The Pigman & Me

Niveau:
Genre: autobiography
Thema: growing-up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Eight hundred and fifty-three horrifying things had happened to me by the time I was a teenager. That was when I met my pigman, whose real name was Nonno Frankie. Of course, some of you don’t even know what a pigman is, but I do, so it’s my duty to warn you. Sooner or later one will come your way, and what you do when you meet him will be a matter of life or death. When your own personal pigman comes, you may not recognize him at first. He may appear when you’re shooting spitballs in your history class, or taking too many free mints from the cashier’s desk at your local hamburger hangout. Your parents may even invite your pigman into your home for tea and crumpets or a tour of their waxed wood floors. If he shakes your hand you will feel a chill, but he’ll warm you with his smile. He’ll want you to be his friend, to follow him, and in his eyes you’ll see angels and monsters. Your pigman will come to you when you need him most. He’ll make you cry, but teach you the greatest secret of life.
If you haven’t croaked before finishing this book, then you’ll understand how I survived being a teenager, and you’ll know this important secret. The Surgeon General has not found this book dangerous to your health, but that is because he hasn’t gotten around to reading it yet.
Because this is an autobiography I have to really tell the truth!
Sincerely, Paul Zindel

© The Bodley Head, 1991^ Terug naar boven

Algemeen

Als de teenager Paul Zindel, zijn moeder en zijn één jaar oudere zus Betty naar het slaapstadje Travis op Staten Island – vlak bij New York City – verhuizen, zal dat een grote invloed hebben op zijn verdere leven. Paul woont samen met zijn moeder en zijn zus, nadat hun vader hen verliet toen Paul één jaar oud was. Uit geldgebrek moeten ze regelmatig verhuizen; Paul en zijn familie wonen drie of vier keer per jaar in een ander huis. Nu gaan ze wonen boven een Italiaanse dame, Connie Vivona, die met haar tweelingzus een huisje in het stadje Travis heeft. Pauls moeder koopt de bovenverdieping met een aanbetaling van vijfhonderd dollar. In de buurt wonen voornamelijk Poolse mensen.
In zijn nieuwe buurt in Travis ontmoet Paul de beste vriendin van zijn verdere jeugd, Jennifer, en hij maakt kennis met Nonno Frankie. Nonno Frankie blijkt Paul’s pigman te zijn: de persoon die Paul alle geheimen van het leven kan vertellen. En die geheimen vertelt Paul weer door aan zijn lezers in deze autobiografie.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Paul Zindel

Jaar van uitgave:
1991

Aantal pagina's:
104

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1955

Plaats van handeling:
USA, New York (Staten Island)

Bijzonderheden:
Een autobiografie in 14 getitelde hoofdstukken (met titels als ‘Zombies on the Porches’ en ‘The Slaying of the Apple Tree’)
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De autobiografie ‘The Pigman & Me’ is heel interessant voor de lezers die al eens een boek van Paul Zindel hebben gelezen. Die kennen ook de speciale humor van Zindel: zijn boeken staan vol bijzondere, vreemde, aardige en humoristisch types. Zindel schrijft vrijwel altijd over jongeren in New York. Maar meestal zijn het jongeren die tegen New York City aan wonen (zoals in Staten Island), voorsteden zoals Zindel die heel goed kende (omdat hij er zelf ook woonde als kind).


WAT MOET JE WETEN?

Het boek ‘The Pigman & Me’ gaat over een eenoudergezin in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Toen was het in Nederland nog niet zo gewoon dat er gescheiden moeders met hun kinderen in een huis woonden. In de USA kwam dat vaker voor, maar heel gewoon was het zeker niet. Dit waargebeurde verhaal beschrijft zo’n onvolledig gezin: de moeder moet heel veel moeite doen om de touwtjes aan elkaar te knopen. De wijk waar ze wonen wordt bevolkt door Polen, Italianen, Ieren en een paar Afro-Amerikanen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Pigman & Me’ zijn nergens echt moeilijk te noemen. Zindel beschrijft zijn leven in gewone woorden die nu – jaren later – nog steeds als behoorlijk modern overkomen (hoewel het gaat over de jaren 1950-1960). De alinea’s en de hoofdstukken zijn niet al te lang. Zindel geeft veel lijstjes (met namen van mensen, met zaken die hij meemaakt, met avonturen). Zijn anekdotes zitten vol humor. Een karakter als Nonno Frankie had zo een karakter uit één van zijn romans kunnen zijn.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Pigman & Me’ een heel toegankelijk boek. De taal wordt nergens gekunsteld of ingewikkeld. Er zijn veel korte hoofdstukken en de alinea’s zijn ook nooit lang.
Het verhaal is een deel uit het levensverhaal van een tiener. Op zich maakt deze niet zo veel spectaculairs mee. Maar de manier waarop hij zijn leven beschrijft is zeer boeiend: vol humor en met de nodige cliffhangers.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Pigman & Me’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘The Pigman & Me’ is heel boeiend geschreven. Geen enkele lezer zal zich vervelen bij de beschrijving van enkele jaren uit het leven van de jeugdboekenschrijver Paul Zindel. Dat komt voor een groot deel omdat de verhalen over het leven van de jonge Paul een grote inspiratie zijn voor de latere jeugdromans die hij zou schrijven. Zo waren personen en onderwerpen als ouders, familie, vrienden, school, de buurt en dieren heel belangrijk voor de verhalen die hij later zou bedenken.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De autobiografie ‘The Pigman & Me’ kent behoorlijk veel actie. Dat is vrij bijzonder voor een levensbeschrijving van een persoon die eigenlijk zijn hele leven in min of meer dezelfde plaats (New York City en de daaromheen gelegen stadjes) woont. Maar die actie is vooral te danken aan de boeiende manier waarop Paul Zindel ogenschijnlijk simpele gebeurtenissen kan beschrijven als iets heel belangrijks, ontroerends of spannends.


Tijd:

De autobiografie ‘The Pigman & Me’ beschrijft de jaren 1950 tot 1955, de jaren waarin de teenager Paul met zijn moeder en zuster in het stadje Travis woonde.


Plaats:

De plaats die in ‘The Pigman & Me’ beschreven wordt is het stadje Travis op Staten Island. Staten Island is één van de vijf stadsdelen van New York City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Pigman & Me’: hoe verloopt de jeugd van Paul Zindel en welke invloed heeft de pigman daarop?


Verteller:

De autobiografie ‘The Pigman & Me’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Uiteraard heeft elke een autobiografie een ik-verteller, maar dit verhaal is toch wel heel bijzonder omdat je veel te weten komt over de herkomst van veel verhalen van Zindel.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in de autobiografie ‘The Pigman & Me’ is:
• Paul Zindel. Hij zal later een heel beroemde jeugdboekenschrijver worden, maar in deze autobiografie beschrijft hij een jaar uit zijn leven als teenager.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Pigman & Me’ zijn:
• De moeder van Paul;
• Betty, de zuster van Paul; zij is één jaar ouder dan Paul;
• Nonno Frankie Vivona: Paul’s ‘pigman’;
• Nonna Mamie: de vrouw van Nonno Frankie;
• Connie Vivona: de dochter van Nonno Frankie;
• Nicky en Joey: de tweeling van Connie;
• Jennifer Wolupopski: het beste vriendinnetje van Paul;
• Mrs. Lilla: de Afro-Amerikaanse buurvrouw van Paul, de enige donkere persoon in de wijk;
• Klasgenoten van Paul, zoals Moose Kaminski, Tommy Rosinski, Louis Onteckski, Robert Mukski, Frank Desiski, John Quinn, Rosemary Winski, Helen Yankowitz, Deanna Deese, Christopher Susalus, Tony Paramus en Sophie Mallus.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De autobiografie ‘The Pigman & Me’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Pigman & Me’ is een korte, maar mooi geschreven, humoristische autobiografie. Het verhaal maakt duidelijk hoe Paul Zindel de schrijver is geworden die hij later was. Maar ook maakt het duidelijk welke invloeden en personen hem hebben beïnvloed bij zijn verhalen. Als je de romans van Zindel een beetje kent, dan zul je heel veel karakters uit zijn romans herkennen in de personen die hij beschrijft (en niet alleen maar ‘the pigman’).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Zindel.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Pigman van Paul Zindel
• The Pigman’s Legacy van Paul Zindel
• Boy van Roald Dahl


Citaat:
‘Don’t be discouraged by fat books,’ Nonno Frankie warned me. ‘In every fat book, there’s a little thin book trying to get out! And don’t put grease on your hair the night before you’re going to have a big test!’
‘Why not?’
‘Everything might slip your mind. Ho! Ho! Ho! Get it?’
‘Yes, Nonno Frankie.’

Vragen over het boek:

Leg uit wat er in de onderstaande hoofdstukken verteld wordt.
1. ‘The Day It Rained Coackroaches’
2. ‘Nonno Frankie Wakes up the Zombies’
3. ‘School Should Be a Big Pot of Juicy Meatballs’
4. ‘The Pigman’s Mind-boggling Secret’

^ Terug naar boven

Comments are closed.