Rate this post

The Princess and the Goblin

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: avontuur

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

There was once a little princess whose father was king over a great country full of mountains and valleys. His palace was built upon one of the mountains, and was very grand and beautiful. The princess, whose name was Irene, was born there, but she was sent soon after her birth, because her mother was not very strong, to be brought up by country people in a large house, half castle, half farmhouse, on the side of another mountain, about half-way between its base and its peak.
The princess was a sweet little creature, and at the time my story begins was about eight years old, I think, but she got older very fast. Her face was fair and pretty, with eyes like two bits of night sky, each with a star dissolved in the blue. Those eyes you would have thought must have known they came from there, so often were they turned up in that direction. The ceiling of her nursery was blue, with stars in it, as like the sky as they could make it. But I doubt if ever she saw the real sky with the stars in it, for a reason which I had better mention at once.
These mountains were full of hollow places underneath; huge caverns, and winding ways, some with water running through them, and some shining with all colours of the rainbow when a light was taken in. There would not have been much known about them, had there not been mines there, great deep pits, with long galleries and passages running off from them, which had been dug to get at the ore of which the mountains were full. In the course of digging, the miners came upon many of these natural caverns. A few of them had far-off openings out on the side of a mountain, or into a ravine.

© Airmont Classics / Airmont Publushing Company, Inc., 1967.^ Terug naar boven

Algemeen

Het achtjarige prinsesje Irene woont, samen met haar gouvernante en allerlei ander personeel, in een groot landhuis op een berg. Haar vader is de koning die veel rondreist door zijn enorme rijk. Haar moeder is te zwak om alleen voor haar te zorgen. Maar Irene is een dapper en zelfstandig meisje.
Dat blijkt op een dag wanneer ze verdwaalt in het grote landhuis (dat eigenlijk een kasteel is). Ze ontmoet daar een sprookjesachtige oude dame aan een spinnewiel die vertelt dat ze haar over-, over-, overgrootmoeder is. En later verdwaalt Irene opnieuw wanneer ze met haar gouvernante door de heuvels en dalen rond het kasteel zwerft.
Gelukkig is daar dan de enorm dappere Curdie, de zoon van een mijnwerker – die zelf ook mijnwerker is (en dat terwijl hij pas twaalf jaar oud is). Curdie is één van de weinigen die nooit bang is voor de angstaanjagende trollen die onder de berg wonen. Hij zingt en hij blijft vrolijk waardoor hij die gevaarlijke wezens altijd wegjaagt.
Maar toch, op zekere dag, nemen die trollen hem gevangen. En het is de vraag of zo’n deftige prinses hem zal kunnen (en willen) redden …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
George Macdonald

Jaar van uitgave:
1872

Aantal pagina's:
192

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een paleis ergens in de bergen en de grotten in die zelfde bergen

Bijzonderheden:
Her kinderboek bestaat uit 32 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De prinses en de trollen’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Princess and the Goblin’ is een beroemd kinderboek over een prinses, een arme mijnwerkersjongen en kwaadaardige trollen die in de bergen wonen. Het verhaal is oud en soms moeilijk te lezen. Maar het is wel één van de eerste kinderboeken uit de Engelse taal. En daarom zeker de moeite waard om te lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Princess and the Goblin’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Mr Macdonald vertelt alles wat je nodig hebt om het sprookje goed te begrijpen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Princess and the Goblin’ zijn vaak moeilijk, veel te moeilijk voor een kind – zelfs wanneer dat kind Engelstalig is opgevoed. Het is dus eerder een verhaal dat volwassenen meer zullen kunnen waarderen dan kinderen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen vrij kort.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Princess and the Goblin’ heel moeilijk te lezen, ten minste voor een kind (voor wie het boek eigenlijk bedoeld is).
Het verhaal is spannend. Maar soms ook heel hard (met dodelijke gevechten) en soms ook een beetje onsamenhangend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Princess and the Goblin’ een boek met een literair niveau A 1e en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Princess and the Goblin’ is mooi geschreven, maar het is duidelijk te merken dat de schrijver nog niet echt veel van kinderboeken afwist. Die waren er immers in zijn tijd vrijwel niet …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Her kinderboek ‘The Princess and the Goblin’ is een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘The Princess and the Goblin’ speelt zich af in een fantasietijd.


Plaats:

De setting van ‘The Princess and the Goblin’ is een landelijk gebied ergens in de bergen. Daar woont een prinses met haar bedienden in een groot kasteel. Vlakbij in de bergen wonen arme boertjes en arbeiders (zoals mijnwerkers) en in de grotten en mijnen in die bergen wonen onderaardse, vervelende wezens: de goblins (trollen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Princess and the Goblin’: zal het Curdie lukken om de goblins te bestrijden en om Irene te helpen?


Verteller:

Het kinderboek ‘The Princess and the Goblin’ heeft een alwetende verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Princess and the Goblin’ zijn:
• Irene: een 8-jarige prinses, de dochter van de koning. Irene woont in een groot paleis waar ze door haar gouvernante Lootie wordt opgevoed. Haar moeder is te zwak om voor haar te zorgen, haar vader, de koning, is vaak op reis in zijn rijk;
• Curdie Peterson: een 12-jarige mijnwerkerszoon. Curdie is een dappere mijnwerker die voor niets en niemand bang is. Wanneer hij vermoedt dat er goblins in de buurt zijn, zingt hij een lied. Daar zijn ze bang voor en dan verdwijnen ze onmiddellijk.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Princess and the Goblin’ zijn:
De mensen:
• The King: de koning, de vader van Irene. Hij woont niet bij zijn dochter in het paleis; hij is vaak op reis met zijn schildknapen. Maar wanneer hij zijn dochter ziet, is hij een zorgzame, vriendelijke vader;
• Great-great-grandmother Irene: een oude dame die Irene ontmoet. Het is haar over-, over-, overgrootmoeder, een oude dame met een spinnewiel. Zij woont in een toren waar nooit iemand komt; ze houdt zichzelf in leven met het eten van duiveneieren – ze heeft heel veel duiven;
• Nurse Lootie (‘Nursie’): de gouvernante van prinses Irene;
• Ander personeel in het paleis: the housekeeper, servants, cooks, nurse, doctor, gentlemen-at-arms, Captain Sir Walter, the scullery-maid, the butler, the harper (harpspeler).
• Peter Peterson: de vader van Curdie, een  stoere mijnwerker;
• Mrs Peterson: de moeder van Curdie.
De trollen (‘goblins’):
• Glump: een goblin die Curdie op een dag ontmoet;
• Helfer en Podge: de zonen van Glump;
• The Goblin King: de koning van de Goblins;
• The Goblin Queen: de koningin en stiefmoeder van de kroonprins. Zij draagt, als enige van de goblins, (stenen) schoenen;
• Harelip, the Goblin Crown Prince: de zoon van de koning;
• The Goblin Chancellor, The Goblin Prime Minister: hoge ambtenaren;
• Goblins (trollen, gnomes, kobolds, ‘cobs’): onderaardse wezens die in grotten en oude mijnen onder de bergen wonen. De goblins waren ooit mensen, maar ze werden (vaak door een koning van de mensen) verdreven en nu wonen ze al heel lang ondergronds. Ze zijn in de loop der tijden veranderd in kleine, lelijke wezens die altijd in het donker leven. Hun grootse plezier is om het de mensen (en de koninklijke familie) heel moeilijk te maken – en daarom pesten ze hen zo veel als ze kunnen;
• Household animals: huisdieren die de goblins houden: vreemde dieren die er lelijk (en vaak gevaarlijk) uitzien. Ze zijn trouwens ook erg gevaarlijk …

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Her kinderboek ‘The Princess and the Goblin’ is meerdere keren verfilmd, onder andere als animatiefilm.


Overig:

‘The Princess and the Goblin’ is het beroemdste boek van George Macdonald. Het is één van de eerste fantasy-verhalen uit de Engelstalige literatuur, een boek dat in dezelfde periode uitkwam als een ander beroemd kinderboek: Alice in Wonderland.
Veel andere Engelstalige schrijvers hebben George Macdonald en zijn boek geroemd als een voorbeeld voor hun eigen schrijverscarrière: Mark Twain, C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, om maar eens een paar te noemen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over George Macdonald.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Alice in Wonderland van Lewis Carroll
The Hobbit van J.R.R. Tolkien
Artemis Fowl van Eoin Colfer


Citaat:
‘Once there was a goblin
Living in a hole;
Busy he was cobblin’
A shoe without a sole.

By came a birdie:
‘Goblin, what do you do?’
’Cobble at a sturdy
Upper leather shoe.’

‘What’s the good of that, sir?’
Said the little bird.
‘Why, it is very pat, sir –
Plain without a word.

Where ‘tis all a hole, sir,
Never can be holes:
Why should their shoes have soles, sir,
When they’ve got no souls?’ (pp.119-120)

Vragen over het boek:

1. Wie is de oude dame die in de toren woont?
2. Waarom is de koningin van de goblins anders dan al de andere trollen?
3. Wat weet de moeder van Curdie over de koninklijke familie te vertellen?
4. Wat kun je vertellen over de afloop van dit avontuur?

^ Terug naar boven

Comments are closed.