is de roman nog altijd een advocatenverhaal. Voor liefhebbers van dit soort boeken is ‘The Partner’ een aanrader.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Partner’ heb je als lezer niet zo veel specifieke kennis nodig. De juridische taal komt pas later aan bod (wanneer de processen tegen Patrick beginnen) en het blijft een roman die vooral voor de spanning en niet voor de informatie is geschreven. Grisham schrijft – zoals altijd – voor gewone geïnteresseerde lezers van spannende verhalen en niet voor juristen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Partner’ zijn niet echt moeilijk. Soms zijn de woorden enigszins het jargon van de jurist en zo nu en dan gaat het veel over verzekeringen, processen en aanklachten, maar dat jargon maakt de roman niet moeilijk te begrijpen.
De alinea’s zijn soms lang, maar er zijn veel hoofdstukken die niet heel lang zijn. Er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden en de zinsconstructies van ‘The Partner’ zijn niet moeilijk te noemen. De taal zal weinig lezers van dit soort spannende thrillers afschrikken.
Maar het verhaal zelf is natuurlijk het meest interessante. Opnieuw is dit een verhaal van John Grisham over goed en kwaad, over integriteit en bedrog, over materialisme en idealisme. Het verhaal houdt een enorme vaart, ondanks het feit dat de grootste ‘oplichter’, Patrick Lanigan, al heel snel gevonden en gearresteerd wordt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Partner’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘The Partner’ is heel spannend geschreven. Grisham weet opnieuw heel veel cliffhangers in te bouwen, waardoor een verhaal waarvan je de afloop al denkt te kunnen raden, volkomen anders wordt dan je maar zou kunnen bedenken.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Partner’ is een verhaal met tamelijk veel actie. De hoofdpersoon Patrick Lanigan heeft zijn misdaad al gepleegd: hij is verdwenen met miljoenen dollars. Als hij aan het begin van het verhaal wordt gevonden en naar de USA wordt gebracht, lijkt het verhaal afgelopen. Maar niets is minder waar: de intriges beginnen dan. En hoofdstuk na hoofdstuk komen er nieuwe feiten en gebeurtenissen aan de orde die de suspense in het verhaal houden.


Tijd:

De misdaadroman ‘The Partner’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Patrick is in 1992 ‘overleden’ en het verhaal begint zo’n vier jaar later. Er zijn verslagen en flashbacks die de gebeurtenissen van de jaren vóór 1996 beschrijven zodat de lezer zelf kan beslissen of de handelingen van Patrick in het verleden de juiste zijn geweest. Een groot deel van het verhaal concentreert zich in het ‘nu’, de tijd van het proces tegen Patrick dat in 1996 gevoerd wordt.
In totaal duurt het verhaal daarmee een jaar of zes. Het wordt chronologisch verteld met herinneringen en flashbacks naar vroegere jaren.


Plaats:

De setting van ‘The Partner’ is meerdere plaatsen, vooral in de zuidelijke Verenigde Staten en in Brazilië. Het gaat om de plaatsen waar Patrick woonde/woont en om de plekken waar hij wordt vastgehouden/berecht.
Verder zijn er episodes die de reizen van Trudy of van Eva beschrijven: naar New York, de Franse Rivièra, naar de Amerikaanse oost- en westkust.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Partner’: zal Patrick zijn onschuld kunnen bewijzen terwijl de bewijzen zich zo hoog tegen hem hebben opgestapeld?


Verteller:

De roman ‘The Partner’ heeft een auctoriale verteller. Dit zorgt ervoor dat het verhaal vanuit meerdere perspectieven kan worden beschreven: zowel vanuit dat van de hoofdpersoon Patrick Lanigan, als vanuit de perspectieven van zijn vriendinnen of ex-partners (als Eva en Trudy) of zijn achtervolgers (als Stephano en Cutter).

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Partner’ zijn:
• Patrick S. Lanigan (born: 1952 – presumed dead: 1992): een ‘junior partner’ op een advocatenbureau; Als het verhaal begint woont hij al vier jaar met een ander uiterlijk, met een andere identiteit en met een andere naam (Danilo Silva, bijgenaamd ‘Danny Boy’) in Ponta Porã, een dorpje in Brazilië;
• Special Agent Joshua Cutter: een FBI-agent;
• Jack Stephano: een louche privédetective die door Aricia wordt ingehuurd om Patrick te vinden;
• Eva Miranda (a.k.a. Leah Pires): de Braziliaanse geliefde van Patrick. Zij is net als Patrick advocate.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Partner’ zijn:
• De partners van Lanigan: Charles Bogan, Doug Vitrano, Ethan Rapley en Jimmy Havarac. Zij zijn de partners van advocatenbureau Bogan, Rapley, Vitrano, Havarac and Lanigan;
• Trudy Lanigan: de echtgenote van Patrick;
• Lance: de minnaar van Trudy;
• Benny Aricia: een grote scheepsbouwer die de regering van de USA oplicht met te dure facturen;
• District Attorney D.L. Parrish: de openbare aanklager uit Biloxi, Mississippi;
• Osmar en Guy: twee criminelen, ingehuurd door Stephano;
• Ashley Nicole: de dochter van Patrick en Trudy. Zij was twee jaar oud toen haar vader ‘overleed’;
• Dr. Hayani: een arts die Patrick helpt. Hij is van Pakistaanse afkomst;
• Paulo Miranda: de vader van Eva;
• Verschillende juristen van de Amerikaanse rechtbank die de zaak tegen Patrick verdedigen of juist aanklagen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Partner’ is niet verfilmd.


Overig:

In ‘The Partner’ komen ongeveer dezelfde thema’s voor als in de voorgaande boeken van John Grisham. Maar ditmaal lijkt het alsof dit een vervolg is op een vorig verhaal (wat niet zo is): er is geld verduisterd en de advocaat – die wel een beetje illegaal bezig is geweest, maar die niet echt misdadig is – probeert een nieuw leven te leiden met onwettig verkregen geld. In dat opzicht gaat het toch veel over thema’s als ‘eerlijk duurt het langst’ en ‘al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham .

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Our Man in Havana van Graham Greene
• The Finder van Colin Harrison
• The Woods van Harlan Coben


Citaat:
‘For the last three years, half the strangers I’ve seen in the outback of Brazil have been Jack Stephano. I’ve been chased in my sleep by a hundred men, all of whom turned out to be Jack Stephano. He has ducked in alleys, hidden behind trees, followed on foot at night In São Paulo, tagged behind me on motor scooters and chased me in cars. I’ve thought about Stephano more than I have my own mother.’ (p.400)

Vragen over het boek:

1. How komt het dat Patrick zo lang zijn identiteit heeft kunnen verbergen, zowel voor de advocaten als voor de FBI?
2. Waarom is het mishandelen van Patrick belangrijk geweest voor het verhaal?
3. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Patrick en Sandy?
4. Is dit een verhaal rond het thema ‘boontje komt om zijn loontje’, of is het iets anders? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.